TECH By: Rosli Ab Rahman January 11, 2019 @ 1:10pm

Galaxy S10 Mempunyai Tiga Kamera dan Bezel Super Tipis

Awal minggu ini video yang dihasilkan telah diedarkan yang menunjukkan Galaxy S10 + yang mempunyai badan yang lebih besar. Malah penyerahan video memberikan kepingan 360 darjah supaya kita dapat melihat dari semua pihak tentang telefon pintar premium yang Samsung akan membuat.

Dan sekarang, Forbes menyertai untuk menggoda ramai orang mengenai telefon pintar itu. Bukan Galaxy S10 +, tetapi apa yang ditunjukkan Forbes ialah Galaxy S10. Mengikuti model Plus, Galaxy S10 juga nampaknya penuh dengan bezel yang sangat nipis di seluruh skrin.

Tetapi kali ini, bulatan cut-out aka Infinity-O hanya untuk meletakkan satu kamera selfie, bukan dua. Perbezaan lain yang perlu diperhatikan ialah model biasa akan mempunyai skrin 6.1 inci, manakala model Plus dianggarkan mempunyai saiz skrin yang mendekati 6.4 inci.

Beralih ke belakang, kamera diletakkan secara mendatar, sama seperti yang kita lihat dalam siri Samsung Galaxy Note. Tidak seperti Galaxy Note 9 yang mempunyai dua kamera, Galaxy S10 mempunyai tiga kamera utama. Dikabarkan ia mempunyai konfigurasi 12 MP + 13 MP + 16 MP.

Tambahan pula, sensor 12 MP berfungsi sebagai kamera utama manakala 13 MP berfungsi sebagai kanta telefoto. Nah! Sensor terakhir, iaitu 16 MP, berfungsi sebagai lensa sudut lebar. Walaupun begitu, ini masih merupakan khabar angin yang perlu dibuktikan lagi.

Mengenai ciri-ciri lain, selongsong yang ditunjukkan dengan Galaxy S10 juga membuktikan bahawa telefon pintar mempunyai bingkai aluminium padat. Terdapat tiga butang di sepanjang bingkai aluminium, iaitu butang Power (On / Off), Volume dan Bixby.

Di samping itu, dianggarkan bahawa bahagian bawah gril pembesar suara akan digabungkan ke port USB Type-C. Samsung Galaxy S10 bersama Galaxy S10 + dan Galaxy S10 Lite akan diperkenalkan pada bulan Februari tahun depan di MWC 2019.

Telefon pintar ini akan disokong dengan chipset Snapdragon 855 atau Exynos 9820. Mungkin, RAM yang disematkan adalah 6 GB dengan penyimpanan dalaman 128 GB sehingga 256 GB. Kapasiti bateri masih misteri dan dijangka datang dengan antara muka UI UI berdasarkan Android 9 Pie.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Automobile Thu, 9 May 2019

你们知道怎么使用电子手刹车吗?

在现代汽车当中,因为要节省位置,越来越多车厂舍弃了手动转向电子手刹车……

TECH Mon, 22 Jul 2019

Google PlayStore Gagal Berfungsi? Cuba Ini

Adakah salah satu langkah ini berjaya menyelesaikan masalah anda atau anda lakukan dengan cara yang lain?

TECH Mon, 12 Mar 2018

Tips Periksa “Kesihatan” RAM Pada PC

Tips kali ini adalah ditujukan kepada anda yang menghadapi masalah PC yang semakin berkurangan tahap prestasinya. Kami kongsikan satu kaedah yang boleh anda cuba untuk mengetahui keadaan semasa RAM pada komputer.

TECH Tue, 28 Jan 2020

3 Aplikasi Tulisan Terbaik Untuk Pengguna Android

Beberapa peranti Android seperti Samsung atau HTC, sudah dilengkapi dengan jenis tulisan tanbahan yang boleh diubah mengikut keperluan pengunanya. Berikut kami kongsikan 3 aplikasi tulisan yang boleh anda pasang pada peranti Android sebagai ganti tulisan […]

TECH Sun, 29 Dec 2019

Microsoft Umum Tamatkan Sokongan Windows 7 Januari 2020

Microsoft tidak lagi akan memberi kemaskini berkaitan sekuriti terhadap Windows 7.

TECH Sat, 17 Feb 2018

Tips Muat Turun Video Daripada Instagram Tanpa Sebarang Aplikasi

Pernahkah anda teringin untuk memuat turn video daripada Instagram tetapi tidak tahu caranya?

Automobile Tue, 31 Dec 2019

Lebih Banyak Laluan Khas Motosikal Perlu Dibina

Jika betul ada penambahan lorong motosikal harap dapat kurangkan kemalangan !

TECH Wed, 16 May 2018

居家伙伴新选择?波士顿动力机器狗SpotMini明年开卖

你还认为机器狗只是一般玩具吗?波士顿动力公司所研发的机器狗 SpotMini,可以穿梭于各种障碍,还可以成为生活小帮手喔!

TECH Thu, 19 Dec 2019

Facebook Boleh Jejak Lokasi Pengguna Walau Matikan Tetapan ‘Location’

Mungkin ramai diantara kita yang tidak tahu bahawa kita sedang diintip oleh Facebook. Betul ke? Ya, pihak Facebook telah menghantar dua surat perakuan mengenai mereka mengetahui jejak lokasi di tempat pengguna Facebook. Paling peliknya,  walaupun […]

TECH Tue, 1 Jan 2019

Cara Pasang Poni ala iPhone X di Semua Android

Mari kita cuba pasang poni ala iPhone X

| Live TV