TECH By: SGMS Enal October 19, 2018 @ 9:50pm

Cara Mengubah Telefon Pintar Android jadi Mouse Komputer

Sebagai salah satu peranti pintar, penggunaan telefon pintar bukan sahaja untuk melayari, bermain permainan, atau hanya gambar. Telefon pintar dengan sistem pengendalian Android mempunyai pelbagai ciri yang mungkin tidak pernah ditebak sebelumnya, salah satunya ialah menjadikan telefon pintar menjadi tetikus komputer.

Jika anda pernah terlupa untuk membawa tikus dan menghadapi kesukaran mengawal komputer atau komputer riba kurson, anda boleh menggunakan pengawal telefon pintar dengan bantuan aplikasi berikut.

Bagaimana untuk menjadikan Android menjadi tetikus agak mudah. Selain itu, anda juga tidak perlu mengaitkan telefon pintar terlebih dahulu.

Mengubah Smartphone Android jadi Mouse Komputer

Untuk melakukan ini, muat turun aplikasi WiFi Mouse dan pasang pada Android dan perisian WiFi Mouse Server yang akan dipasang pada komputer atau komputer riba anda.

android jadi mouse 1

Jika kedua-dua telah dipasang, pastikan telefon pintar dan komputer Android anda berada di rangkaian internet yang sama, ini bertujuan untuk memudahkan penggunaan.

Seterusnya buka Server Mouse pada komputer dan buka Tetikus WiFi di Android. Sekiranya anda berada di rangkaian internet yang sama, pelayan boleh dikesan secara automatik pada telefon pintar. Kemudian anda hanya perlu bersambung.

android jadi mouse 2

Berikut adalah skrin Android yang boleh digunakan untuk mengawal kursor tetikus pada komputer atau komputer riba.

android jadi mouse 3

Selain kursor tetikus, anda juga boleh mengawal papan kekunci, penggodam, pemain media, tawaran, pelayar fail untuk mematikan komputer secara langsung dari Android. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 28 Nov 2019

Facebook, Instagram Dilaporkan Alami Masalah Teknikal

Patutlah tak dapat nak terima apa apa notifikasi atau info terbaru ada masalah rupanya

TECH Wed, 11 Jul 2018

Setiap Banduan Di UK Akan Diberikan Telefon Bimbit Tidak Lama Lagi

Telefon bimbit merupakan salah satu teknologi terpenting dalam kehidupan manusia pada hari ini. Malah, sudah ada usaha untuk mengkategorikan telefon bimbit sebagai keperluan asas manusia di peringkat global. Ia juga dianggap sebagai ‘nyawa’ bagi sesetengah […]

TECH Sat, 21 Jul 2018

Samsung Sekali Lagi Lakukan Serangan Terhadap Apple

Seperti yang kita tahu, Samsung dan Apple ini adalah seperti Real Madrid dan Barcelona dalam dunia bola sepak, atau FIFA dan PES dalam industri permainan video. Mereka mempunyai peminat atau lebih tepat, penyokong mereka sendiri […]

TECH Tue, 26 Jun 2018

4 Fungsi Yang perlu dimatikan pada Peranti Pintar

Tidak semua fungsi peranti pintar “berguna” kepada kita, ada sesetengahnya perlu dimatikan kerana ianya mungkin akan membebankan peranti bahkan ada yang boleh menyebabkan pengurangan jangka hayat bateri. Berikut antara 4 fungsi yang kami syorkan untuk dimatikan. 1. Bunyi dan […]

TECH Tue, 10 Jul 2018

Penganalisa: Miliki iPhone Atau iPad Menunjukkan Anda Seorang Yang Kaya

Kebanyakkan dari kita gemar melabel pengguna iPhone atau iPad sebagai “orang kaya”, “orang ada-ada”, “bangsawan” hanya kerana mereka menggunakan peranti yang dijual pada harga premium itu. Ia mungkin sekadar gurauan kita terhadap rakan-rakan namun satu kajian telah […]

TECH Thu, 4 Apr 2019

These 10 Tips and Tricks for Your Home Will Keep it Neat and Clean

These nifty ideas will help you save time and energy too from cleaning up.

TECH Mon, 13 Jan 2020
TECH Fri, 12 Jan 2018

Atasi Masalah PC Windows selalu “Restart”

Masalah “Restart” yang kerap dialami oleh pengguna Windows, apa kata cuba tips ini

TECH Fri, 17 Jan 2020

Tips Guna Google Search Secara ‘Pro’

Kita semua menggunakan Google Search setiap hari bertanyakan soalan dan juga mencari maklumat. Akan tetapi, kadang kala ada jawapan yang Google berikan bukannya apa yang kita mahukan. Tahukah anda, Google mempunyai fungsi khas yang boleh membantu pengguna mengehadkan jenis […]

TECH Sun, 6 Oct 2019

Bekas Pekerja Yahoo Mengaku Bersalah Menggodam Lebih 6 Ribu Pemilik Akaun Yahoo

Tertuduh juga mengaku menggodam pengguna storan awan iCloud, Facebook, Dropbox dan Gmail semata-mata bagi mencuri kandungan lucah milik mangsanya.

| Live TV