TECH By: Rosli Ab Rahman December 31, 2018 @ 10:36am

Cara Buang Latar Belakang Foto di Android

Terdapat banyak aplikasi Android yang boleh digunakan untuk edit foto, dari menambah kesan, dan untuk mengeluarkan imej latar belakang (latar belakang) supaya boleh meletakkan objek lain.

Satu cadangan bagi aplikasi untuk mengedit foto dan mengeluarkan imej latar belakang adalah Background Eraser atau  Pemadam Latar Belakang. Aplikasi yang dibuat oleh handyCloset boleh digunakan agak ringan kerana saiznya hanya 1.5MB dan telah dimuat turun lebih daripada sepuluh juta kali di Google Play Store.

Padamkan latar belakang foto pada Android

Tertarik untuk mencubanya? Pertama download dulu aplikasi Background Eraser dan install seperti biasa di Android.Kemudian klik menu Muatkan Foto kemudian pilih foto yang anda mahu padamkan latar belakang.

Selepas memilih foto, anda boleh forwardkan  imej untuk mempermudahnya. Memadamkan imej boleh dilakukan dalam menu auto atau manual. Untuk menu Automatik, aplikasi akan memadamkan latar belakang warna yang sama secara automatik. Bagi menu manual, anda perlu memadamkannya perlahan-lahan.

Jangan bimbang jika terdapat masalah dalam memadam imej, gunakan menu undo dan redo untuk mengembalikan imej ke bentuk sebelumnya.

Itulah cara mudah untuk memadam imej latar belakang pada telefon pintar Android. Apabila selesai, imej disimpan secara automatik dalam format PNG, tetapi anda juga boleh mengubahnya ke JPEG dengan latar belakang putih. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 26 Sep 2018

Thinking of a Road Trip but Not Sure Where to Go? Check These Routes Out

They’re curated specifically based on people’s interests.

Hiburan Sat, 29 Sep 2018

MATA Menang Lagu Terbaik APM 2018, Ayda Jebat Terkejut Sampai Tersalah Cakap?

Ini merupakan anugerah pertama untuk kategori ini yang pernah saya dapat. Saya percaya muzik yang bagus boleh diterima di mana saja walaupun bukan di Malaysia.

Hiburan Tue, 9 Apr 2019

Cukup-Cukuplah Kontroversi, Raja Azmi Tak Mahu Lagi…

Seiring dengan peningkatan usia bakal menjengah 60 tahun pada Jun ini, penerbit Raja Azmi Raja Sulaiman tidak mahu lagi dikaitkan dengan isu kontroversi. “Pada usia ini saya mahu hidup tenang dan fokus pada dunia seni […]

Hiburan Sat, 28 Aug 2021

Ejen Ali Misi: Juang Menang Di ContentAsia Awards 2021

Filem pendek Ejen Ali Misi: Juang hasil kolaborasi Primeworks Studios dan WAU Animation berjaya meraih trofi kategori Best 3D Animated Kids TV Programme di ContentAsia Awards 2021. ContentAsia Awards merupakan sebuah majlis anugerah yang mengiktiraf […]

TECH Sat, 13 Apr 2019

Cara Mengubah Saiz & Format Video

Pernahkah anda rasa fail gambar anda terlalu besar? Anda perlu ketahui cara-cara mengecilkan saiznya.

TECH Tue, 17 Jul 2018

Fungsi Nombor IMEI dan Cara Untuk Mendapatkannya

Apakah itu IMEI?Apakah kegunaannya?Bacalah artikel ini.

TECH Thu, 6 Sep 2018

Cara Mudah Bagi Mengatasi Windows 10 Expired

Kemungkinan pada saat anda fikir mahu install balik window 10 ketika mana  anda selalu nampak pop up yang selalu mengganggu pandangan anda ketika anda sedang menggunakan laptop.

Hiburan Thu, 6 Sep 2018

No More Lee Kwang Soo in Busted?!

Fans aren’t excited about this…

Featured Mon, 6 Dec 2021

Jeongyeon TWICE Mendedahkan Agensi Tolak Tawaran Untuk Dirinya Berlakon

Selain berkebolehan menari dan melakukan persembahan di atas pentas, peminat kumpulan K-Pop popular TWICE juga pastinya teringin melihat ahli kumpulan itu berlakon dalam drama. Namun, harapan mereka untuk melihat lakonan ahli kumpulan TWICE mungkin tidak […]

Events Wed, 20 Mar 2019

Zouk Genting: Visuals and Sound System to Get Your Heart Pumping

It’s THE ultimate night out you can’t forget.

| Live TV