TECH By: Rosli Ab Rahman March 30, 2019 @ 12:29pm

Cara Hapus Aplikasi Default pada Android Tanpa Root

Setiap telefon pintar Android, terutama yang tidak menggunakan Android One atau antara muka Tulen Android, umumnya mempunyai pelbagai aplikasi lalai yang telah dipasang di dalamnya. Terdapat sesuatu yang berguna dan tidak, aplikasi yang biasanya dipanggil bloatware mengambil banyak storan.

Menghilangkan aplikasi bawaan Android

Jika telefon pintar anda adalah salah satu yang mempunyai banyak bloatware dan mahu menghapuskannya, ia kelihatan seperti anda boleh cuba kaedah berikut.

Buka Tetapan Pertama> Apl kemudian cari aplikasi yang ingin dialih keluar. Klik butang Lumpuhkan untuk menyahaktifkan aplikasi dan aplikasi akan turun ke kedudukan asalnya.

Dengan klik butang Disable, secara automatik aplikasinya tidak akan muncul lagi di laman homescreen dan tidak akan melakukan update automatik dari play store.

Walaupun ia tidak boleh benar-benar dihapus, sekurang-kurangnya dengan menyahaktifkan aplikasi, ruang penyimpanan yang digunakan tidak lebih besar daripada ketika aplikasi masih aktif

Khususnya bagi anda yang telah mengakar Android, anda boleh memadam aplikasi lalai ke akar menggunakan bantuan aplikasi System app remover. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 18 May 2018

Gmail for iOs Kini Menerima Ciri Bayaran Google Pay

Google Pay yang membolehkan korang ‘membayar sesiapa saja menggunakan alamat emel’

TECH Tue, 25 Sep 2018

Cara Mudah Memotong Fail Muzik Jenis MP3

Kepada anda yang ingin membuat suntingan lagu jenis MP3, berikut kami kongsikan salah satu cara mudah.

TECH Fri, 26 Jan 2018

Cara Untuk Kesan Malware Menggunakan Pelayar Chrome

Tahukah anda bahawa Chrome telah tersedia dengan satu fungsi khas untuk mengesan “Malware” yang terdapat dalam PC anda?

TECH Sun, 29 Dec 2019

全球首款电子咖啡正式抵马!主打零尼古丁成分

全球第三大电子品牌「SNOWPLUS」正式在大马推出全新咖啡口味!

TECH Tue, 10 Jul 2018

Musim Ke-Lima Fortnite Mungkin Membawa Pemain Merentasi Masa

Epic Games akhirnya telah mengeluarkan iklan acah rasmi buat musim ke-lima permainan battle royale itu buat kali pertama. Pengumuman itu dibuat menerusi kiriman Twitter akaun rasmi Fortnite. Dalam iklan acah yang dikirim pada 9 Julai tersebut, mereka memberitahu bahawa musim terbaru itu akan […]

TECH Thu, 21 Jun 2018

Boleh tonton TV, Youtube Bakal Tergugat Dengan Instagram?

IGTV umpama televisyen. Video akan dimainkan secara automatik apabila anda membuka aplikasi berkenaan, selain setiap rakan atau profil yang anda ikuti adalah seumpama saluran televisyen.

TECH Thu, 5 Jul 2018

Razer Pay: Satu Lagi Aplikasi e-Dompet Membuat Kemunculan Di Malaysia

Razer sebuah syarikat yang terkenal dengan peralatan komputer bercirikan gaming kini memperluaskan portfolio perniagaan mereka di Malaysia dengan pelancaran Razer Pay. Razer bekerjasama dengan Berjaya Corp. dalam membawakan aplikasi ini kepada generasi muda dan golongan milenium yang […]

TECH Fri, 13 Jul 2018

AMD Bersama-Sama Synaptics Bangunkan Sistem Biometrik Untuk PC

Advanced Micro Devices dan Synaptics akan bekerjasama dalam membawakan sistem keselamatan biometrik ke dalam PC. AMD melalui cip Ryzen mereka dan Synaptics melalui sensor FS7600 Match-In-Sensor akan digabungkan bersama bagi mewujudkan sistem keselamatan yang boleh diharapkan. Tidak dipastikan lagi […]

TECH Mon, 27 Nov 2017

17个你绝对不知道的谷歌「秘技」

你绝对不知道的谷歌「秘技」!

TECH Sun, 5 May 2019

“File too Large?” dengan cara ini masalah anda selesai

Semoga bermanfaat ini sahaja perkongsian daripada kami.

| Live TV