TECH By: SGMS Putri June 29, 2018 @ 12:49pm

Asus Zenfone 5z Disenaraikan Pada Harga RM 8,070 Bagi Pasaran Amerika Syarikat

Asus Zenfone 5z merupakan model paling premium bagi siri Asus Zenfone 5. Pada 26 Jun yang lalu, Asus telah mengumumkan bahawa peranti berkenaan akan mula dijual di pasaran India melalui Flipkart dengan harga sekitar $ 560(~RM 2,250) bermula 4 Julai ini.

Sehubungan dengan itu, Asus juga telah menyenaraikan Zenfone 5z buat pasaran Amerika Syarikat melalui laman sesawang rasmi mereka. Apa yang mengejutkan, peranti berkenaan disenaraikan dengan harga bermula $ 1,999(~RM 8,070)!

Harga berkenaan ternyata memberi kejutan kepada peminat Asus terutama di Amerika kerana ianya jauh berbeza dengan harga yang ditawarkan di pasaran lain seperti India dan Eropah. Di pasaran Eropah, harga jualan yang dicadangkan bagi peranti ini ialah sekitar $ 575(~RM 2,322).

Sebagai peringatan, Asus Zenfone 5z ini hadir dengan cip pemprosesan premium Qualcomm Snapdragon 845 dengan sokongan memori sehingga 8GB RAM. Ia juga menggunakan bateri berkapasiti 3,300 mAh yang menyokong pengecasan pantas, dwi-kamera utama 12MP + 8MP serta kamera hadapan 8MP.

Pada peringkat awal, ramai menyangkakan bahawa Asus akan memperkenalkan satu edisi khas yang dinaiktaraf bagi pasaran AS. Namun, ia mungkin tidak akan berlaku kerana Asus telah membawa keluar tanda harga berkenaan daripada laman sesawang mereka lantas memberi kemungkinan bahawa tanda harga berkenaan hanyalah satu kesilapan menaip sahaja.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 14 Dec 2017

Tips Mengesan lokasi Peranti Yang hilang Menggunakan SMS

Pasti ramai di antara kita yang pernah hilang telefon pintar mahupun peranti pintar yang lain. Tahukan anda bahawa kita boleh mengesan lokasi peranti yang hilang itu?

TECH Tue, 7 Aug 2018

这只「胡萝卜」能自动为花草浇水

很多人喜欢在家里养些鲜花和绿植,不过照顾它们需要时间和耐心,如果经常忘记浇水,植物可能要不了几天就打蔫儿了。

TECH Tue, 17 Jul 2018

Rebut Peluang Beli ZenFone Max Pro Pada Harga RM1

Asus melalui promosi RM1 Frenzy bakal menawarkan 20 unit bank kuasa ZenPower Slim dan 10 unit ZenFone Max Pro pada harga RM1. Ini berikutan kejayaan gedung rasmi dalam talian Asus Malaysia di Lazada yang berjaya memperoleh pengikut sebanyak lebih dari 12,000 […]

TECH Wed, 11 Jul 2018

Ikuti Langkah Berikut Dan Rebut Peluang Untuk Dapatkan Asus ZenFone 5 Pada Harga RM1

Bagi anda yang terlepas menyaksikan penstriman secara langsung di Facebook Lazada tempoh hari, platform jualan beli-belah dalam talian itu ada mengadakan tawaran menarik, “RM1 Frenzy” bersama Asus. Anda mahu rebut peluang memiliki peranti ZenPower Slim atau ZenFone Max Pro atau Zenfone […]

TECH Wed, 19 Sep 2018

Menambahkan Lokasi Perniagaan Anda Pada Google Maps

Kepada anda yang mempunyai perniagaan sendiri atau ingin kemaskini lokasi bagi sesuatu tempat, berikut kami kongsikan tutorialnya.

Automobile Fri, 25 Jan 2019
TECH Sat, 20 Jan 2018

Tips Penjagaan Persekitaran Komputer

Terdapat beberapa ‘pantang larang’ ketika menggunakan komputer atau laptop anda.Ketahui pantang larangnya.

TECH Fri, 12 Jul 2019

Cara Sekat “Si Pencuri” WiFi

Pertama sekali masuk ke menu tetapan modem seperti berikut, kemudian masuk ke menu Setting. Menu tetapan ini kebiasaan boleh diakses dengan kod alamat 192.168.1.1 atau 192.168.0.1 dan sebagainya seperti yang tertera pada bahagian info modem. Seterusnya pada bahagian Security, pilih menu Device […]

TECH Tue, 13 Nov 2018

Tips Memilih Portable Hard Disk yang Tahan Lasak, Berkualiti dan Menjimatkan Wang Anda

Penggunaan ‘hard disk’ amat terkenal pada abad ini. Banyak perkara yang perlu anda ketahui jika anda ingin membeli ‘hard disk’.

TECH Fri, 17 Jan 2020

Tips Guna Google Search Secara ‘Pro’

Kita semua menggunakan Google Search setiap hari bertanyakan soalan dan juga mencari maklumat. Akan tetapi, kadang kala ada jawapan yang Google berikan bukannya apa yang kita mahukan. Tahukah anda, Google mempunyai fungsi khas yang boleh membantu pengguna mengehadkan jenis […]

| Live TV