TECH By: Rosli Ab Rahman December 10, 2018 @ 2:30pm

Cara Bersihkan Jack Audio yang Tersumbat

Walaupun ia jarang dimulakan, bicu audio adalah salah satu komponen telefon pintar yang paling penting. Bunyi audio membolehkan pengguna untuk mendengar muzik atau menonton video dengan kualiti bunyi yang lebih menonjol berbanding mendengarnya melalui pembesar suara.

Malangnya, tidak semua pengguna mengambil berat mengenai kebersihan telefon pintar mereka, apatah lagi menjaga dan membersihkan lubang jek audio. Selagi menyumbat dan mencabut tanpa mengira kebersihan bicu audio itu sendiri boleh menyebabkan jack audio tersumbat oleh habuk atau kotoran dan mengalami masalah.

Bunyi cantik yang dapat didengar sebelum ini, kini tidak dapat dinikmati lagi. Adakah anda seorang yang mengalami masalah ini? Jika ya, anda boleh mencuba petua berikut dan menggunakannya.

Tin pemampat
Alat ini biasanya digunakan untuk membersihkan (semburan) komponen-komponen pada komputer. Walau bagaimanapun, kita boleh menggunakan tin pemampat untuk membersihkan bahagian-bahagian kecil seperti lubang jek audio.

Cara menggunakannya sudah cukup untuk menutup dan menghembuskan nafas pemampat ke dalam lubang jek audio. Tekanan udara yang diberikan akan mendorong habuk untuk melantun keluar dari bicu audio.

Kapas
Cara kedua yang boleh anda gunakan ialah menggunakan kapas. Kain kapas dengan sokongan seperti jarum atau tusuk gigi supaya kapas tidak terlalu jauh ke dalam lubang jek audio. Ciri-ciri kapas lembut dan lemah boleh menembusi ruang kecil.

Anda juga boleh memberikan sedikit alkohol cecair jika bicu audio terasa sangat kotor. Tetapi perlu diingat, jangan gunakan alkohol cecair terlalu kerap untuk membersihkan komponen telefon pintar untuk mengelakkan kakisan atau lapisan logam yang terputus.

Jack headphone
Kita boleh menggunakan hujung fon fon kepala untuk mengatasi masalah ini. Sama seperti menggunakan kapas, kita boleh memberikan alkohol sedikit cair pada akhir.

Sebelum memasang bicu fon kepala ke dalam lubang audio, pastikan telefon pintar dimatikan. Ini dilakukan untuk mengelakkan litar pintas. Adakah kaedah ini sangat berhati-hati dan tidak menggunakan alkohol lebih.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 30 Apr 2019

‘Kami Rasa Lebih Selamat’- NAMA

Kumpulan NAMA yang mencipta fenomena tersendiri selepas menjadi pilihan juri pada Asia’s Got Talent (AGT) lalu rasa lebih ‘selamat’ apabila masyarakat lebih mengenali NAMA berbanding secara individu. “Orang hanya kenal NAMA tapi bukan individu, kalau […]

Hiburan Fri, 8 Nov 2019

Sheila Rusly Jual Dim Sum Pula?

Wah, boleh lah cuba nanti!

Hiburan Tue, 17 Sep 2019

Jessica Jung Akan Keluar Single Terbaru Oktober Ini!

Siapa peminat Jessica Jung kat sini?

TECH Mon, 2 Sep 2019

Nak Tahu Siapa Nama Pengirim Dan Previu Whatsapp Pada Lock Screen

ini diantara cara-caranya . Selamat mencuba

Hiburan Tue, 30 Apr 2019
Hiburan Wed, 18 Dec 2019

Sherry Ibrahim Simpan Hajat Kahwin Tahun Depan?

Didoakan semoga Sherry dapat jodoh cepat.

Hiburan Tue, 26 Jun 2018

Iqram Dinzly Kembali Normal

Iqram Dinzly sudah kembali normal seperti manusia biasa setelah dilanda pelbagai kontroversi ke atas dirinya.

LIFESTYLE Wed, 27 Jun 2018

Wow! Beg Jenama Bijan Mula Jadi Sebutan Netizen

Pelanggan House of Bijan dikatakan adalah bekas Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama, pewaris takhta diraja Britain, Putera Charles, pengasas majalah Playboy, Hugh Hefner dan Raja Monaco, Putera Rainer.

Hiburan Mon, 3 Sep 2018

Hefny Sahad Teruja Tapi Tak Berharap

Mengusik soal jodoh pula, Hefny memberitahu dia kini dalam fasa memulakan hidup baru selepas putus cinta dengan pelakon Uqasha Senrose lapan bulan lalu.

| Live TV