TECH By: Rosli Ab Rahman November 24, 2018 @ 11:03am

Cara Bermain Permainan Android pada Windows

Bermain permainan video pada peranti mudah alih kian menjadi kegilaan pengguna peranti tersebut pada masa kini. Namun tidak semua dari kita mempunyai kemampuan untuk memiliki peranti telefon pintar yang berspesifikasi tinggi untuk membolehkan kita bermain permainan yang sedang ‘trending’. Tapi anda ada laptop atau PC? Jika ada, kini masalah anda sudah hampir selesai. Untuk pengetahuan semua, hari ini anda tidak lagi perlu memiliki telefon pintar yang mahal kerana anda boleh bermain permainan tersebut di laptop atau PC anda dengan menggunakan aplikasi Bluestacks App Player. Melalui aplikasi ini anda juga akan dapat menjimatkan ruang simpanan bagi telefon anda

1.Muat turun pemasang aplikasi dan daftar masuk

 

Selepas selesai muat turun fail pemasang yang bersaiz lebih 300 MB, pasangkan aplikasi ini menggunakan cara yang sama seperti anda pasang kebanyakkan aplikasi lain. Selesai memasang aplikasi ini, anda akan diminta untuk mendaftar masuk menggunakan akaun Google anda. Ini bagi memudahkan maklumat dari peranti mudah alih anda disegerakkan dengan laptop/PC anda. Bluestacks akan memasang beberapa aplikasi yang diperlukan secara automatik ke dalam peranti anda.

2. Laraskan tetapan mengikut kesesuaian

 

Anda akan mendapati satu paparan yang menyerupai paparan skrin pada peranti Android keluar pada skrin anda selepas selesai mendaftar masuk. Di sebelah sudut atas kanan skrin, anda akan menjumpai ikon gegancu atau gear. Klik pada ikon tersebut bagi menetapkan tetapan mengikut kesesuaian anda. Selepas mengubah tetapan, aplikasi ini akan dimulakan semula bagi mengemaskini tetapan yang telah anda ubah.

3. Segerakkan data dari Android ke Windows, atau sebaliknya.

Perkara inilah yang menyebabkan anda perlu untuk mendaftar masuk ke aplikasi ini dengan menggunakan akaun Google yang sama anda gunakan untuk perantimudah alih anda. Melalui aplikasi Bluestacks ini, anda akan dapat menyambung permainan yang anda telah mainkan di peranti mudah alih menggunakan laptop/PC anda, atau sebaliknya. Untuk menggunakan fungsi ini, anda hanya perlu klik ikon seperti di atas sahaja, dan anda boleh mula menyalin data anda.

4. Pasangkan fail APK bagi permainan yang tiada di Google Playstore

Aplikasi ini juga membolehkan pengguna untuk memasang fail APK dari Windows ke Android. Perkara ini sangat membantu sekiranya anda ingin bermain permainan yang tiada di Google Playstore. Terdapat banyak laman sesawangyang menyediakan fail-fail APK untuk dimuat turun oleh anda, maka dengan adanya aplikasi ini anda tidak lagi perlu memuat turun fail APK aplikasi berkenaan melalui peranti Android anda. Selain itu, anda juga boleh mengubahkan paparan permainan anda kepada paparan skrin penuh bagi mendapatkan paparan yang optimum.

 

Sumber: Wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 31 May 2018

微信「令吉钱包」下月开跑

微信(wechat)令吉钱包也将入驻大马,6月起大马人就可以通过绑定银行卡来使用微信的令吉专属电子钱包。

TECH Thu, 22 Nov 2018

Cara Untuk Mengatasi masalah SMS tidak “Delivered” Pada iPhone

Kepada pengguna iPhone, fungsi iMessage sememangnya sangat menarik dan unik untuk digunakan. Walaubagaimanapun, akan terjadi masalah SMS tidak sampai sekiranya tiada sambungan internet. Ini kerana iMessege berkongsi ruangan yang sama dengan SMS.

TECH Wed, 22 Nov 2017

Cara Menyembunyikan Gambar Profil Whatsapp

Terlalu menjaga privasi? Khusus kepada anda yang ingin menjaga privasi, terutamanya kepada orang yang tidak dikenali. Kepada yang masih belum tahu, berikut kami kongsikan cara-cara untuk menetapkan mod privasi pada gambar profil Whatsapp. Buka aplikasi […]

TECH Mon, 15 Jan 2018

Cara Untuk Berkongsi Fail Daripada Android Ke PC Dengan Mudah

Berkongsi Fail dari peranti Android terus ke PC secara “Wireless”, jom cuba

Automobile Mon, 26 Mar 2018

Sah! Uber Kini Milik Grab

Di bawah perjanjian itu, Grab akan memperoleh semua operasi Uber di kawasan yang mempunyai seramai 620 juta orang, termasuk perkhidmatan penghantaran makanan UberEats.

TECH Mon, 2 Jul 2018

Cara Untuk Mainkan Fail DVD & VCD Pada Android

Mmainkan fail – fail fail jenis DAT dan VOB yang terdapat pada DVD dan VCD pada peranti Android.

TECH Wed, 25 Jul 2018

GPU Dari Samsung, Sejauh Manakah GPU Ini Akan ‘Bermain’?

Samsung dikatakan sedang menyiapkan pembangunan untuk menghasilkan GPU (kad grafik) mereka yang tersendiri yang dipanggil SGPU. Namun setakat ini tidak dipastikan pasaran GPU mana yang akan diceburi oleh Samsung memandangkan terdapat beberapa gergasi pasaran yang […]

TECH Mon, 2 Apr 2018

Cara Mudah Untuk Membuat Animasi Menggunakan Android

Pernahkah anda terfikir bahawa peranti Android anda mampu menghasilkan animasi? Kepada pengguna peranti Android, berikut kami kongsikan satu kaedah mudah untuk anda membuat animasi sendiri.

TECH Wed, 25 Jul 2018

Tukar Nama Paparan Twitter Kepada Elon Musk, Dan Akaun Anda Akan Dikunci

Sejak beberapa hari lalu, nama Elon Musk menjadi tular di laman Twitter. Ia bukan kerana usahanya dalam mengeluarkan mangsa yang terperangkap di gua Thailand, namun disebabkan penggunaan namanya oleh spam bot yang dikaitkan dengan pengiklanan penipuan matawang […]

TECH Thu, 1 Feb 2018

GET YOUR LAST-MINUTE CNY SHOPPING DONE AT CJ WOW SHOP

Chinese New Year is just around corner and there’s lots more to buy before the holidays come around. Do some last-minute shopping on CJ WOW Shop from the comfort of your own home.

| Live TV