TECH By: Rosli Ab Rahman December 31, 2018 @ 10:36am

Cara Buang Latar Belakang Foto di Android

Terdapat banyak aplikasi Android yang boleh digunakan untuk edit foto, dari menambah kesan, dan untuk mengeluarkan imej latar belakang (latar belakang) supaya boleh meletakkan objek lain.

Satu cadangan bagi aplikasi untuk mengedit foto dan mengeluarkan imej latar belakang adalah Background Eraser atau  Pemadam Latar Belakang. Aplikasi yang dibuat oleh handyCloset boleh digunakan agak ringan kerana saiznya hanya 1.5MB dan telah dimuat turun lebih daripada sepuluh juta kali di Google Play Store.

Padamkan latar belakang foto pada Android

Tertarik untuk mencubanya? Pertama download dulu aplikasi Background Eraser dan install seperti biasa di Android.Kemudian klik menu Muatkan Foto kemudian pilih foto yang anda mahu padamkan latar belakang.

Selepas memilih foto, anda boleh forwardkan  imej untuk mempermudahnya. Memadamkan imej boleh dilakukan dalam menu auto atau manual. Untuk menu Automatik, aplikasi akan memadamkan latar belakang warna yang sama secara automatik. Bagi menu manual, anda perlu memadamkannya perlahan-lahan.

Jangan bimbang jika terdapat masalah dalam memadam imej, gunakan menu undo dan redo untuk mengembalikan imej ke bentuk sebelumnya.

Itulah cara mudah untuk memadam imej latar belakang pada telefon pintar Android. Apabila selesai, imej disimpan secara automatik dalam format PNG, tetapi anda juga boleh mengubahnya ke JPEG dengan latar belakang putih. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 16 May 2018

居家伙伴新选择?波士顿动力机器狗SpotMini明年开卖

你还认为机器狗只是一般玩具吗?波士顿动力公司所研发的机器狗 SpotMini,可以穿梭于各种障碍,还可以成为生活小帮手喔!

Hiburan Thu, 26 Apr 2018

Bercakap Makin Tak Jelas, Doakan Fendy Bakry!

Makin lemah dan pertuturannya semakin tidak jelas. Sampai pegang telefon pun tidak boleh…Sama-sama kita doakan agar kesihatan Fendy pulih seperti sedia kala. Ameen!

TECH Tue, 18 Sep 2018

Cara Mengunci Fail Microsoft Office Dengan Kata Laluan

Kepada anda yang masih tercari – cari cara untuk mengunci fail jenis Word, Power Point dan lain – lain, berikut kami kongskan cara untuk anda “encrypt” fail tersebut menggunakan kata laluan.

Automobile Sat, 30 Jun 2018

7月1日起六地方政府「不必再刮泊车固本」

只需下载「精明雪兰莪泊车」手机应用程式,即可缴付雪州6地方政府泊车费!

TECH Tue, 24 Jul 2018

Fuchsia Ganti Android, Betul Atau Tidak?

Dua tahun lalu, Google secara senyap telah membangunkan satu sistem operasi baru dikenali sebagai Fuchsia. Berbeza dari sistem operasi yang lain, Fuchsia tidak dibangunkan dengan kernel Linux tetapi berasaskan mikrokernel baru yang dipanggil Zircon dimana awalnya dikenali sebagai Magenta. […]

TECH Fri, 3 May 2019

Jangan Runsing Pilih Kedai Makan, ‘Popular Dishes’ Sedia Membantu!

‘Popular Dishes’ masih belum ditawarkan buat masa ini dan hanya boleh dinikmati melalui aplikasi Google Maps

Hiburan Wed, 21 Feb 2018

“I WANTED TO TRY SOMETHING SPECIAL” – FERGIE ON NBA ANTHEM FLOP

Fergie’s rendition of the Star Spangled Banner went viral for all the wrong reasons after she performed it last weekend.

Hiburan Wed, 19 Sep 2018

Lisa Dan Yusry Nak Anak Lagi?

Semoga yang terbaik buat Lisa Surihani dan Yusry!

Hiburan Tue, 23 Jan 2018

HANYA DOA SELAMAT UNTUK BAYI SULUNG SAYA – DATUK SITI NURHALIZA

Dia akan melalui proses berpantang sama seperti wanita lain dan akan membuat latihan vokal untuk mengembalikan tenaga dan aktif dalam bidang nyanyian selepas bersalin nanti

TECH Tue, 2 Jan 2018

Google Chrome – Browser Internet Terbaik 2016

Setiap browser mempunyai kelebihan dan keistimewaan tersendiri. Mana browser yang jadi pilihan anda?

| Live TV