TECH By: SGMS Enal August 8, 2019 @ 11:36am

Bolehkah Anda Hidup Tiga Hari Tanpa Telefon?

Sebuah syarikat pembekal perkhidmatan Internet, SatelliteInternet.com baru-baru ini telah mengadakan satu cabaran kepada orang ramai untuk bercuti tanpa telefon pintar atau komputer riba.

Individu yang berminat untuk menyertai Cabaran Detox Digital ini perlu mendaftar melalui pautan ini terlebih dahulu bagi berpeluang terpilih untuk menyertainya.

Seorang pemenang akan dipilih bagi menyertai cabaran ini akan ditaja untuk bercuti di Taman Negara Pokok Joshua, California selama tiga malam secara percuma.

Namun, pemenenagn adalah dilarang untuk menggunakan sebarang gajet termasuk komputer dan telefon pintar sepanjang berada di sana.

Akan tetapi, apa yang menariknya ialah pemenang juga akan diberikan wang poket sebanyak $400(~RM1675) sebelum diberikan sebanyak $600(~RM2513) lagi sekiranya berjaya mengharungi cabaran.

Selain itu, peserta juga akan $1000 lagi untuk digunakan untuk membeli makanan atau perkhidmatan pengangkutan sepanjang cabaran tersebut.

Pemenang juga akan diberikan tempat tinggal yang selesa dengan penyaman udara, tab mandi serta kolam renang.

Berita baik bagi pemenang yang ingin merakam kenangan semasa percutian ini, bermula pada malam terakhir cabaran, anda akan dibenarkan untuk menggunakan gajet untuk berkongsikan pengalaman atau merakam gambar kenangan di sana.

Tujuan utama syarikat ini mengadakan cabaran sebegini ialah bagi memberi peluang pemenang untuk ‘berehat’ sebentar dari teknologi dan menikmati keindahan alam sekitar.

Malangnya, cabaran ini hanya terbuka untuk rakyat Amerika Syarikat sahaja. Saya harap akan ada syarikat di Malaysia yang mengadakan cabaran sebigini di masa akan datang.

Sumber: SatelliteInternet

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 30 Nov 2017

Cara Kongsi Kata Laluan Wifi Tanpa Diketahui Orang

Mahu kongsikan password WIFI tetapi risau password Hotspot anda diketahui umum? 

TECH Fri, 10 Jan 2020
TECH Sat, 16 Dec 2017

Snapdragon 845 Mungkin Dilancar Disember Ini

Qualcomm diramal untuk mengumumkan cip pemproses terbaru, Snapdragon 845 pada bulan Disember ini. Difahamkan lagi cip tersebut akan berkongsi proses pembuatan sama seperti Snapdragon 835, iaitu 10nm FinFET yang mana ia akan membawa sejumlah besar […]

TECH Fri, 13 Jul 2018

Apple MacBook Pro 2018 Hadir Dengan Kejutan – Skrin, Sistem Cip & Memori Dinaiktaraf

Peminat peranti keluaran Apple hari ini telah dihidangkan dengan satu kejutan yang tidak disangka di mana Apple telah mengumumkan model komputer mudah alih mereka, MacBook Pro yang baru. Model berkenaan hadir dengan beberapa naiktaraf berbanding keluaran tahun lepas. Apple […]

Hiburan Wed, 18 Jul 2018

Huawei Nova 3 Dan Nova 3i Diumumkan Secara Rasmi, Hadir Bersama Rekaan Premium Dengan 4 Kamera

Huawei baru sahaja melancarkan dua peranti baru dalam siri Huawei Nova untuk pasaran China. Huawei Nova 3 dan Nova 3i, kedua-duanya adalah merupakan peranti kelas pertengahan yang hadir dengan reka bentuk moden dan premium. Huawei Nova 3 adalah model […]

TECH Wed, 21 Feb 2018

BUAT PEMBAYARAN DARI PERGELANGAN TANGAN!

Terbaharu, peranti wearable nombor satu di dunia ini merancang melancarkan aplikasi pembayaran mudah alih yang dikenali sebagai Fitbit Pay di Malaysia.

LIFESTYLE Sun, 5 Jan 2020

Sisi Positif Seorang “Gamers” Dalam Permainan Video

nternet kini menjadi saluran maklumat dan komunikasi yang digunakan secara meluas di merata tempat. Perkembangan ini memudahkan manusia berhubung tanpa sempadan sama ada menerusi sosial media mahupun permainan video. Jadi pastinya kemudahan dan perkembangan ini […]

Hiburan Tue, 12 Dec 2017

Fattah dan Neelofa Berkongsi Jenama “OPPO”,

Fattah dan Neelofa Berkongsi Jenama “OPPO”,

TECH Tue, 24 Jul 2018

「1秒内瞬间充饱手机」超级量子电池将问世

澳洲研究人员正在研发全球第一款「量子电池」号称不到一秒就能完成充电,而大型的量子电池,甚至还能成为新能源储存的新解决方案。

TECH Fri, 20 Jul 2018

FreeSync vs G-Sync: Mana Satu Yang Lebih Sesuai?

Anda sedang berkira-kira mahu membeli monitor PC yang baharu dan terjumpa dengan terminologi teknologi G-Sync dan FreeSync yang wujud di dalam monitor yang anda cari sebentar tadi. Apa itu G-Sync dan FreeSync? Dua terma tersebut […]

| Live TV