TECH By: SGMS Putri July 25, 2018 @ 8:24am

Batal Kerjasama Antara TM Dan TNB Boleh Elak Monopoli Dalam Industri

Tempoh hari kita dikejutkan dengan berita pembatalan kerjasama yang telah terjalin antara Telekom Malaysia dan Tenaga Nasional Berhad.

Pengumuman yang tertera pada laman Bursa Malaysia itu menyatakan pembatalan dibuat adalah berdasarkan persetujuan kedua-dua belah pihak tetapi tidak dinyatakan dengan jelas mengapa langkah itu diambil.

Digarap dari laporan The Edge Market, Gobind Singh Deo Menteri Komunikasi dan Multimedia mengulas lanjut perkara tersebut.

Ia membolehkan mereka (TM dan TNB) bekerjasama secara berasingan dengan kami dan syarikat lain dalam menyediakan infrastruktur ke seluruh negara. Jelas Gobind di Parlimen.

Beberapa pihak telah menyuarakan kebimbangan tentang kerjasama antara TM dan TNB kerana ia boleh mengundang kepada monopoli besar dalam industri. tambah beliau lagi.

Selain itu, jika diteruskan ia mungkin menjadi penghalang kepada syarikat perkhidmatan yang lain untuk bersaing dalam mendapatkan servis yang terbaik.

Gobind turut memberi jaminan walaupun Pelan Fiber Seluruh Negara dihentikan, kerajaan akan tetap meneruskan rancangan menaik taraf sambungan internet ke seluruh negara.

Memorandum Persefaham (MoU) antara TM dan TNB telah ditandatangani sejak awal tahun ini dengan rancangan perkongsian kepakaran dimana TM menyediakan perkhidmatan jalur lebar manakala TNB mempunyai infrastruktur yang boleh meningkatkan lagi penawaran internet ke seluruh negara.

Sumber: The Edge Market

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 30 Aug 2019

Dapatkan ‘Password’ Wifi Di Ratusan Airport

Anda sudah boleh menikmati Wi-Fi yang disediakan oleh pihak lapangan kapal terbang

TECH Fri, 5 Jul 2019

Akaun Instagram Disekat Kerana Toy Story 4?

Jangan main -main ye siap boleh kena sekat akaun Instagram ye .

TECH Wed, 25 Jul 2018

Teknologi GPU Turbo Dari Huawei Bakal Terima Pesaing Baharu

Pada bulan lepas, Huawei telah mengumumkan berkenaan satu teknologi baru, GPU Turbo melalui pelancaran model telefon pintar di bawah jenama Honor iaitu Honor Play. Teknologi tersebut akan mengoptimumkan prestasi unit pemprosesan grafik(GPU) peranti bagi memberi pengalaman bermain dan penggunaan […]

TECH Wed, 27 Jun 2018

macOS Mojave Versi Beta Awam Kini Sedia Untuk Dimuat Turun

Apple telah memperkenalkan macOS versi baharu iaitu macOS Mojave sewaktu Apple Worldwide Developers Conference 2018 yang lalu. Hari ini, macOS Mojave versi beta awam sudah dikeluarkan. Sistem baharu ini akan memberi kelainan kepada pengguna Apple […]

Events Mon, 5 Aug 2019

MMSpot Launches an e-Vouchers Apps that ‘Shop More, Save More and Earn More’

An innovative and never-seen-before shopping mobile apps that utilizes e-vouchers for a definite and unreal shopping experience!

LIFESTYLE Thu, 29 Aug 2019
TECH Sat, 26 Oct 2019

Serangan Ransomware Menyebabkan Sistem Bandar Johannesburg Tergendala

Pada 25 Oktober lalu bandaraya terbesar Afrika Selatan, Johannesburg telah diserang ransomware. Serangna tersebut sekaligus menyebabkan sistem bandaraya itu termasuklah servis e-platfom, laman sesawang, sistem bayaran bil atas talian terpaksa diberhentikan oleh pihak berkuasa. Menerusi perkongsian oleh pihak media […]

TECH Tue, 4 Dec 2018

Cara Membuat Foto 360 Darjah Pada Semua Androids

foto-foto ini boleh dikongsi di pelbagai media sosial, terutama Facebook, yang sememangnya menyokong foto 360 darjah

TECH Mon, 17 Dec 2018

Ini adalah satu siri teknologi canggih pada Snapdragon 855

Qualcomm tak mau berlama-lama untuk menceritakan lebih detail SoC mobile terbarunya, Snapdragon 855 5G. Dihadapan Droidlime dan sejumlah media lainnya di Hawaii, Qualcomm pun langsung membedah chipset unggulan terbarunya itu.

TECH Mon, 23 Sep 2019