TECH By: SGMS Putri July 10, 2018 @ 3:25pm

Elon Musk Berada Sendiri Di Kompleks Gua Tham Luang Bagi Membantu Operasi Menyelamat

CEO Tesla dan SpaceX yang sebelum ini mengarahkan kakitangan syarikat Boring miliknya untuk membantu operasi mencari dan menyelamat sepasukan bola sepak Thailand, Wild Boars dan jurulatih mereka.

Sebelum itu, 12 orang dan seorang jurulatih pasukan bola sepak dipanggil Wild Boars telah terperangkap di dalam kompleks Gua Tham Luang di Chiang Rai, utara Thailand.

Elon Musk telah mengarahkan jurutera syarikatnya untuk memberikan solusi berupa ‘kapal selam’ mini yang membolehkan seorang kanak-kanak diletakkan di dalamnya dan dibawa keluar dengan selamat dari gua tersebut.

Berdasarkan kiriman di Instagram dan Twitter, Musk dikatakan sudah berada di kompleks gua tersebut dan telah memasukinya bagi melihat sendiri proses-proses keseluruhan berjalan.

Musk juga telah menunjukkan bagaimana kapsul ciptaan Boring Company berfungsi di bawah air dan melalui ruang-ruang kecil yang selalunya ada di dalam kawasan gua.

Elon Musk

@elonmusk

 

pic.twitter.com/D1umiFDr1t

Elon Musk

@elonmusk

 

Simulating maneuvering through a narrow passage pic.twitter.com/2z01Ut3vxJ

 

 

Setakat ini 8 mangsa telah berjaya dikeluarkan dan seorang anggota sukarela telah terkorban semasa aktiviti menyelamat yang melibatkan beberapa buah negara seperti Laos dan Britain.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sat, 19 Jan 2019

10 Sebab Anda Perlu Jauhi Facebook Messenger

Jom lihat apa yang Facebook mahukan sebelum anda memuat turun aplikasi Messenger

TECH Thu, 13 Jun 2019

踮脚也看不到?矮个子必备神器「望远型眼镜」秒获得身高180视野

相信许多个子不高的人都曾经遇到过这样的困扰:被前方的人头或物体挡住,没办法看到远方想看的目标……

TECH Tue, 10 Jul 2018

Alpha Universe – Hab Informasi Bagi Pengguna Kamera Sony

Sony merupakan syarikat yang mempunyai pelbagai jenis barisan produk. Dari televisyen, laptop, konsol permainan video dan banyak lagi. Ia termasuklah kamera. Sony juga adalah antara pengeluar terkemuka bagi peranti kamera terutamanya kamera DSLR. Bagi memastikan mereka terus […]

TECH Thu, 31 May 2018

5 Kelemahan Peranti Pintar “Bezel-Less”

Apakah itu “Bezel-less”? 

TECH Sun, 12 Jan 2020

Kenali Rupa Bentuk Plag Dan Soket

Dengan adanya lebih daripada 15 jenis plag dan soket dinding digunakan di seluruh dunia, perkara asas yang perlu dilakukan sebelum melancong ke luar negara adalah mengenal pasti penyambung mana yang harus kita bawa. Bak kata […]

TECH Sun, 24 Nov 2019

Cara Untuk Menukar Teks Kepada Audio

Pasti para pelajar sekarang terlibat dengan pelbagai projek yang memerlukan audio dalam bahasa inggeris, bahasa perancis dan sebagainya. Atau anda mempunyai bahan bacaan digital tetapi mungkin mahukannya dalam bentuk audio? Bagi menyelesaikan masalah tersebut, berikut […]

TECH Tue, 3 Jul 2018

Penganalisa- Apple Tidak Akan Guna Kamera Hadapan Yang Boleh Digerakkan

Bagi membolehkan paparan yang lebih luas pada skrin telefon pintar, syarikat pengeluar terpaksa memikirkan pelbagai cara untuk meningkatkan nisbah skrin-ke-badan. Hal ini boleh dilihat dengan kehadiran rekaan takuk pada bahagian skrin yang menempatkan lensa kamera hadapan. Rekaan […]

TECH Fri, 6 Sep 2019

Cara Ubah Resolusi Gambar Pada PC

Rakyat Malaysia terkenal dengan swafoto malah boleh dikatakan ramai diantara kita yang sukar bergambar untuk dimuatnaik ke media sosial.

TECH Tue, 23 Apr 2019
TECH Wed, 8 Aug 2018

充电「这样做」手机会得内伤!

电池电力耗尽再来充电、一边充电一边​​使用、充电器过热或发出怪声了还不换,你知道这些使用方式对电池的伤害比你想像中来得严重?

| Live TV