Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
TECH By: Del14 March 7, 2018 @ 2:16am

Apa itu e-sports?

Sama ada anda suka bermain permainan video atau tidak pernah memegang alat joystick, pasti anda pernah mendengar tentang esport. Industri yang dianggarkan bernilai hampir RM6 bilion pada tahun 2020, dengan beberapa pemain yang sudah bersaing untuk hadiah terkumpul sehingga RM100juta, esport juga sukar difahami, dipenuhi jargon, dan tidak sama seperti sukan yang biasanya dikaitkan dengan persaingan pada skala global. Sekiranya anda ingin menontonnya, fahami, atau hanya dapatkan idea yang lebih baik mengenai apa yang mula disebut2 oleh ramai orang ketika ini, ini adalah panduan untuk anda.

Apa sebenarnya ‘esports’?

Definisi yang paling mudah untuk difahami adalah ‘permainan kompetitif pada tahap profesional’ yang hanya melibatkan permainan video, ataupun sebarang permainan video dengan konsep kalah dan menang boleh dikategorikan sebagai esport, Semakin besar jumlah pemainnya, semakin sengit pula persaingan.

Majoriti esports popular adalah permainan berasaskan pasukan yang dimainkan dalam liga atau pertandingan sepanjang tahun, di mana acara kemuncaknya akan diadakan di satu acara finale ataupun pertandingan yang terakhir.

Sesetengah permainan menggunakan format satu lawan satu seperti permainan Street Fighter V, contohnya, atau Hearthstone, permainan kad di mana setiap pemain mempunyai dek mereka sendiri yang dimainkan untuk mengalahkan lawan, tanpa mempunyai sebarang pasukan.

Apa jenis permainan yang boleh dikategorikan sebagai esports?

Esport terdiri dari pelbagai format, tetapi ada dua varian utama yang popular pada masa ini: first-person shooters dan ‘MOBAs’. Maksud varian yang pertama atau enembak orang pertama adalah jelas, manakala MOBA bermaksud Multiplayer Online Battle Arena.

Itulah jargon pertama yang perlu anda ketahui untuk esport. Umumnya, MOBA adalah pertandingan di antara dua pasukan yang bermain sebagai ‘hero’ dengan kebolehan unik serta kelemahan. Matlamatnya adalah untuk menumpaskan pihak lawan bagi mendapatkan keuntungan dan memusnahkan pangkalan pihak lawan. Dengan menumpaskan setiap anggota pihak lawan, pihak pesaing akan mendapat emas dan pengalaman, yang boleh digunakan untuk meningkatkan kebolehan setiap karakter unik di dalam pasukan.

League of Legends Baron Nashor and Sion

Gambar: Leauge of Legends – merupakan satu jenis MOBA, di mana dua pasukan dari lima ‘juara’ akan berlawan. gambar ini menunjukkan juara Sion, di sebelah kiri, dan raksasa dikendalikan komputer neutral, Baron Nashor, disebelah kanan.

Pasti ramai di luar sana yang pernah bermain atau mendengar permainan video League of Legends dan Dota 2 karena kedua permainan ini adalah dua MOBA terbesar dimana view screen merupakan dari perspektif atas-bawah. Sebaliknya untuk permainan jenis first-person shooter pula, biasanya view screen akan bertukar antara menunjukkan perspektif pemain dan kamera terbang ketika sedang mencari musuh.

Dalam permainan first-person shooter (sering dirujuk sebagai FPS), matlamat permainan adalah berbeza. Seperti di dalam Counter-Strike: Global Offensive, matlamatnya adalah untuk membunuh pasukan lawan. Di lain-lain, seperti Overwatch, ia boleh menjadi mode ‘king of the hill’, di mana pasukan bertarung untuk merebut sesuatu lokasi, pasukan pertama mengawalnya di dalam jangka masa yang ditetapkan, atau mode ‘payload’, di mana pasukan bergilir menyerang dan mempertahankan sesuatu lokasi, berjuang ke arah objektif terakhir.

