TECH By: SGMS Enal October 19, 2018 @ 9:50pm

Cara Mengubah Telefon Pintar Android jadi Mouse Komputer

Sebagai salah satu peranti pintar, penggunaan telefon pintar bukan sahaja untuk melayari, bermain permainan, atau hanya gambar. Telefon pintar dengan sistem pengendalian Android mempunyai pelbagai ciri yang mungkin tidak pernah ditebak sebelumnya, salah satunya ialah menjadikan telefon pintar menjadi tetikus komputer.

Jika anda pernah terlupa untuk membawa tikus dan menghadapi kesukaran mengawal komputer atau komputer riba kurson, anda boleh menggunakan pengawal telefon pintar dengan bantuan aplikasi berikut.

Bagaimana untuk menjadikan Android menjadi tetikus agak mudah. Selain itu, anda juga tidak perlu mengaitkan telefon pintar terlebih dahulu.

Mengubah Smartphone Android jadi Mouse Komputer

Untuk melakukan ini, muat turun aplikasi WiFi Mouse dan pasang pada Android dan perisian WiFi Mouse Server yang akan dipasang pada komputer atau komputer riba anda.

android jadi mouse 1

Jika kedua-dua telah dipasang, pastikan telefon pintar dan komputer Android anda berada di rangkaian internet yang sama, ini bertujuan untuk memudahkan penggunaan.

Seterusnya buka Server Mouse pada komputer dan buka Tetikus WiFi di Android. Sekiranya anda berada di rangkaian internet yang sama, pelayan boleh dikesan secara automatik pada telefon pintar. Kemudian anda hanya perlu bersambung.

android jadi mouse 2

Berikut adalah skrin Android yang boleh digunakan untuk mengawal kursor tetikus pada komputer atau komputer riba.

android jadi mouse 3

Selain kursor tetikus, anda juga boleh mengawal papan kekunci, penggodam, pemain media, tawaran, pelayar fail untuk mematikan komputer secara langsung dari Android. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 8 Apr 2018

Apple Bakal Lancarkan iPhone 8 dan 8 Plus Versi Merah

Apple Inc dijangkan akan melancarkan satu lagi pilihan warna iaitu warna merah bagi peranti iPhone 8 dan 8 Plus seawal-awalnya hari ini. Menurut MacRumors, pelancaran warna baru ini adalah sebahagian daripada kerjasama pihak Apple Ince dengan sebuah organisasi […]

TECH Tue, 5 Nov 2019

Lazada「双11购物狂欢节」推16个独家品牌!Apink将现身狂欢夜晚会

今年「双11」购物狂欢节,有16个全球和本地知名品牌选择在Lazada马来西亚平台上独家销售,并将Lazada作为其首选的电子商务合作伙伴。

TECH Mon, 30 Apr 2018

手机没电了?来让皮卡丘“电”一下就好了

想象一下,当一只皮卡丘就这么趴在你的桌上,除了可以当装饰品之外,它还能给你的手机或者电子设备进行充电,是不是有种萌萌哒的感觉呢?

TECH Fri, 28 Sep 2018

Of Public Transportation, Car Sharing Application, and Fashion

And all these brands are local! #SupportLocal

TECH Thu, 5 Dec 2019

Cara Alternatif Untuk Mengimbas Dokumen Pada Windows 10

aplikasi sedia ada pengimbas bermasalah dengan Windows 10.

TECH Thu, 12 Jul 2018

Perancangan YouTube Untuk Video-Video Palsu

Masalah mengenai berita-berita palsu dan maklumat-maklumat salah menjejaskan hampir kesemua saluran sosial media. Samada mahu menyebarkan propaganda atau mahu mengambil keuntungan, penghasilan berita palsu ini oleh pihak tertentu secara keseluruhan hanya memburukkan keadaan bagi kebanyakkan […]

Automobile Thu, 22 Feb 2018

HARGA MINYAK TURUN LAGI!

Berkuatkuasa pada malam tadi (22 Februari 2018) harga bagi selitre petrol RON95  RON95 adalah  RM2.17 (turun 6 sen dari RM2.23) manakala  RON97 berharga RM2.43 selitre (turun 7 sen dari RM2.50).

TECH Thu, 5 Jul 2018

Nokia 6.1 Dan Nokia 8110 Sedia Dibeli Bermula Esok, Jumaat 6 Julai 2018

Sebut sahaja Nokia, mulalah fikiran melayang mengenangkan kisah silam menggunakan peranti dari jenama lagenda tersebut. Pelbagai nama jolokan diberi pada model-model keluaran syarikat yang berpengkalan di Finland itu. Sabun, sembilu, daun, dan bermacam-macam lagi. Mungkin ada diantara […]

TECH Tue, 23 Jan 2018

Cara Edit Foto Background Bergerak di Android

Dengan cara ini tidak payah susah-susah mengambil gambar banyak kali

TECH Tue, 28 Aug 2018

苹果卖得最好的产品,其实不是iPhone?

前段时间苹果市值突破一兆美元,谁都无法否认其中iPhone是最大贡献者,Q3财报中iPhone营收占比达56%,在大部分人印象中iPhone无疑是苹果最畅销的产品。

| Live TV