TECH By: Rosli Ab Rahman July 6, 2019 @ 3:53pm

Cara Putuskan sambungan Internet Orang Lain dengan Android

Selain menggunakan pakej data, cara lain untuk mengakses internet ialah menggunakan Wi-Fi. Sebelum ini kami membuat tutorial untuk menemukan lokasi hotspot Wi-Fi yang boleh digunakan secara percuma. Walaupun begitu, kelajuan akses internet mungkin biasa-biasa saja.

Putuskan sambungan Wi-Fi dengan Android

Untuk mengatasi masalah internet yang perlahan apabila menggunakan rangkaian Wi-Fi, anda boleh memutuskan hubungan pengguna Wi-Fi yang lain hanya dengan telefon pintar Android. Kaedah ini mungkin sedikit kurang baik untuk dilakukan, jadi sebaiknya menggunakannya apabila anda memerlukannya.

Muat turun aplikasi terlebih dahulu NetCut dan pasang seperti biasa pada telefon pintar Android anda. Aplikasi ini memerlukan akses root, jadi pastikan anda telah mengakar telefon pintar Android sebelum mencubanya.

Kemudian buka aplikasi dan beri kebenaran root apabila diminta. Senarai peranti yang menggunakan rangkaian WiFi yang sama akan muncul. Untuk memutuskan sambungan internet mereka, anda hanya perlu klik pada salah satu peranti untuk membuahkan hasil kepada warna merah.

Itulah cara mudah untuk memutuskan sambungan internet orang lain dengan telefon pintar Android. Untuk mengelakkan pengguna NetCut lain, anda boleh mengaktifkan ciri Defender di sudut kiri atas. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 29 Jun 2018

Asus Zenfone 5z Disenaraikan Pada Harga RM 8,070 Bagi Pasaran Amerika Syarikat

Asus Zenfone 5z merupakan model paling premium bagi siri Asus Zenfone 5. Pada 26 Jun yang lalu, Asus telah mengumumkan bahawa peranti berkenaan akan mula dijual di pasaran India melalui Flipkart dengan harga sekitar $ 560(~RM 2,250) […]

TECH Sun, 8 Sep 2019

Jika Telefon Pintar Terkena Air Ini Yang ‘Jangan Dilakukan”

Pernah terfikir telefon pintar anda bakal jatuh ke dalam air?

TECH Fri, 23 Aug 2019

“No More Sweet Treat Names From Now On”, Android Says

People have mixed feelings about this new initiative Google’s taking for Android to forward.

TECH Thu, 18 Jan 2018

Recycle Bin Untuk Pen drive atau USB Drive Anda

Pendrive anda memerlukan ‘Recycle Bin’? Kami ada caranya.

TECH Sun, 9 Jun 2019

Inilah Cara Memasang Android P Beta

Kalau belum install atau ada Android P Beta boleh ikuti langkah mudah ini

TECH Thu, 13 Sep 2018
TECH Fri, 20 Jul 2018

Kementerian Pertahanan Malaysia Larang Warga ATM Guna Tik Tok

Tik Tok adalah aplikasi video pendek yang semakin menjadi perhatian ramai ketika ini dan popularitinya melonjak naik lebih-lebih lagi dirantau Asia. Walaupun ia sekadar hiburan bagi si pengguna, namun Kementerian Pertahanan Malaysia melihat ia membawa […]

TECH Thu, 2 Aug 2018

脸书不再滑很久 「新工具」帮你管控时间

担心自己或孩子在社群媒体花太多时间吗?

TECH Thu, 23 Jan 2020

3 Aplikasi Alternatif Kepada Whatsapp

Jangan bergantung pada yang satu ye

TECH Fri, 2 Mar 2018

Cara Menyekat Laman Sesawang Lucah Pada Peranti Pintar Anak Anda

Peranti pintar sekarang bukan sahaja digunakan oleh orang dewasa, malah kanak-kanak juga pandai menggunakannya. Walaubagaimanapun, kita haruslah mengawasi penggunaan mereka apatah lagi banyak laman sesawang lucah yang boleh memberikan kesan negatif kepada anak anda. Dilema […]

| Live TV