TECH By: Rosli Ab Rahman December 3, 2018 @ 10:01am

Cara Mengatasi Google Play Store Error

Ramai pengguna Android mengalami kesilapan dalam aplikasi Google Play Store. Proses download aplikasi yang gagal atau Google Play Store yang tidak boleh dibuka adalah masalah yang sering dialami oleh pengguna Android.

Beberapa contohnya “Google Play Retrieving Information From Server”, “Google Play Error 491”, “Google Play Error RPC”, atau “Google Play Error No Connection”. Apakah Anda pernah mengalami masalah seperti ini? Jika ya, berikut adalah cara-cara mengatasi error pada Google Play Store.

Periksa waktu dan tanggal

Google sentiasa menyemak masa dan tarikh anda untuk menjalankan Gedung Play. Sekiranya masa dan tarikh tidak sepadan, masalah akan berlaku di Play Store. Untuk membetulkan masalah ini, tukar masa dan tarikh pada telefon pintar anda. Anda boleh memilih format pengesanan masa dan tarikh secara automatik. Tetapi jika Gedung Play masih ralat, cuba tetapkan tarikh dan masa secara manual.

Semak sambungan internet

Kami mengalami kes di mana pengguna tidak dapat mengakses Google Play kerana sambungan internet tidak stabil. Ini mungkin kelihatan remeh, tetapi memeriksa sambungan internet sebenarnya dapat menyelesaikan masalah. Cuba beralih dari rangkaian WiFi ke data selular atau sebaliknya.

Kemas kini Google Play

Ini mungkin jarang berlaku, tetapi kadang-kadang telefon pintar yang kami gunakan tidak akan melakukan pembungkusan sekarang di Play Store secara automatik. Jika Gedung Play anda mempunyai ralat, ia tidak akan merosakkan versi. Dan pastikan anda menggunakan versi terkini.

Kemas kini perkhidmatan Google Play

Selain Play Store, anda juga perlu memasang versi terkini Perkhidmatan Google Play. Kerana untuk beroperasi, Google Play Store memerlukan Perkhidmatan Google Play. Oleh itu, cuba semak versi Perkhidmatan Google Play anda, jika tidak terkini, segera kemas kini.

Kosongkan cache dan data Google Play

Dalam sesetengah kes, masalah dengan Google Play Store dapat diselesaikan dengan membersihkan cache. Cache adalah penyimpanan data sementara supaya data aplikasi dapat dibuka dengan cepat tanpa perlu memuatkan semula. Cuba pergi ke menu tetapan -> pengurusan aplikasi dan pilih aplikasi Gedung Google Play, kemudian klik butang cache yang jelas. Sekiranya masalah tidak diselesaikan, cubalah memadamkan data pada aplikasi Play Store dengan mengklik butang data yang jelas.

Sign-in Semula

Sekiranya masalah dengan Google Play Store masih belum selesai, maka anda perlu menetapkan semula akaun Google anda. Cuba hapus akaun Google yang sedia ada, kemudian masukkan semula akaun itu. Atau, anda juga boleh membuat dan mendaftarkan akaun Gmail yang baru.

Tidak mengaktifkan VPN

Langkah terakhir yang boleh dicuba adalah untuk tidak mengaktifkan VPN. Memang benar, dengan mengaktifkan VPN, anda akan mendapat maklumat yang menarik di luar lokasi geografi anda. Anda juga boleh memasang aplikasi Play Store dari negara lain. Walau bagaimanapun, VPN boleh menyebabkan masalah dengan Google Play Store di kawasan semasa anda.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Contest Wed, 27 Nov 2019

5 Fakta Menarik Kenapa Korang Patut Join Misi Ejen Ali Rush!

Jom sihat bersama Ejen Ali – Misi Ejen Rush

Hiburan Sat, 31 Aug 2019

Kena Sindir Di Instagram…Baby Shima Tak Takut!

Saya tak tahu sama ada itu ikhlas atau terpaksa…

Hiburan Mon, 26 Nov 2018

Tahniah! Putra Amaris Timang Anak Lelaki

Amaris mengucapkan syukur ke hadrat Illahi apabila isterinya, Nur Shazwani Alias dan anak lelakinya berada dalam keadaan sihat.

TECH Fri, 13 Jul 2018

Intel Tidak Menutup Jenama Ekstrim Mereka Untuk Kelas PC Premium

Terdapat khabar angin mengatakan yang Intel sudah bersedia untuk tidak lagi menggunakan jenama Extreme Editionyang disasarkan untuk PC kelas premium. Menurut tweet dari Francois Piednoel, seorang bekas arkitek cip Intel yang sudah bekerja selama 20 tahun […]

Hiburan Fri, 23 Nov 2018

Kilafairy “Belanja” Apa Pula Kali Ni?

Tapi, Kilafairy memang seksi pun…

Hiburan Mon, 7 Oct 2019

Bukan Saja-Saja…Tajul Sorok Status Ada Sebab

Tajul berkahwin dengan Shamieza pada 10 Disember 2017.

Hiburan Sun, 2 Jun 2019
Hiburan Fri, 6 Jul 2018

Lagu “Police Entry” Tuju Untuk Lelaki Penipu?

Penyanyi ini pernah bercinta dengan seorang ahli perniagaan dan hubungan mereka putus di tengah jalan angkara orang ketiga.  

Hiburan Fri, 27 Apr 2018

Farah Nabilah Kesian Pada Teman Lelaki?

Walau bagaimanapun. Farah tidak pernah berdendam dengan bekas kekasihnya kerana berada dalam kelompok rakan yang sama.

| Live TV