TECH By: SGMS Putri April 4, 2018 @ 2:23pm

Cara Mengecilkan Saiz Fail PDF

Format PDF merupakan salah satu jenis fail yang paling banyak digunakan sama ada pada dokumen jenis teks mahupun gambar. Namun kadang-kadang saiz format tersebut menjadi sangat besar dan agak lambat prosesnya apabila ingin di kongsikan secara atas talian .

Berikut kami kongsikan cara mudah untuk mengecilkan saiz fail PDF dengan mudah. Terdapat dua cara yang yang boleh digunakan, isitu sama ada secara Online ataupun Offline. 

1. Secara Online

Apa yang perlu anda lakukan ialah dengan melawati laman sesawang Kompress PDF melalui pautan dibawah

Kompress PDF

Setelah muncul paparan seperti dibawah, apa yang perlu anda lakukan ialah dengan memuat naik fail yang ingin dikecilkan terlebih dahulu.

Klik sahaja pada Pilih File

Fail anda akan secara otomatik di kecilkan sehingga 2 kali ganda saiz asalnya. Setelah berpuas hati dengan hasilnya klik sahaja pada Unduh File Sekarang, selesai.

Memandangkan laman sesawang ini dibangunkan oleh pembangun dari Indonesia, maka bahasanya adalah dalam bahasa Indonesia.

2. Cara Offline

Sekiranya tiada sambungan internet, anda boleh sahaja menggunakan fungsinya terus daripada Microsoft words versi tahun 2013 dan keatas.

Caranya dengan memilih menu Save As. 

Seterusnya apabila muncul paparan berikut, pilih format PDF pada menu pilihan. Seterusnya pada bahagian bawah tetingkap, tandakan pada Minimum size (publishing online). Dengan itu fail yang anda simpan tadi akan ditukarkan kepada PDF dengan saiz yang sekecil mungkin.

Selamat mencuba!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 19 Apr 2018

Apple Mungkin Keluarkan Peranti iPhone Lebih Besar dan Murah

Walaupun Kuo adalah sumber yang mempunyai rekod yang baik dalam menyampaikan khabar angin berkenaan produk Apple, ura-ura berkenaan peranti-peranti ini masih lagi menjadi tanda-tanya.

TECH Mon, 1 Jan 2018

Tips Berkongsi Fail Daripada Android Ke PC Dengan Mudah

Tips kali ini kami akan berkongsi bagaimana anda boleh menghubung peranti Android terus ke PC secara “Wireless”.

TECH Mon, 16 Jul 2018

Kajian Mendapati Peranti Android Lebih Bermasalah Daripada iOS

Topik mengenai Android dan iOS merupakan satu perkara yang sering diperdebatkan. Tidak kiralah dari segi kehebatan sistem operasi hinggalah kepada prestasi perkakasan. Masing-masing mempunyai kelebihan serta kekurangan yang tersendiri. Namun berdasarkan satu kajian yang telah dilakukan sepanjang […]

TECH Fri, 6 Jul 2018

Tencent Bercadang Untuk Lancarkan Satu Lagi Permainan Game of Thrones Mobile

Berita baik untuk peminat siri popular HBO, Game of Thrones apabila pembangun aplikasi terkemuka dari China, Tencent bercadang untuk menghasilkan satu permainan video mudah alih untuk siri berkenaan. Permainan berkenaan akan dinamakan sebagai Game of Thrones : Winter […]

TECH Mon, 2 Apr 2018

Cara Mudah Untuk Membuat Animasi Menggunakan Android

Pernahkah anda terfikir bahawa peranti Android anda mampu menghasilkan animasi? Kepada pengguna peranti Android, berikut kami kongsikan satu kaedah mudah untuk anda membuat animasi sendiri.

Automobile Tue, 27 Nov 2018

Sunway Pyramid’s New Parking System Doesn’t Use Tickets Anymore

You don’t have to use Sunway Pals or Touch n’ Go cards either!

TECH Wed, 17 Oct 2018

Nightstream is a New Game You Must Check Out

The game features multiple playable characters, each with their own personalities, motivations, and musical themes!

TECH Fri, 20 Jul 2018

FreeSync vs G-Sync: Mana Satu Yang Lebih Sesuai?

Anda sedang berkira-kira mahu membeli monitor PC yang baharu dan terjumpa dengan terminologi teknologi G-Sync dan FreeSync yang wujud di dalam monitor yang anda cari sebentar tadi. Apa itu G-Sync dan FreeSync? Dua terma tersebut […]

TECH Thu, 5 Jul 2018

Cara Mudah & Pantas Untuk Ubah Resolusi Gambar Pada PC

Kepada anda yang kerap mengubah saiz gambar khususnya untuk disimpan ataupun muat naik ke media sosial, berikut kami kongsikan salah satu cara yang sangat mudah dan pantas untuk melakukannya.

TECH Sat, 30 Mar 2019

Cara Hapus Aplikasi Default pada Android Tanpa Root

ingin membuang atau menghilangkan apps yang tidak pakai.. boleh ikuti tips ini

| Live TV