Sukan lain boleh menjadi permainan kad, permainan sukan (siri FIFA semakin popular sebagai esport, dengan kelab bola sepak utama yang mempunyai pemain FIFA mereka sendiri), permainan strategi, dan permainan pertempuran. Permainan sukan pada umumnya adalah yang paling mudah, memandangkan mereka didasarkan pada sukan dunia sebenar, manakala permainan pertempuran juga popular.

Permainan strategi, seperti StarCraft 2, adalah bertujuan untuk membina pasukan tentera pemain dan cuba mengalahkan satu sama lain dengan pergerakan unit optimum, komposisi tentera, dan strategi taktikal. Pertempuran dapat di menangi melalui pilihan strategi taktikal yang pantas. Permainan kad, seperti Hearthstone, mencabar pemain untuk mengalahkan satu sama lain dengan kuasa raksasa dan mantra, orang pertama yang kehilangan level ‘health’ mereka akan kalah.

Gambar: Permainan StarCraft2

Apakah yang direbutkan oleh pemain2 esports?

Para pemain biasanya bersaing untuk hadiah wang tunai selain mendapatkan kepuasan sebagai pemenang atau champion. Pertandingan antarabangsa menawarkan hadiah besar, termasuk penajaan atau ‘sponsorship’ bagi pasukan yang terlibat. Rick Fox, juara 3 kali NBA dengan pasukan Los Angeles Lakers, menjadi tajuk utama ketika ia berkecimpung di dalam dunia esport dan kini merupakan pemilik franchise Echo Fox. Echo Fox mempunyai pasukan untuk League of Legends, Counter-Strike: Serangan Global, dan banyak lagi.

Kebanyakan liga kini menawarkan gaji tetap dan hak pemain. Dengan bertanding dalam persaingan, dan mengelakkan diri daripada tersingkir, pemain akan dijamin untuk menerima gaji, sementara memenangi pertandingan dapat memperoleh imbuhan yang lebih besar.

Counter-Strike Global Offensive

Gambar: Serangan Counter-Strike Global Pasukan Global Offensive menangkap pengganas dan berhadapan di antara satu sama lain dalam satu siri pusingan, biasanya dikenali sebagai yang terbaik 30.

Di mana saya boleh menonton semua ini?

Di negara-negara di mana esport sudah sangat popular,  pertandingan esport biasanya diadakan di arena utama. Di London contohnya, Arena Gfinity merupakan arena untuk perlawanan tetap, manakala acara  yang lebih besar akan diadakan di tempat yang lebih bersesuaian. Sebagai contoh, final Liga Juara-Juara Dunia 2017, misalnya, diadakan di Stadium Nasional Beijing.

Anda juga boleh menonton secara online. Antara platform yang terkenal adalah Twitch, sebuah laman web di mana pemain dan menyiarkan sendiri diri mereka bermain permainan video dan YouTube. Kadang-kadang, ESPN akan menunjukkan kejohanan di TV, begitu juga dengan BBC. Walaubagaimanapun Twitch dan YouTube umumnya merupakan platform pilihan.

Street Fighter V

Gambar: Street Fighter V mempunyai dua pemain yang berlawan sehingga kehabisan ‘life’ atau ‘ health’.

Apa esport yang yang sesuai untuk ditonton?

Untuk berkecimpung di dalam esport, perkara terbaik untuk dilakukan ialah cuba menonton atau memainkan beberapa permainan yang berbeza dan dari pelbagai genre. League of Legends adalah popular, tetapi tidak semestinya disukai oleh semua orang.

Berikut adalah antara permainan dari genre yang berbeza yang boleh dicuba:

Rocket League  – Hampir sama dengan permainan bola sepak, tetapi dengan jumlah pemain yang lebih sedikit dan menaiki kereta roket. Permainan ini mempertandingkan kemahiran dalam mengendalikan kereta.

