TECH By: Rosli Ab Rahman February 17, 2019 @ 12:23pm

Cara Mudah untuk Menduplikasi Aplikasi pada Android

Google Play Store mempunyai pelbagai aplikasi unik untuk mencuba telefon pintar Android. Tidak jarang pengguna memerlukan aplikasi yang sama tetapi dengan akaun yang berbeza. Untuk mengatasinya, mencipta aplikasi yang berfungsi untuk menduplikasi aplikasi lain.

Duplikasikan aplikasi Android

Salah satu aplikasi multiplier terbaik di Android ialah App Cloner yang dicipta oleh App Listo. Berminat mencuba? Pertama download aplikasi App Cloner dan install seperti biasa di Android.

Seterusnya buka aplikasi dan pilih aplikasi yang anda mahu duplikat. Sebagai contoh di sini, kami cuba untuk menduplikasi aplikasi Spotify.

Pilih aplikasi tersebut dan pada jendela baru Anda bisa mengedit berbagai hal, seperti nama aplikasi, warna, dan icon untuk mempermudah membedakan dengan aplikasi aslinya. Klik tombol ceklis untuk memulai penggandaan.

Jika sudah, akan ada file APK baru hasil penggandaan aplikasi tadi yang bisa Anda install. Setelah proses instalasi selesai, secara otomatis Anda memiliki dua aplikasi serupa namun dengan akun berbeda.

Itulah cara mudah untuk menggandakan aplikasi di Android. Untuk menghapus aplikasi clone tersebut, Anda bisa masuk ke tab “Clone Apps”. Selamat mencoba!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 18 Mar 2018

10 Fungsi Yang Dijangka Hadir Pada Android P

Sudah beberapa siri khabar angin bertiup memperkatakan tentang Android P, Google akhirnya berkongsi pratonton sistem operasi tersebut. Ketika ini, Android P masih berada dalam proses pembangunan dan diramal akan diumumkan secara rasmi sekitar acara Google I/O 2018 […]

TECH Sat, 18 Aug 2018

Cara Mudah Mengubah Format dan Saiz Video

Kepada anda yang masih tercari – cari cara untuk mengubah format video ataupun mengecilkan saiz asal, berikut kami kongsikan cara -caranya.

TECH Mon, 18 Nov 2019

恐怖!脸书半年删除32亿假帐户

据路透社报道,社交媒体巨头脸书(Facebook)本周发布最新内容审核报告,称今年4月至9月间删除32亿个虚假帐户,以及上千万则有关虐待儿童和自杀的帖文。

TECH Thu, 16 May 2019

Finding it Hard Getting Organised this Ramadan? Check These Helpful Apps Out

You can plan where to buka puasa, what to prepare for sahur, and even provide meals for the less fortunate!

Automobile Sat, 10 Feb 2018

KERETA ELEKTRIK KENDERAAN MASA DEPAN?

Tan Chong Motors  menunjukkan satu daripada tiga pengguna Asia Tenggara merancang untuk membeli sebuah kereta elektrik.

TECH Sun, 4 Aug 2019

Cara Untuk “Reset” Google Chrome

Kepada anda yang mengalami masalah Google Chrome yang sangat perlahan kerana pelbagai Extension tambahan ataupun telah dijangkiti Malware, berikut kami kongsikan  cara untuk kembalikan prestasi Chrome seperti asal. Pertama sekali klik pada menu berikut dan pilih Setting. Seterusnya skrol kebawah dan […]

TECH Thu, 28 Jun 2018

Permainan The Walking Dead: Our World Akan Akhiri Penantian Peminat

Penantian setahun peminat The Walking Dead akan berakhir pada 12 Julai ini kerana aplikasi permainan telefon pintar The Walking Dead: Our World akhirnya akan dikeluarkan. AMC dan Next Game telah bergabung untuk menghasilkan permainan gaya Pokemon Go […]

TECH Fri, 29 Jun 2018

Google Dedahkan Mereka Tewas Kepada Microsoft Dalam Usaha Mengambil-Alih GitHub

Awal bulan lalu, syarikat Microsoft telah mengumumkan mereka telah berjaya mengambil-alih syarikat GitHub dengan bayaran sekitar $ 7.5 billion(~RM 30.3 billion) ketika itu. Github merupakan sebuah syarikat yang menawarkan perkhidmatan berasaskan web kepada pembangun perisian dan pengaturcara. […]

Automobile Tue, 2 Jul 2019

Cara Mengetahui Pengguna Wifi Anda

Hati – hati ! mungkin ada pengguna lain selain anda ya.

TECH Wed, 2 Jan 2019

Bagaimana Mencantikkan Paparan Bar Navigasi Android

inilah cara untuk mencantikkan lagi navigation anda

| Live TV