TECH By: Rosli Ab Rahman August 9, 2018 @ 11:43am

Cara Unik Mengambil Screenshot Lewat Google Assistant

Asisten digital buatan Google alias Google Assistant menawarkan banyak kemudahan bagi pengguna Android dalam mendapatkan informasi yang diinginkan. Untuk memunculkan layanan ini, anda hanya perlu berkata, “OK Google”, secara otomatis Google Assistant sudah siap digunakan.

Salah satu perintah unik yang bisa dijalankan di Google Assistant adalah menangkap layar (screenshot). Jika pada umumnya tangkapan layar bisa diambil lewat kombinasi tombol Power plus Volume bawah (-), sekarang bisa dilakukan hanya dengan mengucapkan beberapa kata. Bagaimana caranya?

screenshot google assistant 1

Pastikan anda menggunakan smartphone Android dengan Google Assistant yang siap digunakan. Lalu setting dulu agar Assistant bisa mengambil screenshot, caranya buka aplikasi Google lalu pilih Settings > Accounts & privacy. Pada jendela tersebut aktifkan menu Edit and share screenshots.

screenshot google assistant 2

Jika sudah aktif, selanjutnya adalah cara mengambil gambarnya. Untuk mengambil screenshot lewat Google Assistant, kalian hanya perlu mengatakan “take a screenshot” atau “screenshot”. Tunggu sebentar, maka Google Assistant akan menyiapkan hasil tangkapan layar untuk segera dibagikan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 13 Jul 2018

Xiaomi Mi 8 Explorer Edition Dengan Harga Mampu Milik Akan Turut Diperkenalkan Kelak

Seperti yang pernah kami nyatakan sebelum ini, peranti Xiaomi Mi 8 Explorer Edition berkemungkinan besar akan mula dipasarkan pada bulan ini. Belum pun ia mula dijual, Xiaomi telah mengesahkan bahawa dua lagi variasi lebih mampu milik akan dilancarkan

TECH Wed, 2 Jan 2019

Bagaimana Mencantikkan Paparan Bar Navigasi Android

inilah cara untuk mencantikkan lagi navigation anda

TECH Wed, 8 Aug 2018

Tukar Paparan iPhone kepada versi “Black”

Jika anda bosan dengan paparan Iphone anda yang sedia ada,cubalah cara ini.

TECH Wed, 25 Jul 2018

Batal Kerjasama Antara TM Dan TNB Boleh Elak Monopoli Dalam Industri

Tempoh hari kita dikejutkan dengan berita pembatalan kerjasama yang telah terjalin antara Telekom Malaysia dan Tenaga Nasional Berhad. Pengumuman yang tertera pada laman Bursa Malaysia itu menyatakan pembatalan dibuat adalah berdasarkan persetujuan kedua-dua belah pihak tetapi

TECH Mon, 8 Jan 2018

Tips Sekat Laman Sesawang lucah pada Peranti Pintar Anak – Anak

Risau anak-anak melayari laman sesawang lucah tanpa pengetahuan anda? Inilah dilema yang selalu dihadapi oleh ibubapa sementelah membenarkan anak-anak menggunakan peranti pintar.

TECH Wed, 6 Feb 2019

Here’s How You Can Legally Hack and Be Praised for Doing So

It’s a hackathon event by Amazon Web Services Inc. called the AWS Hackdays 2019: Hack for Good.

TECH Tue, 23 Jul 2019

Sokongan Terhadap Windows 7 Bakal Berakhir Tidak Lama Lagi

Windows 7 boleh dikatakan sebagai versi Windows yang paling berjaya dan digemari ramai selepas Windows XP sejak dilancarkan hampir 10 tahun lepas. Akan tetapi, jangka hayat bagi sistem operasi berkenaan dijangka tidak akan bertahan untuk

TECH Mon, 6 May 2019

Leave Your Wallet Behind at the ‘Kampong Kashlesss Ramadan Bazaar’ This Year

You don’t need your wallet, cash or cards this year. Just bring your smartphone along!

TECH Tue, 12 Dec 2017

Tips Mudah & Pantas Untuk Ubah Resolusi Gambar Pada PC

Rakyat Malaysia terkenal dengan swafoto malah boleh dikatakan ramai diantara kita yang sukar bergambar untuk dimuatnaik ke media sosial.

TECH Wed, 5 Dec 2018

5 Sebab Akaun Facebook Boleh Disekat

Ini antara ciri-ciri akaun facebook anda boleh disekat.

| Live TV