TECH By: SGMS Putri April 4, 2018 @ 2:23pm

Cara Mengecilkan Saiz Fail PDF

Format PDF merupakan salah satu jenis fail yang paling banyak digunakan sama ada pada dokumen jenis teks mahupun gambar. Namun kadang-kadang saiz format tersebut menjadi sangat besar dan agak lambat prosesnya apabila ingin di kongsikan secara atas talian .

Berikut kami kongsikan cara mudah untuk mengecilkan saiz fail PDF dengan mudah. Terdapat dua cara yang yang boleh digunakan, isitu sama ada secara Online ataupun Offline. 

1. Secara Online

Apa yang perlu anda lakukan ialah dengan melawati laman sesawang Kompress PDF melalui pautan dibawah

Kompress PDF

Setelah muncul paparan seperti dibawah, apa yang perlu anda lakukan ialah dengan memuat naik fail yang ingin dikecilkan terlebih dahulu.

Klik sahaja pada Pilih File

Fail anda akan secara otomatik di kecilkan sehingga 2 kali ganda saiz asalnya. Setelah berpuas hati dengan hasilnya klik sahaja pada Unduh File Sekarang, selesai.

Memandangkan laman sesawang ini dibangunkan oleh pembangun dari Indonesia, maka bahasanya adalah dalam bahasa Indonesia.

2. Cara Offline

Sekiranya tiada sambungan internet, anda boleh sahaja menggunakan fungsinya terus daripada Microsoft words versi tahun 2013 dan keatas.

Caranya dengan memilih menu Save As. 

Seterusnya apabila muncul paparan berikut, pilih format PDF pada menu pilihan. Seterusnya pada bahagian bawah tetingkap, tandakan pada Minimum size (publishing online). Dengan itu fail yang anda simpan tadi akan ditukarkan kepada PDF dengan saiz yang sekecil mungkin.

Selamat mencuba!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 22 Dec 2019

Cara Membuang Fail Kemas Kini Windows 10

Anda boleh membuang kemas kini Windows 10 jika ia bermasalah kepada sistem komputer anda

TECH Wed, 9 Jan 2019

Dua Snapdragon Mid-range Chipsets

Jadi pengeluar chipset yang terkenal dalam industri peranti mudah alih, Qualcomm terus menunjukkan inovasinya. Ya! Mereka juga menyediakan dua chipset terkini yang diramalkan ditujukan kepada telefon pintar kelas pertengahan dan akan tersedia tahun depan.

TECH Tue, 15 Oct 2019

为何人到中年容易发福?

人到中年为何容易发福?这可能与脂肪组织中的「脂质周转」有关……

TECH Sat, 16 Dec 2017

Snapdragon 845 Mungkin Dilancar Disember Ini

Qualcomm diramal untuk mengumumkan cip pemproses terbaru, Snapdragon 845 pada bulan Disember ini. Difahamkan lagi cip tersebut akan berkongsi proses pembuatan sama seperti Snapdragon 835, iaitu 10nm FinFET yang mana ia akan membawa sejumlah besar […]

TECH Tue, 18 Sep 2018

Cara Mengunci Fail Microsoft Office Dengan Kata Laluan

Kepada anda yang masih tercari – cari cara untuk mengunci fail jenis Word, Power Point dan lain – lain, berikut kami kongskan cara untuk anda “encrypt” fail tersebut menggunakan kata laluan.

TECH Sun, 15 Apr 2018

Cara Besarkan Saiz Resolusi Foto Tanpa “Pecah”

Kaedah ini kami temui dariapda satu laman sesawang dari Jepun dan ianya sangat berkesan. Ikuti sahaja langkah-langkah berikut.

TECH Sun, 2 Dec 2018

Kenali Jenis dan Kegunaan Lensa Kamera

Mari kita mengetahui jenis-jenis lensa, fungsi dan keistimewaanya.

TECH Mon, 9 Jul 2018

如何判断高收入人群?经济学家:看他有没有「iPhone」

芝加哥大学的经济学家日前发布新论文!研究人员发现,根据2016年的数据显示,除了苹果的iPhone之外,没有其他能代表「高收入」的品牌。

Automobile Fri, 16 Feb 2018

HARGA MINYAK TURUN!

Harga tersebut di atas  berkuatkuasa pada jam 12.01 malam 15 Februari lalu sehingga 21 Februari 2018 jam 11.59 malam.

TECH Fri, 17 Jan 2020

Tips Guna Google Search Secara ‘Pro’

Kita semua menggunakan Google Search setiap hari bertanyakan soalan dan juga mencari maklumat. Akan tetapi, kadang kala ada jawapan yang Google berikan bukannya apa yang kita mahukan. Tahukah anda, Google mempunyai fungsi khas yang boleh membantu pengguna mengehadkan jenis […]

| Live TV