TECH By: Rosli Ab Rahman June 8, 2019 @ 10:51am

Cara Menyembunyikan File di Kalkulator Android

Sebelum ini, kami telah membincangkan cara menyembunyikan foto dan video menggunakan aplikasi Android yang dinamakan Gallery Vault. Tetapi nampaknya, ada cara yang lebih unik di mana anda boleh menyembunyikan kedua-dua fail dalam aplikasi kalkulator.

Sembunyikan fail dalam kalkulator

Bernama Calculator Vault, anda bukan sahaja boleh menyembunyikan gambar atau video saja, melainkan boleh untuk Audio, teks dan mengambil gambar atau video secara langsung dari aplikasi.

Segera muat turun aplikasi pertama Calculator Vault dan pasang seperti biasa pada Android. Apabila anda mula-mula membuka, permohonan itu akan meminta anda membuat kata laluan, memilih salah satu yang mudah diingat.

Aplikasi ini akan berfungsi seperti kalkulator biasa, untuk memasukkan menu tersembunyi, masukkan kata laluan yang telah dibuat sebelum ini. Klik butang “+” di sudut kanan bawah, kemudian anda boleh menambah imej, video, audio dan fail teks yang anda ingin sembunyikan.

Jika telefon pintar menyokong ciri cap jari, anda juga boleh mengaktifkannya melalui menu tetapan. Dengan cara itu anda tidak perlu memasukkan kata laluan apabila anda ingin mengakses fail sulit.

Itulah cara mudah untuk menyembunyikan fail di kalkulator Android. Jangan lupa untuk mengaktifkan menu Uninstall Protection di menu setting untuk menghindari aplikasi jika tidak sengaja terhapus. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 16 Jul 2018

Kajian Mendapati Peranti Android Lebih Bermasalah Daripada iOS

Topik mengenai Android dan iOS merupakan satu perkara yang sering diperdebatkan. Tidak kiralah dari segi kehebatan sistem operasi hinggalah kepada prestasi perkakasan. Masing-masing mempunyai kelebihan serta kekurangan yang tersendiri. Namun berdasarkan satu kajian yang telah dilakukan sepanjang […]

TECH Fri, 30 Mar 2018

Nak Keluar dari Group Whatsapp Tanpa Ada Yang Tahu

Nak keluar dari group Whatsapp serba salah so apa kata guna tips ini untuk keluar tanpa ada yang tahu

TECH Sun, 16 Dec 2018

Naik Taraf Kamera iPhone Anda Dengan 3 Lensa berikut

Inginkan gambar lebih cantik, ini antara lensa camera yang boleh digunakan pada Iphone.

TECH Thu, 31 May 2018

Cara Untuk Aktifkan Fungsi Rakaman Skrin Pada iPhone

Ramai pengguna iPhone yang tidak tahu cara mengaktifkan fungsi rakaman skrin pada iPhone.

TECH Sun, 9 Sep 2018

超过1/4的美国人删了脸书应用程序!年轻用户占大宗

受到脸书卷入个资外泄等丑闻的影响,过去一年超过1/4的脸书使用者把脸书应用程序从手机中删除。

TECH Mon, 1 Jul 2019

Modem LTE Untuk Simkad Unifi

Kepada anda yang bercadang untuk membeli modem bagi kegunaan simkad, berikut kami kongsikan 3 modem yang terdapat dipasaran yang menyokong fungsi band 5.

TECH Thu, 28 Jun 2018

McAfee Bukan Sekadar Antivirus, Mahu Fokus Terhadap Perlindungan Data Peribadi

Umum mengetahui McAfee merupakan salah satu perisian antivirus yang popular dan sehingga kini, lebih daripada 375 juta pengguna menggunakannya. Bagi mengembangkan lagi penawaran sedia ada yang berkisar kepada perlindungan daripada perisian hasad, pada acara CES2018, McAfee […]

TECH Thu, 17 Oct 2019

「最强WATCH GT2电池挑战」大比拼!谁才是最后赢家?

「最强WATCH GT2电池挑战」大比拼!一连四天的任务挑战,到底谁能拥有较高的电量成功脱颖而出呢?

TECH Tue, 3 Jul 2018

Penganalisa- Apple Tidak Akan Guna Kamera Hadapan Yang Boleh Digerakkan

Bagi membolehkan paparan yang lebih luas pada skrin telefon pintar, syarikat pengeluar terpaksa memikirkan pelbagai cara untuk meningkatkan nisbah skrin-ke-badan. Hal ini boleh dilihat dengan kehadiran rekaan takuk pada bahagian skrin yang menempatkan lensa kamera hadapan. Rekaan […]

Automobile Wed, 14 Mar 2018

苹果无线充电底座终于要来了!

无线充电这项技术对于众多安卓手机来说已经不新鲜了,但是对于苹果手机用户来说,却是个「新技术」。对于不少手握iPhone 8、8 Plus以及X的用户来说,他们都在苦等苹果一样神器,那就是AirPower无线充电器,到底它会在何时上市开卖呢?

| Live TV