TECH By: SGMS Enal August 30, 2019 @ 1:03pm

Dapatkan ‘Password’ Wifi Di Ratusan Airport

Kemudahan internet terhadap kehidupan manusia dapat memudahkan pelbagai urusan terutamanya untuk tujuan berhubung antara satu sama lain. Selain internet daripada pelan prabayar anda sendiri, kemudahan sambungan internet tanpa wayar (Wi-Fi) juga boleh dinikmati secara percuma dikebanyakan tempat awam seperti di lapangan kapal terbang.

Kemudahan ini sangat penting kerana tidak semua pelancong mempunyai talian internet antarabangsa untuk berhubung dengan ‘dunia luar’. Kebanyakan kemudahan Wi-Fi memerlukan kata laluan untuk anda mengaksesnya dan anda pastinya mengalami kesukaran untuk mendapatkan kata laluan terutamanya jika berada di luar negara.

Namun, sebenarnya anda tidak perlu risau kerana anda boleh menyemak dengan sendiri kata laluan Wi-Fi di kebanyakan lapangan kapal terbang di seluruh dunia. Dengan beberapa langkah ringkas, anda boleh bersenang hati untuk menikmati kemudahan Wi-Fi yang disediakan oleh pihak lapangan kapal terbang di setiap negara.

.

Menerusi halaman peta di atas, anda hanya perlu mencari lokasi keberadaan anda dan klik pada simbol kapal terbang yang berwarna biru untuk mendapatkan kata laluan Wi-Fi bagi sesebuah lapangan kapal terbang.

Misalnya anda mahu menggunakan kemudahan Wi-Fi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), klik sahaja pada simbol kapal terbang KLIA dan segala maklumat akan dipaparkan seperti berikut,

Langkah tersebut tetap sama sekiranya anda ingin menikmati Wi-Fi di lapangan kapal terbang di luar negara. Namun, adalah lebih baik sekiranya anda menyemak kata laluan itu lebih awal sebelum tiba di sesuatu destinasi.

Jadi, anda sudah tidak perlu risau sekiranya terdapat masalah talian internet daripada pelan prabayar anda kerana anda sudah boleh menikmati Wi-Fi yang disediakan oleh pihak lapangan kapal terbang.

Sumber: Google MyMaps

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 20 May 2018

Risau Keselamatan Anak, Ibu-Ibu Boleh Ikut 9 Langkah Ini

Risau Keselamatan Anak, Ibu-Ibu Boleh Beli Tracker Watch Ni. Murah Je! atau Risau Keselamatan Anak, Ibu-Ibu Boleh Ikut 9 Langkah Ini

Automobile Wed, 14 Mar 2018

苹果无线充电底座终于要来了!

无线充电这项技术对于众多安卓手机来说已经不新鲜了,但是对于苹果手机用户来说,却是个「新技术」。对于不少手握iPhone 8、8 Plus以及X的用户来说,他们都在苦等苹果一样神器,那就是AirPower无线充电器,到底它会在何时上市开卖呢?

TECH Mon, 26 Nov 2018

Bagaimana Untuk Menukar Rupa Android ke Windows 10

kalau anda suka dengan launcher window 10 boleh mencubanya…

TECH Mon, 16 Jul 2018

Xiaomi Membayangkan Kemasukan Redmi 6 Dalam Pasaran Tempatan

Xiaomi memang terkenal sebagai pengeluar telefon pintar kelas permulaan berprestasi baik. Bagi memeriahkan lagi pasaran kelas permulaan di Malaysia, Mi Malaysia telah memuat naik satu gambar acah yang memperlihatkan Redmi 6. Dengan jolokan The entry-level smartphone […]

TECH Tue, 13 Nov 2018

Tips Memilih Portable Hard Disk yang Tahan Lasak, Berkualiti dan Menjimatkan Wang Anda

Penggunaan ‘hard disk’ amat terkenal pada abad ini. Banyak perkara yang perlu anda ketahui jika anda ingin membeli ‘hard disk’.

Automobile Mon, 20 Nov 2017

MALAYSIANS ARE GENUINELY IN LOVE WITH THE NEW PERODUA MYVI, HERE’S WHY

Now, it seems like the 2018 version will come with even more brand new high tech features, taking this all-time favourite car to a whole new level. Here’s a walkthrough on the latest additions to the Myvi.

TECH Fri, 15 Dec 2017

Perkhidmatan TM WiFi Kini Dikenali Sebagai [email protected]

Dahulunya dikenali sebagai TM WiFi, ia merupakan satu perkhidmatan dari TM Malaysia yang menyediakan kemudahan WiFi untuk kawasan awam di lebih 4000 lokasi seluruh negara. Terbaru, syarikat komunikasi gergasi negara itu telah mengumumkan penjenamaan semula […]

TECH Thu, 17 Oct 2019

「最强WATCH GT2电池挑战」大比拼!谁才是最后赢家?

「最强WATCH GT2电池挑战」大比拼!一连四天的任务挑战,到底谁能拥有较高的电量成功脱颖而出呢?

TECH Fri, 26 Oct 2018

Guna Telegram, Ini Cara Mudah Muat Turun Video Youtube Pada iPhone

Cara mudah untuk muat turun video daripada Youtube pada iPhone menggunakan aplikasi Telegram.

TECH Tue, 17 Jul 2018

Virtual Boy Dari Nintendo Mendapat Nafas Baharu Melalui Alat Oculus Rift VR

Virtual Boy merupakan satu alat permainan dari Nintendo  yang dianggap sebagai sesuatu yang jauh kedepan untuk teknologi pada masa itu. Namun, dengan kekangan teknologi seperti bateri yang tidak menampung penggunaan perantitersebut untuk masa yang lama membuatkan […]

| Live TV