TECH By: Rosli Ab Rahman August 10, 2018 @ 11:40am

Cara Block Akses Internet Aplikasi dan Game di Android

Kebanyakan aplikasi dan game saat ini membutuhkan akses internet agar berjalan dengan baik. Akses internet yang berjalan di latar belakang alias bacground umumnya memakan data cukup tinggi. Hal ini tentunya agak bikin boros, terutama jika kuota anda terbatas.

Untuk mengatasi hal tersebut, anda memanfaatkan aplikasi bernama NetGuard berikut ini. Aplikasi ini memungkinkan anda untuk memblock akses internet suatu aplikasi atau game yang terinstall di smartphone Android.

Bagaimana cara menggunakan NetGuard? Pertama-tama download NetGuard dan install di Android. Selanjutnya buka aplikasinya lalu pilih daftar aplikasi yang ingin diblock akses internetnya.

cara blokir akses internet di android 1

Kalian bisa memblokir internet dari mobile data dan wifi sekaligus. Untuk memblokir mobile data, klik tombol mobile data hingga tanda silang, begitu juga dengan WiFi. Jika sudah dipilih, aktifkan NetGuard di pojok kiri atas. Pilih “Yes” saat muncul jendela selanjutnya.

Dengan mengaktifkan NetGuard, secara otomatis akses internet aplikasi atau game yang dipilih tadi akan diblock. Untuk membuka block-nya, cukup tekan kembali tombol WiFi atau mobile data hingga berwarna hijau. Ada juga pengaturan lanjutan seperti akses internet ketika layar menyala, block saat roaming serta catatan aplikasi yang mencuba mengakses internet.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 28 Aug 2018

Cara Install Navigation Gesture ala iPhone X di Semua Android

Salah satu contoh system gesture yang ada di iPhone X. Apple menghilangkan tombol home dan mengubah bentuk iPhone X menjadi layar penuh, secara otomatis sistem navigasinya-pun berubah.

TECH Wed, 7 Mar 2018

Apa itu e-sports?

Sama ada anda suka bermain permainan video atau tidak pernah memegang alat joystick, pasti anda pernah mendengar tentang esport. Industri yang dianggarkan bernilai hampir RM6 bilion pada tahun 2020, dengan beberapa pemain yang sudah bersaing […]

Automobile Wed, 6 Nov 2019

Malaysia Bakal Lancarkan Gojek dan Dego Ride Bermula Januari 2020

Malaysia bakal melancarkan teksi motosikal seperti Gojek dan Dego Ride bermula Januari 2020, kata Menteri Pengangkutan, YB Anthony Loke. Gojek dan Dego Ride akan mula beroperasi bermula tahun hadapan dan tempoh ujian selama lebih 6 […]

TECH Sun, 27 Oct 2019

Kamera Terkecil Di Dunia Ini Sehalus Sebutir Pasir

Kamera tersebut hanya berukuran 0.65 x 0.65 x 1.158mm.

TECH Sun, 2 Dec 2018

Kenali Jenis dan Kegunaan Lensa Kamera

Mari kita mengetahui jenis-jenis lensa, fungsi dan keistimewaanya.

TECH Thu, 16 May 2019

Finding it Hard Getting Organised this Ramadan? Check These Helpful Apps Out

You can plan where to buka puasa, what to prepare for sahur, and even provide meals for the less fortunate!

TECH Tue, 3 Jul 2018

Tetapan Baru WhatsApp, Hanya ‘Admin’ Yang Boleh Menghantar Mesej

Penggunaan kumpulan Whatsapp sememangnya memudahkan urusan menyampaikan maklumat terutama dalam kumpulan yang besar. Namun, suasana dalam kumpulan Whatsapp akan menjadi huru-hara apabila semua ahli kumpulan mula berbual antara satu sama lain dan melupakan tujuan utama perbualan dalam kumpulan itu. […]

TECH Thu, 17 Oct 2019

Siapakah Agaknya Pemenang Bagi Cabaran Ketahanan Ultra Kuasa Bateri Jam Tangan HUAWEI GT 2 ?

Nantikan siapakah pemenang jam tangan HUAWEI Watch GT 2 esok!

TECH Thu, 25 Jan 2018

4 Cara Virus Boleh Menjangkiti Sesebuah peranti

Virus dan Malware sememangnya sinonim kepada pengguna PC jenis Windows. Walaupun  kebanyakan daripadanya tidaklah merbahaya, namun kehadiranya sangat menjengkelkan pengguna.

TECH Wed, 17 Jan 2018

Cara Melepasi “Website” Yang Disekat Tanpa Perlu Sebarang Aplikasi

Ingin melayari Website yang di’Blocked’ tanda sebarang aplikasi? Cubalah tips ini.

| Live TV