TECH By: Rosli Ab Rahman December 31, 2018 @ 10:36am

Cara Buang Latar Belakang Foto di Android

Terdapat banyak aplikasi Android yang boleh digunakan untuk edit foto, dari menambah kesan, dan untuk mengeluarkan imej latar belakang (latar belakang) supaya boleh meletakkan objek lain.

Satu cadangan bagi aplikasi untuk mengedit foto dan mengeluarkan imej latar belakang adalah Background Eraser atau  Pemadam Latar Belakang. Aplikasi yang dibuat oleh handyCloset boleh digunakan agak ringan kerana saiznya hanya 1.5MB dan telah dimuat turun lebih daripada sepuluh juta kali di Google Play Store.

Padamkan latar belakang foto pada Android

Tertarik untuk mencubanya? Pertama download dulu aplikasi Background Eraser dan install seperti biasa di Android.Kemudian klik menu Muatkan Foto kemudian pilih foto yang anda mahu padamkan latar belakang.

Selepas memilih foto, anda boleh forwardkan  imej untuk mempermudahnya. Memadamkan imej boleh dilakukan dalam menu auto atau manual. Untuk menu Automatik, aplikasi akan memadamkan latar belakang warna yang sama secara automatik. Bagi menu manual, anda perlu memadamkannya perlahan-lahan.

Jangan bimbang jika terdapat masalah dalam memadam imej, gunakan menu undo dan redo untuk mengembalikan imej ke bentuk sebelumnya.

Itulah cara mudah untuk memadam imej latar belakang pada telefon pintar Android. Apabila selesai, imej disimpan secara automatik dalam format PNG, tetapi anda juga boleh mengubahnya ke JPEG dengan latar belakang putih. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 10 Sep 2019

Gandingan Mantap Neelofa Dan Tommy Hilfiger

Orang cantik pakai apa pun lawa…

Fab Foodies! Tue, 22 Oct 2019

Nikmati Makan Malam Bertemakan Makanan Tradisional Cina Terbaik Di Genting Highlands!

Menarik menu di Restoran dan Bar FUHU ni. Apa lagi guys, try lah!

TECH Fri, 5 Jul 2019

Akaun Instagram Disekat Kerana Toy Story 4?

Jangan main -main ye siap boleh kena sekat akaun Instagram ye .

Hiburan Mon, 23 Sep 2019
Hiburan Wed, 5 Sep 2018

Azhan Rani Gemar Bersendiri Di Kebun?

Pelakon ini juga antara yang dikenali sebagai artis low profile. Menurut Azhan, dia lebih suka duduk di tempat yang mendamaikan jika tidak ke set penggambaran.

Hiburan Tue, 2 Oct 2018

Did You Know About Seo In Guk’s Birth Secret?

He found out the same day everyone else did.

TECH Sun, 17 Jun 2018

3 Cara Untuk Mengendalikan Peranti Android Yang Rosak

Kerosakan pada telefon pintar anda?Kami ada beberapa tips mengendalikan telefon anda yang rosak.

Events Wed, 20 Jun 2018
Hiburan Fri, 8 Jun 2018

Jangan Salahkan Skrip, Bukan Rezeki Dia Dalam Produksi Bagus

Saya tidak salahkan Aiman dengan tindakannya mengeluarkan kenyataan itu sebaliknya beranggapan aktor tersebut bernasib malang kerana berlakon dalam karya dengan skrip tidak bermutu.

| Live TV