TECH By: SGMS Enal November 27, 2019 @ 8:47am

Cemas Kalau iPhone Hilang, Ini Cara Yang Boleh Bantu Anda

Kes kehilangan telefon bimbit ini acapkali didengari dan berlaku saban hari ini. Situasi kehilangan ini sangat mendebarkan individu yang mengalaminya.

Hal ini kerana pelbagai maklumat serta nombor telefon yang disimpan oleh si pemilik. Terdapat juga kenangan serta memori yang tersimpan dalam telefon pintar kini disamping harganya yang mahal.

Menerusi laman Facebook Ummu Ahmad, beliau telah berkongsi detik-detik mencemaskan apabila beliau tertinggal telefon pintar miliknya di sebuah tandas awam di panggung wayang.

Tindakan segera pekerja panggung wayang yang membantu dia menjejak telefon bimbitnya itu berhasil apabila dia berjaya menemukan semula telefonnya.

Apa yang lebih mengejutkan lagi ialah, individu yang mengabil telefonnya hanya berada di belakangnya sahaja.

Pekerja panggung wayang yang bertungkus-lumus bantu mencari telefon

Terima kasih yang tidak terhingga buat adik Insyhirah, staf gsc alamanda yang bantu saya menjadi ajen ali tadi sampai dapat balik hp saya. Next week kita tgk ajen ali pulak yer. Ni gambar adik insyirah staf gsc yang sangat berdedikasi tadi. Gambar kakak yang simpan hp saya tadi sampai bawa keluar dari gsc walaupun movie dia tengok tak habis lagi tu saya simpan dalam memori saya saja.

Telefon bimbit tertinggal di tandas

Hari nie saya bawa anak-anak tengok cerita frozen 2 di gsc alamanda. Tengah syok layan frozen, seorang anak nak ke toilet. Bawa pergi toilet, maknya pun tumpang sekaki. Letak hp kat atas tempat letak barang di sebelah flush dalam toilet sebab takut dalam poket nanti terjatuh pula. Dah tolong anak pakaikan semula seluar dia kami masuk semula dalam bilik tayangan frozen. Masa nak duduk baru teringat hp tertinggal kat dalam toilet tadi. Pesan dekat anak-anak mak nak ke toilet balik. Bila sampai ke toilet, toilet yang saya pakai tadi ada orang. Elok orang tu keluar, saya terus tanya ada ternampak tak hp tertinggal kat belakang tu. rupanya staf gsc.

Terus menuju ke lokasi yang diberitahu dalam telefon

Dia kata tak ada, saya terus dah gelabah hp hilang dah. Adik tu tanya saya kak pakai hp apa?. Saya kata iphone. Dia keluarkan hp dia juga iphone. Akak pandai pakai trace iphone tak?, tanya dia. Aa boleh, jawab saya. Saya masukkan iphone id dan password, terus keluar location hp saya masih dalam alamanda. Berlaku adegan kami mengejar hp saya yang telah dibawa lari. Kata adik tu, kita kena cepat akak sebelum dia keluar dari alamanda. Direction dalam find my iphone menunjukkan hp tu berenti di mc donald alamanda.

Telefon menjerit-jerit dalam beg kakak di belakang

Dah macam dalam cerita hindustan kami dua orang berlari naik eskalator, mengelak orang ke kiri ke kanan, sampai la kami sampai betul-betul depan lokasi yang ditunjukkan. Saya pun tekan button beeping my iphone. Rupanya kakak yang berdiri di belakang saya yang menyimpan hp saya tu. muka kakak tu dah berubah bila iphone saya duk menjerit-jerit dari dalam handbeg dia. Saya pun send mesej melalui aplikasi find my iphone tu mengatakan hp ini hilang. Sila hubungi number 011-xxxxxxx. Automatik hp tu dah disable masa tu kecuali boleh col ke number yang saya masukkan tadi. Saya pun pergi ke kakak tu dan minta hp saya. Alhamdulillah rezeki hp saya masih nak balik ke saya. Alhamdulillah syukur banyak-banyak.

Sumber : FacebookSet featured image

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 19 Jul 2018

Honor 10 Bakal Terima Sokongan GPU Turbo Dan AIS Ogos Ini

Sokongan GPU Turbo telah diumumkan pertama kali oleh Huawei pada semasa memperkenalkan peranti Honor Play pada Jun yang lepas. Baru-baru ini pula, Huawei telah mengumumkan peranti–peranti keluaran mereka dan Honor yang akan menerima sokongan tersebut. Salah satu daripada peranti berkenaan adalah […]

TECH Sat, 8 Sep 2018

Lazada Launches LazMall and 9.9 Online Sale is Soon Approaching!

It’s gonna be a crazy shopping weekend!

TECH Thu, 25 Oct 2018

Taip Dengan Lebih Cekap Menggunakan 5 Keyboard Mekanikal Ini

Jika anda teringin untuk membeli ‘mechanical keyboard’,sama ada jenis yang murah atau mahal,cuba baca artikel ini.

TECH Wed, 17 Jan 2018

Cara Melepasi “Website” Yang Disekat Tanpa Perlu Sebarang Aplikasi

Ingin melayari Website yang di’Blocked’ tanda sebarang aplikasi? Cubalah tips ini.

Hiburan Sun, 30 Jun 2019

Cara Remote PC dari Smartphone Android

mari guna remote dalam android nampak lagi memudahkan

Hiburan Wed, 18 Jul 2018

Huawei Nova 3 Dan Nova 3i Diumumkan Secara Rasmi, Hadir Bersama Rekaan Premium Dengan 4 Kamera

Huawei baru sahaja melancarkan dua peranti baru dalam siri Huawei Nova untuk pasaran China. Huawei Nova 3 dan Nova 3i, kedua-duanya adalah merupakan peranti kelas pertengahan yang hadir dengan reka bentuk moden dan premium. Huawei Nova 3 adalah model […]

TECH Fri, 5 Jul 2019

Akaun Instagram Disekat Kerana Toy Story 4?

Jangan main -main ye siap boleh kena sekat akaun Instagram ye .

TECH Wed, 5 Dec 2018

5 Sebab Akaun Facebook Boleh Disekat

Ini antara ciri-ciri akaun facebook anda boleh disekat.

TECH Wed, 4 Jul 2018

Honor 10 GT Kini Sudah Rasmi

Honor 10 merupakan model flagship yang dilancarkan secara rasmi pada penghujung April lalu dan pada bulan yang berikutnya ia mula menjengah ke pasaran tempatan. Seakan-akan tidak puas, Honor kini menampilkan lagi sebuah versi dalam siri […]

TECH Wed, 25 Jul 2018

Mi A2 Lite – Model “Adik” Kepada Mi A2 Dilancarkan

Disamping pelancaran Mi A2, Xiaomi turut melancarkan model kelas permulaan iaitu Mi A2 Lite dengan penawaran yang rendah sedikit berbanding model utama. Berbeza dari abangnya, Mi A2 Lite mempunyai rekaan takuk pada bahagian atas skrin yang berukuran […]

| Live TV