TECH By: Rosli Ab Rahman December 6, 2018 @ 12:00pm

Asli atau palsu? Ini ialah Cara Menguji Kelajuan MikroSD pada Android

Memori dalaman yang besar adalah keperluan mandatori untuk telefon pintar hari ini. Sesetengah aplikasi dan permainan Android, terutamanya permainan dengan grafik yang kompleks memerlukan ruang penyimpanan yang cukup untuk dipasang.

Satu cara yang biasa untuk menangani masalah ini ialah menggunakan memori luaran. Pada masa ini terdapat pelbagai kenangan dengan pilihan storan yang boleh anda gunakan pada telefon pintar Android.

Memori dengan jenis microSD ini datang dengan pelbagai kelajuan. Lebih cepat memori adalah untuk membaca dan menulis, semakin baik ia akan. Untuk mengetahui berapa cepat microSD berfungsi, nampaknya anda boleh mencuba aplikasi Ujian Kad SD di bawah.

Uji kelajuan microSD

Pertama, download aplikasi SD Card Test dan memasang seperti biasa pada peranti Android. Buka aplikasi dan pilih jenis storan yang ingin diuji untuk kelajuan

Anda boleh menguji kelajuan Tulis atau Baca satu demi satu. Kemudian untuk memulakan ujian, klik butang Mula. Setelah beberapa saat ujian dilakukan, anda akan melihat kelajuan kad memori dalam graf di atas. Pastikan kelajuan seperti dinyatakan pada pakej microSD.

Itulah cara mudah untuk mengetahui kelajuan kad memori luaran dan dalaman di Android. Sekiranya anda mempunyai cadangan aplikasi lain, jangan lupa untuk berkongsinya dalam medan komen. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 11 Apr 2019

Jangan Main-Main, Raline Shah Pakar ‘Menembak’ Sekarang!

Raline juga berkongsi pengalaman belajar menembak selama sebulan sehingga berjaya mengawal senjata dan menggunakan senjata M 17 dan M4.

Hiburan Mon, 29 Apr 2019

Che Ta Bantu Peminat Jadi Usahawan Kad Sim Glamour!

Jom tukar ke kad sim lebih glamour yang bakal dijual di pasaran bermula 29 April 2019!

Hiburan Mon, 2 Sep 2019
Hiburan Sat, 10 Mar 2018

“Saya Bukan Tumpang Populariti Uqasha” – Hefny Sahad

Namun menurut Hefny Sahad, hubungan beliau dan pelakon jelita, Uqasha Senrose masih baik namun kedua-duanya sedang sibuk dengan karier masing-masing

Automobile Tue, 18 Sep 2018

养车小知识:Engine Bay可以用水清洗吗?

用水清洗 Engine Bay 真的会造成引擎和电子部件损坏吗?

TECH Wed, 25 Jul 2018

Tukar Nama Paparan Twitter Kepada Elon Musk, Dan Akaun Anda Akan Dikunci

Sejak beberapa hari lalu, nama Elon Musk menjadi tular di laman Twitter. Ia bukan kerana usahanya dalam mengeluarkan mangsa yang terperangkap di gua Thailand, namun disebabkan penggunaan namanya oleh spam bot yang dikaitkan dengan pengiklanan penipuan matawang […]

Fab Foodies! Tue, 20 Mar 2018

Attention, Chicken Rice Lovers! This 3kg Plate is Meant for You

This restaurant serves a gigantic 3kg chicken rice to customers and it will definitely satisfy your cravings!

Hiburan Mon, 10 Jun 2019

Kongsi Gambar Rumah Lama, Netizen Kagum Dengan Transformasi Hidup Shuib

Dari umur 8 bulan sampai umur 17 tahun, ini lah rumah saya dibesarkan. Air amik tiap-tiap petang pakai baldi,mandi dekat parit,toilet luar rumah,tido pakai kelambu,lampu pakai pelita,motor takda yang ada cuma basikal.

TECH Mon, 9 Apr 2018

Cara Kosongkan Storan Android Yang Penuh Kerana Whatsapp

Berikut kami kongsikan cara mudah untuk memadam fail  dalam peranti pintar yang anda terima daripada Whatsapp.

| Live TV