TECH By: Rosli Ab Rahman January 11, 2019 @ 1:10pm

Galaxy S10 Mempunyai Tiga Kamera dan Bezel Super Tipis

Awal minggu ini video yang dihasilkan telah diedarkan yang menunjukkan Galaxy S10 + yang mempunyai badan yang lebih besar. Malah penyerahan video memberikan kepingan 360 darjah supaya kita dapat melihat dari semua pihak tentang telefon pintar premium yang Samsung akan membuat.

Dan sekarang, Forbes menyertai untuk menggoda ramai orang mengenai telefon pintar itu. Bukan Galaxy S10 +, tetapi apa yang ditunjukkan Forbes ialah Galaxy S10. Mengikuti model Plus, Galaxy S10 juga nampaknya penuh dengan bezel yang sangat nipis di seluruh skrin.

Tetapi kali ini, bulatan cut-out aka Infinity-O hanya untuk meletakkan satu kamera selfie, bukan dua. Perbezaan lain yang perlu diperhatikan ialah model biasa akan mempunyai skrin 6.1 inci, manakala model Plus dianggarkan mempunyai saiz skrin yang mendekati 6.4 inci.

Beralih ke belakang, kamera diletakkan secara mendatar, sama seperti yang kita lihat dalam siri Samsung Galaxy Note. Tidak seperti Galaxy Note 9 yang mempunyai dua kamera, Galaxy S10 mempunyai tiga kamera utama. Dikabarkan ia mempunyai konfigurasi 12 MP + 13 MP + 16 MP.

Tambahan pula, sensor 12 MP berfungsi sebagai kamera utama manakala 13 MP berfungsi sebagai kanta telefoto. Nah! Sensor terakhir, iaitu 16 MP, berfungsi sebagai lensa sudut lebar. Walaupun begitu, ini masih merupakan khabar angin yang perlu dibuktikan lagi.

Mengenai ciri-ciri lain, selongsong yang ditunjukkan dengan Galaxy S10 juga membuktikan bahawa telefon pintar mempunyai bingkai aluminium padat. Terdapat tiga butang di sepanjang bingkai aluminium, iaitu butang Power (On / Off), Volume dan Bixby.

Di samping itu, dianggarkan bahawa bahagian bawah gril pembesar suara akan digabungkan ke port USB Type-C. Samsung Galaxy S10 bersama Galaxy S10 + dan Galaxy S10 Lite akan diperkenalkan pada bulan Februari tahun depan di MWC 2019.

Telefon pintar ini akan disokong dengan chipset Snapdragon 855 atau Exynos 9820. Mungkin, RAM yang disematkan adalah 6 GB dengan penyimpanan dalaman 128 GB sehingga 256 GB. Kapasiti bateri masih misteri dan dijangka datang dengan antara muka UI UI berdasarkan Android 9 Pie.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 26 Apr 2018

Baru Beli Komputer? Baca 6 Panduan Ini Untuk Setiap Port & Adapter Yang Ada

Panduan untuk tentang Port & Adapter di setiap komputer riba atau lebih dikenali ‘laptop’

TECH Fri, 13 Jul 2018

Blackmagic eGPU Tambah Sentuhan Magis Kepada MacBook Pro

Seiring dengan pelancaran MacBook Pro 2018 oleh Apple Inc., mereka juga menambah satu lagi perkakasan yang boleh membuatkan MacBook Pro sedia ada lebih berkuasa daripada biasa. Blackmagic eGPU, sebuah unit pemprosesan grafik yang boleh digunakan bersama-sama dengan […]

TECH Thu, 12 Jul 2018

Purata Kelajuan Internet Global Meningkat 23% Berbanding Tahun Lepas

Internet yang pantas amat penting bagi kehidupan seharian pada hari ini. Ia jelas penting dalam membantu manusia untuk menyelesaikan pelbagai tugasan kerja, membuat pesanan makanan mahupun untuk berhibur. Namun, adakah internet hari ini sudah cukup […]

TECH Sat, 9 Feb 2019

Cara Install Google Current Pada Android Smartphone

Aplikasi yang memudahkan lagi pembaca untuk mengikuti perkembangan terkini sesebuah laman web ataupun blog yang mereka minat!

TECH Thu, 26 Jul 2018

Tiada Adreno Turbo Dari Qualcomm Buat Masa Ini

Kami telah melaporkan berkenaan teknologi Adreno Turbo dari Qualcomm dalam satu kiriman yang telah di buat semalam. Perkara itu tersebar dengan meluas di internet selepas Qualcomm China mengeluarkan satu poster yang memaparkan cip Snapdragon mereka dibelakang sebuah peranti di […]

TECH Sun, 22 Sep 2019

Kesan Bagasi Atau Barangan Anda Dicuri

Kepada anda yang selalu mengalami masalah bagasi tertinggal ataupun kecurian, berikut kami kongsikan salah satu kaedah yang boleh dicuba untuk mencegahnya daripada berlaku.

TECH Fri, 27 Jul 2018

Samsung Galaxy Note 9 Mungkin Hadir Dengan Permainan Fortnite Secara Eksklusif

Permainan Fortnite sebelum ini telah disahkan akan hadir ke peranti setelah sekian lama dinikmati oleh pengguna perantiiOS. Perkara itu telah disahkan sendiri oleh wakil pembangunnya, Epic Games pada bulan Mei yang lalu. Kini, selepas dua bulan kenyataan itu dibuat, pengguna […]

TECH Mon, 9 Jul 2018

Muat Turun Video Daripada Instagram Tanpa Sebarang Aplikasi

Kepada anda yang tidak mahu menggunakan sebarang aplikasi tambahan, boleh sahaja memuat turun video terus ke peranti Android anda.

TECH Wed, 25 Apr 2018

Teringin Menjadi Angkasawan? Ambil Ujian Dari NASA Sekarang

Anda pernah mempunyai cita-cita untuk menjadi angkasawan?  Jika anda rasa anda layak untuk menjadi angkasawan, ada satu laman sesawang yang membolehkan anda mengambil ujian yang diberikan kepada calon angkasawan pada tahun 1969. Ujian ini dibahagikan kepada 5 […]

TECH Wed, 11 Jul 2018

Apple Mahu Menghentikan Pengeluaran iPhone X dan iPhone SE

Semua sedia maklum bahawa Apple akan memperkenalkan tiga model baru peranti iPhone mereka pada tahun ini. Keluaran kali ini diharapkan dapat mengembalikan prestasi jualan mereka ke tahap terbaik selepas sambutan terhadap iPhone X dilihat agak kurang memberansangkan. […]

| Live TV