TECH By: SGMS Putri October 10, 2018 @ 11:00am

Cara Merakam Paparan Pada PC Menggunakan Power Point

Kepada anda yang teringin untuk masukkan rakaman pada “skrin” PC ke dalam “slide presentation” Power Point, tidak perlu bersusah payah memasang aplikasi tambahan. Kerana perisian tersebut sudah pun tersedia dengan fungsi merakam layar pada PC.

Caranya sangat mudah, ikuti sahaja langkah berikut.

Pertama sekali, buka perisian Power Point dan klik pada menu Insert pada bahagian atas. Seterusnya pilih menu Screen Recording.

 

Maka akan muncul paparan berikut, Untuk memilih bahagian skrin yang ingin dirakam, klik sahaja pada menu berikut.

 

Untuk memulakan proses rakaman, klik pada tombol Record dan rakaman akan terus bermula.

 

Setelah siap merakam, video tersebut akan terus dimasukkan ke dalam Power Point. Selesai.

sumber : wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 20 Jan 2020

Diserang Penyakit Autoimun, Sikap Ashanty Mula Berubah?

Doakan agar semuanya dipermudahkan…

Events Sat, 2 Nov 2019

Ini Senarai Penuh Pemenang #ASK2019 Yang Patut Korang Tengok!

Tahniah Diucapkan buat semua pemenang #ASK2019

Hiburan Tue, 19 Jun 2018

Faham Situasi Haqiem Rusli, Hanez Suraya Pernah Kemurungan?

Saya rasa sakit, malah ketika itu berat badan turun mendadak hingga ramai yang menegur mengenai perubahan fizikal dialami. Walaupun saya berselera untuk makan, tetapi badan tetap kurus. Ia membuatkan saya jadi paranoid, sehinggalah doktor mengesahkan saya mengalami gangguan kebimbangan.

Hiburan Mon, 3 Jun 2019

Altimet Bawa Anak Sulung Sertai Misi Kemanusiaan

Misi Cinta Syria Malaysia ke Turki dan Lubnan ini merupakan penyertaan kali pertama buat Altimet dan turut disertai oleh rakan artis lain seperti Noh Hujan dan Aizat Amdan.

Hiburan Thu, 11 Jul 2019

Banyak Sangat Job Sampai Hilang Suara?

Kata Raffi, ada benjolan di pita suara sebab terlalu banyak guna. Alamak!

Hiburan Sun, 12 Aug 2018

Amylea Azizan Mahu Pecah Tradisi Demi Nur 2

Bercerita tentang runut bunyi istimewa bagi drama rantaian Nur yang menerima lebih 10 juta tontonan sebelum ini, Amylea bakal menghasilkan sesuatu yang istimewa!

Hiburan Wed, 28 Mar 2018

16 Korean Idols Who are Making a Comeback in April

Here’s the full list of Korean idols who are making a comeback in April. The dates are listed too!

Hiburan Thu, 23 Jan 2020

Beri Amaran, Che Ta Tak Rela Bermadu!

Cantik cam ni mesti suami tak cari lain lah!

TECH Fri, 30 Aug 2019

Engineered for the Future, Lenovo™ ThinkPad™ Laptops are Smarter and Better!

New ThinkPad X1 Carbon 7th Gen, joined by X1 Yoga™ 4th Gen, X390 and T490 get smarter via 10th Gen Intel® Core™ Processors

| Live TV