TECH By: Rosli Ab Rahman July 13, 2019 @ 9:00am

Cara Cepat Membuat Pelekat WhatsApp Menggunakan Imej Sendiri

Beberapa ketika dahulu, WhatsApp secara rasminya mengeluarkan satu ciri stiker yang membuat aktiviti sembang lebih menarik. Kini pengguna Android dan iOS sudah boleh menggunakan pelekat untuk menyatakan emosi pengguna, yang biasanya hanya dilakukan melalui emojis.

Sejak pelancaran pertama, terdapat pelbagai pek pelekat di Google Play Store yang boleh dimuat turun dan kemudian digunakan pada WhatsApp. Selain itu, ternyata anda juga boleh membuat pelekat anda sendiri pada WhatsApp.

Bagaimana caranya? Sebelum memulakan, mula-mula muat turun aplikasi terlebih dahulu Personal sticker supaya pelekat buatan sendiri boleh digunakan pada WhatsApp. Aplikasi ini boleh didapati secara percuma di Google Play Store.

Seterusnya anda memerlukan aplikasi yang dipanggil EZ PNG Sticker Makers. Buka aplikasi dan pilih gambar yang ingin dijadikan pelekat. Kemudian anda hanya perlu menandakan bahagian yang anda mahu potong. Jika sudah, klik butang save di sudut kanan atas.

Jika pelekat sudah dibuat, buka aplikasi Personal Sticker lalu pilih Create sticker pack, dan pilih sekurang-kurangnya tiga buah pelekat. Klik butang Add maka secara automatik pelekat akan muncul di aplikasi WhatsApp.

Itulah cara membuat pelekat imej WhatsApp anda sendiri dengan cepat. Jika anda mahu membuat pelekat telus atau tiada latar belakang, anda boleh mengedit imej menggunakan aplikasi itu Background eraser.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 22 Oct 2019

Karya Anak Malaysia Dimuat Naik Dalam ‘Webtoon’

Mebihi 100,000 orang di aplikasi Webtoon

TECH Fri, 13 Jul 2018

Apple MacBook Pro 2018 Hadir Dengan Kejutan – Skrin, Sistem Cip & Memori Dinaiktaraf

Peminat peranti keluaran Apple hari ini telah dihidangkan dengan satu kejutan yang tidak disangka di mana Apple telah mengumumkan model komputer mudah alih mereka, MacBook Pro yang baru. Model berkenaan hadir dengan beberapa naiktaraf berbanding keluaran tahun lepas. Apple […]

TECH Thu, 26 Jul 2018

BERITA Pemain Dota 2 Di Belanda Kini Boleh Melihat Kandungan ‘Loot Box’ Sebelum Membuat Pembelian

Pemain Dota 2 di Belanda kini sudah boleh melihat kandungan loot box mereka sebelum mereka membuat keputusan membelinya. Perkara ini dikongsikan oleh seorang redditor, Larhf telah mengirim gambar yang mempunyai pernyataan:  Kandungan treasures di rantau ini boleh dilihat dahulu sebelum membukanya. Perkara […]

TECH Wed, 27 Nov 2019

Cemas Kalau iPhone Hilang, Ini Cara Yang Boleh Bantu Anda

Ada applikasi rupanya buat anda pengguna Iphone. Ingat untuk aktifkan ya!

TECH Sat, 5 May 2018

台湾精品引爆全马大专电竞赛!奖金高达13万令吉

大马有史以来最大型的大专院校电子竞技比赛「台湾精品全马大专电竞赛2018」即将揭开序幕,争夺总奖金高达13万令吉。

TECH Wed, 15 Aug 2018

粗心输错网址?小心恶意软体找上门

资安业者趋势科技日前发现一波网路攻击,利用注册近似网域名称诱骗受害者。这种旧攻击手法会利用近似热门网站的网域,将受害者引导到恶意网站下载潜在垃圾应用程式。

TECH Fri, 22 Nov 2019

Cara Mengubah Warna Latar Belakang Gambar Kepada Putih

Caranya sangat mudah, ikuti sahaja langkah berikut.

TECH Mon, 5 Feb 2018

DO YOU HATE MEETING PEOPLE? THEN THIS NEW TECHNOLOGY IS FOR YOU

This new technology-slash-service is comparable to a ‘Human Uber’ as you won’t have to meet people in real life anymore.

TECH Fri, 13 Jul 2018

AMD Bersama-Sama Synaptics Bangunkan Sistem Biometrik Untuk PC

Advanced Micro Devices dan Synaptics akan bekerjasama dalam membawakan sistem keselamatan biometrik ke dalam PC. AMD melalui cip Ryzen mereka dan Synaptics melalui sensor FS7600 Match-In-Sensor akan digabungkan bersama bagi mewujudkan sistem keselamatan yang boleh diharapkan. Tidak dipastikan lagi […]

TECH Fri, 27 Jul 2018

#MYCYBERSALE to Take Place Again, 5 Years in a Row

The sale offers tremendous discounts!

| Live TV