TECH By: SGMS Putri January 14, 2019 @ 10:19am

Cara Menghantar Fail Besar Melalui E-mel

Kebanyakan kita biasa dengan menggunakan e-mel untuk berkomunikasi secara peribadi dan profesional, Tetapi saiz yang dikenakan oleh kebanyakan perkhidmatan pada fail yang anda lampirkan ke mesej mempunyai had yang tertentu.

Terdapat sejumlah besar portal mel seperti Gmail, Yahoo, MSN dan lebih banyak lagi tersedia di sana. Had saiz berbeza mengikut portal surat yang anda gunakan juga.

Tapi mujurlah, terdapat penyelesaian yang tersedia yang membolehkan anda memindahkan fail besar melalui e-mel. Berikut kami kongsikan cara bagaimana anda boleh menghantar fail besar kepada seseorang dengan menggunakan e-mel.

Google Drive

Google Drive

Anda boleh memuat naik fail yang anda ingin pindahkan ke Google Drive dan berkongsi pautan muat turun kepada rakan anda. Google Drive menyediakan kira-kira 15 GB storan percuma. Untuk menghantar fail melalui e-mel dengan menggunakan Google Drive, lakukan yang berikut:

Langkah 1: Buka Google Drive dan log masuk dengan Akaun Google anda.

Langkah 2: Setelah anda log masuk ke akaun anda, klik pada butang muat naik, klik dan pilih fail yang anda hendak muat naik untuk dikongsikan dengan seseorang. Anda boleh melihat perkembangan muat naik anda di sudut kanan bawah.

Langkah 3: Selepas pemuatan bermula, anda boleh klik butang kongsi yang berada di tetapan kongsi dan mengubah privasi fail mengikut keinginan anda.

Langkah 4: Kini anda dapat menghantar fail terus melalui Gmail dan apabila anda klik butang pilihan kogsian, anda juga akan mempunyai pilihan untuk menghantar fail melalui Facebook, Twitter dll.

sumber: gizbot.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 15 Jul 2018

Pra-Daftar Unifi Basic RM79 Sudah Bermula

Umum telah mengetahui tentang berita baik yang diumumkan oleh TM minggu lalu. Kelajuan internet yang dipertingkatkan sehingga 10 kali ganda daripada kelajuan sedia ada sehinggalah kepada penawaran pelan baru yang dikenali sebagai Unifi Basic. Unifi Basic dikelaskan sebagai […]

TECH Sun, 14 Jul 2019

研究证实:这些「坏习惯」其实很健康!

每个人在生活中都有一两项看似不利健康的「坏习惯」,像是经常不吃早餐、爱滑社群媒体、爱喝咖啡等,其实这些一般人认为的坏习惯,现在都有科学研究反驳……

TECH Sun, 29 Sep 2019

Berkongsi Instagram Stories Dengan Close Friends Sahaja

Rupanya IG stories pun ada closed friends

TECH Mon, 16 Jul 2018

Cara Menambah Fungsi Fingerprint Selain Membuka Lockscreen

Sistem keselamatan telefon pintar kini lebih moden dimana hanya dihujung jari sahaja

TECH Wed, 4 Dec 2019
TECH Tue, 15 May 2018

Donald Trump Lantik Diri Sendiri Sebagai Penasihat Tertinggi AI

Donald Trump lantik diri sendiri sebagai Penasihat Tertinggi AI tidak berasa malu kah?

TECH Wed, 18 Jul 2018

GrabDurian Kembali – Nikmati Durian Musang King Serendah RM 8 Hujung Minggu Ini

Musim durian kembali ! Raja buah ini menjadi kegilaan ramai tanpa mengira bangsa dan umur maka tidak hairanlah ada yang sanggup menghabiskan wang ringgit, mengharungi perjalanan yang jauh serta beratur panjang semata-mata untuk menikmati buah […]

Automobile Thu, 14 Mar 2019

女人不是三宝!男性车祸机率高过女

别再笑女人不会开车,英统计显示男驾驶比女性更容易出事。

TECH Fri, 27 Jul 2018

Samsung Mulakan Proses Pembuatan Cip 16Gb LPDDR4X Generasi Ke-2

Sasmsung Electronics telah memulakan proses penghasilan cip generasi ke-2 10nm 16Gb LPDDR4X DRAM yang dihusukan untuk peranti telefon pintar kelas perdana. Gergasi Korea Selatan itu mendakwa DRAM terbaru dari mereka mampu mengurangkan penggunaan tenaga sebanyak 10% dan pada […]

TECH Thu, 9 Jan 2020

Telefon Pertama Kamera Dijual Di Jepun 20 Tahun Yang Lalu

Apabila anda perhatikan pada telefon pintar yang dipasarkan sekarang, pelbagai lensa kamera digunakan. Ada yang turun naik dan tidak cukup dengan itu, bilangan lensa juga ditambah. Satu lensa, dua lensa, tiga lensa….. Tetapi pernahkan anda […]

| Live TV