TECH By: SGMS Putri July 25, 2018 @ 6:09pm

Facebook Mahu Buka Hab Inovasi Di China

Umum mengetahui bahawa Facebook merupakan salah satu daripada laman sesawang yang terhalang daripada diakses di negara China. Namun, perkara tersebut tidak menghalang Facebook untuk membuka sebuah hab inovasinya di negara tembok besar berkenaan.

Hab itu mahu dibangunkan bagi membantu dan memberi sokongan kepada syarikat pembangun, inovator dan mereka yang mahu memulakan perniagaan di China. Untuk pengetahuan, Facebook mempunyai hab inovasi di negara Brazil, India, Korea Selatan dan Perancis setakat hari ini.

Beberapa aplikasi di bawah jenama Facebook seperti Snapchat dan Instagram turut dihalang. Maka, Facebook mengambil keputusan ini sebagai langkah permulaan untuk memberi ruang kepada penerimaan terhadap mereka oleh kerajaan China.

Pada tahun lepas, mereka telah memperkenalkan aplikasi perkongsian video dan gambar seperti Instagram, yang dinamakan sebagai Colorful Balloons, tanpa melibatkan nama Facebook padanya. Kepadatan penduduk di China jelas menjadi tarikan kepada sesebuah perusahan dan Facebook tidak terkecuali daripadanya.

Sekiranya Facebook berjaya menembusi pasaran China, ia pastinya akan menggembirakan kedua-dua pihak iaitu rakyat China serta Facebook. Semoga dengan pembukaan hab inovasi ini nanti akan dapat membuka pintu kepada Facebook untuk kembali selepas diharamkan pada tahun 2009.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sat, 21 Dec 2019
TECH Mon, 23 Jul 2018

Sony Bakal Keluarkan PlayStation 4 Edisi Spider Man

Sony dikhabarkan bakal menampilkan konsol edisi istimewa sempena dengan pelancaran permainan video Spider Man yang dijangka berlangsung pada September hadapan. Model PlayStation 4 Pro berwarna merah itu diperkemaskan lagi dengan logo Spider Man pada bahagian

TECH Wed, 15 Aug 2018

5 Surprising Jobs Which Uses a LOT of WD-40

Who would have known these people needed the handy lubricant too?

TECH Tue, 17 Jul 2018

为庆祝「世界表情符号日」苹果把管理层都做成了表情

为了庆祝「世界表情符号日」,苹果昨日更新了苹果管理团队网站,展示了为所有主要高管设计的Memoji卡通人物;另外他们宣布今年晚些时候,将有超过70个全新表情符号更新到iOS设备。

TECH Wed, 4 Jul 2018

No More Wi-Fi: The New Age Internet Connection is Here

Wi-Fi and routers will soon become junk.

TECH Sat, 21 Jul 2018

Banteras Berita Palsu, WhatsApp Tetapkan Had “Forward Message”

Penyebaran berita palsu dalam media sosial serta platform pemesejan segera pada masa kini sangat kritikal. Tidak semua, tetapi kebanyakkan pengguna gemar menghantar semula mesej yang diterima kepada kenalan yang lain tanpa memeriksa kesahihan berita terbabit.

TECH Wed, 27 Jun 2018

macOS Mojave Versi Beta Awam Kini Sedia Untuk Dimuat Turun

Apple telah memperkenalkan macOS versi baharu iaitu macOS Mojave sewaktu Apple Worldwide Developers Conference 2018 yang lalu. Hari ini, macOS Mojave versi beta awam sudah dikeluarkan. Sistem baharu ini akan memberi kelainan kepada pengguna Apple

TECH Tue, 17 Dec 2019

10年来最受欢迎App!脸书家族霸榜

根据《App Annie》分析,从2010年至2019年全球10大热门下载App,第一至第四名都被「脸书家族」包办。

Featured Tue, 26 Oct 2021

Manusia Terkaya Dunia, Jeff Bezos Mahu Bina ‘Business Park’ Di Angkasa

Siapa yang tidak kenal dengan pengasas Amazon, Jeff Bezos yang juga mempunyai syarikat aero angkasanya tersendiri, Blue Origin. Blue Origin yang juga merupakan syarikat pelancongan angkasa baru-baru ini mengumumkan bahawa syarikat ini bercadang untuk membina

LIFESTYLE Mon, 28 Jan 2019

| Live TV