TECH By: SGMS Enal November 12, 2019 @ 12:40pm

Bagaimana Microsoft Jepun Naikkan Produktiviti Syarikat?

Bagi yang bekerja sepenuh masa, anda pasti menginginkan cuti yang panjang dan ‘lari’ sebentar daripada kesibukan dan tekanan kerja namun apalah daya kebiasaannya cuti yang diperoleh hanya selama dua hari.

Lain pula dengan syarikat Microsoft di Jepun yang melakukan ‘eksperimen’ terhadap cuti pekerjanya dan berjaya membuktikan bahawa bekerja selama 4 hari menjadikan lebih produktif selain membuatkan setiap pekerja lebih gembira dan yakin.

Menurut Microsoft, produktiviti syarikat itu meningkat sebanyak 40 peratus apabila pekerja hanya perlu datang bekerja daripada hari Isnin sehingga Khamis dan bercuti pada Jumaat hingga Ahad.

Selain diberi cuti selama tiga hari, pekerja juga masih menikmati gaji lima hari bekerja walaupun hanya perlu ke pejabata selama empat hari.

Program dipanggil sebagai ‘Work Life Choice Challenge’  membenarkan pekerja mereka untuk mengurangkan waktu bermesyuarat dan memberi respon kepada email-email yang berkaitan dengan kerja.

Selain Microsoft, restoran burger di Las Vegas , Shake Shack juga mula mencuba kaedah ini untuk menarik minat pekerja baharu.

Menurut Organization for Economic Cooperation and Development (OECD), produktiviti akan lebih meningkat jika sesebuah syarikat membenarkan pekerjanya bekerja dalam tempoh waktu yang singkat.

Bekerja lebih masa berkemungkinan akan menyebabkan berlakunya peningkatan kadar penyakit, kecederaan, penambahan berat badan, penggunaan rokok dan alkohol serta kesan yang paling teruk ialah boleh membawa kepada kematian.

Sumber: Market Watch

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Automobile Tue, 26 Jun 2018

露营车大到可以「停超跑」!移动式豪宅颠覆你想像

对很多人来说,拥有一栋房子已经算是完成人生中最大的梦想了,但你有想过拥有了一台「移动式豪宅」,根本就是想都不敢想的奢侈幻想吧?

Automobile Sat, 24 Nov 2018

长途开车保持好EQ!

学校假期了,开长途车也要有「长途」的好心情!开车前提醒自己六件事,开车好EQ,确保家人平安。

TECH Wed, 11 Jul 2018

Untuk Elak Kecelaruan Maklumat, YouTube Sediakan Ruangan Informasi Untuk Pengguna

Beberapa hari lepas, YouTube menerusi blog rasmi ada mengumumkan beberapa penambahbaikan pada platform perkongsian video itu. Salah satunya adalah paparan maklumat dari platform pihak ketiga seperti Wikipedia, Encyclopedia dan lain-lain yang menceritakan dengan lebih lanjut […]

Automobile Tue, 6 Feb 2018

KALAU ADA KERETA ELEKTRIK, MINYAK TURUN TAK?

Kalau ada kereta elektrik, harga minyak boleh turun tak?

TECH Fri, 11 Jan 2019

Galaxy S10 Mempunyai Tiga Kamera dan Bezel Super Tipis

Selepas Galaxy S10 +, kini giliran Galaxy S10 mendedahkan. Adakah Forbes menunjukkan bahagian selongsong dari telefon pintar ini. Mempunyai tiga kamera dan bezel di sekitar skrin yang sangat nipis.

TECH Fri, 2 Mar 2018

Cara Menyekat Laman Sesawang Lucah Pada Peranti Pintar Anak Anda

Peranti pintar sekarang bukan sahaja digunakan oleh orang dewasa, malah kanak-kanak juga pandai menggunakannya. Walaubagaimanapun, kita haruslah mengawasi penggunaan mereka apatah lagi banyak laman sesawang lucah yang boleh memberikan kesan negatif kepada anak anda. Dilema […]

TECH Tue, 16 Oct 2018

「睡眠监测指环」睡美人不需再等王子亲吻才醒!

SLEEPON开发的「GO2SLEEP睡眠监测指环」,号码全球最小,能简易搜集睡眠数据。

TECH Tue, 3 Apr 2018

Kunci Windows Menggunakan Telefon Pintar

Windows 10 telah memperkenalkan satu kaedah unik untuk mengunci windows sekiranya pemiliknya beredar ataupun berjauhan Pada PC ketika sedang melakukan kerja. Maklumlah, risau juga untuk membiarkan windows yang tidak berkunci ditempat terbuka. Sistem ini dinamakan Dynamic […]

LIFESTYLE Thu, 5 Apr 2018

Ketagihan Bermain Permainan Video Merupakan Satu Penyakit – WHO

Ketagihan permainan video sememangnya semakin serius sejak kebelakangan ini. Ramai di antara kita yang menganggap bermian permainan video selama 5 ke 6 jam sehari itu adalah normal.

Automobile Mon, 13 Jan 2020

英国研究:慢速驾驶致交通事故!死伤人数增加

超速驾驶绝对是容易引发恶性事故的交通违法行为,但你知道吗?其实开得「慢」也没有你想象中的安全。

| Live TV