TECH By: SGMS Putri July 16, 2019 @ 3:16pm

Dating – Ciri Terbaru Daripada Facebook Yang Bakal Menyaingi Tinder

Menurut data yang diperolehi daripada Worldometers, populasi dunia kini sudah hampir mencecah seramai 8 bilion orang yang mana sekitar 40 % daripada orang dewasa (18 tahun ke atas) adalah bujang atau belum berkahwin. Atas sebab itu, beberapa usaha untuk membantu golongan ini menjumpai jodoh telah dilakukan di peringkat global termasuk mencipta laman sesawang atau aplikasi mencari jodoh secara atas talian. Antara aplikasi yang popular ialah Tinder dan OKCupid.

Berikutan dengan itu pada 1 Mei yang lalu, dalam persidangan pembangun-pembangun Facebook(F8) pemilik Facebook, Mark Zuckerberg telah mengumumkan inisiatif baru dari pihak mereka untuk membantu penggunanya mencari pasangan hidup. Inisiatif yang digelar ‘Dating’ itu akan disiap sediakan untuk aplikasi mudah alih mereka dalam kemaskini terbaru pada masa terdekat.

Ciri terbaru Facebook ini akan membolehkan mereka menembusi pasaran yang sedikit berbeza dengan apa yang sudah mereka ceburi kini. Secara tidak langsung, Facebook akan menjadi pesaing kepada aplikasi mencari jodoh sedia ada seperti Tinder dan OKCupid yang dibangunkan oleh Match Group. Ini sudah dibuktikan apabila saham syarikat Match Group menjunam sehingga 17 % selepas pengumuman ini dibuat.

Pengguna ciri ini boleh mengasingkan profil Dating mereka dengan akaun Facebook maka rakan-rakan di Facebook tidak akan mengetahui tindak-tanduk anda semasa menggunakan ciri Dating. Menurut Facebook, mereka hanya akan menyiarkan profil golongan yang masih belum berkahwin(menurut status pada akaun Facebook pengguna) supaya carian dapat dilakukan dengan lebih efisyen.

Sejauh mana ciri terbaru Facebook ini dapat membantu golongan bujang di dunia ini masih tidak boleh diramal. Buat masa sekarang, Tinder mempunyai lebih 100 juta pengguna berdaftar manakala Facbook pula memiliki lebih daripada 2.2 bilion pengguna aktif setiap bulan. Melihat kepada perbezaan besar jumlah pengguna ini, ciri Dating pada Facebook dijangka akan dapat menyaingi atau mungkin mengatasi Tinder dalam masa yang singkat.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 28 Jun 2018

Permainan The Walking Dead: Our World Akan Akhiri Penantian Peminat

Penantian setahun peminat The Walking Dead akan berakhir pada 12 Julai ini kerana aplikasi permainan telefon pintar The Walking Dead: Our World akhirnya akan dikeluarkan. AMC dan Next Game telah bergabung untuk menghasilkan permainan gaya Pokemon Go […]

TECH Sun, 19 Jan 2020

Cara Memadam Akaun Google Sepenuhnya

Kebanyakkan pengguna di luar sana secara automatiknya perlu mencipta akaun Google bagi melakukan pelbagai perkara. Tidak hanya untuk menghantar dan menerima e-mel, tetapi juga untuk pelbagai urusan lain termasuklah memuat turun aplikasi, menguruskan kata laluan […]

TECH Sun, 4 Feb 2018

Tips Aktifkan Fungsi Rakaman Skrin Pada iPhone

Pernahkah anda menggunakan Screen Recorder? Fungsi Screen Recorder sememangnya tidak asing lagi pada peranti pintar.

Automobile Mon, 26 Mar 2018

Sah! Uber Kini Milik Grab

Di bawah perjanjian itu, Grab akan memperoleh semua operasi Uber di kawasan yang mempunyai seramai 620 juta orang, termasuk perkhidmatan penghantaran makanan UberEats.

TECH Wed, 8 Aug 2018

Tukar Paparan iPhone kepada versi “Black”

Jika anda bosan dengan paparan Iphone anda yang sedia ada,cubalah cara ini.

TECH Wed, 23 Jan 2019

Bigger and Better Smartphone Experience with Nokia 3.1 Plus

They recently released a 6-inch version.

TECH Thu, 27 Dec 2018

Inilah cara Qualcomm Membuat Snapdragon 855 5G

Prestasi yang lebih pantas, keupayaan AI yang lebih bijak, sokongan Sonic Sensor 3D dan sokongan Qualcomm Elite Gaming. Begitulah cara Qualcomm mencipta Sistem terbaru di Chip (SoC), Snapdragon 855.

Automobile Wed, 14 Mar 2018

苹果无线充电底座终于要来了!

无线充电这项技术对于众多安卓手机来说已经不新鲜了,但是对于苹果手机用户来说,却是个「新技术」。对于不少手握iPhone 8、8 Plus以及X的用户来说,他们都在苦等苹果一样神器,那就是AirPower无线充电器,到底它会在何时上市开卖呢?

TECH Wed, 29 May 2019

研究称压力可能导致用户出现「Facebook成瘾」

一项新的研究警告说,这种现实可能会使一些用户面临发展「Facebook成瘾」的风险,如果它成为人们日常生活中线下支持的替代品。

TECH Mon, 18 Mar 2019

三个月内1.5亿访次流失!Tumblr禁止色情内容后大家都走光了

Tumblr自去年12月宣布禁止色情内容,访次从5.21 亿掉到了3.69 亿,超过了1.5 亿的惊人数目!

| Live TV