TECH By: SGMS Enal August 30, 2019 @ 1:03pm

Dapatkan ‘Password’ Wifi Di Ratusan Airport

Kemudahan internet terhadap kehidupan manusia dapat memudahkan pelbagai urusan terutamanya untuk tujuan berhubung antara satu sama lain. Selain internet daripada pelan prabayar anda sendiri, kemudahan sambungan internet tanpa wayar (Wi-Fi) juga boleh dinikmati secara percuma dikebanyakan tempat awam seperti di lapangan kapal terbang.

Kemudahan ini sangat penting kerana tidak semua pelancong mempunyai talian internet antarabangsa untuk berhubung dengan ‘dunia luar’. Kebanyakan kemudahan Wi-Fi memerlukan kata laluan untuk anda mengaksesnya dan anda pastinya mengalami kesukaran untuk mendapatkan kata laluan terutamanya jika berada di luar negara.

Namun, sebenarnya anda tidak perlu risau kerana anda boleh menyemak dengan sendiri kata laluan Wi-Fi di kebanyakan lapangan kapal terbang di seluruh dunia. Dengan beberapa langkah ringkas, anda boleh bersenang hati untuk menikmati kemudahan Wi-Fi yang disediakan oleh pihak lapangan kapal terbang di setiap negara.

.

Menerusi halaman peta di atas, anda hanya perlu mencari lokasi keberadaan anda dan klik pada simbol kapal terbang yang berwarna biru untuk mendapatkan kata laluan Wi-Fi bagi sesebuah lapangan kapal terbang.

Misalnya anda mahu menggunakan kemudahan Wi-Fi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), klik sahaja pada simbol kapal terbang KLIA dan segala maklumat akan dipaparkan seperti berikut,

Langkah tersebut tetap sama sekiranya anda ingin menikmati Wi-Fi di lapangan kapal terbang di luar negara. Namun, adalah lebih baik sekiranya anda menyemak kata laluan itu lebih awal sebelum tiba di sesuatu destinasi.

Jadi, anda sudah tidak perlu risau sekiranya terdapat masalah talian internet daripada pelan prabayar anda kerana anda sudah boleh menikmati Wi-Fi yang disediakan oleh pihak lapangan kapal terbang.

Sumber: Google MyMaps

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 30 Nov 2017

iOS版WhatsApp更新录音期间可上锁免长按

WhatsApp又有新功能!iOS版WhatsApp于27日推出2.17.81版本更新,表明在录制语音功能上有大改进。

TECH Thu, 12 Sep 2019

Dron Kargo Bakal Cipta Evolusi dan Tercatat Malaysia Book of Records (MBOR)

Dron Kargo Bakal Cipta Evolusi Terbaharu Dalam Sejarah Penghantaran Barang Negara

TECH Tue, 13 Nov 2018

Tips Memilih Portable Hard Disk yang Tahan Lasak, Berkualiti dan Menjimatkan Wang Anda

Penggunaan ‘hard disk’ amat terkenal pada abad ini. Banyak perkara yang perlu anda ketahui jika anda ingin membeli ‘hard disk’.

TECH Tue, 19 Jun 2018

Kesan Lokasi Kereta Atau Motosikal Yang Dicuri

Kereta anda dicuri?Anda ingin mengesan kenderaan anda dimana?Cubalah info yang kami kongsikan ini.

TECH Fri, 23 Aug 2019

“No More Sweet Treat Names From Now On”, Android Says

People have mixed feelings about this new initiative Google’s taking for Android to forward.

TECH Mon, 26 Aug 2019

7 Cara Mengurangkan Storage iPhone

Tak perlu risau lagi kalau anda guna iPhone dan dapat ‘storage full’

TECH Mon, 16 Dec 2019

Kerap Guna Telefon Sambil Mengiring, Tulang Belakang Membengkok

Alamak tulang belakang boleh bengkok bahaya ni.

Automobile Thu, 26 Jul 2018

Metal vs Kaca vs Plastik, Material Apa yang Terbaik Untuk Smartphone?

Metal, kaca dan plastik adalah tiga material yang sering kita lihat dan digunakan oleh sejumlah pabrikan untuk mengemas bodi smartphone. Dari ketiganya, material mana yang terbaik?

TECH Mon, 2 Apr 2018

Cara Mudah Untuk Membuat Animasi Menggunakan Android

Pernahkah anda terfikir bahawa peranti Android anda mampu menghasilkan animasi? Kepada pengguna peranti Android, berikut kami kongsikan satu kaedah mudah untuk anda membuat animasi sendiri.

TECH Sun, 7 Jan 2018

Tips Kembalikan Nama Pengirim Dan Previu Whatsapp Pada Lock Screen iPhone Anda

Beberapa rungutan daripada pengguna iPhone berkenaan nama pengirim dan previu mesej tidak lagi dapat dilihat pada pusat notifikasi di lock screen peranti mereka.

| Live TV