TECH By: Rosli Ab Rahman December 6, 2018 @ 12:00pm

Asli atau palsu? Ini ialah Cara Menguji Kelajuan MikroSD pada Android

Memori dalaman yang besar adalah keperluan mandatori untuk telefon pintar hari ini. Sesetengah aplikasi dan permainan Android, terutamanya permainan dengan grafik yang kompleks memerlukan ruang penyimpanan yang cukup untuk dipasang.

Satu cara yang biasa untuk menangani masalah ini ialah menggunakan memori luaran. Pada masa ini terdapat pelbagai kenangan dengan pilihan storan yang boleh anda gunakan pada telefon pintar Android.

Memori dengan jenis microSD ini datang dengan pelbagai kelajuan. Lebih cepat memori adalah untuk membaca dan menulis, semakin baik ia akan. Untuk mengetahui berapa cepat microSD berfungsi, nampaknya anda boleh mencuba aplikasi Ujian Kad SD di bawah.

Uji kelajuan microSD

Pertama, download aplikasi SD Card Test dan memasang seperti biasa pada peranti Android. Buka aplikasi dan pilih jenis storan yang ingin diuji untuk kelajuan

Anda boleh menguji kelajuan Tulis atau Baca satu demi satu. Kemudian untuk memulakan ujian, klik butang Mula. Setelah beberapa saat ujian dilakukan, anda akan melihat kelajuan kad memori dalam graf di atas. Pastikan kelajuan seperti dinyatakan pada pakej microSD.

Itulah cara mudah untuk mengetahui kelajuan kad memori luaran dan dalaman di Android. Sekiranya anda mempunyai cadangan aplikasi lain, jangan lupa untuk berkongsinya dalam medan komen. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 23 Dec 2019

Muncul Juara GV6, Naqiu Simpan Hajat!

Tahniah Naqiu & Hady Mirza!

Hiburan Mon, 18 Mar 2019

Konsert Di London, Siti Nurhaliza Tunggu Keputusan Penganjur

Kalau bukan dengan pihak Shiraz Projects pun, saya dan pasukan iaitu Siti Nurhaliza Productions tetap akan ke sana. Sebab ini adalah perancangan asal kami.

Hiburan Tue, 9 Oct 2018

Terharu Menang Kali Kelima, Neelofa Janji Jumpa Peminat Tak Lama Lagi

Menang kali kelima dalam kategori Pengacara TV Popular, ini reaksi Neelofa. Walaupun tidak berada di Malaysia, pengacara jelita ini tidak menyangka sokongan peminat terhadapnya tetap ummphhh!

TECH Fri, 13 Jul 2018

Rakan Dagangan Google Mungkin Telah Dedahkan Nama Rasmi Android P Secara Tidak Sengaja

Google dijangka akan memperkenalkan sistem operasi Android terbaru mereka, Android P dalam masa terdekat. Ini kerana mereka telah pun mengeluarkan versi percubaan beta terakhir bagi sistem berkenaan awal bulan ini. Google mendakwa versi beta berkenaan adalah sangat […]

Events Fri, 31 Aug 2018

#daiTV3 : Siapakah Dai’ Yang Bakal Meneruskan Perjalanan Dakwah Pada Kali Ini?

Minggu ke-7menyaksikan Dai Imran dipuji kerana kepetahan dan tajuk perbahasannya yang dianggap sebagai luar biasa, adakah kali ini para peserta pendakwah nusantara kita bakal memberi saingan sengit sesama mereka?

LIFESTYLE Mon, 24 Sep 2018

Sikap Anak Cerminan Ibu-Bapa Di Rumah, Kalau Tak Percaya Baca Perkongsian Doktor Ini!

Kita juga suruh anak-anak jangan bertanya. Kalau kita jawab pun, kita jawab ala kadar, sepatah dua sahaja. Nak senang, kita bagi gajet supaya mereka tak kacau kita.

Hiburan Tue, 4 Feb 2020

Isteri Shah Iskandar Bakal Buka Ladang Unta?

Selepas Sup Tulang Merah, Shah dan isteri bakal bela unta pulak?

Hiburan Fri, 6 Dec 2019
Hiburan Tue, 3 Jul 2018

Komen ‘Makcik Bawang’ Buat Abby Abadi Tertekan?

Menurutnya, gambar Daiyan di tepi pantai diambil berhadapan dengan tempat penginapannya untuk beberapa minit sahaja.

Hiburan Thu, 1 Mar 2018

5th Anniversary Tanpa Suami, Hati Intan Sudah Mati

Bukan itu sahaja, kalau dilihat menerusi laman instagram Intan, beliau juga turut memuat naik beberapa quote yang mungkin menggambarkan perasaannya berhubung kes perceraiannya bersama Ude semalam. 

| Live TV