TECH By: SGMS Putri July 16, 2019 @ 3:16pm

Dating – Ciri Terbaru Daripada Facebook Yang Bakal Menyaingi Tinder

Menurut data yang diperolehi daripada Worldometers, populasi dunia kini sudah hampir mencecah seramai 8 bilion orang yang mana sekitar 40 % daripada orang dewasa (18 tahun ke atas) adalah bujang atau belum berkahwin. Atas sebab itu, beberapa usaha untuk membantu golongan ini menjumpai jodoh telah dilakukan di peringkat global termasuk mencipta laman sesawang atau aplikasi mencari jodoh secara atas talian. Antara aplikasi yang popular ialah Tinder dan OKCupid.

Berikutan dengan itu pada 1 Mei yang lalu, dalam persidangan pembangun-pembangun Facebook(F8) pemilik Facebook, Mark Zuckerberg telah mengumumkan inisiatif baru dari pihak mereka untuk membantu penggunanya mencari pasangan hidup. Inisiatif yang digelar ‘Dating’ itu akan disiap sediakan untuk aplikasi mudah alih mereka dalam kemaskini terbaru pada masa terdekat.

Ciri terbaru Facebook ini akan membolehkan mereka menembusi pasaran yang sedikit berbeza dengan apa yang sudah mereka ceburi kini. Secara tidak langsung, Facebook akan menjadi pesaing kepada aplikasi mencari jodoh sedia ada seperti Tinder dan OKCupid yang dibangunkan oleh Match Group. Ini sudah dibuktikan apabila saham syarikat Match Group menjunam sehingga 17 % selepas pengumuman ini dibuat.

Pengguna ciri ini boleh mengasingkan profil Dating mereka dengan akaun Facebook maka rakan-rakan di Facebook tidak akan mengetahui tindak-tanduk anda semasa menggunakan ciri Dating. Menurut Facebook, mereka hanya akan menyiarkan profil golongan yang masih belum berkahwin(menurut status pada akaun Facebook pengguna) supaya carian dapat dilakukan dengan lebih efisyen.

Sejauh mana ciri terbaru Facebook ini dapat membantu golongan bujang di dunia ini masih tidak boleh diramal. Buat masa sekarang, Tinder mempunyai lebih 100 juta pengguna berdaftar manakala Facbook pula memiliki lebih daripada 2.2 bilion pengguna aktif setiap bulan. Melihat kepada perbezaan besar jumlah pengguna ini, ciri Dating pada Facebook dijangka akan dapat menyaingi atau mungkin mengatasi Tinder dalam masa yang singkat.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 13 Dec 2018

脸书推出类似抖音的短影音服务!企图挽回青少年的心

脸书发表一款名为「Lasso」的短影片应用程式,功能几乎完全复制中国目前最火红的社群软体「抖音」!

TECH Mon, 30 Dec 2019

KKM Arah Henti Jualan Peranti ‘Headphone’ Kurang Kadar Gula

Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini mengarahkan pihak syarikat yang mengedar peranti ‘headphone’ yang didakwa boleh mengurangkan dan mengawal kadar gula dalam darah supaya menghentikan penjualan dan pengedaran peranti itu serta merta. Ketua Pengarahnya Datuk Dr Noor […]

TECH Thu, 1 Feb 2018

GET YOUR LAST-MINUTE CNY SHOPPING DONE AT CJ WOW SHOP

Chinese New Year is just around corner and there’s lots more to buy before the holidays come around. Do some last-minute shopping on CJ WOW Shop from the comfort of your own home.

LIFESTYLE Wed, 15 Jan 2020

Kongsi Tips Kawal Suis Rumah Guna Suara

Ubah Sistem Elektrik Macam Rumah ‘Iron Man’, Lelaki Ini Kongsi Tips Kawal Suis Rumah Guna Suara

TECH Wed, 24 Jan 2018

Terjemahkan Bahasa Asing Tanpa perlu Berpindah Aplikasi

Cara – cara untuk anda optimum kan penggunaan Google Translate, yang mana setiap perkataan atau ayat dalam bahasa asing boleh terus diterjemahkan pada Sebarang aplikasi yang kita gunakan seperti Whatsapp, Telegram dan lain -lain lagi.

TECH Fri, 6 Jul 2018

Peranti iPhone 2018 Dilapor Akan Hadir Dengan Lebih Variasi Warna

Setiap kali peranti terbaru iPhone diperkenalkan, peminat-peminat mereka pasti tidak akan melepaskan peluang untuk memilikinya. Seperti yang sering terjadi, mereka sanggup beratur panjang sejak awal pagi untuk menjadi antara pemilik terawal bagi peranti iPhone untuk tahun berkenaan. Apple tidak […]

TECH Wed, 7 Aug 2019

Matikan Story dan Post Instagram Orang Lain Tanpa Unfollow

Resah dengan akaun yang membuat banyak Story dan Post di Instagram? Sembunyikan sahaja akaun tersebut tanpa unfollow dengan cara ini.

TECH Sun, 25 Aug 2019

Cara Menghapus Data Aplikasi di Smartphone Android

Selain guna Clear Cache boleh juga guna cara ini

TECH Thu, 5 Sep 2019

Cara Menyunting Fail Muzik Jenis MP3

cara untuk menyuting fail muzik jenis MP3 tersebut. 

Automobile Wed, 6 Jun 2018

你必须知道关于轮胎的一些小贴士!

很多人认为轮胎扮演着无足轻重的角色,这点是大错特错的想法!一台车可否刹得住则需要视乎轮胎,因为轮胎……

| Live TV