TECH By: SGMS Putri January 14, 2019 @ 10:19am

Cara Menghantar Fail Besar Melalui E-mel

Kebanyakan kita biasa dengan menggunakan e-mel untuk berkomunikasi secara peribadi dan profesional, Tetapi saiz yang dikenakan oleh kebanyakan perkhidmatan pada fail yang anda lampirkan ke mesej mempunyai had yang tertentu.

Terdapat sejumlah besar portal mel seperti Gmail, Yahoo, MSN dan lebih banyak lagi tersedia di sana. Had saiz berbeza mengikut portal surat yang anda gunakan juga.

Tapi mujurlah, terdapat penyelesaian yang tersedia yang membolehkan anda memindahkan fail besar melalui e-mel. Berikut kami kongsikan cara bagaimana anda boleh menghantar fail besar kepada seseorang dengan menggunakan e-mel.

Google Drive

Google Drive

Anda boleh memuat naik fail yang anda ingin pindahkan ke Google Drive dan berkongsi pautan muat turun kepada rakan anda. Google Drive menyediakan kira-kira 15 GB storan percuma. Untuk menghantar fail melalui e-mel dengan menggunakan Google Drive, lakukan yang berikut:

Langkah 1: Buka Google Drive dan log masuk dengan Akaun Google anda.

Langkah 2: Setelah anda log masuk ke akaun anda, klik pada butang muat naik, klik dan pilih fail yang anda hendak muat naik untuk dikongsikan dengan seseorang. Anda boleh melihat perkembangan muat naik anda di sudut kanan bawah.

Langkah 3: Selepas pemuatan bermula, anda boleh klik butang kongsi yang berada di tetapan kongsi dan mengubah privasi fail mengikut keinginan anda.

Langkah 4: Kini anda dapat menghantar fail terus melalui Gmail dan apabila anda klik butang pilihan kogsian, anda juga akan mempunyai pilihan untuk menghantar fail melalui Facebook, Twitter dll.

sumber: gizbot.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 3 Jan 2019

低头族有救了! 4招让你有效预防肩颈酸痛

低头族看过来!趋势而言,全球人们生活上一定会越来越依赖智慧型手机,眼睛承受压力只会越来越重。

TECH Mon, 9 Jul 2018

Samsung Buka Kilang Pengeluar Telefon Pintar Terbesar Di Dunia

Samsung akan membuka sebuah lagi kilang pengeluaran telefon pintar mereka di India hari ini. Kilang yang bertempat di Sector 81 di Noida, Uttar Pradesh itu akan muncul sebagai kilang pengeluaran telefon pintar terbesar di dunia apabila dilancarkan. […]

TECH Mon, 12 Feb 2018

AWAS! BILA ‘CEDUK’ DARI INSTAGRAM!

Beberapa pengguna sekarang sudah mula menerima  kemaskini pemberitahun aplikasi berkenaan. Sesiapa yang sudah update bermakna setiap screenshot yang dibuat dapat dilihat oleh pengguna asalnya.

TECH Wed, 21 Mar 2018

Buka “Website” Yang Disekat Tanpa Sebarang Aplikasi

Bukan sahaja dapat membuka laman sesawang yang disekat, malah aktiviti anda juga tidak dapat dikesan.

TECH Sat, 12 Jan 2019

ASUS’ Ultra-Compact, Ultra-Light Zenbook is Paper Thin!

No one wants to lug around a massive laptop anymore. Light and thin is the way to go.

TECH Thu, 5 Jul 2018

Asus Zenfone 5Z Diperkenalkan Di India Dengan Harga Serendah RM 1,760

Pada minggu lepas, kami telah melaporkan bahawa peranti kelas perdana terbaru dari Asus, Zenfone 5Z akan mula berada di pasaran India pada 4 Julai ini. Sehubungan dengan itu, peranti tersebut telah pun mula disenaraikan di pasaran Flipkart dengan harga serendah 29999 INR(~RM […]

TECH Wed, 4 Jul 2018

Promosi Tiket Wayang RM 7 Sahaja Dengan Pembelian Menerusi E- Dompet Touch ‘n GO

Bosan dan tidak tahu untuk buat apa dihujung minggu? Anda mungkin boleh luangkan masa untuk menonton wayang dan nikmati promosi Legendary 7 dari Touch ‘n Go. Promosi ini dilihat sebagai salah satu cara Touch ‘n […]

TECH Tue, 7 Aug 2018

这只「胡萝卜」能自动为花草浇水

很多人喜欢在家里养些鲜花和绿植,不过照顾它们需要时间和耐心,如果经常忘记浇水,植物可能要不了几天就打蔫儿了。

TECH Wed, 3 Jan 2018

11 Perkara Menarik Tentang Google Earth Sepanjang Tahun Lepas

Selamat ulang tahun pertama Google Earth!

TECH Wed, 6 Jun 2018

Cara Untuk Menukar Audio Kepada Teks

Tips berikut sangat sesuai untuk para pelajar ataupun kepada yang ingin menterjemah rakaman suara audio terus kepada salinan teks.

| Live TV