Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
TECH By: Rosli Ab Rahman June 8, 2019 @ 10:51am

Cara Menyembunyikan File di Kalkulator Android

Sebelum ini, kami telah membincangkan cara menyembunyikan foto dan video menggunakan aplikasi Android yang dinamakan Gallery Vault. Tetapi nampaknya, ada cara yang lebih unik di mana anda boleh menyembunyikan kedua-dua fail dalam aplikasi kalkulator.

Sembunyikan fail dalam kalkulator

Bernama Calculator Vault, anda bukan sahaja boleh menyembunyikan gambar atau video saja, melainkan boleh untuk Audio, teks dan mengambil gambar atau video secara langsung dari aplikasi.

Segera muat turun aplikasi pertama Calculator Vault dan pasang seperti biasa pada Android. Apabila anda mula-mula membuka, permohonan itu akan meminta anda membuat kata laluan, memilih salah satu yang mudah diingat.

Aplikasi ini akan berfungsi seperti kalkulator biasa, untuk memasukkan menu tersembunyi, masukkan kata laluan yang telah dibuat sebelum ini. Klik butang “+” di sudut kanan bawah, kemudian anda boleh menambah imej, video, audio dan fail teks yang anda ingin sembunyikan.

Jika telefon pintar menyokong ciri cap jari, anda juga boleh mengaktifkannya melalui menu tetapan. Dengan cara itu anda tidak perlu memasukkan kata laluan apabila anda ingin mengakses fail sulit.

Itulah cara mudah untuk menyembunyikan fail di kalkulator Android. Jangan lupa untuk mengaktifkan menu Uninstall Protection di menu setting untuk menghindari aplikasi jika tidak sengaja terhapus. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 24 Nov 2019

Cara Untuk Menukar Teks Kepada Audio

Pasti para pelajar sekarang terlibat dengan pelbagai projek yang memerlukan audio dalam bahasa inggeris, bahasa perancis dan sebagainya. Atau anda mempunyai bahan bacaan digital tetapi mungkin mahukannya dalam bentuk audio? Bagi menyelesaikan masalah tersebut, berikut […]

TECH Thu, 22 Nov 2018

Cara Untuk Mengatasi masalah SMS tidak “Delivered” Pada iPhone

Kepada pengguna iPhone, fungsi iMessage sememangnya sangat menarik dan unik untuk digunakan. Walaubagaimanapun, akan terjadi masalah SMS tidak sampai sekiranya tiada sambungan internet. Ini kerana iMessege berkongsi ruangan yang sama dengan SMS.

TECH Mon, 16 Jul 2018

Penggunaan Google Translate Meningkat Sepanjang Piala Dunia 2018

Aplikasi terjemahan Google Translate mencatatkan penggunaan tertinggi disepanjang berlangsungnya temasya Piala Dunia 2018 di Rusia. Menurut, pengurus produk Google Translate, Julie Cattiau, angka pengguna Google Translate meningkat dua kali ganda. Faktor peningkatan ini disumbang oleh […]

TECH Wed, 2 May 2018

“Play on Spotify” Function Now Added to Insta-Stories

Music has just become more convenient for everyone.

TECH Fri, 12 Oct 2018

拍照APP最受欢迎的功能!答案是这两项

拍照已经成为我们日常生活不可或缺的一个部分,而各类拍照APP软件中,最受欢迎的功能就是瘦脸、瘦身? !

TECH Wed, 19 Sep 2018

The New Apple Watch Could Just Save Lives

There are several interesting health features in the new watch.

TECH Sat, 26 Oct 2019

Serangan Ransomware Menyebabkan Sistem Bandar Johannesburg Tergendala

Pada 25 Oktober lalu bandaraya terbesar Afrika Selatan, Johannesburg telah diserang ransomware. Serangna tersebut sekaligus menyebabkan sistem bandaraya itu termasuklah servis e-platfom, laman sesawang, sistem bayaran bil atas talian terpaksa diberhentikan oleh pihak berkuasa. Menerusi perkongsian oleh pihak media […]

TECH Fri, 13 Jul 2018

雨天神器「漂浮雨伞」空出双手自拍都没问题

有时拿东西或抱小孩,又要同时空出只手来撑伞真的麻烦透顶,有个魔术师从他的街头表演中挤出灵感,想让他所使用的「漂浮雨伞」真的量产,在市面上推出这种商品让大家都能买到,是不是很棒呢?

Automobile Mon, 27 Aug 2018

过Bump时踩刹车对车子好?伤了车你都还不知道!

过Bump时才踩刹车不但对保护车子没有帮助,而且还会影响你爱车的悬挂寿命!

TECH Tue, 19 Dec 2017

Celcom Dan Uber Berkerjasama Naik Taraf Pengalaman Digital

Kerjasama dengan Uber ini membolehkan Celcom menyediakan pengalaman digital yang hebat kepada pelanggan dalam menjalankan urusan seharian di samping memberikan mereka pelbagai ganjaran hebat.

| Live TV