TECH By: Rosli Ab Rahman December 28, 2018 @ 11:49am

Cara Simpan Instagram Stories Orang Lain di Android

Instagram adalah foto dan video perkongsian media sosial yang terbesar buat masa ini. Selepas memperoleh Facebook 2012 lalu, ciri-ciri Instagram menjadi lebih banyak. Salah satu ciri yang paling sering digunakan adalah Instagram Stories.

Kisah Instagram membolehkan pengguna berkongsi imej, video, GIF dan teks kepada pengikut tanpa perlu membuat jawatan baru pada garis masa. Baru-baru ini terdapat kebocoran yang mengatakan akan ada ciri Potrait Mode di Instagram Stories. Persoalannya, boleh kah kita menyimpan Insta Stories orang lain yang kita follow?

Menyimpan Insta Stories di Android

Walaupun menjadi ciri yang unggul, Instagram tidak menyediakan cara untuk menyimpan Cerita orang lain. Jika anda ingin menyimpannya pada telefon pintar Android, anda memerlukan aplikasi pihak ketiga, contohnya Story Saver for Instagram.

Pertama download aplikasi Story Saver for Instagram dan install seperti biasa di perangkat Android Anda. Buka aplikasi dan log masuk menggunakan akaun Instagram anda.

Jika ya, pelbagai cerita akan muncul dari akaun Instagram yang anda ikuti. Anda juga boleh menggunakan butang carian untuk mencari akaun orang lain. Untuk menyimpannya, pilih salah satu cerita dan klik butang simpan. Proses muat turun secara automatik akan dijalankan.

Sebagai maklumat, anda tidak boleh menyimpan cerita dari akaun peribadi anda jika anda tidak mengikuti. Untuk akaun awam, anda boleh memuat turun cerita ini pada bila-bila masa tanpa perlu mengikuti. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 10 Mar 2019

10 Aplikasi Permainan Menarik Yang Boleh Anda Mainkan Tanpa WiFi

Mungkin anda selalu berada dikawasan luar rangkaian WiFi dan internet, berikut merupakan 15 aplikasi permainan yang boleh anda muat turun.

TECH Sat, 2 Dec 2017

Tips Mainkan Fail DVD & VCD Pada Android

Sebelum kewujudan Youtube, malah sebelum kewujudan peranti pintar, pasti ramai di antara kita yang mempunya pelbagai koleksi DVD dan VCD kesukaan kita.

TECH Mon, 9 Jul 2018

Muat Turun Video Daripada Instagram Tanpa Sebarang Aplikasi

Kepada anda yang tidak mahu menggunakan sebarang aplikasi tambahan, boleh sahaja memuat turun video terus ke peranti Android anda.

TECH Tue, 17 Jul 2018

Virtual Boy Dari Nintendo Mendapat Nafas Baharu Melalui Alat Oculus Rift VR

Virtual Boy merupakan satu alat permainan dari Nintendo  yang dianggap sebagai sesuatu yang jauh kedepan untuk teknologi pada masa itu. Namun, dengan kekangan teknologi seperti bateri yang tidak menampung penggunaan perantitersebut untuk masa yang lama membuatkan […]

TECH Sun, 1 Jul 2018

Tips Untuk Guna Fungsi “Split Screen” Pada Android

Sebagai contoh, kita dapat menjadikan layar peranti anda akan dipecahkan kepada dua bahagian, ini sangat sesuai untuk anda melakukan “multi tasking” pada peranti. Caranya sangat mudah, ikuti sahaja langkah – langkah berikut.

TECH Mon, 23 Apr 2018

There Will be TWO Harry Potter Mobile Games Releasing This Year!

Time to live out your Hogwarts dreams, Potterheads.

TECH Mon, 29 Jan 2018

Langkah Menyelesaikan Isu “No Network” dan “Searching” untuk iPhone 6

Langkah untuk menyelesaikan isu no network dalam peranti iPhone 6.

TECH Sun, 4 Aug 2019

Cara Untuk “Reset” Google Chrome

Kepada anda yang mengalami masalah Google Chrome yang sangat perlahan kerana pelbagai Extension tambahan ataupun telah dijangkiti Malware, berikut kami kongsikan  cara untuk kembalikan prestasi Chrome seperti asal. Pertama sekali klik pada menu berikut dan pilih Setting. Seterusnya skrol kebawah dan […]

TECH Thu, 27 Dec 2018

Inilah cara Qualcomm Membuat Snapdragon 855 5G

Prestasi yang lebih pantas, keupayaan AI yang lebih bijak, sokongan Sonic Sensor 3D dan sokongan Qualcomm Elite Gaming. Begitulah cara Qualcomm mencipta Sistem terbaru di Chip (SoC), Snapdragon 855.

TECH Tue, 1 Jan 2019

Cara Pasang Poni ala iPhone X di Semua Android

Mari kita cuba pasang poni ala iPhone X

| Live TV