TECH By: SGMS Putri January 14, 2019 @ 10:19am

Cara Menghantar Fail Besar Melalui E-mel

Kebanyakan kita biasa dengan menggunakan e-mel untuk berkomunikasi secara peribadi dan profesional, Tetapi saiz yang dikenakan oleh kebanyakan perkhidmatan pada fail yang anda lampirkan ke mesej mempunyai had yang tertentu.

Terdapat sejumlah besar portal mel seperti Gmail, Yahoo, MSN dan lebih banyak lagi tersedia di sana. Had saiz berbeza mengikut portal surat yang anda gunakan juga.

Tapi mujurlah, terdapat penyelesaian yang tersedia yang membolehkan anda memindahkan fail besar melalui e-mel. Berikut kami kongsikan cara bagaimana anda boleh menghantar fail besar kepada seseorang dengan menggunakan e-mel.

Google Drive

Google Drive

Anda boleh memuat naik fail yang anda ingin pindahkan ke Google Drive dan berkongsi pautan muat turun kepada rakan anda. Google Drive menyediakan kira-kira 15 GB storan percuma. Untuk menghantar fail melalui e-mel dengan menggunakan Google Drive, lakukan yang berikut:

Langkah 1: Buka Google Drive dan log masuk dengan Akaun Google anda.

Langkah 2: Setelah anda log masuk ke akaun anda, klik pada butang muat naik, klik dan pilih fail yang anda hendak muat naik untuk dikongsikan dengan seseorang. Anda boleh melihat perkembangan muat naik anda di sudut kanan bawah.

Langkah 3: Selepas pemuatan bermula, anda boleh klik butang kongsi yang berada di tetapan kongsi dan mengubah privasi fail mengikut keinginan anda.

Langkah 4: Kini anda dapat menghantar fail terus melalui Gmail dan apabila anda klik butang pilihan kogsian, anda juga akan mempunyai pilihan untuk menghantar fail melalui Facebook, Twitter dll.

sumber: gizbot.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 18 Oct 2019

「最强WATCH GT2电池挑战」成绩出炉!

期待已久的「最强WATCH GT2电池挑战」成绩出炉啦!

TECH Sat, 31 Mar 2018

Cara Kembalikan Butang ‘View Image’ Pada Carian Gambar Google

Mencari gambar menggunakan Google Image adalah perkara yang biasa kita lakukan tiap kali ingin mencari sesuatu gambar di laman internet. Sebelum ini, terdapat satu butang khas dinamakan ‘View Image’ di Google Images untuk membolehkan pengguna […]

TECH Wed, 24 Jan 2018

Terjemahkan Bahasa Asing Tanpa perlu Berpindah Aplikasi

Cara – cara untuk anda optimum kan penggunaan Google Translate, yang mana setiap perkataan atau ayat dalam bahasa asing boleh terus diterjemahkan pada Sebarang aplikasi yang kita gunakan seperti Whatsapp, Telegram dan lain -lain lagi.

TECH Tue, 17 Jul 2018

Rebut Peluang Beli ZenFone Max Pro Pada Harga RM1

Asus melalui promosi RM1 Frenzy bakal menawarkan 20 unit bank kuasa ZenPower Slim dan 10 unit ZenFone Max Pro pada harga RM1. Ini berikutan kejayaan gedung rasmi dalam talian Asus Malaysia di Lazada yang berjaya memperoleh pengikut sebanyak lebih dari 12,000 […]

TECH Mon, 8 Oct 2018

Cara Membuat “Google Form” Menggunakan Android

Berikut kami kongsikan cara untuk membuat Google Form dengan pantas menggunakan peranti Android. Caranya sangat mudah ikuti sahaja langkah berikut.

TECH Sun, 17 Jun 2018

3 Cara Untuk Mengendalikan Peranti Android Yang Rosak

Kerosakan pada telefon pintar anda?Kami ada beberapa tips mengendalikan telefon anda yang rosak.

TECH Tue, 21 Aug 2018

浅眠人救星!睡觉快戴上「降噪耳塞」不怕被打呼吵醒

若你身为浅眠人,不论是出去玩、出差,或是跟另一半交往后,要面临跟别人一起睡的情况,是否超不想面对?

Automobile Sat, 16 Mar 2019

「亚洲GT赛车节」观赛指南

出战亚洲赛车殿堂!「亚洲GT赛车节」观赛指南~

TECH Thu, 30 Aug 2018

Cara Menyimpan Voice Note Daripada Whatsapp Sebagai Fail mp3

Ini dikongsikan cara – cara untuk mengubah fail suara tersebut kepada fail jenis mp3.

TECH Sat, 30 Mar 2019

Cara Hapus Aplikasi Default pada Android Tanpa Root

ingin membuang atau menghilangkan apps yang tidak pakai.. boleh ikuti tips ini

| Live TV