TECH By: Rosli Ab Rahman August 10, 2018 @ 11:40am

Cara Block Akses Internet Aplikasi dan Game di Android

Kebanyakan aplikasi dan game saat ini membutuhkan akses internet agar berjalan dengan baik. Akses internet yang berjalan di latar belakang alias bacground umumnya memakan data cukup tinggi. Hal ini tentunya agak bikin boros, terutama jika kuota anda terbatas.

Untuk mengatasi hal tersebut, anda memanfaatkan aplikasi bernama NetGuard berikut ini. Aplikasi ini memungkinkan anda untuk memblock akses internet suatu aplikasi atau game yang terinstall di smartphone Android.

Bagaimana cara menggunakan NetGuard? Pertama-tama download NetGuard dan install di Android. Selanjutnya buka aplikasinya lalu pilih daftar aplikasi yang ingin diblock akses internetnya.

cara blokir akses internet di android 1

Kalian bisa memblokir internet dari mobile data dan wifi sekaligus. Untuk memblokir mobile data, klik tombol mobile data hingga tanda silang, begitu juga dengan WiFi. Jika sudah dipilih, aktifkan NetGuard di pojok kiri atas. Pilih “Yes” saat muncul jendela selanjutnya.

Dengan mengaktifkan NetGuard, secara otomatis akses internet aplikasi atau game yang dipilih tadi akan diblock. Untuk membuka block-nya, cukup tekan kembali tombol WiFi atau mobile data hingga berwarna hijau. Ada juga pengaturan lanjutan seperti akses internet ketika layar menyala, block saat roaming serta catatan aplikasi yang mencuba mengakses internet.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 4 Jul 2018

OPPO Find X Mendarat Di Malaysia Tidak Lama Lagi

Pertama kali dipersembahkan kepada umum pada 20 Jun yang lalu di acara yang berlangsung di Paris, OPPO Find X kini akan memasuki pasaran dalam negara. Satu foto imej dengan logo “X” telah dimuat naik Facebook […]

Automobile Mon, 19 Mar 2018

休旅车比法拉利还快「天门山99弯」10分钟内完走

休旅车天生重心高,纵使马力再大,操控也难与趴低低的跑车相提并论,不过近期Land Rover打破这项「物理定律」,以Range Rover Sport SVR挑战有99个弯道的中国天门山,结果不到10分钟就顺利完走,打破法拉利458 Italia在2016年创下的纪录。

TECH Wed, 24 Jan 2018

Terjemahkan Bahasa Asing Tanpa perlu Berpindah Aplikasi

Cara – cara untuk anda optimum kan penggunaan Google Translate, yang mana setiap perkataan atau ayat dalam bahasa asing boleh terus diterjemahkan pada Sebarang aplikasi yang kita gunakan seperti Whatsapp, Telegram dan lain -lain lagi.

TECH Mon, 9 Jul 2018

“Subtitle” Filem Terus Daripada VLC Media Player

Perlukan ‘subtitle’ untuk menonton filem anda dalam ‘VLC’?Anda boleh cuba cara ini.

TECH Thu, 5 Jul 2018

Honor Note Bakal Buat Kemunculan Semula Selepas Dua Tahun

Selepas dua tahun sejak peranti Honor Note 8 diperkenalkan, siri berkenaan akan kembali semula tahun ini dengan peranti Honor Note 10. Ia telah disahkan sendiri oleh presiden Honor, Zhao Ming melalui akaun Weibo beliau semalam. Kredit : GSMArena Peranti ini […]

TECH Mon, 19 Feb 2018

KONTRAKTOR MENANG RUMAH MAIN PERADUAN CELCOM

Big Win adalah sebuah portal anjuran Celcom Axiata  di mana pelbagai peraduan menarik disediakan seperti trivia Fit and Rich, Do-U-Know-Christiano, Duit4Free, pencarian harta karun, permainan papan dan banyak lagi.

TECH Sat, 29 Dec 2018

Cara Menyembunyikan “Last Seen” Akaun Instagram

Dengan cara ini mudah kita sembunyikan aktiviti kita kepada orang lain

TECH Tue, 22 Oct 2019

Karya Anak Malaysia Dimuat Naik Dalam ‘Webtoon’

Mebihi 100,000 orang di aplikasi Webtoon

TECH Wed, 25 Apr 2018

Bila Harga Menjadi Persoalan Samsung Galaxy A8, Peranti Seksi Kalis Air Bersama Dwi-Kamera Swafoto

Prestasi pembesar suara mono yang sederhana, ciri Live Focus pada kamera selfie yang kurang memuaskan dan harga yang pada kami sepatutnya diturunkan sedikit dalam bersaing dengan peranti kelas pertengahan yang lain.

TECH Thu, 16 Jan 2020

4 App Terbaik Untuk Pelajar Universiti Guna Dalam Aktiviti Harian. Wajib Download!

Jom download 4 aplikasi terbaik ni dalam membantu menguruskan dan memudahkan urusan harian anda… Semuanya PERCUMA!

| Live TV