TECH By: Rosli Ab Rahman December 6, 2018 @ 12:00pm

Asli atau palsu? Ini ialah Cara Menguji Kelajuan MikroSD pada Android

Memori dalaman yang besar adalah keperluan mandatori untuk telefon pintar hari ini. Sesetengah aplikasi dan permainan Android, terutamanya permainan dengan grafik yang kompleks memerlukan ruang penyimpanan yang cukup untuk dipasang.

Satu cara yang biasa untuk menangani masalah ini ialah menggunakan memori luaran. Pada masa ini terdapat pelbagai kenangan dengan pilihan storan yang boleh anda gunakan pada telefon pintar Android.

Memori dengan jenis microSD ini datang dengan pelbagai kelajuan. Lebih cepat memori adalah untuk membaca dan menulis, semakin baik ia akan. Untuk mengetahui berapa cepat microSD berfungsi, nampaknya anda boleh mencuba aplikasi Ujian Kad SD di bawah.

Uji kelajuan microSD

Pertama, download aplikasi SD Card Test dan memasang seperti biasa pada peranti Android. Buka aplikasi dan pilih jenis storan yang ingin diuji untuk kelajuan

Anda boleh menguji kelajuan Tulis atau Baca satu demi satu. Kemudian untuk memulakan ujian, klik butang Mula. Setelah beberapa saat ujian dilakukan, anda akan melihat kelajuan kad memori dalam graf di atas. Pastikan kelajuan seperti dinyatakan pada pakej microSD.

Itulah cara mudah untuk mengetahui kelajuan kad memori luaran dan dalaman di Android. Sekiranya anda mempunyai cadangan aplikasi lain, jangan lupa untuk berkongsinya dalam medan komen. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 23 Apr 2018

Sufian Suhaimi Belum Sedia Buka Hati

Lagipun lagu Di Matamu mendapat sambutan baik peminat. Saya tidak mahu momentum lagu ini terganggu akibat kisah peribadi.

Hiburan Fri, 14 Jun 2019

Joey BPR Kemalangan Patah Tulang Rusuk

Susulan nahas itu, Joey turut mengalami patah empat tulang rusuk.

TECH Sun, 24 Nov 2019

Cara Untuk Menukar Teks Kepada Audio

Pasti para pelajar sekarang terlibat dengan pelbagai projek yang memerlukan audio dalam bahasa inggeris, bahasa perancis dan sebagainya. Atau anda mempunyai bahan bacaan digital tetapi mungkin mahukannya dalam bentuk audio? Bagi menyelesaikan masalah tersebut, berikut

Hiburan Thu, 10 May 2018

Eyra Hazali Takut Popular?

Jujurnya, saya tidak mampu menyembunyikan rasa takut dengan populariti segera yang diraih kini. Saya juga bimbang jika ada pihak yang akan terus meletakkan harapan menggunung selepas ini…

Featured Tue, 25 Oct 2022

“Saya Masih Single!” – Ini Ciri-Ciri Suami Idaman Shaza Bae

Hantaran Instagram Stories berbaur ’emosi’ yang dikongsikan oleh pelakon dan pengacara, Shaza Bae ketika menghadiri konsert Rizky Febian di Kuala Lumpur, baru-baru ini, menimbulkan tanda tanya. Ada sesetengah pihak beranggapan aktres cantik itu sedang memikirkan

Events Thu, 16 Aug 2018

Catch Dancing Swans in Resorts World Genting this August

The beautiful swans will be showing off their beautiful moves.

Cahaya Mata Sat, 27 Aug 2022

Kagum Lihat Perkembangan Fatima! Fazura Akui Cerewet Pilih Pemakanan Anak & Hadkan Gajet

Setiap ibu mesti nak kan yang terbaik untuk anak-anak, macam tu jugak dengan Fazura 😊

Hiburan Fri, 8 Nov 2019

| Live TV