TECH By: SGMS Putri March 14, 2018 @ 3:11pm

Ketahui Apa Itu AP Set, Recond Set Dan Original Set?

Setiap kali apabila kita mahu membeli handphone baru pasti kita akan ditawarkan dengan 3 terma ini, iaitu AP, Ori dan Recond. Namun begitu, adakah anda tahu apa disebalik ketiga-tiga terma ini? Mungkin ramai yang hanya melihat perbezaan harga yang ketara dan kualiti yang berbeza. Adakah AP dan recond set adalah set tiruan?

ORIGINAL SET
Original set bermaksud “handphone” dibeli daripada pengedar yang sah, bukan bermakna peranti yang dijual di kedai-kedai yang tidak rasmi adalah tidak original, namun risikonya tetap ada. Harga original set selalunya lebih mahal daripada set yang lain berikutan cukai yang dikenakan kerajaan dan pembelian adalah melalui pengedar (pengedar juga nak untung). Jaminan untuk original set adalah keutamaan sebenarnya, iaitu jaminan yang dibekalkan oleh pengedar sah ini boleh di-claim dimana-mana cawangan pengedar sah seluruh negara. Berbeza dengan jaminan yang diperuntukkan oleh set AP dan recond.

AP SET
AP set sebenarnya juga original set, tetapi ia tidak dijual melalui pengedar yang sah. AP set boleh juga dikatakan masuk ke Malaysia melalui pengedar yang tidak sah dan tidak diketahui. Ini termasuk melalui pembelian secara borong oleh peniaga daripada ebay, atau pembelian secara terus dari luar negara. Harga yang ditawarkan adalah lebih rendahdaripada harga original set, tetapi jaminan adalah sangat terhad. Terhad disini bermaksud jaminan hanya boleh di-claim di kedai yang menjual peranti pintar tersebut dan tidak boleh di-claim melalui pengedar yang sah. Sebagai contoh, anda membeli peranti Samsung AP set dari Alor Setar tetapi anda tinggal di Kuala Lumpur. Jika peranti tersebut mengalami apa-apa masalah, anda perlu merujuk kedai yang anda beli di Alor Setar. Kualiti AP set adalah sama dengan original set.

RECOND SET
Recond set adalah berasal daripada perkataan “recondition” atau dalam bahasa melayunya “dibaikpulih”. Recond set adalah berasal daripada perantiperanti pintar yang rosak tetapi dibetulkan. Sebagai contoh, setiap kilang membuat “handphone” akan mempunyai “scrap” atau “reject” berikutan kualiti yang dikeluarkan tidak menyamai standard yang akan dijual kepada orang awam. Tetapi, peranti ini akan di “rework” untuk kualiti gred berbeza dan cara jualan yang berbeza. Sememangnya, ketiga-tiga jenis set peranti pintar ini adalah datangnya daripada kilang yang sama tetapi kualiti dan warranty yang diberikan adalah berbeza. Jaminan recond set sama seperti AP set dan harga recond set pula lebih rendah daripada AP set.

iPhone
iPhone berbeza dengan model-model peranti pintar lain di pasaran kerana iPhone tidak mempunyai AP set. iPhone dijual melalui pengedar yang sah (apple store). iPhone juga sebenarnya tidak dibenarkan penjualan di kedai handphone biasa. Bahkan, kebanyakan kedai handphone biasa akan menjual iPhone dengan harga sedikit mahal daripada Apple Store kerana mereka juga membeli daripada Apple Store. Jaminan yang diberikan oleh Apple adalah international warranty dan selalunya produk-produk apple dilindungi jaminan dengan one-on-one. Bermaksud, jika iPhone yang anda beli rosak dalam tempoh jaminan, anda boleh menukar iPhone anda dengan yang baru. iPhone juga mempunyai recond set. Recond set untuk iPhone sebenarnya sukar didapati kerana recond set ini adalah berasal daripada iPhone yang di-return kepada apple dalam tempoh jaminan. Apple akan “recondition” semula iPhone yang rosak ini dan dijual oleh pengedar-pengedar yang tidak diketahui. Selalunya, recondition set untuk iPhone akan ada selepas beberapa model iPhone baru dilancarkan. Sebagai contoh, setelah iPhone 5 dikeluarkan, iPhone 4S dan iPhone 4 tidak akan dijual lagi oleh Apple. Set baru yang terdapat dalam pasaran selepas iPhone 5 dikeluarkan adalah recond set, ataupun iPhone yang tidak habis terjual sebelum pelancaran iPhone 5.

