TECH By: Rosli Ab Rahman December 31, 2018 @ 10:36am

Cara Buang Latar Belakang Foto di Android

Terdapat banyak aplikasi Android yang boleh digunakan untuk edit foto, dari menambah kesan, dan untuk mengeluarkan imej latar belakang (latar belakang) supaya boleh meletakkan objek lain.

Satu cadangan bagi aplikasi untuk mengedit foto dan mengeluarkan imej latar belakang adalah Background Eraser atau  Pemadam Latar Belakang. Aplikasi yang dibuat oleh handyCloset boleh digunakan agak ringan kerana saiznya hanya 1.5MB dan telah dimuat turun lebih daripada sepuluh juta kali di Google Play Store.

Padamkan latar belakang foto pada Android

Tertarik untuk mencubanya? Pertama download dulu aplikasi Background Eraser dan install seperti biasa di Android.Kemudian klik menu Muatkan Foto kemudian pilih foto yang anda mahu padamkan latar belakang.

Selepas memilih foto, anda boleh forwardkan  imej untuk mempermudahnya. Memadamkan imej boleh dilakukan dalam menu auto atau manual. Untuk menu Automatik, aplikasi akan memadamkan latar belakang warna yang sama secara automatik. Bagi menu manual, anda perlu memadamkannya perlahan-lahan.

Jangan bimbang jika terdapat masalah dalam memadam imej, gunakan menu undo dan redo untuk mengembalikan imej ke bentuk sebelumnya.

Itulah cara mudah untuk memadam imej latar belakang pada telefon pintar Android. Apabila selesai, imej disimpan secara automatik dalam format PNG, tetapi anda juga boleh mengubahnya ke JPEG dengan latar belakang putih. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 17 Jul 2018

Selamat Datang OPPO Find X, Skrin Luas Tanpa Takuk Pada Harga RM 3,699

Hari ini telah berlangsungnya pelancaran OPPO Find X untuk pasaran Malaysia dengan majlis perasmiannya berlangsung di Setia City Convention Centre. Tidak mahu mengikut jejak langkah pengeluar lain yang membina takuk pada skrin, OPPO tampil unik dengan pengenalan

Hiburan Sat, 19 May 2018

Meghan Markle Sahkan Bapanya Tak Hadir Perkahwinan Diraja

Tahniah Megan Markle dan Putera Harry diatas perkahwinan.

Hiburan Fri, 22 Nov 2019
Hiburan Sat, 13 Apr 2019

‘Serasi Biar Nampak Ori’- Ini Kriteria Dicari Scha Alyahya Dalam ‘Lagu Cinta Kita’

Pasangan dengan markah terendah akan tersingkir, pemenang yang berjaya akan membawa hadiah wang tunai berjumlah RM 50,000.

Hiburan Wed, 24 Apr 2019

Kos Bertambah Punca ‘Ketuk-Ketuk Ramadan’ Dihentikan

Kos penerbitan bertambah antara punca utama pemilik JS Pictures, Azman Yahya atau Jinggo mengambil keputusan tidak meneruskan program masakan Ketuk-Ketuk Ramadan pada musim depan. “Saya dan isteri (Sheila Rusly) memang sedih dengan keputusan yang terpaksa

Featured Tue, 7 Feb 2023
Hiburan Wed, 4 Apr 2018

Netizen Tak Beradab! Nazim Othman Kecewa

Selepas gambar tersebut dikecam netizen, Nazim Othman sekali lagi dilihat memuat naik gambar beliau dengan caption yang lebih deep

| Live TV

error: Content is protected !!