TECH By: Del14 March 7, 2018 @ 2:16am

Apa itu e-sports?

Sama ada anda suka bermain permainan video atau tidak pernah memegang alat joystick, pasti anda pernah mendengar tentang esport. Industri yang dianggarkan bernilai hampir RM6 bilion pada tahun 2020, dengan beberapa pemain yang sudah bersaing untuk hadiah terkumpul sehingga RM100juta, esport juga sukar difahami, dipenuhi jargon, dan tidak sama seperti sukan yang biasanya dikaitkan dengan persaingan pada skala global. Sekiranya anda ingin menontonnya, fahami, atau hanya dapatkan idea yang lebih baik mengenai apa yang mula disebut2 oleh ramai orang ketika ini, ini adalah panduan untuk anda.

Apa sebenarnya ‘esports’?

Definisi yang paling mudah untuk difahami adalah ‘permainan kompetitif pada tahap profesional’ yang hanya melibatkan permainan video, ataupun sebarang permainan video dengan konsep kalah dan menang boleh dikategorikan sebagai esport, Semakin besar jumlah pemainnya, semakin sengit pula persaingan.

Majoriti esports popular adalah permainan berasaskan pasukan yang dimainkan dalam liga atau pertandingan sepanjang tahun, di mana acara kemuncaknya akan diadakan di satu acara finale ataupun pertandingan yang terakhir.

Sesetengah permainan menggunakan format satu lawan satu seperti permainan Street Fighter V, contohnya, atau Hearthstone, permainan kad di mana setiap pemain mempunyai dek mereka sendiri yang dimainkan untuk mengalahkan lawan, tanpa mempunyai sebarang pasukan.

Apa jenis permainan yang boleh dikategorikan sebagai esports?

Esport terdiri dari pelbagai format, tetapi ada dua varian utama yang popular pada masa ini: first-person shooters dan ‘MOBAs’. Maksud varian yang pertama atau enembak orang pertama adalah jelas, manakala MOBA bermaksud Multiplayer Online Battle Arena.

Itulah jargon pertama yang perlu anda ketahui untuk esport. Umumnya, MOBA adalah pertandingan di antara dua pasukan yang bermain sebagai ‘hero’ dengan kebolehan unik serta kelemahan. Matlamatnya adalah untuk menumpaskan pihak lawan bagi mendapatkan keuntungan dan memusnahkan pangkalan pihak lawan. Dengan menumpaskan setiap anggota pihak lawan, pihak pesaing akan mendapat emas dan pengalaman, yang boleh digunakan untuk meningkatkan kebolehan setiap karakter unik di dalam pasukan.

League of Legends Baron Nashor and Sion

Gambar: Leauge of Legends – merupakan satu jenis MOBA, di mana dua pasukan dari lima ‘juara’ akan berlawan. gambar ini menunjukkan juara Sion, di sebelah kiri, dan raksasa dikendalikan komputer neutral, Baron Nashor, disebelah kanan.

Pasti ramai di luar sana yang pernah bermain atau mendengar permainan video League of Legends dan Dota 2 karena kedua permainan ini adalah dua MOBA terbesar dimana view screen merupakan dari perspektif atas-bawah. Sebaliknya untuk permainan jenis first-person shooter pula, biasanya view screen akan bertukar antara menunjukkan perspektif pemain dan kamera terbang ketika sedang mencari musuh.

Dalam permainan first-person shooter (sering dirujuk sebagai FPS), matlamat permainan adalah berbeza. Seperti di dalam Counter-Strike: Global Offensive, matlamatnya adalah untuk membunuh pasukan lawan. Di lain-lain, seperti Overwatch, ia boleh menjadi mode ‘king of the hill’, di mana pasukan bertarung untuk merebut sesuatu lokasi, pasukan pertama mengawalnya di dalam jangka masa yang ditetapkan, atau mode ‘payload’, di mana pasukan bergilir menyerang dan mempertahankan sesuatu lokasi, berjuang ke arah objektif terakhir.

Sukan lain boleh menjadi permainan kad, permainan sukan (siri FIFA semakin popular sebagai esport, dengan kelab bola sepak utama yang mempunyai pemain FIFA mereka sendiri), permainan strategi, dan permainan pertempuran. Permainan sukan pada umumnya adalah yang paling mudah, memandangkan mereka didasarkan pada sukan dunia sebenar, manakala permainan pertempuran juga popular.

Permainan strategi, seperti StarCraft 2, adalah bertujuan untuk membina pasukan tentera pemain dan cuba mengalahkan satu sama lain dengan pergerakan unit optimum, komposisi tentera, dan strategi taktikal. Pertempuran dapat di menangi melalui pilihan strategi taktikal yang pantas. Permainan kad, seperti Hearthstone, mencabar pemain untuk mengalahkan satu sama lain dengan kuasa raksasa dan mantra, orang pertama yang kehilangan level ‘health’ mereka akan kalah.

Gambar: Permainan StarCraft2

Apakah yang direbutkan oleh pemain2 esports?

Para pemain biasanya bersaing untuk hadiah wang tunai selain mendapatkan kepuasan sebagai pemenang atau champion. Pertandingan antarabangsa menawarkan hadiah besar, termasuk penajaan atau ‘sponsorship’ bagi pasukan yang terlibat. Rick Fox, juara 3 kali NBA dengan pasukan Los Angeles Lakers, menjadi tajuk utama ketika ia berkecimpung di dalam dunia esport dan kini merupakan pemilik franchise Echo Fox. Echo Fox mempunyai pasukan untuk League of Legends, Counter-Strike: Serangan Global, dan banyak lagi.

