TECH By: SGMS Enal August 8, 2019 @ 11:36am

Bolehkah Anda Hidup Tiga Hari Tanpa Telefon?

Sebuah syarikat pembekal perkhidmatan Internet, SatelliteInternet.com baru-baru ini telah mengadakan satu cabaran kepada orang ramai untuk bercuti tanpa telefon pintar atau komputer riba.

Individu yang berminat untuk menyertai Cabaran Detox Digital ini perlu mendaftar melalui pautan ini terlebih dahulu bagi berpeluang terpilih untuk menyertainya.

Seorang pemenang akan dipilih bagi menyertai cabaran ini akan ditaja untuk bercuti di Taman Negara Pokok Joshua, California selama tiga malam secara percuma.

Namun, pemenenagn adalah dilarang untuk menggunakan sebarang gajet termasuk komputer dan telefon pintar sepanjang berada di sana.

Akan tetapi, apa yang menariknya ialah pemenang juga akan diberikan wang poket sebanyak $400(~RM1675) sebelum diberikan sebanyak $600(~RM2513) lagi sekiranya berjaya mengharungi cabaran.

Selain itu, peserta juga akan $1000 lagi untuk digunakan untuk membeli makanan atau perkhidmatan pengangkutan sepanjang cabaran tersebut.

Pemenang juga akan diberikan tempat tinggal yang selesa dengan penyaman udara, tab mandi serta kolam renang.

Berita baik bagi pemenang yang ingin merakam kenangan semasa percutian ini, bermula pada malam terakhir cabaran, anda akan dibenarkan untuk menggunakan gajet untuk berkongsikan pengalaman atau merakam gambar kenangan di sana.

Tujuan utama syarikat ini mengadakan cabaran sebegini ialah bagi memberi peluang pemenang untuk ‘berehat’ sebentar dari teknologi dan menikmati keindahan alam sekitar.

Malangnya, cabaran ini hanya terbuka untuk rakyat Amerika Syarikat sahaja. Saya harap akan ada syarikat di Malaysia yang mengadakan cabaran sebigini di masa akan datang.

Sumber: SatelliteInternet

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 29 Jul 2018

Huawei Mate 20 Pro Dilapor Boleh Bertindak Sebagai Pengecas Tanpa Wayar

Huawei Mate 20 Pro kini boleh bertindak sebagai cas tanpa wayar untuk fon telinga Freebuds 2 Pro.

TECH Mon, 21 May 2018
TECH Sun, 11 Mar 2018

Cara Membuka Aplikasi Pada Android Dengan Kaedah Imbasan Cap Jari

Kepada pengguna Android, berikut adalah satu kaedah mudah untuk membuka aplikasi kegemaran anda dengan hanya satu sentuhan cap jari.

TECH Tue, 21 Aug 2018

You Might Want to Get Familiar with Your Samsung’s Emergency Mode

It’s a good function to use in case of any emergencies.

TECH Mon, 23 Jul 2018

TM Dan TNB Batal Kerjasama Sediakan Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi

Telekom Malaysia bersama Tenaga Nasional Berhad telah menjalin kerjasama menyediakan jalur lebar berkelajuan tinggi melalui Pelan Fiber Seluruh Negara. Perjanjian persefahaman itu telah ditandatangani pada awal Januari yang lalu namun dilaporkan ia telah dibatalkan dua

Automobile Mon, 19 Mar 2018

休旅车比法拉利还快「天门山99弯」10分钟内完走

休旅车天生重心高,纵使马力再大,操控也难与趴低低的跑车相提并论,不过近期Land Rover打破这项「物理定律」,以Range Rover Sport SVR挑战有99个弯道的中国天门山,结果不到10分钟就顺利完走,打破法拉利458 Italia在2016年创下的纪录。

TECH Wed, 4 Jul 2018

Bekas Pengguna Android Merupakan Penyumbang Kepada 15%-20% Penjualan iPhone

Semakin banyak pengguna Android beralih kepada iPhone. Itulah yang boleh disimpul berdasarkan laporan pendapatan dan perkongsian statistik kajian oleh firma CIRP terhadap penjualan iPhone. Kajian yang dijalankan itu adalah berdasarkan daripada data yang dikumpul daripada

TECH Mon, 26 Nov 2018

Bagaimana Untuk Menukar Rupa Android ke Windows 10

kalau anda suka dengan launcher window 10 boleh mencubanya…

TECH Wed, 25 Jul 2018

Perkara Yang Anda Perlu Tahu Berkenaan Kemaskini PUBG Mobile 0.7.0

Pemain permainan battle royale yang sedang popular ketika ini, PUBG Mobile sudah boleh mula memuat-turun kemaskini terbaru bagi permainan tersebut di peranti iOS dan Android mereka bermula semalam. Beberapa pembaharuan menarik telah dibawa masuk untuk kemaskini kini berkenaan. Pembaharuan terbesar yang dibawa

TECH Fri, 28 Sep 2018

Tips Supaya Komputer Anda Tidak Terkena Virus

Tahukah anda salah satu mudahnya anda dijangkiti virus kerana anda mudah tertipu dengan iklan yang terdapat di dalam laman sesawang.

| Live TV