TECH By: Rosli Ab Rahman December 10, 2018 @ 2:30pm

Cara Bersihkan Jack Audio yang Tersumbat

Walaupun ia jarang dimulakan, bicu audio adalah salah satu komponen telefon pintar yang paling penting. Bunyi audio membolehkan pengguna untuk mendengar muzik atau menonton video dengan kualiti bunyi yang lebih menonjol berbanding mendengarnya melalui pembesar suara.

Malangnya, tidak semua pengguna mengambil berat mengenai kebersihan telefon pintar mereka, apatah lagi menjaga dan membersihkan lubang jek audio. Selagi menyumbat dan mencabut tanpa mengira kebersihan bicu audio itu sendiri boleh menyebabkan jack audio tersumbat oleh habuk atau kotoran dan mengalami masalah.

Bunyi cantik yang dapat didengar sebelum ini, kini tidak dapat dinikmati lagi. Adakah anda seorang yang mengalami masalah ini? Jika ya, anda boleh mencuba petua berikut dan menggunakannya.

Tin pemampat
Alat ini biasanya digunakan untuk membersihkan (semburan) komponen-komponen pada komputer. Walau bagaimanapun, kita boleh menggunakan tin pemampat untuk membersihkan bahagian-bahagian kecil seperti lubang jek audio.

Cara menggunakannya sudah cukup untuk menutup dan menghembuskan nafas pemampat ke dalam lubang jek audio. Tekanan udara yang diberikan akan mendorong habuk untuk melantun keluar dari bicu audio.

Kapas
Cara kedua yang boleh anda gunakan ialah menggunakan kapas. Kain kapas dengan sokongan seperti jarum atau tusuk gigi supaya kapas tidak terlalu jauh ke dalam lubang jek audio. Ciri-ciri kapas lembut dan lemah boleh menembusi ruang kecil.

Anda juga boleh memberikan sedikit alkohol cecair jika bicu audio terasa sangat kotor. Tetapi perlu diingat, jangan gunakan alkohol cecair terlalu kerap untuk membersihkan komponen telefon pintar untuk mengelakkan kakisan atau lapisan logam yang terputus.

Jack headphone
Kita boleh menggunakan hujung fon fon kepala untuk mengatasi masalah ini. Sama seperti menggunakan kapas, kita boleh memberikan alkohol sedikit cair pada akhir.

Sebelum memasang bicu fon kepala ke dalam lubang audio, pastikan telefon pintar dimatikan. Ini dilakukan untuk mengelakkan litar pintas. Adakah kaedah ini sangat berhati-hati dan tidak menggunakan alkohol lebih.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 10 Apr 2019

‘Jodoh Saya Kuat Dengan Raihan’- Sharifah Khasif

Konsert ‘Qasidah Night’ pada 27 April nanti turut diserikan dengan penampilan penyanyi lagenda Dato Jamal Abdillah.

Hiburan Thu, 19 Jul 2018

Ariana Grande – Pete Davidson Kahwin Dua Minggu Lagi?

Portal CNN Entertainment melaporkan pasangan ini masih belum mengeluarkan sebarang kenyataan.

Featured Thu, 5 Jan 2023

Nyanyi Di Pusat Karaoke, Netizen Terkejut Kelunakan Suara Lufya – “Tak Sangka Boleh Nyanyi Ingat Pandai Berlakon Je”

Mungkin ramai dalam kalangan peminat generasi kini lebih mengenali Lufya Omar sebagai seorang pelakon. Mereka yang mengikuti perkembangan karier wanita ini sejak awal kemunculan pula pastinya mengetahui bakat seni Lufya mula dicungkil menerusi program realiti […]

Hiburan Thu, 2 Jan 2020

Selepas Tiga Tahun, Justin Bieber Akhirnya…

Bieber yang bakatnya dicungkil menerusi platform Youtube pada tahun 2007 mencetuskan fenomena luar biasa di seluruh dunia.

Featured Fri, 2 Jul 2021

Rai Ulang Tahun Perkahwinan Ke -10, Mizz Nina Beri Ucapan Istimewa Buat Noh Hujan

Pasangan selebriti, Mizz Nina dan Noh Hujan menyambut ulang tahun perkahwinan mereka yang kini sudah memasuki usia 10 tahun. Dalam postingnya di Instagram, Mizz Nina meluahkan rasa tidak percaya sudah hampir 10 tahun berkongsi kehidupan […]

Hiburan Wed, 28 Aug 2019

‘Soal Jodoh, Saya Memang…’- Amira Othman

Kalau dah jodoh, pasti tak ke mana…

Hiburan Tue, 21 May 2019

‘ Ramadan Kali Ini Paling Sukar’-Isteri Ammar Alfian Kecewa Ditipu

Bagaimanapun, hantaran berkenaan sudah dipadamkan beberapa jam selepas dimuatnaik.

Featured Sat, 22 Oct 2022
Hiburan Wed, 8 Dec 2021

“Respect To FORCEPARKBOIS From Johor Bahru” – Jay Park Remix Lagu Kumpulan Rapper Tempatan, Bawa FORCEPARKBOIS Ke Mata Dunia Menerusi LOTUS!

Penyanyi rap terkenal kelahiran Korea Selatan, Jay Park membuat penampilan baru di dalam muzik video lagu terbaru berjudul LOTUS di mana lagu ini merupakan sebuah remix lagu LOTUS yang dibawa oleh kumpulan rap Malaysia, FORCEPARKBOIS. […]

error: Content is protected !!