TECH By: Rosli Ab Rahman March 30, 2019 @ 12:29pm

Cara Hapus Aplikasi Default pada Android Tanpa Root

Setiap telefon pintar Android, terutama yang tidak menggunakan Android One atau antara muka Tulen Android, umumnya mempunyai pelbagai aplikasi lalai yang telah dipasang di dalamnya. Terdapat sesuatu yang berguna dan tidak, aplikasi yang biasanya dipanggil bloatware mengambil banyak storan.

Menghilangkan aplikasi bawaan Android

Jika telefon pintar anda adalah salah satu yang mempunyai banyak bloatware dan mahu menghapuskannya, ia kelihatan seperti anda boleh cuba kaedah berikut.

Buka Tetapan Pertama> Apl kemudian cari aplikasi yang ingin dialih keluar. Klik butang Lumpuhkan untuk menyahaktifkan aplikasi dan aplikasi akan turun ke kedudukan asalnya.

Dengan klik butang Disable, secara automatik aplikasinya tidak akan muncul lagi di laman homescreen dan tidak akan melakukan update automatik dari play store.

Walaupun ia tidak boleh benar-benar dihapus, sekurang-kurangnya dengan menyahaktifkan aplikasi, ruang penyimpanan yang digunakan tidak lebih besar daripada ketika aplikasi masih aktif

Khususnya bagi anda yang telah mengakar Android, anda boleh memadam aplikasi lalai ke akar menggunakan bantuan aplikasi System app remover. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 29 Oct 2019

Hanya Kerana Media Sosial, ‘Terkantoi’ Dengan Majikan

Dah Tak Selamat Kutuk Bos Belakang-Belakang

TECH Sat, 29 Dec 2018

Cara Menyembunyikan “Last Seen” Akaun Instagram

Dengan cara ini mudah kita sembunyikan aktiviti kita kepada orang lain

TECH Wed, 21 Feb 2018

BUAT PEMBAYARAN DARI PERGELANGAN TANGAN!

Terbaharu, peranti wearable nombor satu di dunia ini merancang melancarkan aplikasi pembayaran mudah alih yang dikenali sebagai Fitbit Pay di Malaysia.

TECH Thu, 29 Aug 2019

全球最小且方便易用的3LCD雷射投影机

爱普生推出全球最小3LCD雅致雷射投影机,势必改变家庭影院的面貌!

TECH Mon, 26 Aug 2019

7 Cara Mengurangkan Storage iPhone

Tak perlu risau lagi kalau anda guna iPhone dan dapat ‘storage full’

TECH Mon, 16 Dec 2019

Kerap Guna Telefon Sambil Mengiring, Tulang Belakang Membengkok

Alamak tulang belakang boleh bengkok bahaya ni.

TECH Wed, 25 Jul 2018

Facebook Mahu Buka Hab Inovasi Di China

Umum mengetahui bahawa Facebook merupakan salah satu daripada laman sesawang yang terhalang daripada diakses di negara China. Namun, perkara tersebut tidak menghalang Facebook untuk membuka sebuah hab inovasinya di negara tembok besar berkenaan. Hab itu mahu dibangunkan […]

TECH Wed, 25 Jul 2018

GPU Dari Samsung, Sejauh Manakah GPU Ini Akan ‘Bermain’?

Samsung dikatakan sedang menyiapkan pembangunan untuk menghasilkan GPU (kad grafik) mereka yang tersendiri yang dipanggil SGPU. Namun setakat ini tidak dipastikan pasaran GPU mana yang akan diceburi oleh Samsung memandangkan terdapat beberapa gergasi pasaran yang […]

TECH Thu, 22 Mar 2018

Memori Peranti Penuh? Jom Lihat Cara Menyelesaikan Masalah File Pendua

Memori peranti penuh? Bingung kenapa ada file pendua dalam peranti anda? Masalah ini tidaklah signifikan sekiranya anda menggunakan peranti yang mempunyai saiz storan yang besar. Namun sedikit sebanyak kehadiran fail ini agak mengganggu kita, apa […]

TECH Sun, 24 Mar 2019

Cara Untuk Dapatkan FPS Tertinggi Semasa Bermain PUBG Mobile

Main PUBG Mobile lag tapi bukan sebab internet…..

| Live TV