TECH By: SGMS Putri April 20, 2018 @ 5:23am

Ciri Samsung Galaxy S10 Tertiris Janjikan Pengesan Cap Jari Bawah Skrin

Samsung Galaxy S10 akan menggunakan pengesan cap jari di bawah skrin, menurut laporan akhbar Korea Selatan, The Bell. Pengesan cap jari seperti ini telah digunakan oleh peranti Vivo X20 Plus UD ini akan membenarkan pengguna untuk membuka peranti mereka dengan meletakkan jari pada skrin sahaja. Menurut laporan, Samsung sudah pun mengesahkan rekaan akhir skrin tersebut untuk peranti keluaran mereka bagi tahun 2019 nanti.

Peranti yang buat masa kini dinamakan Galaxy S10 (masih belum rasmi) ini akan mempunyai paparan skrin OLED bersaiz 5.8 inci manakala bagi peranti Galaxy S10+ pula akan dilengkapi dengan skrin OLED seluas 6.3 inci. Kedua-dua peranti ini akan menggunakan rekaan Infinity Display yang pertama kali diperkenalkan pada peranti Galaxy S8 yang lalu.

Walaubagaimanapun, ura-ura berkenaan ciri peranti boleh lipat bakal digunakan pada Samsung Galaxy S10 berkemungkinan besar tidak menjadi kenyataan. Perkara ini berlaku apabila pihak Samsung lebih memilih untuk menghasilkan peranti yang lebih stabil berbanding sebuah inovasi terbaru yang membuat perubahan yang sangat ketara.

Menurut The Bell lagi, sistem pengesanan kamera 3D juga mungkin akan diperkenalkan pada Galaxy S10 ini dan ia masih dalam proses pembangunan. Sebelum ini, apabila Samsung memperkenalkan ciri Infinity Display dan terpaksa membawa pengesan cap jari ke bahagian belakang peranti, ramai yang kurang bersetuju kerana mendakwa akan ada kotoran dari cap jari yang terkena pada lensa kamera.

Ikuti laman Facebook rasmi Samsung untuk mengetahui perkembangan terbaru berkenaan produk keluaran mereka.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 9 Jul 2018

Beli Honor 7s Hari Ini Dan Dapatkan Kad Mikro SD Bernilai RM40 Secara Percuma

Mahu beli telefon pintar kelas bajet hari ini? Mungkin anda boleh mempertimbangkan Honor 7S. Peranti ini pertama kali dilancarkan untuk pasaran tempatan pada penghujung Jun yang lepas, kini ditawarkan dengan dengan hadiah percuma berupa kad Mikro […]

TECH Thu, 4 Jan 2018

Tips Memadam Gambar Yang Tidak Diingini (Junk File) Pada Whatsapp

Mematikan proses “Auto Download” berkemungkinan akan menyebabkan anda terlepas informasi terkini daripada ahli – ahli yang lain pada kumpulan Whatsapp.

Events Thu, 31 Jan 2019
TECH Fri, 9 Nov 2018

种花草又怕麻烦?智慧种植箱OrchidBox浇水光照都包办

OrchidBox 将种植过程简化到只需浇水,其他如光照、水量和浇水时间都由它一手包办,黑手指也能轻松种出一角绿意。

TECH Fri, 24 Nov 2017

Cara Hantar “Sticker” Melalui Aplikasi WhatsApp

Jika Facebook terkenal dengan fungsi “Sticker”-nya, mesti ada yang kurang berpuas hati kerana aplikasi Whatsapp tidak menyediakan fungsi “Sticker” sebagai nilai tambah pada penggunanya. Kerana boleh dikatakan hampir semua aplikasi berbual yang lain sudah menyediakan kemudahan […]

Automobile Mon, 26 Nov 2018

汽车隔热膜更新标准!新法案月底呈交国会

继全面禁止改装 HID 氙气灯后,交通部如今又有新动作:

TECH Thu, 27 Sep 2018

Cara Menghilangkan Iklan di Google Chrome Android Tanpa ‘Root’

Rasa rimas dengan iklan yang sering keluar apabila anda melayari laman web?Terdapat cara yang ingin kami kongsikan untuk anda menghalang ‘pop-up’ yang muncul pada kaca skrin anda.

TECH Sun, 27 Oct 2019

Kamera Terkecil Di Dunia Ini Sehalus Sebutir Pasir

Kamera tersebut hanya berukuran 0.65 x 0.65 x 1.158mm.

TECH Tue, 1 May 2018

Asal Usul Nama Burung Twitter

Nama burung Twitter di logo itu adalah Larry. Dia diberi nama sempena seorang permain bola keranjang iaitu Larry Bird yang bermain untuk pasukan kegemaran Biz Stone’s ,Bolton Celtics.       Logo burung itu bukan […]

TECH Tue, 20 Mar 2018

Paten MicroLED Meningkat Hampir Dua Kali Ganda Di Korea Selatan

Permohonan paten untuk MicroLED telah meningkat hampir dua kali ganda di negara Korea Selatan. MicroLED merupakan teknologi paparan generasi terbaru yang dianggap mempunyai potensi besar di dalam dunia peranti harian manusia. Statistik oleh Pejabat Harta Intelek Korea […]

| Live TV