Street Fighter V – Permainan pertarungan secara amnya adalah esport yang paling mudah diakses, kerana animasi adalah jelas, perspektifnya adalah statik dan persoalan “siapa yang menang” mudah dijawab apabila terdapat dua watak berlawan di antara satu sama lain

StarCraft 2 – Salah satu daripada beberapa strategi permainan strategi yang masih popular. StarCraft perintis kepada esport.  Matlamatnya adalah untuk mengalahkan pihak lawan, dan pemain dapat mempelajari strategi pertempuran sambal bermain.

Selamat mencuba! Dan semoga panduan di atas dapat memberi sedikit sebanyak pemahaman mengenai esport.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 5 Jul 2018

Apple Mahu Wujudkan Kerjasama Strategik Dengan Hewlett Packard Enterprise

Apple dilaporkan sedang berusaha untuk mewujudkan satu kerjasama strategik business-to-business(B2B) dengan syarikat Hewlett Packard Enterprise(HPE). Ianya tersebar secara meluas apabila Apple memuatnaik satu iklan jawatan kosong di laman LinkedIn dan perkara itu disedari oleh pihak The Register. […]

TECH Thu, 27 Sep 2018

Cara Menghilangkan Iklan di Google Chrome Android Tanpa ‘Root’

Rasa rimas dengan iklan yang sering keluar apabila anda melayari laman web?Terdapat cara yang ingin kami kongsikan untuk anda menghalang ‘pop-up’ yang muncul pada kaca skrin anda.

TECH Thu, 18 Oct 2018

Sewa Pocket WiFi Serendah RM20 Sahaja Untuk Travel

Peranti sewa wifi diprogramkan menggunakan teknologi CloudSim bermaksud pengguna tidak perlu berurusan dengan kad sim fizikal.

TECH Mon, 17 Dec 2018

「年度最弱密码」这里边有你的吗?

「123456」和「password」连续第5年成为最差密码!到底还有哪些“成功”登榜呢?

TECH Fri, 23 Aug 2019

3 Aplikasi Muat Turun Video Terbaik Untuk Android

Suka muat turun video dari Facebook, Instagram dan Youtube, apa kata muat turun aplikasi ini

Automobile Sun, 6 May 2018
TECH Fri, 28 Dec 2018

Cara Simpan Instagram Stories Orang Lain di Android

Jika anda ingin menyimpannya pada telefon pintar Android, anda memerlukan aplikasi pihak ketiga, contohnya Story Saver for Instagram.

TECH Thu, 5 Jul 2018

Nokia 6.1 Dan Nokia 8110 Sedia Dibeli Bermula Esok, Jumaat 6 Julai 2018

Sebut sahaja Nokia, mulalah fikiran melayang mengenangkan kisah silam menggunakan peranti dari jenama lagenda tersebut. Pelbagai nama jolokan diberi pada model-model keluaran syarikat yang berpengkalan di Finland itu. Sabun, sembilu, daun, dan bermacam-macam lagi. Mungkin ada diantara […]

Automobile Mon, 26 Mar 2018

Sah! Uber Kini Milik Grab

Di bawah perjanjian itu, Grab akan memperoleh semua operasi Uber di kawasan yang mempunyai seramai 620 juta orang, termasuk perkhidmatan penghantaran makanan UberEats.

TECH Wed, 25 Jul 2018

Honor Akan Bawa Telefon Pintar Gaming Ke Pasaran Malaysia 7 Ogos Nanti

Permainan video semakin popular dimainkan pada peranti mudah alih seperti telefon pintar. Kita sudah melihat pelbagai permainan video yang biasanya dimainkan pada komputer sudah dibangunkan untuk platform telefon pintar. Tidak mahu melepaskan peluang dalam pasaran tersebut, Honor telah […]

| Live TV