TECH By: Rosli Ab Rahman December 6, 2018 @ 12:00pm

Asli atau palsu? Ini ialah Cara Menguji Kelajuan MikroSD pada Android

Memori dalaman yang besar adalah keperluan mandatori untuk telefon pintar hari ini. Sesetengah aplikasi dan permainan Android, terutamanya permainan dengan grafik yang kompleks memerlukan ruang penyimpanan yang cukup untuk dipasang.

Satu cara yang biasa untuk menangani masalah ini ialah menggunakan memori luaran. Pada masa ini terdapat pelbagai kenangan dengan pilihan storan yang boleh anda gunakan pada telefon pintar Android.

Memori dengan jenis microSD ini datang dengan pelbagai kelajuan. Lebih cepat memori adalah untuk membaca dan menulis, semakin baik ia akan. Untuk mengetahui berapa cepat microSD berfungsi, nampaknya anda boleh mencuba aplikasi Ujian Kad SD di bawah.

Uji kelajuan microSD

Pertama, download aplikasi SD Card Test dan memasang seperti biasa pada peranti Android. Buka aplikasi dan pilih jenis storan yang ingin diuji untuk kelajuan

Anda boleh menguji kelajuan Tulis atau Baca satu demi satu. Kemudian untuk memulakan ujian, klik butang Mula. Setelah beberapa saat ujian dilakukan, anda akan melihat kelajuan kad memori dalam graf di atas. Pastikan kelajuan seperti dinyatakan pada pakej microSD.

Itulah cara mudah untuk mengetahui kelajuan kad memori luaran dan dalaman di Android. Sekiranya anda mempunyai cadangan aplikasi lain, jangan lupa untuk berkongsinya dalam medan komen. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 20 Sep 2019

Dato’ Rosyam Nor Buat Netizen Sakit Jantung!

Baru-baru ini Dato’ Rosyam Nor telah berkongsi satu video di mana seorang wanita telah mengalami ‘gangguan’ semasa tidur.  Para netizen yang menyukai perkara-perkara mistik sudah tentunya ingin tahu tentang apa kesudahan video tersebut. “Kesian Gadis […]

Hiburan Mon, 9 Apr 2018

“Aku Kacau T***r Kau Ke? Fara Mendoza Bengang Ditegur Berbikini

Walaupun Fara Mendoza tidak lah se-popular Fazura atau Neelofa, namun beliau berjaya menarik perhatian followers beliau dan juga mengundang kecaman netizen apabila baru-baru ini beliau dilihat memuat naik gambar percutiannya di Pulau Redang

Hiburan Fri, 5 Apr 2019
Hiburan Wed, 9 Jan 2019

Azlan Typewriter Optimis Bawa Produk Minuman Ke Peringkat Antarabangsa

Terbukti power minuman ni, Good Luck untuk Lan & pasukan Turbo 3!

Hiburan Thu, 8 Aug 2019
TECH Wed, 25 Jul 2018

Tukar Nama Paparan Twitter Kepada Elon Musk, Dan Akaun Anda Akan Dikunci

Sejak beberapa hari lalu, nama Elon Musk menjadi tular di laman Twitter. Ia bukan kerana usahanya dalam mengeluarkan mangsa yang terperangkap di gua Thailand, namun disebabkan penggunaan namanya oleh spam bot yang dikaitkan dengan pengiklanan penipuan matawang […]

Hiburan Thu, 9 May 2019

‘Doakan Kami’- Giliran Altimet Sertai Misi Kemanusiaan Ke Syria

Jom terus berikan sumbangan, layari Instagram Cinta Syria Malaysia sekarang!

Hiburan Tue, 23 Oct 2018

19 Tahun Berkahwin, Akhirnya Kajol…

Sebilangan besar peminat kecewa bila mendapat tahu pelakon kegemaran mereka ini memilih aktor Ajay Devgan sebagai suami. Alamak, kenapa tu?

Hiburan Sun, 24 Nov 2019

Muka Sweet Tapi Fify Azmi Suka Gaduh?

Dah tengok Wira ke belum??

Hiburan Fri, 19 Jan 2018

SEBENARNYA LAGU QODY, BUKAN  BLACK!

Namun, terdapat beberapa masalah teknikal ketika lagu OST ini hendak dihantar kepada pihak produksi

| Live TV