TECH By: Rosli Ab Rahman November 26, 2018 @ 12:06pm

Bagaimana Untuk Menukar Rupa Android ke Windows 10

Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk mengubah rupa telefon pintar Android menjadi berbeza dari sebelumnya. Salah satu cara yang paling dicuba adalah dengan menggunakan launcher. Dari banyaknya aplikasi yang sudah tercipta, kali ini kami akan membincangkan satu launcher unik bernama Computer Launcher.

Aplikasi launcher buatan Asuna Team ini mampu mengubah pandangan telefon pintar Android menjadi sama seperti Windows 10 yang biasa digunakan di komputer atau laptop. Bagaimana? Langsung saja, pertama-tama download aplikasi Computer Pelancar dan install seperti biasa di telefon pintar.

Kemudian tekan Laman Utama dan pilih Pelancar Komputer sebagai lalai, paparan Android secara automatik akan berubah. Butang Bintang gaya Windows terletak di sebelah kiri yang memegang banyak aplikasi. Kemudian di sebelah kanan terdapat menu Tindakan Pusat yang boleh menetapkan tetapan dan pemberitahuan pintasan tertentu.

Aplikasi ini juga menawarkan reka bentuk Fail Explorer seperti yang ada di Windows, serta beberapa ciri lain seperti sokongan untuk fail Zip / RAR, Recycle bin, dan folder dengan perintah memotong, menyalin, menampal, bergerak dan berkongsi.

Kerana aplikasi ini boleh digunakan secara percuma, mungkin anda akan melihat iklan ketika menggunakannya. Untuk mematikan launchernya, klik butang power yang berada di atas start menu dan pilih Close Launcher.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

OMG Thu, 12 Jul 2018

Wow! Mak Cun Adventure Curi Perhatian Peminat, Catat 250,000 Muat Turun Dalam Masa Singkat

Mak Cun’s Adventure mula mencipta sejarah tersendiri apabila mendapat 100,000 muat turun dalam hanya tempoh 10 hari sahaja. Wow!

TECH Sun, 8 Apr 2018

Apple Bakal Lancarkan iPhone 8 dan 8 Plus Versi Merah

Apple Inc dijangkan akan melancarkan satu lagi pilihan warna iaitu warna merah bagi peranti iPhone 8 dan 8 Plus seawal-awalnya hari ini. Menurut MacRumors, pelancaran warna baru ini adalah sebahagian daripada kerjasama pihak Apple Ince dengan sebuah organisasi […]

TECH Sat, 17 Aug 2019

Hardisk Pun Kena Ada Kata Laluan Ya!

Sekarang ini walaupun simpan data dalam hardisk pun boleh kena curi , Jadi lebih baik lindungi dengan adanya kata laluan

TECH Fri, 13 Jul 2018

Intel Tidak Menutup Jenama Ekstrim Mereka Untuk Kelas PC Premium

Terdapat khabar angin mengatakan yang Intel sudah bersedia untuk tidak lagi menggunakan jenama Extreme Editionyang disasarkan untuk PC kelas premium. Menurut tweet dari Francois Piednoel, seorang bekas arkitek cip Intel yang sudah bekerja selama 20 tahun […]

TECH Sat, 28 Jul 2018

Huawei Kini Bersaing Dengan Diri Mereka Sendiri Di Pasaran China

Huawei merupakan syarikat telekomunikasi terunggul di China sejak sekian lama meninggalkan pesaing-pesaing mereka seperti Oppo, Vivo dan Xiaomi. Menurut laporan Canalys, Huawei memegang 27% daripada pasaran China jauh meninggalkan Oppo(21%) di tempat kedua. Bagaimanapun, Huawei sebenarnya […]

Automobile Wed, 14 Mar 2018

苹果无线充电底座终于要来了!

无线充电这项技术对于众多安卓手机来说已经不新鲜了,但是对于苹果手机用户来说,却是个「新技术」。对于不少手握iPhone 8、8 Plus以及X的用户来说,他们都在苦等苹果一样神器,那就是AirPower无线充电器,到底它会在何时上市开卖呢?

TECH Sat, 19 Oct 2019

Cara Simpan Gambar Dalam iPhone Sampai 10,000 Keping

Tidak kira telefon pintar jenis apa pun sampai satu tahap pasti akan berhadapan dengan masalah internal memory tidak cukup ataupun gambar terlalu banyak seihingga storage tidak mencukupi. Ya, tambah-tambah kalau orang yang jenis suka simpan foto-foto katanya […]

TECH Thu, 5 Dec 2019

Cara Alternatif Untuk Mengimbas Dokumen Pada Windows 10

aplikasi sedia ada pengimbas bermasalah dengan Windows 10.

TECH Wed, 12 Sep 2018

Merakam Video Diam-diam di Android

Anda boleh merakam video tanpa memasukkan menu kamera canggih ke tak guna smartphone kini

TECH Sun, 15 Apr 2018

Google Lens Kini Boleh Mengenal Pasti Baka Kucing Dan Anjing Anda

Ingin mengetahui baka kucing atau anjing peliharaan anda? Anda mempunyai kucing kesayangan yang mungkin anda tidak pernah tahu tentang baka bintang peliharaan anda?

| Live TV