TECH By: Rosli Ab Rahman December 28, 2018 @ 11:49am

Cara Simpan Instagram Stories Orang Lain di Android

Instagram adalah foto dan video perkongsian media sosial yang terbesar buat masa ini. Selepas memperoleh Facebook 2012 lalu, ciri-ciri Instagram menjadi lebih banyak. Salah satu ciri yang paling sering digunakan adalah Instagram Stories.

Kisah Instagram membolehkan pengguna berkongsi imej, video, GIF dan teks kepada pengikut tanpa perlu membuat jawatan baru pada garis masa. Baru-baru ini terdapat kebocoran yang mengatakan akan ada ciri Potrait Mode di Instagram Stories. Persoalannya, boleh kah kita menyimpan Insta Stories orang lain yang kita follow?

Menyimpan Insta Stories di Android

Walaupun menjadi ciri yang unggul, Instagram tidak menyediakan cara untuk menyimpan Cerita orang lain. Jika anda ingin menyimpannya pada telefon pintar Android, anda memerlukan aplikasi pihak ketiga, contohnya Story Saver for Instagram.

Pertama download aplikasi Story Saver for Instagram dan install seperti biasa di perangkat Android Anda. Buka aplikasi dan log masuk menggunakan akaun Instagram anda.

Jika ya, pelbagai cerita akan muncul dari akaun Instagram yang anda ikuti. Anda juga boleh menggunakan butang carian untuk mencari akaun orang lain. Untuk menyimpannya, pilih salah satu cerita dan klik butang simpan. Proses muat turun secara automatik akan dijalankan.

Sebagai maklumat, anda tidak boleh menyimpan cerita dari akaun peribadi anda jika anda tidak mengikuti. Untuk akaun awam, anda boleh memuat turun cerita ini pada bila-bila masa tanpa perlu mengikuti. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 14 May 2018

Papan Klip Terbaru Windows 10 Bakal Memudahkan Kerja-Kerja ‘Copy’ & ‘Paste’

Wow.. untuk pengguna Windows 10 memudahkan Kerja-Kerja ‘Copy’ & ‘Paste’

TECH Wed, 21 Mar 2018

Cara Menaik Taraf Fungsi Aplikasi Youtube (Android)

Youtube adalah antara aplikasi yang paling digemari semua selepas Facebook.  Kepada yang pengguna tegar aplikasi Youtube, berikut kami kongsikan satu aplikasi alternatif kepada Youtube yang lebih canggih dan menarik paparannya. Dengan paparan versi “Dark” dan […]

Automobile Thu, 28 Dec 2017

THIS WOMAN IS CRAZY ABOUT SPORTS CARS AND MODIFICATIONS!

People always say cars are meant for men only but this Malaysian woman is out to prove the stereotype wrong.

TECH Thu, 28 Nov 2019

Facebook, Instagram Dilaporkan Alami Masalah Teknikal

Patutlah tak dapat nak terima apa apa notifikasi atau info terbaru ada masalah rupanya

TECH Fri, 17 Nov 2017

Cara Cegah Virus Pada PC Tanpa Menggunakan Sebarang Aplikasi

Artikel ini khusus untuk anda yang suka muat turun bahan-bahan daripada internet, sama ada dalam bentuk video, aplikasi dan lain-lain. Tahukah anda bahawa aktiviti memuat turun sebenarnya dalah sangat merbahaya ? Ini  kerana terdapat pelbagai jenis virus […]

TECH Tue, 5 Dec 2017

IMBASAN TAPAK TANGAN HADIAH DARI SAMSUNG

Kalau Apple memperkenalkan sistem thumbprint dan face ID untuk Iphone keluaran terbarunya, kali ini Samsung pula bakal menaik taraf telefon keluarannya dengan memperkenalkan sistem imbasan tapak tangan. Menarik bukan?

TECH Thu, 5 Jul 2018

Razer Pay: Satu Lagi Aplikasi e-Dompet Membuat Kemunculan Di Malaysia

Razer sebuah syarikat yang terkenal dengan peralatan komputer bercirikan gaming kini memperluaskan portfolio perniagaan mereka di Malaysia dengan pelancaran Razer Pay. Razer bekerjasama dengan Berjaya Corp. dalam membawakan aplikasi ini kepada generasi muda dan golongan milenium yang […]

TECH Sat, 2 Jun 2018

8 Panduan Memotret Mode Manual di Smartphone

kita boleh menyesuaikan atau memberi kesan yang super kreatif pada setiap foto yang menghasilkan kamera

TECH Tue, 5 Nov 2019

Cas Telefon Guna Kabel Balut ‘Tape’, Gadis Maut Direnjat Elektrik

Awas ye jangan Cas Telefon Guna Kabel Balut ‘Tape’

TECH Thu, 4 Jan 2018

Tips Memadam Gambar Yang Tidak Diingini (Junk File) Pada Whatsapp

Mematikan proses “Auto Download” berkemungkinan akan menyebabkan anda terlepas informasi terkini daripada ahli – ahli yang lain pada kumpulan Whatsapp.

| Live TV