TECH By: SGMS Putri April 15, 2018 @ 7:06am

Cara Besarkan Saiz Resolusi Foto Tanpa “Pecah”

Foto yang beresolusi rendah sekiranya diperbesarkan secara paksa boleh menyebabkan gambar tersebut kelihatan pecah ataupun “rosak”.

Berikut kami kongsikan satu kaedah mudah untuk menambahkan saiz resolusi foto tanpa merosakkan gambar tersebut. Kaedah ini kami temui dariapda satu laman sesawang dari Jepun dan ianya sangat berkesan. Ikuti sahaja langkah-langkah berikut.

Langkah 1

Pertama sekali  masuk ke laman sesawang waifu2x dengan menggunakan pautan dibawah

http://waifu2x.udp.jp/

Langkah 2

Setelah masuk laman tersebut, apa yang perlu dilakukan ialah dengan memilih foto atau gambar yang ingin dibesarkan resolusinya dengan menekan butang Choose File.

 

Langkah 3

Pada pilihan berikut, pilih berdasarkan jenis gambar yang ingin dibesarkan sama ada ianya sebuah lukisan ataupun gambar foto.

Pada bahagian Noise reduction jangan di ubah apa-apa tetapan.

 

Langkah 4

Pada bahagian Upscaling, pilih kepada tetapan 2x. Seterusnya “tick” kan bahagian i’m not a robot.

Kemudian klik pada butang Convert dan tunggu sehingga prosesnya selesai. Untuk makluman anda, proses yang diambil agak sedikit memakan masa, apa yang perlu dibuat ialah tunggu sehingga selesai.

Berikut hasil yang kami dapat.

Sekarang anda tidak perlu risau lagi tentang foto and yang beresolusi rendah. Selamat mencuba!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 16 Mar 2018

Cara Membuka Fail PDF Yang Terkunci

Pernahkah anda mengalami masalah untuk membuka fail PDF yang terkunci? Berikut kami kongsikan kaedah mudah untuk membuka fail PDF yang terkunci. Pertama sekali, masuk ke laman sesawang crackmypdf.com   Setelah itu, klik Choose File dan pilih file PDF yang ingin […]

TECH Sat, 13 Jan 2018

Jadikan Youtube Sebagai Pemain Lagu di iPhone

Pengguna iPhone yang masih bersedih kerana tidak dapat memainkan lagu daripada Youtube pada latar belakang ataupun semasa peranti di kunci, berikut kami kongsikan penyelesaiannya.

TECH Thu, 23 Nov 2017

Cara Menukar Paparan iPhone kepada versi “Black”

Tips kali ini khusus kepada anda yang inginkan kelainan dalam paparan peranti iPhone. Mungkin juga ada sesetengah pengguna yang tidak suka apa dengan paparan yang putih dan terlalu cerah. Berikut kami kongsikan kaedah untuk menukarkan […]

TECH Wed, 29 Aug 2018

Ketahui Cara Untuk Kembalikan Butang ‘View Image’ Pada Carian Gambar Google

Terdapat cara lain untuk mencari gambar yang telah anda cari sebelum ini tanpa menggunakan butang ‘history’ pada ‘Browser Chrome’ anda.

TECH Mon, 16 Jul 2018

Google Gboard Ditambah Dengan Ciri Kod Morse

Kod morse dicipta oleh Samuel Morse sekitar tahun 1836 yang mana maklumat dihantar menggunakan isyarat elektrik menggunakan talian kabel oleh sistem telegraf. Kaedah komunikasi itu kini telah mula dilengkapkan pada aplikasi Google Gboard hasil kerjasama […]

TECH Wed, 7 Nov 2018
TECH Sun, 17 Mar 2019

Earbuds Tanpa Wayar Berkualiti Mampu Milik

Kepada anda yang pernah mencuba Earpod daripada Apple sememangnya akan terpesona dengan kualiti bunyi yang dihasilkan,oleh kerana harganya agak mahal maka tidak ramai pengguna yang mampu memilikinya. Berikut kami kongsikan 2 peranti Earbuds tanpa wayar dengan harga mampu milik.

TECH Tue, 16 Oct 2018
TECH Wed, 29 May 2019

研究称压力可能导致用户出现「Facebook成瘾」

一项新的研究警告说,这种现实可能会使一些用户面临发展「Facebook成瘾」的风险,如果它成为人们日常生活中线下支持的替代品。

TECH Wed, 8 Aug 2018

Tukar Paparan iPhone kepada versi “Black”

Jika anda bosan dengan paparan Iphone anda yang sedia ada,cubalah cara ini.

| Live TV