TECH By: Rosli Ab Rahman January 8, 2019 @ 12:01pm

Cara Mudah Semak Nombor Resit untuk Ekspedisi Pelbagai di Android

Di era moden ini, urus niaga beli dan jualan dalam talian telah menjadi kemudahan untuk ramai orang, terutamanya bagi penduduk yang tinggal di bandar-bandar besar. Selain dapat melakukannya di mana saja, anda boleh membandingkan pelbagai produk mengikut poket anda.

Secara umum, setiap kedai dalam talian di Indonesia telah menawarkan penjejakan resit automatik untuk setiap barang yang dibeli. Tetapi kadangkala penjejakan itu tidak tepat, jadi kami perlu mengesan semula secara manual.

Semak resit ekspedisi pada Android

Salah satu aplikasi terbaik untuk mengesan resit pada telefon pintar Android ialah Check Resi yang dibuat oleh pemaju tempatan Ayiip. Jenis kurier yang boleh diperiksa juga bervariasi, seperti JNE, Tiki, Pos, Wahana, Pandu, Sicepat dan banyak lagi.

Pertama download aplikasi Cek Resi dan install seperti biasa di Android. Buka aplikasi dan masukkan nombor resit yang diberikan oleh penjual, jangan lupa memilih jenis ekspedisi. Anda boleh menyemak atau menyimpan resit dengan serta-merta supaya anda tidak perlu mengetik semula.

Selain dapat menjejak nombor resit, anda juga boleh menyemak kos penghantaran dari pelbagai ekspedisi. Untuk menggunakannya, anda hanya perlu memasukkan menu Ongkir dan memilih salah satu daripada ekspedisi dan mengisi data yang diperlukan, seperti bandar asal, bandar tujuan dan berat, jika anda telah mengklik butang ‘Periksa’

Ya, itulah cara mudah untuk mengesan nombor resit pada telefon pintar Android. Sekiranya anda masih keliru tentang cara mengesannya, jangan lupa untuk bertanya dalam ruangan komen. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 12 Sep 2019

Dron Kargo Bakal Cipta Evolusi dan Tercatat Malaysia Book of Records (MBOR)

Dron Kargo Bakal Cipta Evolusi Terbaharu Dalam Sejarah Penghantaran Barang Negara

TECH Sun, 8 Sep 2019

Jika Telefon Pintar Terkena Air Ini Yang ‘Jangan Dilakukan”

Pernah terfikir telefon pintar anda bakal jatuh ke dalam air?

TECH Sun, 1 Apr 2018

Fungsi Sebenar Titik Kecil Antara Kamera Utama Dan Flash Di Belakang iPhone?

iPhone mempunyai penggemar tegar yang ramai. Setiap keluaran iPhone seolah-olah satu rekaan yang akan ditunggu-tunggu oleh para penggemar iPhone. Sejak dari iPhone 5 lagi Apple telah meletakkan rekaan titik hitam bersebelahan dengan sensor kamera utama […]

Automobile Mon, 18 Feb 2019

你不知道的事:方向盘竟然比马桶脏4倍!

如果你觉得马桶又脏又臭,我们想说其实你的方向盘很可能比它还脏!

TECH Sun, 12 Aug 2018

Cara Untuk Berkongsi Fail Daripada Android Ke PC Dengan Mudah

Mudah dan cepat.Dapat menjimatkan masa anda.Cubalah!

TECH Fri, 5 Jan 2018

Telefon Pintar Apa Paling Laris Di China Untuk 2017

China dan telefon pintar bagai aur dengan tebing. Kita semua tahu China merupakan negara pengeluar telefon pintar terbesar di dunia. Antaranya adalah Xiaomi, Meizu, OnePlus, Oppo, Honor, Huawei, dan banyak lagi nama lain.

TECH Wed, 12 Dec 2018

Cara Untuk Jadikan Peranti Pintar Sebagai “Speaker” PC

Sebagai langkah alternatif untuk PC yang yang rosak atau tiada pembesar suara, berikut kami kongsikan cara untuk menjadikan peranti pintar Android sebagai sebuah pembesar suara bagi PC ataupun komputer riba.

Automobile Wed, 22 Aug 2018

如何预防配有Keyless系统的汽车被窃贼盗走?

Keyless系统固然方便,但也「顺道」方便了偷车贼,有什么方法可以防止你的爱车被偷走呢?

TECH Wed, 25 Sep 2019

Tiga Langkah Mudah Tingkatkan Kelajuan Komputer Peribadi

Proses yang lambat pada komputer biasanya dikaitkan dengan ruang kosong pada cakera keras perantiselain daripada prestasi RAM dan unit pemprosesannya.

TECH Sat, 6 Jul 2019

| Live TV