TECH By: Rosli Ab Rahman December 10, 2018 @ 2:30pm

Cara Bersihkan Jack Audio yang Tersumbat

Walaupun ia jarang dimulakan, bicu audio adalah salah satu komponen telefon pintar yang paling penting. Bunyi audio membolehkan pengguna untuk mendengar muzik atau menonton video dengan kualiti bunyi yang lebih menonjol berbanding mendengarnya melalui pembesar suara.

Malangnya, tidak semua pengguna mengambil berat mengenai kebersihan telefon pintar mereka, apatah lagi menjaga dan membersihkan lubang jek audio. Selagi menyumbat dan mencabut tanpa mengira kebersihan bicu audio itu sendiri boleh menyebabkan jack audio tersumbat oleh habuk atau kotoran dan mengalami masalah.

Bunyi cantik yang dapat didengar sebelum ini, kini tidak dapat dinikmati lagi. Adakah anda seorang yang mengalami masalah ini? Jika ya, anda boleh mencuba petua berikut dan menggunakannya.

Tin pemampat
Alat ini biasanya digunakan untuk membersihkan (semburan) komponen-komponen pada komputer. Walau bagaimanapun, kita boleh menggunakan tin pemampat untuk membersihkan bahagian-bahagian kecil seperti lubang jek audio.

Cara menggunakannya sudah cukup untuk menutup dan menghembuskan nafas pemampat ke dalam lubang jek audio. Tekanan udara yang diberikan akan mendorong habuk untuk melantun keluar dari bicu audio.

Kapas
Cara kedua yang boleh anda gunakan ialah menggunakan kapas. Kain kapas dengan sokongan seperti jarum atau tusuk gigi supaya kapas tidak terlalu jauh ke dalam lubang jek audio. Ciri-ciri kapas lembut dan lemah boleh menembusi ruang kecil.

Anda juga boleh memberikan sedikit alkohol cecair jika bicu audio terasa sangat kotor. Tetapi perlu diingat, jangan gunakan alkohol cecair terlalu kerap untuk membersihkan komponen telefon pintar untuk mengelakkan kakisan atau lapisan logam yang terputus.

Jack headphone
Kita boleh menggunakan hujung fon fon kepala untuk mengatasi masalah ini. Sama seperti menggunakan kapas, kita boleh memberikan alkohol sedikit cair pada akhir.

Sebelum memasang bicu fon kepala ke dalam lubang audio, pastikan telefon pintar dimatikan. Ini dilakukan untuk mengelakkan litar pintas. Adakah kaedah ini sangat berhati-hati dan tidak menggunakan alkohol lebih.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 19 Jul 2018

Kiriman Bunga Tak Bermakna Bercinta

Hal ini turut diakui sendiri oleh Ruhainies namun pelakon Hello, Mr Perfect! ini menegaskan hubungan mereka hanya sekadar kawan. Dengar tu, Ruhainies masih single ya!

Hiburan Fri, 29 Jun 2018

Alahai, Wak Doyok Kantoi Tayang Gambar Kasut Dari Pinterest

Agaknya apalah yang difikirkan oleh Wak Doyok sebelum memuat naik gambar tersebut kan?

TECH Mon, 18 Nov 2019

恐怖!脸书半年删除32亿假帐户

据路透社报道,社交媒体巨头脸书(Facebook)本周发布最新内容审核报告,称今年4月至9月间删除32亿个虚假帐户,以及上千万则有关虐待儿童和自杀的帖文。

Hiburan Sat, 13 Apr 2019

Comelnya Buah Hati Ketiga Khai-Rosma!

Syukur Alhamdulillah. Anak perempuan kami Nur Alya Dhania selamat dilahirkan semalam 11.04.2019 jam 1.48 pm berat 2.8 kilogram.

Hiburan Sat, 22 Dec 2018

Mahu Pegang Watak Heroin Lagi, Amyra Rosli Pasang Strategi

Menafikan enggan membawa watak ibu, Amyra memberitahu dia tiada masalah berbuat demikian.

Hiburan Sun, 27 Jan 2019

Muncul Dalam Muzik Video Vroom Vroom, Peminat Usik Hael Husaini Ada Hati Dengan Nabila Razali?

Nabila juga ada menyuarakan hasrat untuk saya turut serta dalam muzik video ini, jadi…

Hiburan Wed, 28 Feb 2018

Salman Khan takut nak kahwin!

Dua tahun lalu, bintang filem ‘Dev Das’ ini  pernah juga membuat pengakuan tidak mahu berkahwin atas sebab tidak mampu menjadi seorang suami yang baik.

TECH Tue, 17 Jul 2018

Fungsi Nombor IMEI dan Cara Untuk Mendapatkannya

Apakah itu IMEI?Apakah kegunaannya?Bacalah artikel ini.

Hiburan Wed, 23 May 2018

BTS is the First KPOP Group to Make Their Comeback on Foreign Stage

They performed Fake Love at the Billboard Music Awards 2018 and they’re also the first KPOP group to perform there!

Hiburan Thu, 11 Jan 2018

PANAS! FARID KAMIL DITAHAN, TAMPAR ANGGOTA POLIS 

Difahamkan, Farid bertindak demikian selepas petugas di kaunter menunjukkan mesej “300 artis meminjam ah long kerana tiada kerja” dan bertanyakan tentang isu tersebut

| Live TV