TECH By: SGMS Putri March 14, 2018 @ 3:11pm

Ketahui Apa Itu AP Set, Recond Set Dan Original Set?

Setiap kali apabila kita mahu membeli handphone baru pasti kita akan ditawarkan dengan 3 terma ini, iaitu AP, Ori dan Recond. Namun begitu, adakah anda tahu apa disebalik ketiga-tiga terma ini? Mungkin ramai yang hanya melihat perbezaan harga yang ketara dan kualiti yang berbeza. Adakah AP dan recond set adalah set tiruan?

ORIGINAL SET
Original set bermaksud “handphone” dibeli daripada pengedar yang sah, bukan bermakna peranti yang dijual di kedai-kedai yang tidak rasmi adalah tidak original, namun risikonya tetap ada. Harga original set selalunya lebih mahal daripada set yang lain berikutan cukai yang dikenakan kerajaan dan pembelian adalah melalui pengedar (pengedar juga nak untung). Jaminan untuk original set adalah keutamaan sebenarnya, iaitu jaminan yang dibekalkan oleh pengedar sah ini boleh di-claim dimana-mana cawangan pengedar sah seluruh negara. Berbeza dengan jaminan yang diperuntukkan oleh set AP dan recond.

AP SET
AP set sebenarnya juga original set, tetapi ia tidak dijual melalui pengedar yang sah. AP set boleh juga dikatakan masuk ke Malaysia melalui pengedar yang tidak sah dan tidak diketahui. Ini termasuk melalui pembelian secara borong oleh peniaga daripada ebay, atau pembelian secara terus dari luar negara. Harga yang ditawarkan adalah lebih rendahdaripada harga original set, tetapi jaminan adalah sangat terhad. Terhad disini bermaksud jaminan hanya boleh di-claim di kedai yang menjual peranti pintar tersebut dan tidak boleh di-claim melalui pengedar yang sah. Sebagai contoh, anda membeli peranti Samsung AP set dari Alor Setar tetapi anda tinggal di Kuala Lumpur. Jika peranti tersebut mengalami apa-apa masalah, anda perlu merujuk kedai yang anda beli di Alor Setar. Kualiti AP set adalah sama dengan original set.

RECOND SET
Recond set adalah berasal daripada perkataan “recondition” atau dalam bahasa melayunya “dibaikpulih”. Recond set adalah berasal daripada perantiperanti pintar yang rosak tetapi dibetulkan. Sebagai contoh, setiap kilang membuat “handphone” akan mempunyai “scrap” atau “reject” berikutan kualiti yang dikeluarkan tidak menyamai standard yang akan dijual kepada orang awam. Tetapi, peranti ini akan di “rework” untuk kualiti gred berbeza dan cara jualan yang berbeza. Sememangnya, ketiga-tiga jenis set peranti pintar ini adalah datangnya daripada kilang yang sama tetapi kualiti dan warranty yang diberikan adalah berbeza. Jaminan recond set sama seperti AP set dan harga recond set pula lebih rendah daripada AP set.

iPhone
iPhone berbeza dengan model-model peranti pintar lain di pasaran kerana iPhone tidak mempunyai AP set. iPhone dijual melalui pengedar yang sah (apple store). iPhone juga sebenarnya tidak dibenarkan penjualan di kedai handphone biasa. Bahkan, kebanyakan kedai handphone biasa akan menjual iPhone dengan harga sedikit mahal daripada Apple Store kerana mereka juga membeli daripada Apple Store. Jaminan yang diberikan oleh Apple adalah international warranty dan selalunya produk-produk apple dilindungi jaminan dengan one-on-one. Bermaksud, jika iPhone yang anda beli rosak dalam tempoh jaminan, anda boleh menukar iPhone anda dengan yang baru. iPhone juga mempunyai recond set. Recond set untuk iPhone sebenarnya sukar didapati kerana recond set ini adalah berasal daripada iPhone yang di-return kepada apple dalam tempoh jaminan. Apple akan “recondition” semula iPhone yang rosak ini dan dijual oleh pengedar-pengedar yang tidak diketahui. Selalunya, recondition set untuk iPhone akan ada selepas beberapa model iPhone baru dilancarkan. Sebagai contoh, setelah iPhone 5 dikeluarkan, iPhone 4S dan iPhone 4 tidak akan dijual lagi oleh Apple. Set baru yang terdapat dalam pasaran selepas iPhone 5 dikeluarkan adalah recond set, ataupun iPhone yang tidak habis terjual sebelum pelancaran iPhone 5.

Semoga perkongsian kami kali ini bermanfaat untuk semua!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 25 Oct 2018

Taip Dengan Lebih Cekap Menggunakan 5 Keyboard Mekanikal Ini

Jika anda teringin untuk membeli ‘mechanical keyboard’,sama ada jenis yang murah atau mahal,cuba baca artikel ini.

TECH Sat, 24 Nov 2018

Cara Bermain Permainan Android pada Windows

Bermain permainan video pada peranti mudah alih kian menjadi kegilaan pengguna, tapi nak main pada Windows atau PC?

TECH Tue, 23 Apr 2019
TECH Mon, 18 Nov 2019

Cara Hantar Mesej Telegram Mengikut Jadual

Rata-rata ramai pengguna media sosial sudah maklum akan aplikasi Telegram jauh lebih baik berbanding aplikasi WhatsApp. Banyak ciri-ciri yang ada disediakan di Telegram tapi tidak ada pada WhatsApp. Baru-baru ini Telegram mewujudkan dua ciri yang […]

TECH Fri, 26 Apr 2019

EduStore: Allowing Students & Educators Access to Amazing Content at Lower Prices

It’s a great access to better quality content for learning and teaching.

TECH Sat, 8 Sep 2018

Lazada Launches LazMall and 9.9 Online Sale is Soon Approaching!

It’s gonna be a crazy shopping weekend!

Automobile Wed, 1 Aug 2018

Airbag启动会烫伤手?你必须知道它是如何启动的!

只要知道气囊(Air-bag)的原理,那么你就不会有那么多疑问了!

Automobile Sat, 10 Feb 2018

KERETA ELEKTRIK KENDERAAN MASA DEPAN?

Tan Chong Motors  menunjukkan satu daripada tiga pengguna Asia Tenggara merancang untuk membeli sebuah kereta elektrik.

TECH Wed, 18 Jul 2018

BERITA Sambungan USB Type-C Tunggal Untuk Peranti VR Generasi Akan Datang

Sambungan USB ke peranti set kepala realiti maya(VR) yang ada pada hari ini agak menjengkelkan kerana mempunyai lebih daripada satu sambungan kabel diperlukan untuk berhubung dengan PC. Namun, ia dijangka tidak akan berlaku lagi pada masa hadapan. […]

TECH Sat, 7 Apr 2018

Cara Tetapan DNS 1.1.1.1 Untuk Lajukan & Stabilkan Sambungan Internet Windows & Android

DNS 1.1.1.1 merupakan hasil kerja sama antara Cloudflare dan APNIC. DNS ini dikatakan lebih selamat kerana tidak akan merekodkan data alamat IP yang anda gunakan.

| Live TV