TECH By: Rosli Ab Rahman November 23, 2018 @ 12:04pm

Cara Menambah Fungsi Fingerprint Selain Membuka Lockscreen

Sistem keselamatan telefon pintar kini semakin moden, mulai dari kata laluan, cap jari, pengenalan wajah kepada pengimbas iris. Terutama untuk cap jari, ternyata anda boleh menambah fungsian supaya bukan hanya untuk membuka kunci.

Menggunakan bantuan aplikasi yang disebut Swipe Cap Jari di bawah, apabila anda menggeser jari anda ke atas, ke bawah, ke kiri atau ke kanan, aplikasi akan melaksanakan arahan mengikut pengguna yang ditetapkan. Anda boleh menetapkan arahan mudah seperti lampu suluh, pemberitahuan, bar navigasi untuk menjalankan aplikasi hanya dengan sapuan cap jari.

Menambahkan fungsi fingerprint smartphone

TBerminat mencuba? Pertama, mula-mula muat turun aplikasi Fingerprint Swipe dan install seperti biasa di Android. Pada masa mengaktifkannya, anda wajib memberikan akses Accessibility agar aplikasi boleh berjalan maksimum.

Seterusnya masuk ke menu Fingerprint Swipes dan atur perintah untuk setiap arah. Sebagai contoh di sini kami menetapkan arah kanan untuk mengaktifkan senter, kiri untuk mematikan lampu suluh, bawah untuk memunculkan pemberitahuan dan atas untuk menghilangkan pemberitahuan.

Selain fungsi tersebut, anda juga boleh kawalan kelantangan, scroll, kawalan media, memanggil aplikasi tertentu dan menjalankan suatu shortcut. Sebagai catatan, perintah screenshot dan scroll layar mungkin hanya boleh dilakukan di Android yang sudah di-root sahaja.

Itulah cara mudah untuk menambah fungsi cap jari selain membuka kunci. Dengan aplikasi ini tentu saja satu aktiviti pada telefon pintar akan dapat berjalan lebih cepat hanya dengan meluncurkan jari. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 15 Jul 2018

Xiaomi Dijangka Hadir Dengan Mi A2 Lite, Mungkin Dengan Harga Yang Lebih Rendah

Salah satu model kelas pertengahan yang mendapat sambutan hangat pada tahun lalu adalah Mi A1, telefon pintar pertama dari Xiaomi dilengkapi dengan Android Asli. Terkenal dengan harga mampu milik serta tetapan dwi kamera, ia menjadikan […]

TECH Sun, 1 Apr 2018

大马首间汽车排放测试中心( NETC )正式开幕!

我国首间汽车排放测试中心(National Emission Test Centre)正式开幕!其中心拥有全面的排放测试设施,未来将开放予我国及东南亚国家的汽车制造商进行测试。

Events Thu, 31 Jan 2019
TECH Mon, 6 Jan 2020

Cara Menggunakan Google Maps Live View AR

 Google telah memperkenalkan ciri baru AR yang dikenali sebagai Google Maps Live View untuk pelbagai jenis peranti Android dan iPhone. Ciri yang mula diperkenalkan pada Google Pixel ini menunjukkan navigasi “real-time” dalam Google Maps melalui kamera […]

TECH Sun, 22 Jul 2018

Inilah Gambar Yang Memenangi iPhone Photography Awards 2018

iPhone Photography Awards 2018 sudah melangkau usia 11 tahun sejak ia pertama kali diadakan pada 2007 dahulu. Saban tahun, banyak gambar-gambar menarik dihantar dengan harapan dapat memenangi pertandingan tersebut. Hanya berbekalkan kamera iPhone dari pelbagai […]

TECH Sun, 9 Jun 2019

Inilah Cara Memasang Android P Beta

Kalau belum install atau ada Android P Beta boleh ikuti langkah mudah ini

TECH Thu, 21 Jun 2018

Boleh tonton TV, Youtube Bakal Tergugat Dengan Instagram?

IGTV umpama televisyen. Video akan dimainkan secara automatik apabila anda membuka aplikasi berkenaan, selain setiap rakan atau profil yang anda ikuti adalah seumpama saluran televisyen.

TECH Fri, 7 Dec 2018

Tips Untuk Menjaga Kamera DSLR Supaya Kekal Lama

Mesti ada yang tertanya, macam mana nak menjaga Kamera DSLR kekal lama?

TECH Tue, 30 Jan 2018

Cara Kembalikan & Preview Whatsapp Pada Lock Screen iPhone Anda

Rungutan daripada pengguna iPhone berkenaan nama pengirim dan previe mesej tidak lagi dapat dilihat pada pusat notifikasi di lock screen peranti mereka. Cuba tips ini

TECH Sat, 4 May 2019

Cara hilangkan iklan “Pop-up” pada Chrome

Semoga bermanfaat perkongsian daripada kami.

| Live TV