TECH By: Rosli Ab Rahman January 11, 2019 @ 1:10pm

Galaxy S10 Mempunyai Tiga Kamera dan Bezel Super Tipis

Awal minggu ini video yang dihasilkan telah diedarkan yang menunjukkan Galaxy S10 + yang mempunyai badan yang lebih besar. Malah penyerahan video memberikan kepingan 360 darjah supaya kita dapat melihat dari semua pihak tentang telefon pintar premium yang Samsung akan membuat.

Dan sekarang, Forbes menyertai untuk menggoda ramai orang mengenai telefon pintar itu. Bukan Galaxy S10 +, tetapi apa yang ditunjukkan Forbes ialah Galaxy S10. Mengikuti model Plus, Galaxy S10 juga nampaknya penuh dengan bezel yang sangat nipis di seluruh skrin.

Tetapi kali ini, bulatan cut-out aka Infinity-O hanya untuk meletakkan satu kamera selfie, bukan dua. Perbezaan lain yang perlu diperhatikan ialah model biasa akan mempunyai skrin 6.1 inci, manakala model Plus dianggarkan mempunyai saiz skrin yang mendekati 6.4 inci.

Beralih ke belakang, kamera diletakkan secara mendatar, sama seperti yang kita lihat dalam siri Samsung Galaxy Note. Tidak seperti Galaxy Note 9 yang mempunyai dua kamera, Galaxy S10 mempunyai tiga kamera utama. Dikabarkan ia mempunyai konfigurasi 12 MP + 13 MP + 16 MP.

Tambahan pula, sensor 12 MP berfungsi sebagai kamera utama manakala 13 MP berfungsi sebagai kanta telefoto. Nah! Sensor terakhir, iaitu 16 MP, berfungsi sebagai lensa sudut lebar. Walaupun begitu, ini masih merupakan khabar angin yang perlu dibuktikan lagi.

Mengenai ciri-ciri lain, selongsong yang ditunjukkan dengan Galaxy S10 juga membuktikan bahawa telefon pintar mempunyai bingkai aluminium padat. Terdapat tiga butang di sepanjang bingkai aluminium, iaitu butang Power (On / Off), Volume dan Bixby.

Di samping itu, dianggarkan bahawa bahagian bawah gril pembesar suara akan digabungkan ke port USB Type-C. Samsung Galaxy S10 bersama Galaxy S10 + dan Galaxy S10 Lite akan diperkenalkan pada bulan Februari tahun depan di MWC 2019.

Telefon pintar ini akan disokong dengan chipset Snapdragon 855 atau Exynos 9820. Mungkin, RAM yang disematkan adalah 6 GB dengan penyimpanan dalaman 128 GB sehingga 256 GB. Kapasiti bateri masih misteri dan dijangka datang dengan antara muka UI UI berdasarkan Android 9 Pie.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 12 Jun 2018

明年地球人看手机电脑时间将第一次超过电视

空闲时间只有那么多,你是用来上网,还是用来看电视?

Events Fri, 1 Nov 2019

Samsung Galaxy Note 10; The Phone That Captures Moments, Not Photos

Don’t leave home without it! Galaxy Note10|10+ is that phone!

TECH Thu, 25 Jan 2018

IPHONE X MIGHT BE DISCONTINUED, LAZADA RETAILERS GIVE MASSIVE DISCOUNTS

The sales for the pricey iPhone X hasn’t been what the Apple people expected. Worst of all, they might be discontinued sometime this year! Now, Lazada retailers are

TECH Thu, 4 Jan 2018

Tips Memadam Gambar Yang Tidak Diingini (Junk File) Pada Whatsapp

Mematikan proses “Auto Download” berkemungkinan akan menyebabkan anda terlepas informasi terkini daripada ahli – ahli yang lain pada kumpulan Whatsapp.

Automobile Mon, 18 Feb 2019

你不知道的事:方向盘竟然比马桶脏4倍!

如果你觉得马桶又脏又臭,我们想说其实你的方向盘很可能比它还脏!

TECH Tue, 24 Jul 2018

Asus ROG Phone Bakal Hadir Ke Pasaran Malaysia Secara Rasmi Dalam Masa Terdekat

Pengedar sah bagi Asus di Malaysia, DirectD hari ini telah membuka pendaftaran minat bagi peranti menfokuskan permainan video dari Asus, ROG Phone buat pengguna di Malaysia hari ini. Pengumuman berkenaan pendaftaran minat itu dibuat melalui laman Facebook rasmi mereka sebentar tadi. […]

TECH Wed, 6 Dec 2017

HIGHLIGHT YOUR BEST MOMENTS ON INSTA STORY THANKS TO THIS NEW FEATURE

Now, we all have those moments on our Insta stories that we wish we could highlight forever.

TECH Thu, 10 Jan 2019
TECH Sat, 4 Aug 2018

Sembunyikan Status Online Pada Instagram

Berikut kami kongsikan cara untuk anda Menyembunyikan Status Online Pada Instagram.

TECH Sun, 15 Dec 2019

Apple Dilapor Rancang Keluar 6 Model Baru Tahun Depan

wah, 6 model bakal dikeluarkan , tak sabar menunggu 2020

| Live TV