TECH By: Rosli Ab Rahman June 8, 2019 @ 10:51am

Cara Menyembunyikan File di Kalkulator Android

Sebelum ini, kami telah membincangkan cara menyembunyikan foto dan video menggunakan aplikasi Android yang dinamakan Gallery Vault. Tetapi nampaknya, ada cara yang lebih unik di mana anda boleh menyembunyikan kedua-dua fail dalam aplikasi kalkulator.

Sembunyikan fail dalam kalkulator

Bernama Calculator Vault, anda bukan sahaja boleh menyembunyikan gambar atau video saja, melainkan boleh untuk Audio, teks dan mengambil gambar atau video secara langsung dari aplikasi.

Segera muat turun aplikasi pertama Calculator Vault dan pasang seperti biasa pada Android. Apabila anda mula-mula membuka, permohonan itu akan meminta anda membuat kata laluan, memilih salah satu yang mudah diingat.

Aplikasi ini akan berfungsi seperti kalkulator biasa, untuk memasukkan menu tersembunyi, masukkan kata laluan yang telah dibuat sebelum ini. Klik butang “+” di sudut kanan bawah, kemudian anda boleh menambah imej, video, audio dan fail teks yang anda ingin sembunyikan.

Jika telefon pintar menyokong ciri cap jari, anda juga boleh mengaktifkannya melalui menu tetapan. Dengan cara itu anda tidak perlu memasukkan kata laluan apabila anda ingin mengakses fail sulit.

Itulah cara mudah untuk menyembunyikan fail di kalkulator Android. Jangan lupa untuk mengaktifkan menu Uninstall Protection di menu setting untuk menghindari aplikasi jika tidak sengaja terhapus. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 12 Dec 2019

Google Dedah Senarai Carian Terbanyak Sepanjang Tahun 2019

Wow, bagus juga informasi ini yang dikongsikan oleh Google

TECH Thu, 3 May 2018

Switch竟涉嫌抄袭!任天堂在美国受到起诉

去年八月,美国配件厂商Gamevice就起诉日本任天堂抄袭了他们Joy-Con手柄可拆卸设计,并要求任天堂不得在美国境内出售Switch主机;而这起诉讼日前也有了新的进展……

TECH Mon, 23 Apr 2018

There Will be TWO Harry Potter Mobile Games Releasing This Year!

Time to live out your Hogwarts dreams, Potterheads.

TECH Tue, 11 Sep 2018

Daftar Akaun Baru Whatsapp Tanpa memerlukan Simkad

Sangat ringkas dan mudah.Cubalah!

TECH Sun, 20 Oct 2019

Lubnan Kenalkan Caj Panggilan Guna Internet

Kerajaan Lubnan pada Khamis meluluskan bayaran perkhidmatan sebanyak US$ 0.20 sehari bagi panggilan menerusi aplikasi WhatsApp dan Internet lain, lapor agensi berita Xinhua. “Keputusan itu dibuat oleh Kabinet bukan Kementerian Telekomunikasi,” kata menterinya Mohammad Choucair […]

TECH Sat, 14 Jul 2018

Akaun-Akaun Terkenal Twitter Hilang Ramai Pengikut Di Laman Sosial Tersebut

Sebelum ini, Twitter telah mengumumkan bahawa mereka terpaksa menutup lebih daripada 70 juta akaun palsu bagi menjaga keselamatan dan mengekalkan keselesaan pengguna mereka. Mereka terpaksa menanggung kerugian sehingga RM 12.45 billion akibat daripada tindakan itu. […]

TECH Mon, 26 Feb 2018

Red Velvet Fans Can Now Talk to and Live With Wendy!

Who would have thought that our dreams of talking to our favourite idol everyday or even living with them would actually come true.

Automobile Wed, 25 Jul 2018

汽车美容小知识:什么是镀膜Coating?

你可能听过汽车镀膜(Coating)是很贵的玩意儿,不过你真的知道什么是汽车镀膜吗?

TECH Sun, 22 Jul 2018

Facebook Bangunkan Satelit Yang Boleh Pancarkan Internet Berkelajuan Tinggi

Pelbagai usaha dilakukan oleh Facebook dalam memberi peluang kepada pengguna untuk mendapatkan sambungan internet secara menyeluruh. Terdahulu, mereka hadir dengan idea sambungan internet menggunakan dron menerusi Projek Aquila tetapi setelah 4 tahun, projek tersebut dibatalkan. […]

| Live TV