TECH By: SGMS Enal November 27, 2019 @ 8:47am

Cemas Kalau iPhone Hilang, Ini Cara Yang Boleh Bantu Anda

Kes kehilangan telefon bimbit ini acapkali didengari dan berlaku saban hari ini. Situasi kehilangan ini sangat mendebarkan individu yang mengalaminya.

Hal ini kerana pelbagai maklumat serta nombor telefon yang disimpan oleh si pemilik. Terdapat juga kenangan serta memori yang tersimpan dalam telefon pintar kini disamping harganya yang mahal.

Menerusi laman Facebook Ummu Ahmad, beliau telah berkongsi detik-detik mencemaskan apabila beliau tertinggal telefon pintar miliknya di sebuah tandas awam di panggung wayang.

Tindakan segera pekerja panggung wayang yang membantu dia menjejak telefon bimbitnya itu berhasil apabila dia berjaya menemukan semula telefonnya.

Apa yang lebih mengejutkan lagi ialah, individu yang mengabil telefonnya hanya berada di belakangnya sahaja.

Pekerja panggung wayang yang bertungkus-lumus bantu mencari telefon

Terima kasih yang tidak terhingga buat adik Insyhirah, staf gsc alamanda yang bantu saya menjadi ajen ali tadi sampai dapat balik hp saya. Next week kita tgk ajen ali pulak yer. Ni gambar adik insyirah staf gsc yang sangat berdedikasi tadi. Gambar kakak yang simpan hp saya tadi sampai bawa keluar dari gsc walaupun movie dia tengok tak habis lagi tu saya simpan dalam memori saya saja.

Telefon bimbit tertinggal di tandas

Hari nie saya bawa anak-anak tengok cerita frozen 2 di gsc alamanda. Tengah syok layan frozen, seorang anak nak ke toilet. Bawa pergi toilet, maknya pun tumpang sekaki. Letak hp kat atas tempat letak barang di sebelah flush dalam toilet sebab takut dalam poket nanti terjatuh pula. Dah tolong anak pakaikan semula seluar dia kami masuk semula dalam bilik tayangan frozen. Masa nak duduk baru teringat hp tertinggal kat dalam toilet tadi. Pesan dekat anak-anak mak nak ke toilet balik. Bila sampai ke toilet, toilet yang saya pakai tadi ada orang. Elok orang tu keluar, saya terus tanya ada ternampak tak hp tertinggal kat belakang tu. rupanya staf gsc.

Terus menuju ke lokasi yang diberitahu dalam telefon

Dia kata tak ada, saya terus dah gelabah hp hilang dah. Adik tu tanya saya kak pakai hp apa?. Saya kata iphone. Dia keluarkan hp dia juga iphone. Akak pandai pakai trace iphone tak?, tanya dia. Aa boleh, jawab saya. Saya masukkan iphone id dan password, terus keluar location hp saya masih dalam alamanda. Berlaku adegan kami mengejar hp saya yang telah dibawa lari. Kata adik tu, kita kena cepat akak sebelum dia keluar dari alamanda. Direction dalam find my iphone menunjukkan hp tu berenti di mc donald alamanda.

Telefon menjerit-jerit dalam beg kakak di belakang

Dah macam dalam cerita hindustan kami dua orang berlari naik eskalator, mengelak orang ke kiri ke kanan, sampai la kami sampai betul-betul depan lokasi yang ditunjukkan. Saya pun tekan button beeping my iphone. Rupanya kakak yang berdiri di belakang saya yang menyimpan hp saya tu. muka kakak tu dah berubah bila iphone saya duk menjerit-jerit dari dalam handbeg dia. Saya pun send mesej melalui aplikasi find my iphone tu mengatakan hp ini hilang. Sila hubungi number 011-xxxxxxx. Automatik hp tu dah disable masa tu kecuali boleh col ke number yang saya masukkan tadi. Saya pun pergi ke kakak tu dan minta hp saya. Alhamdulillah rezeki hp saya masih nak balik ke saya. Alhamdulillah syukur banyak-banyak.

Sumber : FacebookSet featured image

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 29 Jul 2019

Cara Buat Wallpaper Dengan Imej Timbul Untuk Telefon Pintar Anda

Anda sudah bosan dengan wallpaper sedia ada? Disini ada cara untuk menghasilkan wallpaper dengan imej seakan-akan timbul seperti diatas. Caranya sangat mudah dan anda boleh ikuti langkah-langkah bergambar seperti dibawah. Pertama sekali screenshot halaman utama […]

TECH Wed, 18 Jul 2018

MediaTek Umum Cip Helio A22 Bagi Segmen Bajet

MediaTek boleh dikatakan banyak menawarkan cip pemprosesan dalam segmen bajet dan pertengahan. Semalam, sebuah lagi cip dalam keluarga bajet dikeluarkan yang mana ia dibangunkan bagi memberi saingan kepada Snapdragon siri 400 dari Qualcomm. Dikenali sebagai Helio A22, […]

TECH Sat, 29 Sep 2018

4 Cara Mudah untuk Menguatkan Isyarat WiFi

cara untuk menguatkan isyarat WiFi supaya sambungan menjadi lebih stabil

TECH Mon, 23 Dec 2019

‘Influencer’ Facebook &Instagram Diharamkan Promosi Iklan Vape, Tembakau & Senjata

Kandungan yang mempromosi arak dan ubat kurus juga akan memerlukan sekatan khusus

TECH Fri, 29 Nov 2019

Cipta Aplikasi Dating Yang Cuma Pilih Dia Seorang Saja

Disebabkan tidak mahu bersaing dengan sesiapa cipta applikasi ni.

Fab Foodies! Sat, 18 May 2019

You Can Now Use Your Touch ‘n Go eWallet to Pay at KFC

TNG Digital Sdn Bhd announced a strategic partnership with the country’s biggest quick service restaurant chain, KFC Malaysia. Customers can now make QR-payments across all KFC restaurants nationwide using Touch ‘n Go eWallet. Syahrunizam Samsudin, […]

TECH Fri, 26 Apr 2019

EduStore: Allowing Students & Educators Access to Amazing Content at Lower Prices

It’s a great access to better quality content for learning and teaching.

TECH Tue, 27 Aug 2019

Menulis Mesej Tanpa Perlu Menaip Dengan WhatsApp

kita hanya perlu bersuara dan suara kita akan ditukarkan kepada tulisan, bestnya!

TECH Sun, 23 Jun 2019

Cara Buat Pelekat Wajah Anda Sendiri Di WhatsApp

Anda boleh mencipta pelekat dengan wajah anda, ahli keluarga mahupun kenalan yang lain apa kata cuba langkah ini tengok berjaya ke tak?

TECH Fri, 20 Jul 2018

FreeSync vs G-Sync: Mana Satu Yang Lebih Sesuai?

Anda sedang berkira-kira mahu membeli monitor PC yang baharu dan terjumpa dengan terminologi teknologi G-Sync dan FreeSync yang wujud di dalam monitor yang anda cari sebentar tadi. Apa itu G-Sync dan FreeSync? Dua terma tersebut […]

| Live TV