Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
TECH By: Rosli Ab Rahman November 23, 2018 @ 12:04pm

Cara Menambah Fungsi Fingerprint Selain Membuka Lockscreen

Sistem keselamatan telefon pintar kini semakin moden, mulai dari kata laluan, cap jari, pengenalan wajah kepada pengimbas iris. Terutama untuk cap jari, ternyata anda boleh menambah fungsian supaya bukan hanya untuk membuka kunci.

Menggunakan bantuan aplikasi yang disebut Swipe Cap Jari di bawah, apabila anda menggeser jari anda ke atas, ke bawah, ke kiri atau ke kanan, aplikasi akan melaksanakan arahan mengikut pengguna yang ditetapkan. Anda boleh menetapkan arahan mudah seperti lampu suluh, pemberitahuan, bar navigasi untuk menjalankan aplikasi hanya dengan sapuan cap jari.

Menambahkan fungsi fingerprint smartphone

TBerminat mencuba? Pertama, mula-mula muat turun aplikasi Fingerprint Swipe dan install seperti biasa di Android. Pada masa mengaktifkannya, anda wajib memberikan akses Accessibility agar aplikasi boleh berjalan maksimum.

Seterusnya masuk ke menu Fingerprint Swipes dan atur perintah untuk setiap arah. Sebagai contoh di sini kami menetapkan arah kanan untuk mengaktifkan senter, kiri untuk mematikan lampu suluh, bawah untuk memunculkan pemberitahuan dan atas untuk menghilangkan pemberitahuan.

Selain fungsi tersebut, anda juga boleh kawalan kelantangan, scroll, kawalan media, memanggil aplikasi tertentu dan menjalankan suatu shortcut. Sebagai catatan, perintah screenshot dan scroll layar mungkin hanya boleh dilakukan di Android yang sudah di-root sahaja.

Itulah cara mudah untuk menambah fungsi cap jari selain membuka kunci. Dengan aplikasi ini tentu saja satu aktiviti pada telefon pintar akan dapat berjalan lebih cepat hanya dengan meluncurkan jari. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 29 Apr 2019

Untuk Anda Yang Sedang Berjuang Berhenti Merokok, Baca Artikel Ini!

60,000 rakyat Malaysia sudah menggunakannya, korang bila lagi?

TECH Wed, 25 Jul 2018

Batal Kerjasama Antara TM Dan TNB Boleh Elak Monopoli Dalam Industri

Tempoh hari kita dikejutkan dengan berita pembatalan kerjasama yang telah terjalin antara Telekom Malaysia dan Tenaga Nasional Berhad. Pengumuman yang tertera pada laman Bursa Malaysia itu menyatakan pembatalan dibuat adalah berdasarkan persetujuan kedua-dua belah pihak tetapi […]

TECH Thu, 5 Dec 2019

Cara Alternatif Untuk Mengimbas Dokumen Pada Windows 10

aplikasi sedia ada pengimbas bermasalah dengan Windows 10.

TECH Sat, 3 Aug 2019

Cara Semak IMEI Handphone

IMEI digunakan untuk mencegah aktiviti penjualan dan penggunaan telefon bimbit yang dicuri.

TECH Fri, 4 Oct 2019

Samsung Ambil Keputusan Tutup Kilang Di China

Disebabkan persaingan yang sengit daripada jenama yang lain, ianya sudah tidak lagi ekonomik untuk membuat peranti telefon di sana

TECH Thu, 13 Sep 2018
TECH Tue, 24 Jul 2018

Harga Jualan Samsung Galaxy Note 9 Tertiris Menjelang Pelancaran Rasmi

Menjelang majlis pelancaran secara global Samsung Galaxy Note 9 pada 24 Ogos ini, sedikit demi sedikit spesifikasi dan maklumat berkaitan peranti tersebut telah tertiris sejak kebelakangan ini. Namun, tiada ura-ura berkenaan harga bagi peranti itu yang dapat kita dengar sebelum ini. […]

Automobile Tue, 2 Apr 2019

Drive a SOCAR Today Even if You’re Only 19-Years-Old

The minimum membership age has been lowered to 19-years-old and that means you’re off to a life full of freedom!

Hiburan Sat, 14 Jul 2018

TIME Beri Amaran Kepada Telekom Malaysia

Awal minggu ini, kita dihidangkan dengan pengumuman berkenaan pakej unifi Turbo daripada Telekom Malaysia(TM) kepada semua pelanggan mereka. Ia tentunya merupakan satu berita yang amat menggembirakan pengguna internet di Malaysia yang sudah lama mengidamkan internet yang lebih […]

TECH Thu, 18 Oct 2018

Sewa Pocket WiFi Serendah RM20 Sahaja Untuk Travel

Peranti sewa wifi diprogramkan menggunakan teknologi CloudSim bermaksud pengguna tidak perlu berurusan dengan kad sim fizikal.

| Live TV