TECH By: SGMS Enal November 27, 2019 @ 8:47am

Cemas Kalau iPhone Hilang, Ini Cara Yang Boleh Bantu Anda

Kes kehilangan telefon bimbit ini acapkali didengari dan berlaku saban hari ini. Situasi kehilangan ini sangat mendebarkan individu yang mengalaminya.

Hal ini kerana pelbagai maklumat serta nombor telefon yang disimpan oleh si pemilik. Terdapat juga kenangan serta memori yang tersimpan dalam telefon pintar kini disamping harganya yang mahal.

Menerusi laman Facebook Ummu Ahmad, beliau telah berkongsi detik-detik mencemaskan apabila beliau tertinggal telefon pintar miliknya di sebuah tandas awam di panggung wayang.

Tindakan segera pekerja panggung wayang yang membantu dia menjejak telefon bimbitnya itu berhasil apabila dia berjaya menemukan semula telefonnya.

Apa yang lebih mengejutkan lagi ialah, individu yang mengabil telefonnya hanya berada di belakangnya sahaja.

Pekerja panggung wayang yang bertungkus-lumus bantu mencari telefon

Terima kasih yang tidak terhingga buat adik Insyhirah, staf gsc alamanda yang bantu saya menjadi ajen ali tadi sampai dapat balik hp saya. Next week kita tgk ajen ali pulak yer. Ni gambar adik insyirah staf gsc yang sangat berdedikasi tadi. Gambar kakak yang simpan hp saya tadi sampai bawa keluar dari gsc walaupun movie dia tengok tak habis lagi tu saya simpan dalam memori saya saja.

Telefon bimbit tertinggal di tandas

Hari nie saya bawa anak-anak tengok cerita frozen 2 di gsc alamanda. Tengah syok layan frozen, seorang anak nak ke toilet. Bawa pergi toilet, maknya pun tumpang sekaki. Letak hp kat atas tempat letak barang di sebelah flush dalam toilet sebab takut dalam poket nanti terjatuh pula. Dah tolong anak pakaikan semula seluar dia kami masuk semula dalam bilik tayangan frozen. Masa nak duduk baru teringat hp tertinggal kat dalam toilet tadi. Pesan dekat anak-anak mak nak ke toilet balik. Bila sampai ke toilet, toilet yang saya pakai tadi ada orang. Elok orang tu keluar, saya terus tanya ada ternampak tak hp tertinggal kat belakang tu. rupanya staf gsc.

Terus menuju ke lokasi yang diberitahu dalam telefon

Dia kata tak ada, saya terus dah gelabah hp hilang dah. Adik tu tanya saya kak pakai hp apa?. Saya kata iphone. Dia keluarkan hp dia juga iphone. Akak pandai pakai trace iphone tak?, tanya dia. Aa boleh, jawab saya. Saya masukkan iphone id dan password, terus keluar location hp saya masih dalam alamanda. Berlaku adegan kami mengejar hp saya yang telah dibawa lari. Kata adik tu, kita kena cepat akak sebelum dia keluar dari alamanda. Direction dalam find my iphone menunjukkan hp tu berenti di mc donald alamanda.

Telefon menjerit-jerit dalam beg kakak di belakang

Dah macam dalam cerita hindustan kami dua orang berlari naik eskalator, mengelak orang ke kiri ke kanan, sampai la kami sampai betul-betul depan lokasi yang ditunjukkan. Saya pun tekan button beeping my iphone. Rupanya kakak yang berdiri di belakang saya yang menyimpan hp saya tu. muka kakak tu dah berubah bila iphone saya duk menjerit-jerit dari dalam handbeg dia. Saya pun send mesej melalui aplikasi find my iphone tu mengatakan hp ini hilang. Sila hubungi number 011-xxxxxxx. Automatik hp tu dah disable masa tu kecuali boleh col ke number yang saya masukkan tadi. Saya pun pergi ke kakak tu dan minta hp saya. Alhamdulillah rezeki hp saya masih nak balik ke saya. Alhamdulillah syukur banyak-banyak.

Sumber : FacebookSet featured image

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sat, 13 Oct 2018

Mengembalikan Fail Yang Hilang Dengan Menggunakan Perisian Percuma

Apabila fail yang hilang pasti pening kepala. Bagaimana nak dapatkan balik fail lagi-lagi kalau fail atau data yang penting .

TECH Sun, 20 May 2018

Risau Keselamatan Anak, Ibu-Ibu Boleh Ikut 9 Langkah Ini

Risau Keselamatan Anak, Ibu-Ibu Boleh Beli Tracker Watch Ni. Murah Je! atau Risau Keselamatan Anak, Ibu-Ibu Boleh Ikut 9 Langkah Ini

TECH Sat, 1 Sep 2018

Cara Install TouchBar ala MacBook Pro di Semua Android

Ingin membuat tampilan smartphone jadi keren? Aktifkan saja TouchBar ala MacBook Pro di Android dengan cara berikut ini.

TECH Sun, 27 Oct 2019

Kamera Terkecil Di Dunia Ini Sehalus Sebutir Pasir

Kamera tersebut hanya berukuran 0.65 x 0.65 x 1.158mm.

TECH Sun, 15 Jul 2018

Pra-Tempah OPPO Find X Bermula Hari Ini

Sepertimana yang dijadualkan, OPPO Find X bakal dilancarkan secara rasmi untuk peminat tempatan pada 17 Julai ini. Namun begitu, bagi anda yang tidak sabar-sabar untuk memiliki peranti berkenaan boleh membelinya secara pra-tempah pada laman Lazada. Pra-tempah berkenaan […]

TECH Sun, 14 Jan 2018

Guna Aplikasi Office Tanpa Perlu Pemasangan

Bagaimana ingin menggunakan Aplikasi Office tanpa perlu pemasangan.

TECH Sun, 7 Jul 2019

Cara Terbaik Untuk Mengesan Kamera Tersembunyi Dalam Bilik

cara-cara mudah untuk mengesan kamera tersembunyi

TECH Thu, 8 Nov 2018

iOS 12 Sedia Dimuat Turun, Ini 10 Ciri Tersembunyi Yang Anda Boleh Nikmati

Berikut adalah 10 ciri tersembunyi yang anda boleh nikmati pada sistem operasi IOS 12.

TECH Tue, 17 Jul 2018

Samsung Galaxy Note 9 Dikatakan Lebih Pantas Berbanding iPhone X

Peranti yang pantas dan berkuasa sering menjadi idaman semua pemilik telefon pintar hari ini. Akan tetapi, tahap prestasi yang tinggi biasanya akan hadir dengan harga yang tinggi. Seperti yang didakwa oleh TheUnlockr, iPhone X adalah merupakan salah […]

TECH Sat, 9 Jun 2018

Tips Penjagaan Adapter Laptop

Cara-cara bagaimana ingin menjaga adapter laptop anda untuk jangka masa yang lama.

| Live TV