Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
TECH By: SGMS Enal November 12, 2019 @ 12:40pm

Bagaimana Microsoft Jepun Naikkan Produktiviti Syarikat?

Bagi yang bekerja sepenuh masa, anda pasti menginginkan cuti yang panjang dan ‘lari’ sebentar daripada kesibukan dan tekanan kerja namun apalah daya kebiasaannya cuti yang diperoleh hanya selama dua hari.

Lain pula dengan syarikat Microsoft di Jepun yang melakukan ‘eksperimen’ terhadap cuti pekerjanya dan berjaya membuktikan bahawa bekerja selama 4 hari menjadikan lebih produktif selain membuatkan setiap pekerja lebih gembira dan yakin.

Menurut Microsoft, produktiviti syarikat itu meningkat sebanyak 40 peratus apabila pekerja hanya perlu datang bekerja daripada hari Isnin sehingga Khamis dan bercuti pada Jumaat hingga Ahad.

Selain diberi cuti selama tiga hari, pekerja juga masih menikmati gaji lima hari bekerja walaupun hanya perlu ke pejabata selama empat hari.

Program dipanggil sebagai ‘Work Life Choice Challenge’  membenarkan pekerja mereka untuk mengurangkan waktu bermesyuarat dan memberi respon kepada email-email yang berkaitan dengan kerja.

Selain Microsoft, restoran burger di Las Vegas , Shake Shack juga mula mencuba kaedah ini untuk menarik minat pekerja baharu.

Menurut Organization for Economic Cooperation and Development (OECD), produktiviti akan lebih meningkat jika sesebuah syarikat membenarkan pekerjanya bekerja dalam tempoh waktu yang singkat.

Bekerja lebih masa berkemungkinan akan menyebabkan berlakunya peningkatan kadar penyakit, kecederaan, penambahan berat badan, penggunaan rokok dan alkohol serta kesan yang paling teruk ialah boleh membawa kepada kematian.

Sumber: Market Watch

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 19 Sep 2019

3 Aplikasi Untuk Mengesan “Laptop” Yang Dicuri

Pernahkah anda tahu bahawa kita boleh mengesan “laptop” kita yang dicuri?

TECH Wed, 22 Nov 2017

Cara Menyembunyikan Gambar Profil Whatsapp

Terlalu menjaga privasi? Khusus kepada anda yang ingin menjaga privasi, terutamanya kepada orang yang tidak dikenali. Kepada yang masih belum tahu, berikut kami kongsikan cara-cara untuk menetapkan mod privasi pada gambar profil Whatsapp. Buka aplikasi […]

TECH Sun, 22 Jul 2018

Puas Hati Atau Tidak Dengan Kelajuan Internet? Luahkannya Dengan Undi Anda Di Sini

Kelajuan sambungan internet di Malaysia tidaklah begitu baik dan tidak sepadan dengan angka bulanan yang dibayar kepada pihak penyedia rangkaian sepertimana yang dilaporkan oleh  The World Bank: Malaysia Economic Monitor. Walaupun beberapa pengumuman serta tawaran naik […]

TECH Fri, 13 Apr 2018

Akibat Kesilapan ‘Typo’ Seorang Pekerja, Samsung Rugi RM 543 Billion

Samsung hari ini telah mengalami kerugian sekitar RM 543 billion (~$140 billion) akibat daripada kesalahan mudah salah seorang pekerja mereka. Pekerja tersebut dikatakan telah tersalah taip atau typo dengan telah mengagihkan 2.8 billion unit saham kepada semua […]

Automobile Mon, 14 May 2018

Fast Lane开太慢原来是会收到传票的!

爱在 Fast Lane 慢慢思考人生的朋友们,这篇文章是专为你们而写的!

TECH Mon, 3 Jun 2019

世界卫生组织正式将「游戏失调症」列为疾病!

沉迷电玩是精神疾病! 世界卫生组织正式将「游戏失调」纳为疾病类型。

TECH Mon, 16 Apr 2018

Router一直不关 长时间会有哪些影响?

随着智能设备的兴起,无论是在家里还是在办公场所,都离不开网络。路由器也成了我们不可缺少的网络硬件之一。对于大多用户来说,家中的路由器都是处于24小时开机的状态,那么长时间不关会对路由器产生哪些影响呢?

TECH Mon, 18 Jun 2018

5 Tips Untuk Memastikan Kesihatan Bateri Telefon Pintar Anda

Adakah anda bimbang akan bateri telefon pintar anda rosak?Kami mempunyai tips bagaimana hendak memastikan bateri telefon anda dalam keadaan baik.

TECH Wed, 8 Aug 2018

充电「这样做」手机会得内伤!

电池电力耗尽再来充电、一边充电一边​​使用、充电器过热或发出怪声了还不换,你知道这些使用方式对电池的伤害比你想像中来得严重?

TECH Wed, 6 Jun 2018

马来西亚NIMPMOS移动应用正式推介礼兼签约仪式

一家马来西亚公司 NIMPMOS Sdn Bhd 正式推出了iOs和Android移动设备的应用程序!该应用程序专注于视频广播和VoIP相关产品和服务,自2018年3月发布以来,该应用已吸引了来自东南亚的许多年轻人。

| Live TV