Kebanyakan liga kini menawarkan gaji tetap dan hak pemain. Dengan bertanding dalam persaingan, dan mengelakkan diri daripada tersingkir, pemain akan dijamin untuk menerima gaji, sementara memenangi pertandingan dapat memperoleh imbuhan yang lebih besar.

Counter-Strike Global Offensive

Gambar: Serangan Counter-Strike Global Pasukan Global Offensive menangkap pengganas dan berhadapan di antara satu sama lain dalam satu siri pusingan, biasanya dikenali sebagai yang terbaik 30.

Di mana saya boleh menonton semua ini?

Di negara-negara di mana esport sudah sangat popular,  pertandingan esport biasanya diadakan di arena utama. Di London contohnya, Arena Gfinity merupakan arena untuk perlawanan tetap, manakala acara  yang lebih besar akan diadakan di tempat yang lebih bersesuaian. Sebagai contoh, final Liga Juara-Juara Dunia 2017, misalnya, diadakan di Stadium Nasional Beijing.

Anda juga boleh menonton secara online. Antara platform yang terkenal adalah Twitch, sebuah laman web di mana pemain dan menyiarkan sendiri diri mereka bermain permainan video dan YouTube. Kadang-kadang, ESPN akan menunjukkan kejohanan di TV, begitu juga dengan BBC. Walaubagaimanapun Twitch dan YouTube umumnya merupakan platform pilihan.

Street Fighter V

Gambar: Street Fighter V mempunyai dua pemain yang berlawan sehingga kehabisan ‘life’ atau ‘ health’.

Apa esport yang yang sesuai untuk ditonton?

Untuk berkecimpung di dalam esport, perkara terbaik untuk dilakukan ialah cuba menonton atau memainkan beberapa permainan yang berbeza dan dari pelbagai genre. League of Legends adalah popular, tetapi tidak semestinya disukai oleh semua orang.

Berikut adalah antara permainan dari genre yang berbeza yang boleh dicuba:

Rocket League  – Hampir sama dengan permainan bola sepak, tetapi dengan jumlah pemain yang lebih sedikit dan menaiki kereta roket. Permainan ini mempertandingkan kemahiran dalam mengendalikan kereta.

Street Fighter V – Permainan pertarungan secara amnya adalah esport yang paling mudah diakses, kerana animasi adalah jelas, perspektifnya adalah statik dan persoalan “siapa yang menang” mudah dijawab apabila terdapat dua watak berlawan di antara satu sama lain

StarCraft 2 – Salah satu daripada beberapa strategi permainan strategi yang masih popular. StarCraft perintis kepada esport.  Matlamatnya adalah untuk mengalahkan pihak lawan, dan pemain dapat mempelajari strategi pertempuran sambal bermain.

Selamat mencuba! Dan semoga panduan di atas dapat memberi sedikit sebanyak pemahaman mengenai esport.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 17 Sep 2019

Cipta Peranti Anti Dera, Anti Strok Haba Hasil Kerja Pelajar Tingkatan 2

Tahniah buat pelajar -pelajar ini dimana rupanya banyak pencapaian cemerlang yang telah diperolehi sebelum ini

TECH Sun, 4 Feb 2018

Tips Aktifkan Fungsi Rakaman Skrin Pada iPhone

Pernahkah anda menggunakan Screen Recorder? Fungsi Screen Recorder sememangnya tidak asing lagi pada peranti pintar.

TECH Sat, 6 Apr 2019

3 Fungsi Baru Ini Bakal Mantapkan Pengalaman Spotify Anda

Kebanyakkan orang gemar mengunakan aplikasi Spotify, ini antara fungsi baru yang bakal memantapkan pengalaman pengguna.

TECH Sat, 23 Jun 2018

Tersalah Hantar e-mel? Gmail Ada Ciri Tarik Balik Hantaran e-Mel

Adakah anda terhantar e-mel kepada orang yang salah?Gmail ada penyelesaiannya.

Automobile Wed, 28 Mar 2018

A Car Vending Machine? What?!

This isn’t a toy car vending machine. It’s a life-size car vending machine!

TECH Wed, 27 Jun 2018

Instagram三大新功能上线!视讯通话让你边聊边滑App

Instagram一次推出多样新功能,包含视讯通话、新的探索功能介面,以及第三方品牌AR滤镜等。

TECH Sun, 23 Sep 2018

5 Tips Gmail yang Belum Diketahui Banyak Pengguna

Harus diakui, Gmail adalah salah satu aplikasi yang banyak digunakan pengguna smartphone berbasis Android. Dibuat oleh Google dan memudahkan kita untuk berkirim e-mail, aplikasi ini juga menawarkan banyak kenyamanan.

TECH Thu, 15 Mar 2018

Cara Untuk Mengubah Latar Belakang Gambar Menggunakan Photoshop

Ramai yang masih tidak tahu bagaimana cara untuk mengubah latar belakang gambar dengan menggunakan aplikasi Photoshop.

TECH Sun, 17 Feb 2019

Cara Mudah untuk Menduplikasi Aplikasi pada Android

Ingin mencuba? mari ikuti tips ini

TECH Tue, 14 Jan 2020

Cara Untuk Mengetahui Saiz Gambar Pada iPhone

Khusus untuk pengguna iPhone, salah satu kelemahan yang admin kurang gemar tentang iPhone ialah kesukaran untuk melihat saiz gambar yang terdapat pada galeri foto. Mungkin bagi sesetengah pengguna, perkara ini tidak begitu signifikan. Namun bagi […]

| Live TV