TECH By: SGMS Enal August 30, 2019 @ 1:03pm

Dapatkan ‘Password’ Wifi Di Ratusan Airport

Kemudahan internet terhadap kehidupan manusia dapat memudahkan pelbagai urusan terutamanya untuk tujuan berhubung antara satu sama lain. Selain internet daripada pelan prabayar anda sendiri, kemudahan sambungan internet tanpa wayar (Wi-Fi) juga boleh dinikmati secara percuma dikebanyakan tempat awam seperti di lapangan kapal terbang.

Kemudahan ini sangat penting kerana tidak semua pelancong mempunyai talian internet antarabangsa untuk berhubung dengan ‘dunia luar’. Kebanyakan kemudahan Wi-Fi memerlukan kata laluan untuk anda mengaksesnya dan anda pastinya mengalami kesukaran untuk mendapatkan kata laluan terutamanya jika berada di luar negara.

Namun, sebenarnya anda tidak perlu risau kerana anda boleh menyemak dengan sendiri kata laluan Wi-Fi di kebanyakan lapangan kapal terbang di seluruh dunia. Dengan beberapa langkah ringkas, anda boleh bersenang hati untuk menikmati kemudahan Wi-Fi yang disediakan oleh pihak lapangan kapal terbang di setiap negara.

.

Menerusi halaman peta di atas, anda hanya perlu mencari lokasi keberadaan anda dan klik pada simbol kapal terbang yang berwarna biru untuk mendapatkan kata laluan Wi-Fi bagi sesebuah lapangan kapal terbang.

Misalnya anda mahu menggunakan kemudahan Wi-Fi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), klik sahaja pada simbol kapal terbang KLIA dan segala maklumat akan dipaparkan seperti berikut,

Langkah tersebut tetap sama sekiranya anda ingin menikmati Wi-Fi di lapangan kapal terbang di luar negara. Namun, adalah lebih baik sekiranya anda menyemak kata laluan itu lebih awal sebelum tiba di sesuatu destinasi.

Jadi, anda sudah tidak perlu risau sekiranya terdapat masalah talian internet daripada pelan prabayar anda kerana anda sudah boleh menikmati Wi-Fi yang disediakan oleh pihak lapangan kapal terbang.

Sumber: Google MyMaps

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 6 Jul 2018

Unifi Turbo – Sambungan Internet 10x Lebih Laju?

Beberapa hari yang lalu TM ada membuat satu pengumuman tentang penambahbaikan terhadap perkhidmatan sedia. Antara yang diumumkan adalah penawaran satu pelan jalur lebar baru iaitu Unifi 30Mbps pada harga langganan dibawah RM100, disasarkan kepada golongan B40. Satu […]

Automobile Wed, 2 Jan 2019

Petrol Pump 跳枪再强灌?小心伤车又伤荷包!

补枪没问题,但 Petrol Pump 跳枪以后还再多次补枪到装不下就不太好了!

TECH Wed, 3 Jul 2019

Facebook, Instagram Dan Whatsapp Alami Gangguan

Pengguna tidak dapat memuatnaikkan sebarang gambar dan video mahupun status

TECH Fri, 14 Dec 2018
Automobile Tue, 22 Jan 2019

油表灯亮了才去加油,会伤害Fuel Pump?

油表灯亮了才去加油,会伤害 Fuel Pump ?

TECH Wed, 11 Jul 2018

Honor Note 10 Dilaporkan Tidak Akan Hadir Dengan Kirin 980

Huawei telah mengumumkan bahawa mereka akan menghasilkan semula siri Honor Note melalui Honor Note 10 yang menggunakan kod nama ‘Ravel’ melalui Ketua Pegawai Eksekutifnya baru-baru ini. Ia merupakan kemunculan semula siri ini selepas peranti terakhirnya, Honor Note 8 dilancarkan […]

Automobile Sat, 28 Jul 2018

Cara Install GCam di ASUS Zenfone Max Pro M1 Tanpa Root

Ternyata sangat mudah untuk memasang Google Camera modifikasi ke dalam smartphone ASUS ZenFone Max Pro M1. Hal itu bisa kalian lakukan tanpa harus nge-root. Bagaimana caranya?

TECH Fri, 17 May 2019

Tune Protect Partners with Flexiroam to 1GB FREE Bring Data Roaming for Policy Holders

Travellers protected with Tune Protect Travel insurance get internet access for use across over 150 countries.

Automobile Thu, 25 Apr 2019
TECH Mon, 23 Jul 2018

Sony Bakal Keluarkan PlayStation 4 Edisi Spider Man

Sony dikhabarkan bakal menampilkan konsol edisi istimewa sempena dengan pelancaran permainan video Spider Man yang dijangka berlangsung pada September hadapan. Model PlayStation 4 Pro berwarna merah itu diperkemaskan lagi dengan logo Spider Man pada bahagian […]

| Live TV