TECH By: Rosli Ab Rahman July 13, 2019 @ 9:00am

Cara Cepat Membuat Pelekat WhatsApp Menggunakan Imej Sendiri

Beberapa ketika dahulu, WhatsApp secara rasminya mengeluarkan satu ciri stiker yang membuat aktiviti sembang lebih menarik. Kini pengguna Android dan iOS sudah boleh menggunakan pelekat untuk menyatakan emosi pengguna, yang biasanya hanya dilakukan melalui emojis.

Sejak pelancaran pertama, terdapat pelbagai pek pelekat di Google Play Store yang boleh dimuat turun dan kemudian digunakan pada WhatsApp. Selain itu, ternyata anda juga boleh membuat pelekat anda sendiri pada WhatsApp.

Bagaimana caranya? Sebelum memulakan, mula-mula muat turun aplikasi terlebih dahulu Personal sticker supaya pelekat buatan sendiri boleh digunakan pada WhatsApp. Aplikasi ini boleh didapati secara percuma di Google Play Store.

Seterusnya anda memerlukan aplikasi yang dipanggil EZ PNG Sticker Makers. Buka aplikasi dan pilih gambar yang ingin dijadikan pelekat. Kemudian anda hanya perlu menandakan bahagian yang anda mahu potong. Jika sudah, klik butang save di sudut kanan atas.

Jika pelekat sudah dibuat, buka aplikasi Personal Sticker lalu pilih Create sticker pack, dan pilih sekurang-kurangnya tiga buah pelekat. Klik butang Add maka secara automatik pelekat akan muncul di aplikasi WhatsApp.

Itulah cara membuat pelekat imej WhatsApp anda sendiri dengan cepat. Jika anda mahu membuat pelekat telus atau tiada latar belakang, anda boleh mengedit imej menggunakan aplikasi itu Background eraser.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 22 Oct 2018

光鲜亮丽背后「累垮」YouTuber的最后一根稻草

如果要用一个词来形容YouTuber,你会先想到哪个词呢? YouTuber很疯狂、很有趣、很闹、很有创意、看完YouTube觉得长知识⋯⋯?如果反问YouTuber这个问题,他们可能会说自己过劳。

TECH Wed, 31 Jul 2019

谷歌不客气了!新手机可「隔空操作」

Google今年采取不同的策略,不仅承认开发下一代Pixel 4系列,并且逐步公开新机亮点;日前Google在官方部落格展示,Pixel 4具备手势操作与脸部辨识两大功能。

Automobile Thu, 22 Feb 2018

HARGA MINYAK TURUN LAGI!

Berkuatkuasa pada malam tadi (22 Februari 2018) harga bagi selitre petrol RON95  RON95 adalah  RM2.17 (turun 6 sen dari RM2.23) manakala  RON97 berharga RM2.43 selitre (turun 7 sen dari RM2.50).

TECH Thu, 18 Jan 2018

Recycle Bin Untuk Pen drive atau USB Drive Anda

Pendrive anda memerlukan ‘Recycle Bin’? Kami ada caranya.

TECH Tue, 21 Nov 2017

Cara Mendapatkan Subtitles (Sarikata) Filem Bagi Pemain VLC Media Player

Ramai diantara anda yang sudah biasa dengan pemain media jenis VLC dek kerana kemampuannya untuk memainkan pelbagai jenis format video tanpa ada sebarang masalah. Namun tahukah anda bahawa pemain jenis VLC boleh diubahsuai agar tersedia […]

TECH Tue, 24 Jul 2018

AMD ‘Nakal’ Mengusik Intel Melalui Iklan

Iklan memerli di antara pesaing sudah menjadi perkara biasa di dalam industri teknologi seperti apa yang kita lihat antara Samsung dan Apple. Contoh tersebut adalah untuk pasaran telefon pintar. Bagi pasaran cip pemprosesan dan juga sistem, AMD […]

TECH Tue, 2 Jan 2018

11 Perkara Menarik Tentang Google Earth Sepanjang 2017

Selamat ulang tahun pertama Google Earth!

TECH Thu, 11 Oct 2018

Permainan Mudah Alih Nightstream Untuk Si Gamers

Dengan adanya Streamline Games yang menumpukan perkembangan permainan, kami boleh menggunakan kepakaran kami sebagai syarikat media bersepadu terbesar di Malaysia untuk mempromosikan Nightstream ke pasaran massa dan meniru semula kejayaan-kejayaan terdahulu seperti Ejen Ali dan Mak Cun’s Adventure.

TECH Mon, 15 Jan 2018

Cara Untuk Berkongsi Fail Daripada Android Ke PC Dengan Mudah

Berkongsi Fail dari peranti Android terus ke PC secara “Wireless”, jom cuba

Automobile Mon, 6 Aug 2018

驾驶小知识:如何正确手握方向盘?

如果说轮胎是汽车与地面接触的唯一媒介体,那方向盘(Steering Wheel)可算是唯一和掌控汽车的驾驶者接触的媒介体了。

| Live TV