TECH By: Rosli Ab Rahman July 13, 2019 @ 9:00am

Cara Cepat Membuat Pelekat WhatsApp Menggunakan Imej Sendiri

Beberapa ketika dahulu, WhatsApp secara rasminya mengeluarkan satu ciri stiker yang membuat aktiviti sembang lebih menarik. Kini pengguna Android dan iOS sudah boleh menggunakan pelekat untuk menyatakan emosi pengguna, yang biasanya hanya dilakukan melalui emojis.

Sejak pelancaran pertama, terdapat pelbagai pek pelekat di Google Play Store yang boleh dimuat turun dan kemudian digunakan pada WhatsApp. Selain itu, ternyata anda juga boleh membuat pelekat anda sendiri pada WhatsApp.

Bagaimana caranya? Sebelum memulakan, mula-mula muat turun aplikasi terlebih dahulu Personal sticker supaya pelekat buatan sendiri boleh digunakan pada WhatsApp. Aplikasi ini boleh didapati secara percuma di Google Play Store.

Seterusnya anda memerlukan aplikasi yang dipanggil EZ PNG Sticker Makers. Buka aplikasi dan pilih gambar yang ingin dijadikan pelekat. Kemudian anda hanya perlu menandakan bahagian yang anda mahu potong. Jika sudah, klik butang save di sudut kanan atas.

Jika pelekat sudah dibuat, buka aplikasi Personal Sticker lalu pilih Create sticker pack, dan pilih sekurang-kurangnya tiga buah pelekat. Klik butang Add maka secara automatik pelekat akan muncul di aplikasi WhatsApp.

Itulah cara membuat pelekat imej WhatsApp anda sendiri dengan cepat. Jika anda mahu membuat pelekat telus atau tiada latar belakang, anda boleh mengedit imej menggunakan aplikasi itu Background eraser.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 4 May 2018

Kenangan Hutang Buku555 Anda Zaman Dulu Kini Dah ‘Upgrade’ Jadi App

Siapa masih ingat lagi tentang buku 555, banyak jasanya dalam seharian dan kini di upgrade. Jom baca ya

TECH Fri, 29 Jun 2018

Fungsi Navigasi Motosikal Untuk Google Maps Diperkenalkan Secara Rasmi Di Malaysia

Mod navigasi motosikal untuk Google Maps akhirnya diperkenalkan secara rasmi di Malaysia pada 28 Jun yang lalu.  Fungsi ini akan membantu penunggang motosikal di negara untuk mendapatkan arah jalan dan tempoh anggaran masa yang terpantas […]

TECH Tue, 30 Jan 2018

Cara Kembalikan & Preview Whatsapp Pada Lock Screen iPhone Anda

Rungutan daripada pengguna iPhone berkenaan nama pengirim dan previe mesej tidak lagi dapat dilihat pada pusat notifikasi di lock screen peranti mereka. Cuba tips ini

TECH Wed, 25 Jul 2018

Khabar Angin Mengenai Cip Intel Core-i9 Yang Tertiris

Beberapa minggu lepas, Intel telah mengeluarkan beberapa dokumen di laman sesawang mereka yang merujuk kepada beberapa cip pemprosesan generasi ke-9 mereka. Antara yang disebut adalah cip 4 teras/ 4 bebenang Core i3-9000 dan 6 teras/ 6 bebenang Core i5-9600K. Yang menarik perhatian pula […]

TECH Fri, 24 Aug 2018

3 Kerugian Membeli Smartphone Entry-level

Mahu berhemat, kalian membeli smartphone entry-level yang terbilang murah? Rupanya ada kerugian yang boleh kalian temukan. Oleh sebab itu ada baiknya sebelum membeli, kalian bisa membaca ulasan berikut ini.

TECH Wed, 7 Feb 2018

AIR ASIA LAUNCHES FACIAL RECOGNITION SYSTEM TO SPEED UP CHECK-IN

Check out the new system and learn on how to use it when it reaches airports near you.

FESYEN Wed, 27 Dec 2017

Tips Ketahui Cara Untuk Muat Turun Tanpa Had Melalui Rangkaian Selular Buat Peranti iOS

Terbaru, melalui kemaskini iOS 11, pihak Apple telah mempertingkatkan had saiz muat turun kepada 150 MB berbanding 100 MB pada versi yang terdahulu.

TECH Wed, 25 Jul 2018

Honor Akan Bawa Telefon Pintar Gaming Ke Pasaran Malaysia 7 Ogos Nanti

Permainan video semakin popular dimainkan pada peranti mudah alih seperti telefon pintar. Kita sudah melihat pelbagai permainan video yang biasanya dimainkan pada komputer sudah dibangunkan untuk platform telefon pintar. Tidak mahu melepaskan peluang dalam pasaran tersebut, Honor telah […]

TECH Fri, 6 Sep 2019

Cara Ubah Resolusi Gambar Pada PC

Rakyat Malaysia terkenal dengan swafoto malah boleh dikatakan ramai diantara kita yang sukar bergambar untuk dimuatnaik ke media sosial.

TECH Thu, 10 Jan 2019

| Live TV