TECH By: SGMS Enal October 30, 2019 @ 12:04pm

Godam Whatsapp: Facebook Saman Firma Israel

Gergasi teknologi Facebook pada Selasa mengumumkan bahawa ia menyaman sebuah firma pengawasan dalam talian Israel, Kumpulan NSO, yang didakwa menggodam pengguna perkhidmatan mesej popularnya, WhatsApp, antara April dan Mei tahun ini, lapor agensi berita Turki Anadolu.

Dalam aduan setebal 15 muka surat yang dikemukakan di Mahkamah Daerah Amerika Syarikat di San Francisco, melalui salinan yang disiarkan oleh The Washington Post, Facebook menggariskan serangan penggodaman ke atas lebih 100 aktivis hak, pemberita, pegawai kerajaan, diplomat dan penentang politik.

Menurut Will Cathcart, ketua WhatsApp, Kumpulan NSO telah menggunakan kekurangan dalam aplikasi mesej itu untuk menggodam telefon dan menghantar perisian hasad ke peranti mudah alih sejumlah pengguna yang akan membolehkan pelanggannya secara rahsia mengintip pemilik peranti.

“Ini sepatutnya menjadi panggilan kejut kepada syarikat-syarikat teknologi, kerajaan dan semua pengguna Internet,” tulis Cathcart dalam The Washington Post.

“Peralatan yang membolehkan pengawasan dilakukan terhadap kehidupan peribadi kita telah disalah guna, dan percambahan teknologi ini di dalam tangan syarikat-syarikat dan kerajaan yang tidak bertanggungjawab menyebabkan kita semua berdepan risiko.”

Cathcart berkata syarikat teknologi yang berpangkalan di Tel Aviv itu adalah “amat canggih” dalam melaksanakan penggodaman serta pintasan, namun penyiasat berjaya mengesan tindakan mereka dan “percubaan mereka untuk menutup jejak mereka tidak begitu membuahkan hasil.”

Dakwaan bahawa NSO telah menggunakan WhatsApp untuk menggodam telefon mencetuskan bantahan global dan kutukan yang meluas daripada kumpuan privasi dalam talian apabila ia didedahkan pada Mei.

Pada masa itu, NSO berkata ia akan menyiasat perkara tersebut.- BERNAMA

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Contest Fri, 4 Oct 2019

Lebih Canggih Dan Urban, Ini Sebab Kenapa Korang Patut Grab HUAWEI GT 2 Watch

Wow! Lebih bergaya dan trendy dengan Huawei GT2 Watch

TECH Sat, 26 Jan 2019

5 Aplikasi Whatsapp “Terlarang” Dengan Fungsi Tambahan Yang “Mantap”

Berikut kami kongsikan info aplikasi-aplikasi tambahan Whatsapp yang tidak dapat dipasang pada Playstore kerana statusnya “terlarang”.

TECH Sat, 5 May 2018

台湾精品引爆全马大专电竞赛!奖金高达13万令吉

大马有史以来最大型的大专院校电子竞技比赛「台湾精品全马大专电竞赛2018」即将揭开序幕,争夺总奖金高达13万令吉。

TECH Thu, 23 Jan 2020

3 Aplikasi Alternatif Kepada Whatsapp

Jangan bergantung pada yang satu ye

TECH Tue, 15 May 2018

Donald Trump Lantik Diri Sendiri Sebagai Penasihat Tertinggi AI

Donald Trump lantik diri sendiri sebagai Penasihat Tertinggi AI tidak berasa malu kah?

TECH Sat, 31 Mar 2018

Cara Kembalikan Butang ‘View Image’ Pada Carian Gambar Google

Mencari gambar menggunakan Google Image adalah perkara yang biasa kita lakukan tiap kali ingin mencari sesuatu gambar di laman internet. Sebelum ini, terdapat satu butang khas dinamakan ‘View Image’ di Google Images untuk membolehkan pengguna […]

Hiburan Wed, 20 Mar 2019

Fattah Amin dan Eric Chou Bergabung Dalam OPPO F11 Pro

Hero pujaan malaya, Fattah Amin bergandingan bersama bintang Asia terkenal iaitu  Eric Chou sebagai duta dan ikon OPPO F11 Pro pada tahun ini. Kalau korang nak tahu kenapa dua selebriti terkenal ini dilantik menjadi duta […]

TECH Sun, 11 Aug 2019

Cetak Laman Sesawang Tanpa Sebarang Iklan

Cara mencetak paparan laman sewsawang tanpa sebarang gangguan iklan.

TECH Tue, 8 Oct 2019

Cara Mengaktifkan Tema Gelap Di Windows 10 v1903

Tema gelap Windows 10 ditambah baik sejak pertama kali ia diperkenalkan tahun lalu.

TECH Fri, 23 Aug 2019

3 Aplikasi Muat Turun Video Terbaik Untuk Android

Suka muat turun video dari Facebook, Instagram dan Youtube, apa kata muat turun aplikasi ini

| Live TV