Semoga perkongsian kami kali ini bermanfaat untuk semua!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 19 Jul 2018

Siri Samsung Galaxy Paling Inovatif Akan Diperkenalkan Tahun Hadapan – WSJ

Sebuah laporan daripada akhbar The Wall Street Journal hari ini mendakwa bahawa Samsung akan memperkenalkan satu lagi siri di bawah jenama Samsung Galaxy iaitu Galaxy X. Siri berkenaan dilaporkan akan tiba di pasaran pada tahun 2019 nanti. […]

TECH Tue, 24 Jul 2018

Kualiti Kamera DSLR Pada Telefon Pintar Menjelang Tahun Hadapan

Sony telah membawa satu berita baik bagi mereka yang gemar mengambil gambar menggunakan telefon pintar baru-baru ini. Sony mengumumkan mereka sedang dalam proses menghasilkan sensor kamera 48-megapiksel yang akan dijangka akan digunapakai pada peranti telefon pintar seawal […]

TECH Thu, 18 Jul 2019

Langkah Alternatif Pengganti Tombol Bunyi Pada Android

Kepada anda yang memiliki peranti Android yang rosak tombol bunyi, berikut kami kongsikan alternatif kepada masalah tersebut.

TECH Mon, 12 Aug 2019

3 Cara Membuka Kunci atau Password Untuk Iphone

Lupa kata laluan atau password cuba cara ini

TECH Wed, 29 May 2019

研究称压力可能导致用户出现「Facebook成瘾」

一项新的研究警告说,这种现实可能会使一些用户面临发展「Facebook成瘾」的风险,如果它成为人们日常生活中线下支持的替代品。

Automobile Mon, 2 Jul 2018

「阿拉伯女人开车技术狂」首位女赛车手赛道上好霸气

随着沙地阿拉伯行之有年的女性开车禁令正式于2017年废除,但即便禁令废除,对于「父权至上」的阿拉伯而言,短时间要扭转男尊女卑的刻板印象,恐怕还是有一定难度。

TECH Thu, 28 Jun 2018

Selepas Ini Anda Boleh Membeli Tiket KLIA Express Melalui GrabPay

Bermula pada pertengahan bulan Julai ini, pengguna boleh menggunakan aplikasi GrabPay untuk membeli tiket KLIA Express. Pengarah Urusan GrabPay Malaysia, Singapura dan Filipina, Ooi Huey Ting mengumumkan yang GrabPay telah menjalinkan kerjasama dengan KLIA Express […]

TECH Sat, 5 Oct 2019

Lebih Setahun Di Dalam Sungai,iPhone Di Temui Dalam Keadaan Baik

iPhone tersebut dipulangkan semula kepada pemiliknya.

TECH Thu, 22 Nov 2018

Cara Untuk Mengatasi masalah SMS tidak “Delivered” Pada iPhone

Kepada pengguna iPhone, fungsi iMessage sememangnya sangat menarik dan unik untuk digunakan. Walaubagaimanapun, akan terjadi masalah SMS tidak sampai sekiranya tiada sambungan internet. Ini kerana iMessege berkongsi ruangan yang sama dengan SMS.

Events Mon, 5 Aug 2019

Artificially Intellect Robot by A&S will Magically Clean Your House with its Futuristic Innovation!

Easy peasy, lemon squeezy! Cleaning your house now doesn’t even require you to move a single inch! WOW!

| Live TV