TECH By: SGMS Putri July 16, 2019 @ 3:16pm

Dating – Ciri Terbaru Daripada Facebook Yang Bakal Menyaingi Tinder

Menurut data yang diperolehi daripada Worldometers, populasi dunia kini sudah hampir mencecah seramai 8 bilion orang yang mana sekitar 40 % daripada orang dewasa (18 tahun ke atas) adalah bujang atau belum berkahwin. Atas sebab itu, beberapa usaha untuk membantu golongan ini menjumpai jodoh telah dilakukan di peringkat global termasuk mencipta laman sesawang atau aplikasi mencari jodoh secara atas talian. Antara aplikasi yang popular ialah Tinder dan OKCupid.

Berikutan dengan itu pada 1 Mei yang lalu, dalam persidangan pembangun-pembangun Facebook(F8) pemilik Facebook, Mark Zuckerberg telah mengumumkan inisiatif baru dari pihak mereka untuk membantu penggunanya mencari pasangan hidup. Inisiatif yang digelar ‘Dating’ itu akan disiap sediakan untuk aplikasi mudah alih mereka dalam kemaskini terbaru pada masa terdekat.

Ciri terbaru Facebook ini akan membolehkan mereka menembusi pasaran yang sedikit berbeza dengan apa yang sudah mereka ceburi kini. Secara tidak langsung, Facebook akan menjadi pesaing kepada aplikasi mencari jodoh sedia ada seperti Tinder dan OKCupid yang dibangunkan oleh Match Group. Ini sudah dibuktikan apabila saham syarikat Match Group menjunam sehingga 17 % selepas pengumuman ini dibuat.

Pengguna ciri ini boleh mengasingkan profil Dating mereka dengan akaun Facebook maka rakan-rakan di Facebook tidak akan mengetahui tindak-tanduk anda semasa menggunakan ciri Dating. Menurut Facebook, mereka hanya akan menyiarkan profil golongan yang masih belum berkahwin(menurut status pada akaun Facebook pengguna) supaya carian dapat dilakukan dengan lebih efisyen.

Sejauh mana ciri terbaru Facebook ini dapat membantu golongan bujang di dunia ini masih tidak boleh diramal. Buat masa sekarang, Tinder mempunyai lebih 100 juta pengguna berdaftar manakala Facbook pula memiliki lebih daripada 2.2 bilion pengguna aktif setiap bulan. Melihat kepada perbezaan besar jumlah pengguna ini, ciri Dating pada Facebook dijangka akan dapat menyaingi atau mungkin mengatasi Tinder dalam masa yang singkat.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 1 Aug 2018

Tetapan Pada Modem Untuk Akses Ke Laman Yang Disekat

Kami ingin kongsikan tutorial untuk membuat tetapan DNS terus pada modem, dengan itu anda tidak perlu lagi membuat tetapan pada mana – mana peranti yang berhubung pada modem tersebut.

TECH Thu, 19 Jul 2018

Instagram Uji Ciri Pengesahan Dwi Faktor Berasaskan Token

Instagram ketika ini menggunakan pengesahan dwi faktor berasaskan sistem pesanan ringkas (SMS). Ia lebih baik berbanding pengesahan faktor tunggal tetapi masih terdapat kerisauan jika pihak lain mempunyai akses jarak jauh kepada sistem mesej anda, dimana […]

TECH Sun, 3 Dec 2017

Tips Bagaimana Membuat Tetapan Pada Modem Untuk Akses Ke Laman Yang Disekat

Untuk tips kali ini kami kongsikan tutorial untuk membuat tetapan DNS terus pada modem

TECH Thu, 13 Jun 2019

踮脚也看不到?矮个子必备神器「望远型眼镜」秒获得身高180视野

相信许多个子不高的人都曾经遇到过这样的困扰:被前方的人头或物体挡住,没办法看到远方想看的目标……

TECH Sat, 29 Jun 2019

5 Platform Penguji Kelajuan Internet Yang Anda Boleh Gunakan

Banyak platform yang ditawarkan dan ini merupakan 5 penguji kelajuan internet yang terbaik anda boleh gunakan.

TECH Wed, 12 Dec 2018

Cara Untuk Jadikan Peranti Pintar Sebagai “Speaker” PC

Sebagai langkah alternatif untuk PC yang yang rosak atau tiada pembesar suara, berikut kami kongsikan cara untuk menjadikan peranti pintar Android sebagai sebuah pembesar suara bagi PC ataupun komputer riba.

TECH Fri, 18 Oct 2019

「最强WATCH GT2电池挑战」成绩出炉!

期待已久的「最强WATCH GT2电池挑战」成绩出炉啦!

TECH Wed, 27 Nov 2019

Cemas Kalau iPhone Hilang, Ini Cara Yang Boleh Bantu Anda

Ada applikasi rupanya buat anda pengguna Iphone. Ingat untuk aktifkan ya!

TECH Sat, 31 Mar 2018

Cara Kembalikan Butang ‘View Image’ Pada Carian Gambar Google

Mencari gambar menggunakan Google Image adalah perkara yang biasa kita lakukan tiap kali ingin mencari sesuatu gambar di laman internet. Sebelum ini, terdapat satu butang khas dinamakan ‘View Image’ di Google Images untuk membolehkan pengguna […]

TECH Sun, 17 Jun 2018

3 Cara Untuk Mengendalikan Peranti Android Yang Rosak

Kerosakan pada telefon pintar anda?Kami ada beberapa tips mengendalikan telefon anda yang rosak.

| Live TV