TECH By: Rosli Ab Rahman January 8, 2019 @ 12:01pm

Cara Mudah Semak Nombor Resit untuk Ekspedisi Pelbagai di Android

Di era moden ini, urus niaga beli dan jualan dalam talian telah menjadi kemudahan untuk ramai orang, terutamanya bagi penduduk yang tinggal di bandar-bandar besar. Selain dapat melakukannya di mana saja, anda boleh membandingkan pelbagai produk mengikut poket anda.

Secara umum, setiap kedai dalam talian di Indonesia telah menawarkan penjejakan resit automatik untuk setiap barang yang dibeli. Tetapi kadangkala penjejakan itu tidak tepat, jadi kami perlu mengesan semula secara manual.

Semak resit ekspedisi pada Android

Salah satu aplikasi terbaik untuk mengesan resit pada telefon pintar Android ialah Check Resi yang dibuat oleh pemaju tempatan Ayiip. Jenis kurier yang boleh diperiksa juga bervariasi, seperti JNE, Tiki, Pos, Wahana, Pandu, Sicepat dan banyak lagi.

Pertama download aplikasi Cek Resi dan install seperti biasa di Android. Buka aplikasi dan masukkan nombor resit yang diberikan oleh penjual, jangan lupa memilih jenis ekspedisi. Anda boleh menyemak atau menyimpan resit dengan serta-merta supaya anda tidak perlu mengetik semula.

Selain dapat menjejak nombor resit, anda juga boleh menyemak kos penghantaran dari pelbagai ekspedisi. Untuk menggunakannya, anda hanya perlu memasukkan menu Ongkir dan memilih salah satu daripada ekspedisi dan mengisi data yang diperlukan, seperti bandar asal, bandar tujuan dan berat, jika anda telah mengklik butang ‘Periksa’

Ya, itulah cara mudah untuk mengesan nombor resit pada telefon pintar Android. Sekiranya anda masih keliru tentang cara mengesannya, jangan lupa untuk bertanya dalam ruangan komen. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 2 Jul 2018

Telefon Pintar Nokia Dilapor Bakal Menikmati Kemaskini Android P Seawal Ogos Ini

HMD Global sebelum ini sudah beberapa kali memberi jaminan bahawa semua peranti Nokia keluaran mereka akan menikmati kemaskini sistem Android terbaru dari Google iaitu Android P. Sehubungan dengan itu, menurut laporan terkini daripada laman sesawang nokiapoweruser.com, kemaskini tersebut mungkin akan […]

TECH Sat, 4 Jan 2020

Elak Ketagih Telefon Bimbit Bawa Anak Mengembara

Sesuatu yang baru yang boleh dicuba buat anak-anak yang ‘melekat’ pada gadjet

TECH Sun, 15 Apr 2018

Cara Besarkan Saiz Resolusi Foto Tanpa “Pecah”

Kaedah ini kami temui dariapda satu laman sesawang dari Jepun dan ianya sangat berkesan. Ikuti sahaja langkah-langkah berikut.

TECH Thu, 28 Jun 2018

Apple vs. Samsung Dispute Finally Settled

It was a lengthy battle between the two giants. See who won.

TECH Mon, 26 Nov 2018

10 Persoalan Paling Popular Tentang PUBG

Sejak anda bermain, pernahkah timbul persoalan mengenai permainan ini seperti menembak Flare Gun dalam keadaan berlari, adakah suar itu akan menyala diatas atau dibawah? Jom lihat 10 persoalan popular yang berkait dengan PUBG Mobile.

TECH Thu, 30 Nov 2017

iOS版WhatsApp更新录音期间可上锁免长按

WhatsApp又有新功能!iOS版WhatsApp于27日推出2.17.81版本更新,表明在录制语音功能上有大改进。

TECH Mon, 19 Aug 2019

Jangan Panik Bila Disk Write Protected Pada Thumbdrive !

Jangan panik ada caranya , kenalah baca dan ikuti langkah di atas

TECH Tue, 4 Dec 2018

Cara Membuat Foto 360 Darjah Pada Semua Androids

foto-foto ini boleh dikongsi di pelbagai media sosial, terutama Facebook, yang sememangnya menyokong foto 360 darjah

TECH Thu, 12 Jul 2018

SOCAR Now Offers One-Way Trips and Monthly Contest to Go ANYWHERE

Don’t you want to win a mystery adventure to anywhere around the world? More details inside!

TECH Wed, 11 Jul 2018

Setiap Banduan Di UK Akan Diberikan Telefon Bimbit Tidak Lama Lagi

Telefon bimbit merupakan salah satu teknologi terpenting dalam kehidupan manusia pada hari ini. Malah, sudah ada usaha untuk mengkategorikan telefon bimbit sebagai keperluan asas manusia di peringkat global. Ia juga dianggap sebagai ‘nyawa’ bagi sesetengah […]

| Live TV