TECH By: SGMS Enal August 8, 2019 @ 11:36am

Bolehkah Anda Hidup Tiga Hari Tanpa Telefon?

Sebuah syarikat pembekal perkhidmatan Internet, SatelliteInternet.com baru-baru ini telah mengadakan satu cabaran kepada orang ramai untuk bercuti tanpa telefon pintar atau komputer riba.

Individu yang berminat untuk menyertai Cabaran Detox Digital ini perlu mendaftar melalui pautan ini terlebih dahulu bagi berpeluang terpilih untuk menyertainya.

Seorang pemenang akan dipilih bagi menyertai cabaran ini akan ditaja untuk bercuti di Taman Negara Pokok Joshua, California selama tiga malam secara percuma.

Namun, pemenenagn adalah dilarang untuk menggunakan sebarang gajet termasuk komputer dan telefon pintar sepanjang berada di sana.

Akan tetapi, apa yang menariknya ialah pemenang juga akan diberikan wang poket sebanyak $400(~RM1675) sebelum diberikan sebanyak $600(~RM2513) lagi sekiranya berjaya mengharungi cabaran.

Selain itu, peserta juga akan $1000 lagi untuk digunakan untuk membeli makanan atau perkhidmatan pengangkutan sepanjang cabaran tersebut.

Pemenang juga akan diberikan tempat tinggal yang selesa dengan penyaman udara, tab mandi serta kolam renang.

Berita baik bagi pemenang yang ingin merakam kenangan semasa percutian ini, bermula pada malam terakhir cabaran, anda akan dibenarkan untuk menggunakan gajet untuk berkongsikan pengalaman atau merakam gambar kenangan di sana.

Tujuan utama syarikat ini mengadakan cabaran sebegini ialah bagi memberi peluang pemenang untuk ‘berehat’ sebentar dari teknologi dan menikmati keindahan alam sekitar.

Malangnya, cabaran ini hanya terbuka untuk rakyat Amerika Syarikat sahaja. Saya harap akan ada syarikat di Malaysia yang mengadakan cabaran sebigini di masa akan datang.

Sumber: SatelliteInternet

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 29 Jul 2019

Cara Buat Wallpaper Dengan Imej Timbul Untuk Telefon Pintar Anda

Anda sudah bosan dengan wallpaper sedia ada? Disini ada cara untuk menghasilkan wallpaper dengan imej seakan-akan timbul seperti diatas. Caranya sangat mudah dan anda boleh ikuti langkah-langkah bergambar seperti dibawah. Pertama sekali screenshot halaman utama […]

TECH Tue, 15 Jan 2019

See the Game through New Eyes with the Lenovo Legion Monitors

An ultra-wide curved display made for any gamer that wants a panoramic field of view.

TECH Tue, 11 Dec 2018

Cara Unfollow Akaun yang Tidak Followback di Instagram

Berharap untuk memadamkan banyak akaun sekaligus yang tidak mengikuti Instagram kita kembali. Anda boleh menggunakan kaedah berikut.

TECH Mon, 16 Apr 2018

Router一直不关 长时间会有哪些影响?

随着智能设备的兴起,无论是在家里还是在办公场所,都离不开网络。路由器也成了我们不可缺少的网络硬件之一。对于大多用户来说,家中的路由器都是处于24小时开机的状态,那么长时间不关会对路由器产生哪些影响呢?

Automobile Sat, 8 Feb 2020

抢先体验华为Mate 30 Pro 5G首款获大马SIRIM认证的5G手机!各大电讯公司推出优惠配套

作为大马首款获SIRIM认真的5G手机,华为Mate 30 Pro 5G获本地各大电讯公司支持,纷纷推出优惠配套,让更多用户可抢先体验5G手机到底有多厉害。

TECH Tue, 17 Jul 2018

Microsoft Mungkin Hadir Dengan Peranti Android Pertamanya Tidak Lama Lagi

Microsoft sebelum ini telah menghasilkan beberapa siri peranti telefon pintar yang dijalankan dengan sistem Windows Phone sepanjang pemilikkan mereka ke atas syarikat Nokia Mobile. Bagaimanapun, model-model berkenaan jelas gagal mendapat tempat di hati pengguna telefon pintar. Nokia […]

TECH Thu, 13 Jun 2019

踮脚也看不到?矮个子必备神器「望远型眼镜」秒获得身高180视野

相信许多个子不高的人都曾经遇到过这样的困扰:被前方的人头或物体挡住,没办法看到远方想看的目标……

TECH Fri, 10 Jan 2020
TECH Sat, 22 Sep 2018

Cara Mudah Mengubah Laman Sesawang Kepada Fail Jenis PDF

Kepada anda yang masih tercari – cari cara untuk menyimpan laman sesawang yang anda gemari, berikut kami kongsikan cara untuk mengubah laman pada pelayar kepada jenis fail PDF.

TECH Thu, 8 Mar 2018

9 Teknologi Menakjubkan!

Di zaman teknologi dan digital ini, bermacam-macam teknologi dicipta oleh manusia-manusia yang suka berinovasi. Mari kita lihat beberapa penemuan teknologi yang dapat di kategorikan sebagai sangat berinovasi dan menakjubkan yang mungkin tidak ketahui oleh semua […]

| Live TV