TECH By: Rosli Ab Rahman August 10, 2018 @ 11:40am

Cara Block Akses Internet Aplikasi dan Game di Android

Kebanyakan aplikasi dan game saat ini membutuhkan akses internet agar berjalan dengan baik. Akses internet yang berjalan di latar belakang alias bacground umumnya memakan data cukup tinggi. Hal ini tentunya agak bikin boros, terutama jika kuota anda terbatas.

Untuk mengatasi hal tersebut, anda memanfaatkan aplikasi bernama NetGuard berikut ini. Aplikasi ini memungkinkan anda untuk memblock akses internet suatu aplikasi atau game yang terinstall di smartphone Android.

Bagaimana cara menggunakan NetGuard? Pertama-tama download NetGuard dan install di Android. Selanjutnya buka aplikasinya lalu pilih daftar aplikasi yang ingin diblock akses internetnya.

cara blokir akses internet di android 1

Kalian bisa memblokir internet dari mobile data dan wifi sekaligus. Untuk memblokir mobile data, klik tombol mobile data hingga tanda silang, begitu juga dengan WiFi. Jika sudah dipilih, aktifkan NetGuard di pojok kiri atas. Pilih “Yes” saat muncul jendela selanjutnya.

Dengan mengaktifkan NetGuard, secara otomatis akses internet aplikasi atau game yang dipilih tadi akan diblock. Untuk membuka block-nya, cukup tekan kembali tombol WiFi atau mobile data hingga berwarna hijau. Ada juga pengaturan lanjutan seperti akses internet ketika layar menyala, block saat roaming serta catatan aplikasi yang mencuba mengakses internet.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 12 Sep 2018

史上最酷的球鞋诞生!让你走路自带动画的Shiftwear

热衷于收集球鞋的人绝对不能错过这双!来自纽约的创业团队—ShiftWear 开发出一款号称史上最酷的球鞋,鞋面两方搭载「电子墨面板」,透过操作专属APP,不仅能轻松更换鞋身的图案设计,还能放上一段动画。

TECH Thu, 5 Jul 2018

Nokia 6.1 Dan Nokia 8110 Sedia Dibeli Bermula Esok, Jumaat 6 Julai 2018

Sebut sahaja Nokia, mulalah fikiran melayang mengenangkan kisah silam menggunakan peranti dari jenama lagenda tersebut. Pelbagai nama jolokan diberi pada model-model keluaran syarikat yang berpengkalan di Finland itu. Sabun, sembilu, daun, dan bermacam-macam lagi. Mungkin ada diantara

TECH Thu, 26 Sep 2019

「小丑」潘尼怀斯造型夜灯!夜里发光的眼睛超恐怖~

「小丑」潘尼怀斯造型夜灯!夜里发光的眼睛超恐怖,你确定真的敢用「他」吗?

TECH Fri, 8 Nov 2019

Cara Alternatif Untuk Menyekat Iklan Pada Chrome

Pelbagai cara yang boleh digunakan untuk menyekat paparan iklan yang bertalu – talu ketika melayari laman sesawang menggunakan Chrome. Berikut kami kongsikan salah satu kaedahnya. Pertama sekali buat carian AdBlock Plus pada carian Google dan buka pautan

Automobile Sun, 3 Jun 2018

如何申请国家驾照?

其实申请国际驾照(International Driving License)比想象中简单得多!

TECH Tue, 8 Jan 2019

「尘归尘土归土」还比火化更环保!冰葬让人体回归天地

随着环保意识抬头,葬礼的精简和大体回归自然成为新一代身后方案追求的目标,除了最近推广的树葬、植葬外,最近还有另一种新的环保葬:冰葬。

TECH Tue, 17 Jul 2018

Ramalan Tepat EA Sports Mengenai Juara Piala Dunia 2018

EA Sports sebagai pemegang francais permainan FIFA 18 dengan tepat meramal Perancis sebagai juara Piala Dunia 18 di Rusia. Mereka melakukannya dengan melakukan simulasi pada bulan May menggunakan DLC (downloadable content) Piala Dunia Rusia. Mereka

TECH Sun, 18 Aug 2019

Tingkatkan Kualiti Bunyi Pada Android, Cuba Cara Ini

Bunyi tak berapa kuat pada peranti anda?

Automobile Tue, 24 Apr 2018

选民们看过来!现可通过MySPR Semak手机App查选民资讯

5月9日已被宣布为全国特别公共假期,因此小编在此呼吁已注册成为选民的读者,在投票日一起履行公民责任。为了方便选民,选委会推出了MySPR Semak手机应用程式,让选民们能更方便地了解本届选举的投票站及投票渠道等相关资讯。

TECH Tue, 16 Jan 2018

5 Tips Mudah Lajukan Komputer

Ini dikongsikan beberapa cara untuk melajukan komputer anda tanpa perlu memuat turun sebarang aplikasi.

| Live TV