TECH By: SGMS Enal November 12, 2019 @ 12:40pm

Bagaimana Microsoft Jepun Naikkan Produktiviti Syarikat?

Bagi yang bekerja sepenuh masa, anda pasti menginginkan cuti yang panjang dan ‘lari’ sebentar daripada kesibukan dan tekanan kerja namun apalah daya kebiasaannya cuti yang diperoleh hanya selama dua hari.

Lain pula dengan syarikat Microsoft di Jepun yang melakukan ‘eksperimen’ terhadap cuti pekerjanya dan berjaya membuktikan bahawa bekerja selama 4 hari menjadikan lebih produktif selain membuatkan setiap pekerja lebih gembira dan yakin.

Menurut Microsoft, produktiviti syarikat itu meningkat sebanyak 40 peratus apabila pekerja hanya perlu datang bekerja daripada hari Isnin sehingga Khamis dan bercuti pada Jumaat hingga Ahad.

Selain diberi cuti selama tiga hari, pekerja juga masih menikmati gaji lima hari bekerja walaupun hanya perlu ke pejabata selama empat hari.

Program dipanggil sebagai ‘Work Life Choice Challenge’  membenarkan pekerja mereka untuk mengurangkan waktu bermesyuarat dan memberi respon kepada email-email yang berkaitan dengan kerja.

Selain Microsoft, restoran burger di Las Vegas , Shake Shack juga mula mencuba kaedah ini untuk menarik minat pekerja baharu.

Menurut Organization for Economic Cooperation and Development (OECD), produktiviti akan lebih meningkat jika sesebuah syarikat membenarkan pekerjanya bekerja dalam tempoh waktu yang singkat.

Bekerja lebih masa berkemungkinan akan menyebabkan berlakunya peningkatan kadar penyakit, kecederaan, penambahan berat badan, penggunaan rokok dan alkohol serta kesan yang paling teruk ialah boleh membawa kepada kematian.

Sumber: Market Watch

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 23 Oct 2019

Aplikasi Ditutup Sementara…Sistem Pos Malaysia Digodam?

Pos Malaysia mengalami masalah teknikal luar jangka yang menyebabkan sistem tergendala sementara

TECH Thu, 30 Nov 2017

Cara Kongsi Kata Laluan Wifi Tanpa Diketahui Orang

Mahu kongsikan password WIFI tetapi risau password Hotspot anda diketahui umum? 

TECH Wed, 3 Jan 2018

若你的iPhone「弹出以下提示」代表需更换电池了!

由于苹果在没有提前告诉用户的情况下,限制了旧iPhone的性能,导致很多消费者不满,并被为此收到了多名用户的投诉。苹果给出的解决方案是降低旧款iPhone更换电池的费用。那么如何才能分辨自己的电池是否老化而需要更换呢?

TECH Mon, 26 Feb 2018

Red Velvet Fans Can Now Talk to and Live With Wendy!

Who would have thought that our dreams of talking to our favourite idol everyday or even living with them would actually come true.

Automobile Tue, 22 May 2018

Rancang Beli Kereta Raya? Sekarang Mungkin Waktu Terbaik

Semua pelanggan akan ditawarkan pilihan antara rebat tunai segera atau baucar servis yang mempunyai nilai bersamaan kepada perbezaan antara harga kereta semasa dan akan datang, berkuat kuasa Jun.

TECH Mon, 9 Jul 2018

Beli Honor 7s Hari Ini Dan Dapatkan Kad Mikro SD Bernilai RM40 Secara Percuma

Mahu beli telefon pintar kelas bajet hari ini? Mungkin anda boleh mempertimbangkan Honor 7S. Peranti ini pertama kali dilancarkan untuk pasaran tempatan pada penghujung Jun yang lepas, kini ditawarkan dengan dengan hadiah percuma berupa kad Mikro […]

TECH Thu, 21 Dec 2017

苹果「终于」承认让旧iPhone变慢

长期以来存在于iPhone身上最大的迷思可能就是“为什么新一款机出来后,我的旧款就好像一下子变慢了?”一度有相当一部分人相信这是苹果的阴谋,不然好好的手机突然为何会那样?就在昨天(20日),苹果终于发表一份针对这一问题的声明。

Automobile Thu, 26 Apr 2018

水温(Water Temperature)过高究竟有多伤引擎?

相信许多人都听过引擎的水温过高,也就是俗称的“水滚”会伤引擎,不过你知道过高的水温究竟对引擎的危害有多大吗?

TECH Tue, 21 Jan 2020

Cara Melakukan Tetapan Kad Kredit Pada Pelayar Chrome

Kepada anda yang gemar memebeli belah secara atas talian menggunakan kad kredit atau debit, berikut kami kongsikan cara untuk menghubungkan kad kredit dengan pelayar chrome untuk memudahkan proses pembayaran atas talian. Pertama sekali buka aplikasi […]

TECH Wed, 1 Jan 2020

Guna Teknologi Pengimbasan Wajah Rekod Kehadiran Murid

Waa.. sekarang dah tak boleh ponteng sekolah.

| Live TV