TECH By: Rosli Ab Rahman December 3, 2018 @ 10:01am

Cara Mengatasi Google Play Store Error

Ramai pengguna Android mengalami kesilapan dalam aplikasi Google Play Store. Proses download aplikasi yang gagal atau Google Play Store yang tidak boleh dibuka adalah masalah yang sering dialami oleh pengguna Android.

Beberapa contohnya “Google Play Retrieving Information From Server”, “Google Play Error 491”, “Google Play Error RPC”, atau “Google Play Error No Connection”. Apakah Anda pernah mengalami masalah seperti ini? Jika ya, berikut adalah cara-cara mengatasi error pada Google Play Store.

Periksa waktu dan tanggal

Google sentiasa menyemak masa dan tarikh anda untuk menjalankan Gedung Play. Sekiranya masa dan tarikh tidak sepadan, masalah akan berlaku di Play Store. Untuk membetulkan masalah ini, tukar masa dan tarikh pada telefon pintar anda. Anda boleh memilih format pengesanan masa dan tarikh secara automatik. Tetapi jika Gedung Play masih ralat, cuba tetapkan tarikh dan masa secara manual.

Semak sambungan internet

Kami mengalami kes di mana pengguna tidak dapat mengakses Google Play kerana sambungan internet tidak stabil. Ini mungkin kelihatan remeh, tetapi memeriksa sambungan internet sebenarnya dapat menyelesaikan masalah. Cuba beralih dari rangkaian WiFi ke data selular atau sebaliknya.

Kemas kini Google Play

Ini mungkin jarang berlaku, tetapi kadang-kadang telefon pintar yang kami gunakan tidak akan melakukan pembungkusan sekarang di Play Store secara automatik. Jika Gedung Play anda mempunyai ralat, ia tidak akan merosakkan versi. Dan pastikan anda menggunakan versi terkini.

Kemas kini perkhidmatan Google Play

Selain Play Store, anda juga perlu memasang versi terkini Perkhidmatan Google Play. Kerana untuk beroperasi, Google Play Store memerlukan Perkhidmatan Google Play. Oleh itu, cuba semak versi Perkhidmatan Google Play anda, jika tidak terkini, segera kemas kini.

Kosongkan cache dan data Google Play

Dalam sesetengah kes, masalah dengan Google Play Store dapat diselesaikan dengan membersihkan cache. Cache adalah penyimpanan data sementara supaya data aplikasi dapat dibuka dengan cepat tanpa perlu memuatkan semula. Cuba pergi ke menu tetapan -> pengurusan aplikasi dan pilih aplikasi Gedung Google Play, kemudian klik butang cache yang jelas. Sekiranya masalah tidak diselesaikan, cubalah memadamkan data pada aplikasi Play Store dengan mengklik butang data yang jelas.

Sign-in Semula

Sekiranya masalah dengan Google Play Store masih belum selesai, maka anda perlu menetapkan semula akaun Google anda. Cuba hapus akaun Google yang sedia ada, kemudian masukkan semula akaun itu. Atau, anda juga boleh membuat dan mendaftarkan akaun Gmail yang baru.

Tidak mengaktifkan VPN

Langkah terakhir yang boleh dicuba adalah untuk tidak mengaktifkan VPN. Memang benar, dengan mengaktifkan VPN, anda akan mendapat maklumat yang menarik di luar lokasi geografi anda. Anda juga boleh memasang aplikasi Play Store dari negara lain. Walau bagaimanapun, VPN boleh menyebabkan masalah dengan Google Play Store di kawasan semasa anda.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 30 Jul 2019

Fasha Sandha rujuk ‘Angelina Jolie’ ?

Menjiwai watak seorang ahli sihir.

Hiburan Tue, 9 Jul 2019

‘Kenapa Malu Dik’- Aishah Dedah Muka Pemfitnah

Cukup ke sekadar minta maaf direct sedangkan you dah jatuhkan maruah?

Hiburan Mon, 11 Nov 2019

Naim Daniel Kena Marah?

Siapa ‘sekolah’kan Naim Daniel?

Events Fri, 6 Jul 2018

Gelombang Haba Serang Kanada

Kebanyakan mangsa di bandar itu adalah lelaki berusia antara 53 hingga 85 yang tinggal di kawasan terdedah dan tanpa akses kepada penghawa dingin.

Hiburan Wed, 21 Nov 2018

Saya Sudah Sembuh Sepenuhnya” – Aaron Aziz

Saya tidak mahu lagi terkejar-kejar dan lebih menjaga kesihatan. Apa sebenarnya terjadi

TECH Tue, 8 May 2018

Gunakan NOMO Jika Bateri Smartphone Habis Ketika Travel Ke Singapura

NOMO adalah powerbank yang direka dari Malaysia oleh pemegang Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan dan Pengasas jua CEO NOMO, Foo Jiarong

Hiburan Mon, 30 Sep 2019
Hiburan Wed, 21 Mar 2018

Jihan Muse Sembunyi Anak?

Rata-rata peminat beliau mengucapkan tahniah dan berdoa agar pasangan ini berbahagia sehingga ke anak cucu. Selain ucapan tahniah dan komen berkenaan caption tersebut, Jihan nampaknya tidak terlepas dari diajukan soalan berkenaan wajah anak beliau

Hiburan Thu, 16 Jan 2020

“Saya Memang Tidak Mahu Teruskan Perkahwinan Ini” Noor Nabila Sudah Tawar Hati

Selepas selesai prosiding kes perceraian antara pelakon Sharnaaz Ahmad dan Kakak kepada Neelofa iaitu, Noor Nabila yang dijalankan secara tertutup di Mahkamah Rendah Syariah Wilayah Persekutuan hari ini bagaimanapun berkata, beliau terkilan apabila proses perceraian […]

| Live TV