TECH By: SGMS Putri November 9, 2018 @ 3:51pm

Beli Telefon Baru Tapi Bingung Nak Pindahkan Perbualan Lama? Info Ini Mungkin Membantu!

Satu perkara yang sering kali ditanya berkenaan aplikasi pemesejan ini adalah bagaimana cara untuk memindahkan perbualan ke telefon baru kamu. Caranya sangat mudah kerana data sandaran WhatsApp disimpan pada Google Drive.

Bagi yang tidak tahu apa itu Google Drive, ia adalah perkhidmatan storan awan (cloud storage) dimana anda boleh akses segala data yang disimpan dimana-mana jua peranti, asalkan bersambung dengan internet.

Untuk pastikan segala mesej WhatsApp anda di backup oleh Google Drive, pergi ke Menu > Settings > Chats > Chat backup. 

 

 

Pada paparan terakhir seperti gambar dibawah, anda akan melihat waktu terakhir data perbualan anda dibackup mengikut lokasi.

Local membawa maksud data backup berada dalam memori telefon, dan Google Drive bermaksud data disalin pada storan awan.

Sistem backup ini boleh ditetapkan mengikut kemahuan anda, sama ada secara harian, mingguan, atau bulanan.

Bahagian Account menunjukkan alamat e-mel kepada Google Drive.

Jadi sebelum tukar ke telefon yang baru, pastikan anda tekan butang hijau Backup dan biarkan proses menyalin data dibuat terus ke Google Drive.

Pada telefon baru, anda perlu masukkan e-mel seperti yang ditetapkan pada WhatsApp. Selepas buka WhatsApp kali pertama, selesaikan proses daftar nombor telefon, akan muncul paparan seperti dibawah.

Dari kiri ke kanan

Aplikasi akan mencari carian data backup pada Google Drive. Jadi sangat penting untuk anda gunakan e-mel yang sama.

Selepas itu, data akan disalin masuk kedalam telefon baru dan apabila proses siap, anda boleh lihat semua perbualan yang terdahulu.

Mudah bukan? Jadi jangan risau kehilangan perbualan WhatsApp apabila bertukar ke telefon yang lain.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 30 Aug 2019

Drama Pilihan ASK 2019, Korang Tentukan Mulai 1 September Ini!

Selamat menonton drama pilihan calon pemenang ASK 2019 !

Hiburan Sun, 21 Apr 2019

“Tak Salah Kan Berniaga?” – Zara Zya

Nampaknya, manusia sekarang makin tenat. Asyik dengki je kan

Hiburan Wed, 9 Oct 2019
TECH Tue, 4 Dec 2018

Tumblr将永久禁止色情内容!12月17日实行

社交平台Tumblr将从12月17日开始永久禁止平台上的全部成人内容!

Events Wed, 19 Sep 2018
Hiburan Thu, 24 Oct 2019

GLAMPING Lost World Of Tambun: Aktiviti Luar Yang Paling Menjangkau Minda!

Xtra guarantee Glamping Lost World memang terbaik!

Contest Sat, 31 Aug 2019
TECH Sat, 5 Jan 2019

Apa Langkah Google Untuk Memastikan Keselamatan Aplikasi Di Android?

Keselamatan peranti sebenarnya bermula dari diri sendiri, Jangan klik pautan yang tak diketahui keselamatannya!

Events Tue, 24 Apr 2018

‘Nervous’ Pertama Kali Keluar Mengundi? Baca ini…

Tak ke rugi tu? Bukan main awal korang bangun, beratur, bila sampai je kertas undi ikat tangan korang, dipangkahnya semua nama calon. Ha ha ha… jangan begini ya kawan! Pangkah undi dengan berhemah.

LIFESTYLE Thu, 19 Sep 2019

| Live TV