TECH By: Rosli Ab Rahman June 1, 2018 @ 10:13am

Cara Menggunakan Fitur Night Mode di Semua Smartphone Android

Smartphone menjadi salah satu barang yang sulit dipisahkan dikehidupan modern saat ini. Beberapa dari Anda tentu sering menggunakan smartphone dimalam hari sebelum beranjak tidur. Padahal menggunakan smartphone di ruangan minim cahaya kurang baik bagi mata kita.

Meski sudah mengatur tingkat kecerahan hingga posisi rendah, beberapa smartphone masih menghantarkan cahaya yang cukup menyilaukan. Untuk mengatasi masalah tersebut, kini sudah ada fitur bernama Night Mode dimana pengguna bisa mengatur cahaya hingga posisi yang lebih redup. Meski begitu, tidak semua smartphone memilikinya.

Bagi Anda para pengguna smartphone yang tidak memiliki fitur Night Mode bisa menggunakan salah satu aplikasi yang ada di Google Play Store. Di sini kami merekomendasikan sebuah aplikasi bernama Blue Light Filter yang dibuat oleh Leap Fitness Group.

night mode android 1

Untuk menggunakannya, download aplikasi Blue Light Filter dan install seperti biasa di smartphone Android Anda. Selanjutnya di bahagian Color Temperature kami rekomendasikan mengatur temperatur 3200K dengan Intensity 30 persen.

Jika perlu, anda juga boleh menetapkan Skrin Dim untuk menjadikan skrin lebih gelap daripada sebelumnya. Ya, itulah cara menggunakan ciri Mod Malam pada telefon pintar Android yang tidak menyokongnya. Sekiranya anda masih keliru, anda boleh bertanya dalam ruangan komen. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sat, 21 Dec 2019
TECH Tue, 17 Jul 2018

Google Bakal Berdepan Tindakan Saman Berbillion Ringgit Dari Kesatuan Eropah

Selepas Facebook menghadapi pelbagai saman atas skandal penggunaan data pengguna tanpa kebenaran, kini Google juga dikatakan semakin hampir untuk mengalami masalah yang sama. Cuma kali ini, Google telah dituduh menyalahgunakan ‘kuasa’ yang ada pada mereka. […]

TECH Tue, 21 Nov 2017

Cara Mendapatkan Subtitles (Sarikata) Filem Bagi Pemain VLC Media Player

Ramai diantara anda yang sudah biasa dengan pemain media jenis VLC dek kerana kemampuannya untuk memainkan pelbagai jenis format video tanpa ada sebarang masalah. Namun tahukah anda bahawa pemain jenis VLC boleh diubahsuai agar tersedia […]

TECH Fri, 16 Feb 2018

FACEBOOK RANCANG KELUAR SPEAKER PINTAR JULAI

Aloha direka  lebih sofistikated daripada Fiona kerana ia bukan sahaja menggunakan arahan suara tetapi turut mempunyai fungsi  pengiktirafan muka bagi  mengenal pasti pengguna facebook melalui lensa sudut lebar yang dipasang di bahagian hadapan peranti.

TECH Mon, 1 Jan 2018

Tips Berkongsi Fail Daripada Android Ke PC Dengan Mudah

Tips kali ini kami akan berkongsi bagaimana anda boleh menghubung peranti Android terus ke PC secara “Wireless”.

TECH Thu, 21 Jun 2018

Boleh tonton TV, Youtube Bakal Tergugat Dengan Instagram?

IGTV umpama televisyen. Video akan dimainkan secara automatik apabila anda membuka aplikasi berkenaan, selain setiap rakan atau profil yang anda ikuti adalah seumpama saluran televisyen.

TECH Sun, 15 Jul 2018

Pra-Tempah OPPO Find X Bermula Hari Ini

Sepertimana yang dijadualkan, OPPO Find X bakal dilancarkan secara rasmi untuk peminat tempatan pada 17 Julai ini. Namun begitu, bagi anda yang tidak sabar-sabar untuk memiliki peranti berkenaan boleh membelinya secara pra-tempah pada laman Lazada. Pra-tempah berkenaan […]

TECH Thu, 28 Jun 2018

Samsung Electronics Dedahkan Tarikh Acara Samsung Galaxy Unpacked 2018

Menghampiri bulan Ogos menandakan satu perkara, peranti utama kedua dari Samsung iaitu Galaxy Note 9. Peranti yang bersaiz lebih besar dari siri Galaxy S itu akan diumumkan oleh Samsung Electronics dalam satu acara Samsung Galaxy Unpacked 2018 pada 9 Ogos 2018. Agak […]

TECH Wed, 19 Sep 2018

Menambahkan Lokasi Perniagaan Anda Pada Google Maps

Kepada anda yang mempunyai perniagaan sendiri atau ingin kemaskini lokasi bagi sesuatu tempat, berikut kami kongsikan tutorialnya.

TECH Mon, 30 Apr 2018

Samsung Umum Pembikinan Program TV Khas Hanya Untuk VR

Teknologi realiti maya atau virtual reality (VR) semakin mendapat tempat dalam kehidupan seharian pada hari ini. Teknologi yang pada mulanya lebih popular digunakan untuk bermain permainan video seperti Sega Genesis VR dan Sony Playstation VR ini kini semakin giat dihasilkan oleh […]

| Live TV