Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
TECH By: Rosli Ab Rahman November 24, 2018 @ 11:03am

Cara Bermain Permainan Android pada Windows

Bermain permainan video pada peranti mudah alih kian menjadi kegilaan pengguna peranti tersebut pada masa kini. Namun tidak semua dari kita mempunyai kemampuan untuk memiliki peranti telefon pintar yang berspesifikasi tinggi untuk membolehkan kita bermain permainan yang sedang ‘trending’. Tapi anda ada laptop atau PC? Jika ada, kini masalah anda sudah hampir selesai. Untuk pengetahuan semua, hari ini anda tidak lagi perlu memiliki telefon pintar yang mahal kerana anda boleh bermain permainan tersebut di laptop atau PC anda dengan menggunakan aplikasi Bluestacks App Player. Melalui aplikasi ini anda juga akan dapat menjimatkan ruang simpanan bagi telefon anda

1.Muat turun pemasang aplikasi dan daftar masuk

 

Selepas selesai muat turun fail pemasang yang bersaiz lebih 300 MB, pasangkan aplikasi ini menggunakan cara yang sama seperti anda pasang kebanyakkan aplikasi lain. Selesai memasang aplikasi ini, anda akan diminta untuk mendaftar masuk menggunakan akaun Google anda. Ini bagi memudahkan maklumat dari peranti mudah alih anda disegerakkan dengan laptop/PC anda. Bluestacks akan memasang beberapa aplikasi yang diperlukan secara automatik ke dalam peranti anda.

2. Laraskan tetapan mengikut kesesuaian

 

Anda akan mendapati satu paparan yang menyerupai paparan skrin pada peranti Android keluar pada skrin anda selepas selesai mendaftar masuk. Di sebelah sudut atas kanan skrin, anda akan menjumpai ikon gegancu atau gear. Klik pada ikon tersebut bagi menetapkan tetapan mengikut kesesuaian anda. Selepas mengubah tetapan, aplikasi ini akan dimulakan semula bagi mengemaskini tetapan yang telah anda ubah.

3. Segerakkan data dari Android ke Windows, atau sebaliknya.

Perkara inilah yang menyebabkan anda perlu untuk mendaftar masuk ke aplikasi ini dengan menggunakan akaun Google yang sama anda gunakan untuk perantimudah alih anda. Melalui aplikasi Bluestacks ini, anda akan dapat menyambung permainan yang anda telah mainkan di peranti mudah alih menggunakan laptop/PC anda, atau sebaliknya. Untuk menggunakan fungsi ini, anda hanya perlu klik ikon seperti di atas sahaja, dan anda boleh mula menyalin data anda.

4. Pasangkan fail APK bagi permainan yang tiada di Google Playstore

Aplikasi ini juga membolehkan pengguna untuk memasang fail APK dari Windows ke Android. Perkara ini sangat membantu sekiranya anda ingin bermain permainan yang tiada di Google Playstore. Terdapat banyak laman sesawangyang menyediakan fail-fail APK untuk dimuat turun oleh anda, maka dengan adanya aplikasi ini anda tidak lagi perlu memuat turun fail APK aplikasi berkenaan melalui peranti Android anda. Selain itu, anda juga boleh mengubahkan paparan permainan anda kepada paparan skrin penuh bagi mendapatkan paparan yang optimum.

 

Sumber: Wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 3 Jul 2018

Tetapan Baru WhatsApp, Hanya ‘Admin’ Yang Boleh Menghantar Mesej

Penggunaan kumpulan Whatsapp sememangnya memudahkan urusan menyampaikan maklumat terutama dalam kumpulan yang besar. Namun, suasana dalam kumpulan Whatsapp akan menjadi huru-hara apabila semua ahli kumpulan mula berbual antara satu sama lain dan melupakan tujuan utama perbualan dalam kumpulan itu. […]

TECH Mon, 16 Jul 2018

Google Gboard Ditambah Dengan Ciri Kod Morse

Kod morse dicipta oleh Samuel Morse sekitar tahun 1836 yang mana maklumat dihantar menggunakan isyarat elektrik menggunakan talian kabel oleh sistem telegraf. Kaedah komunikasi itu kini telah mula dilengkapkan pada aplikasi Google Gboard hasil kerjasama […]

TECH Wed, 28 Feb 2018

Apple Inc Rancang Tamat Keluaran iPhone X

Apple bakal  menghentikan pengeluaran iPhone X memandangkan penjualan peranti itu tidak melonjakkan graf penjualan telefon pintarnya.

TECH Wed, 8 Aug 2018

Tukar Paparan iPhone kepada versi “Black”

Jika anda bosan dengan paparan Iphone anda yang sedia ada,cubalah cara ini.

TECH Thu, 30 Aug 2018

Cara Menyimpan Voice Note Daripada Whatsapp Sebagai Fail mp3

Ini dikongsikan cara – cara untuk mengubah fail suara tersebut kepada fail jenis mp3.

TECH Mon, 16 Apr 2018

Router一直不关 长时间会有哪些影响?

随着智能设备的兴起,无论是在家里还是在办公场所,都离不开网络。路由器也成了我们不可缺少的网络硬件之一。对于大多用户来说,家中的路由器都是处于24小时开机的状态,那么长时间不关会对路由器产生哪些影响呢?

TECH Thu, 10 May 2018

ZTE Telah Dibenarkan Kembali Untuk Berurusan Dengan Amerika Syarikat

erkembangan tersebut walau bagaimanapun akan dikenakan dengan beberapa syarat. ZTE akan dikenakan bayaran denda sebanyak RM 5.2 bilion serta perubahan dari segi pengurusan tertinggi syarikat.

Automobile Mon, 9 Dec 2019

Jika Exit Tol Baki Tak Cukup, Tekan Button Intercom!

Tidak perlu risau lagi cuma interkom saja bantuan akan sampai!

TECH Fri, 31 Jan 2020

Cara Memasukkan Paparan “Kredit” Pada Power Point

Kepada anda yang menggunakan perisian power point bagi tujuan kerja ataupun pelajar. berikut kami kongsikan cara untuk memasukkan paparan animasi kredit pada slaid power point. Pertama sekali klik pada menu berikut. Cursor tetikus anda akan […]

TECH Tue, 13 Aug 2019

Nak Cari DiMana Anda Letak Handphone?

Tak tahu letak mana handphone sebab lupa, cuba cari ni!

| Live TV