TECH By: SGMS Enal November 27, 2019 @ 8:47am

Cemas Kalau iPhone Hilang, Ini Cara Yang Boleh Bantu Anda

Kes kehilangan telefon bimbit ini acapkali didengari dan berlaku saban hari ini. Situasi kehilangan ini sangat mendebarkan individu yang mengalaminya.

Hal ini kerana pelbagai maklumat serta nombor telefon yang disimpan oleh si pemilik. Terdapat juga kenangan serta memori yang tersimpan dalam telefon pintar kini disamping harganya yang mahal.

Menerusi laman Facebook Ummu Ahmad, beliau telah berkongsi detik-detik mencemaskan apabila beliau tertinggal telefon pintar miliknya di sebuah tandas awam di panggung wayang.

Tindakan segera pekerja panggung wayang yang membantu dia menjejak telefon bimbitnya itu berhasil apabila dia berjaya menemukan semula telefonnya.

Apa yang lebih mengejutkan lagi ialah, individu yang mengabil telefonnya hanya berada di belakangnya sahaja.

Pekerja panggung wayang yang bertungkus-lumus bantu mencari telefon

Terima kasih yang tidak terhingga buat adik Insyhirah, staf gsc alamanda yang bantu saya menjadi ajen ali tadi sampai dapat balik hp saya. Next week kita tgk ajen ali pulak yer. Ni gambar adik insyirah staf gsc yang sangat berdedikasi tadi. Gambar kakak yang simpan hp saya tadi sampai bawa keluar dari gsc walaupun movie dia tengok tak habis lagi tu saya simpan dalam memori saya saja.

Telefon bimbit tertinggal di tandas

Hari nie saya bawa anak-anak tengok cerita frozen 2 di gsc alamanda. Tengah syok layan frozen, seorang anak nak ke toilet. Bawa pergi toilet, maknya pun tumpang sekaki. Letak hp kat atas tempat letak barang di sebelah flush dalam toilet sebab takut dalam poket nanti terjatuh pula. Dah tolong anak pakaikan semula seluar dia kami masuk semula dalam bilik tayangan frozen. Masa nak duduk baru teringat hp tertinggal kat dalam toilet tadi. Pesan dekat anak-anak mak nak ke toilet balik. Bila sampai ke toilet, toilet yang saya pakai tadi ada orang. Elok orang tu keluar, saya terus tanya ada ternampak tak hp tertinggal kat belakang tu. rupanya staf gsc.

Terus menuju ke lokasi yang diberitahu dalam telefon

Dia kata tak ada, saya terus dah gelabah hp hilang dah. Adik tu tanya saya kak pakai hp apa?. Saya kata iphone. Dia keluarkan hp dia juga iphone. Akak pandai pakai trace iphone tak?, tanya dia. Aa boleh, jawab saya. Saya masukkan iphone id dan password, terus keluar location hp saya masih dalam alamanda. Berlaku adegan kami mengejar hp saya yang telah dibawa lari. Kata adik tu, kita kena cepat akak sebelum dia keluar dari alamanda. Direction dalam find my iphone menunjukkan hp tu berenti di mc donald alamanda.

Telefon menjerit-jerit dalam beg kakak di belakang

Dah macam dalam cerita hindustan kami dua orang berlari naik eskalator, mengelak orang ke kiri ke kanan, sampai la kami sampai betul-betul depan lokasi yang ditunjukkan. Saya pun tekan button beeping my iphone. Rupanya kakak yang berdiri di belakang saya yang menyimpan hp saya tu. muka kakak tu dah berubah bila iphone saya duk menjerit-jerit dari dalam handbeg dia. Saya pun send mesej melalui aplikasi find my iphone tu mengatakan hp ini hilang. Sila hubungi number 011-xxxxxxx. Automatik hp tu dah disable masa tu kecuali boleh col ke number yang saya masukkan tadi. Saya pun pergi ke kakak tu dan minta hp saya. Alhamdulillah rezeki hp saya masih nak balik ke saya. Alhamdulillah syukur banyak-banyak.

Sumber : FacebookSet featured image

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 13 Dec 2018

3 Aplikasi Asas Ini Boleh Jadikan Anda Pelukis Digital Terhebat!

Adakah anda mempunyai masa untuk melukis ataupun ingin menjadi pelukis yang hebat? Anda perlu cuba aplikasi ini.

TECH Wed, 4 Jul 2018

No More Wi-Fi: The New Age Internet Connection is Here

Wi-Fi and routers will soon become junk.

TECH Wed, 4 Jul 2018

Promosi Tiket Wayang RM 7 Sahaja Dengan Pembelian Menerusi E- Dompet Touch ‘n GO

Bosan dan tidak tahu untuk buat apa dihujung minggu? Anda mungkin boleh luangkan masa untuk menonton wayang dan nikmati promosi Legendary 7 dari Touch ‘n Go. Promosi ini dilihat sebagai salah satu cara Touch ‘n […]

TECH Thu, 2 Aug 2018

Menambah Baik Penerimaan Isyarat Pada Peranti Mudah Alih

Masalah “signal” yang lemah pada peranti pintar sememangnya tidak asing lagi, Berikut kami kongsikan beberapa tips yang boleh dicuba sekiranya penerimaan isyarat adalah lemah.

TECH Thu, 1 Feb 2018

GET YOUR LAST-MINUTE CNY SHOPPING DONE AT CJ WOW SHOP

Chinese New Year is just around corner and there’s lots more to buy before the holidays come around. Do some last-minute shopping on CJ WOW Shop from the comfort of your own home.

TECH Tue, 24 Jul 2018

AMD ‘Nakal’ Mengusik Intel Melalui Iklan

Iklan memerli di antara pesaing sudah menjadi perkara biasa di dalam industri teknologi seperti apa yang kita lihat antara Samsung dan Apple. Contoh tersebut adalah untuk pasaran telefon pintar. Bagi pasaran cip pemprosesan dan juga sistem, AMD […]

TECH Fri, 6 Jul 2018

Peranti iPhone 2018 Dilapor Akan Hadir Dengan Lebih Variasi Warna

Setiap kali peranti terbaru iPhone diperkenalkan, peminat-peminat mereka pasti tidak akan melepaskan peluang untuk memilikinya. Seperti yang sering terjadi, mereka sanggup beratur panjang sejak awal pagi untuk menjadi antara pemilik terawal bagi peranti iPhone untuk tahun berkenaan. Apple tidak […]

TECH Tue, 23 Jan 2018

Cara Edit Foto Background Bergerak di Android

Dengan cara ini tidak payah susah-susah mengambil gambar banyak kali

TECH Tue, 2 Jul 2019

人高烧不退长期烧下去!最终会「烧」死

如果发高烧,最好还是不要硬抗,因为后果是在太严重了。

TECH Mon, 21 May 2018

| Live TV