TECH By: SGMS Putri July 17, 2018 @ 3:38pm

Fungsi Nombor IMEI dan Cara Untuk Mendapatkannya

Setiap peranti pintar sama ada Android ataupun Apple, yang mahal ataupun murah, semuanya mempunyai satu set nombor yang dikenali sebagai IMEI. Nombor tersebut merupakan identiti unik bagi setiap peranti pintar.

Admin yakin, ramai diantara anda yang sudah tahu akan kewujudan nombor ini, berikut kami kongsikan cara-cara untuk menyemak nombor IMEI dan kegunaannya.

Nombor IMEI pada Android

Untuk menyemak nombor IMEI pada eranti Android anda boleh sahaja masuk ke bahagian Settings > About phone > Status. Cara lainnya adalah dengan menaip kod  *#06# pada ruangan panggilan

Selain daripada itu, nombor IMEI juga boleh disemak pada bahagian tepi kotak peranti yang biasanya akan dilekat dengan pelekat bernombor sepeti berikut.

 

Nombor IMEI pada iPhone

Untuk iPhone, anda boleh sahaja mendapatkan nombor tersebut dengan menaip kod  *#06# pada ruangan panggilan dan semak pada bahagian belakang peranti seperti berikut.

 

Apakah Fungsi IMEI ?

Kebanyakan pengguna peranti pintar tidak menganggap IMEI sebagai sesuatu yang penting, apatah lagi untuk menghafal atau mencatatnya. Tahukah anda bahawa IMEI memainkan peranan yang cukup signifikan, kerana IMEI boleh digunakan untuk menyekat penggunaan peranti yang telah dicuri dan juga digunakan untuk mengesannya melalui GPS.

Apa yang perlu anda lakukan ialah dengan meminta bantuan daripada pusat servis peranti yang anda gunakan.

 

Itulah sahaja sedikit perkongsian daripada kami kali ini. Semoga bermanfaat.

Sumber : wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 4 Jul 2018

Bekas Pengguna Android Merupakan Penyumbang Kepada 15%-20% Penjualan iPhone

Semakin banyak pengguna Android beralih kepada iPhone. Itulah yang boleh disimpul berdasarkan laporan pendapatan dan perkongsian statistik kajian oleh firma CIRP terhadap penjualan iPhone. Kajian yang dijalankan itu adalah berdasarkan daripada data yang dikumpul daripada […]

TECH Sat, 7 Apr 2018

Cara Tetapan DNS 1.1.1.1 Untuk Lajukan & Stabilkan Sambungan Internet Windows & Android

DNS 1.1.1.1 merupakan hasil kerja sama antara Cloudflare dan APNIC. DNS ini dikatakan lebih selamat kerana tidak akan merekodkan data alamat IP yang anda gunakan.

TECH Wed, 22 Jan 2020

Tips Tambah Baik Kelajuan Internet Di Rumah

Anda mungkin pernah beberapa kali menghadapi masalah internet perlahan di rumah, dan membuatkan anda lebih kecewa apabila telah membuat aduan kepada penyedia perkhidmatan namun tiada apa-apa perubahan berlaku. Penyedia perkhidmatan biasanya hanya akan menyediakan sambungan […]

TECH Mon, 29 Jan 2018

Langkah Menyelesaikan Isu “No Network” dan “Searching” untuk iPhone 6

Langkah untuk menyelesaikan isu no network dalam peranti iPhone 6.

TECH Tue, 18 Dec 2018

Lazada Saw 1.3 Billion Visits During 11.11 and 12.12 Sales

That’s a crazy amount of people visiting the website and app!

TECH Mon, 26 Feb 2018

Red Velvet Fans Can Now Talk to and Live With Wendy!

Who would have thought that our dreams of talking to our favourite idol everyday or even living with them would actually come true.

TECH Wed, 25 Apr 2018

Bila Harga Menjadi Persoalan Samsung Galaxy A8, Peranti Seksi Kalis Air Bersama Dwi-Kamera Swafoto

Prestasi pembesar suara mono yang sederhana, ciri Live Focus pada kamera selfie yang kurang memuaskan dan harga yang pada kami sepatutnya diturunkan sedikit dalam bersaing dengan peranti kelas pertengahan yang lain.

TECH Sun, 15 Jul 2018

Xiaomi Dijangka Hadir Dengan Mi A2 Lite, Mungkin Dengan Harga Yang Lebih Rendah

Salah satu model kelas pertengahan yang mendapat sambutan hangat pada tahun lalu adalah Mi A1, telefon pintar pertama dari Xiaomi dilengkapi dengan Android Asli. Terkenal dengan harga mampu milik serta tetapan dwi kamera, ia menjadikan […]

TECH Fri, 10 Jan 2020
TECH Tue, 10 Jul 2018

Twitter Rugi RM 12.45 Billion Selepas Padam 70 Juta Akaun Palsu

Seperti Facebook, Twitter juga tidak terlepas daripada dibanjiri oleh akaun-akaun palsu. Akaun-akaun ini didaftarkan atas pelbagai sebab tersendiri antaranya untuk menyerang pengguna lain, membuat kiriman-kiriman tidak sepatutnya dan banyak lagi. Twitter telah mengenalpasti bahawa majoriti […]

| Live TV