TECH By: Rosli Ab Rahman January 2, 2018 @ 2:22pm

Google Chrome – Browser Internet Terbaik 2016

 

Setiap browser mempunyai kelebihan dan keistimewaan tersendiri. Hari ini kami ingin diceritakan tentang Google Chrome.

Google Chrome adalah browser milik Google. Menurut statistik terkini, Chrome telah berjaya menumpaskan Internet Explorer sebagai browser yang paling banyak digunakan di dunia. Ini adalah satu tamparan hebat buat Microsoft.

8 aspek yang menjadikan Chrome istimewa.

1 Installation

Chrome boleh digunakan di pelbagai platform seperti Mac OS X, Linux, Windows. Fleksibiliti ini menjadikan Chrome disenangi oleh ramai pengguna. Selain itu, Chrome menyediakan fungsi integrasi dengan akaun Google.

2. Interface

Google diketahui umum sebagai sebuah syarikat yang mementingkan simplisiti. Apabila kita membuka enjin pencari Google, kita dapat melihat perbezaan antara Google vs Yahoo. Demikian juga untuk browser Chrome. Konsepnya adalah simplisiti dan mudah dilayari. Tidak kompleks.

3. Search Box

Apabila menggunakan Chrome, kita boleh membuat carian secara automatik dengan memasukkan carian pada kotak alamat. Fungsi ini dikenali sebagai Omnibox. Berbeza dengan Firefox, kotak alamat tidak berfungsi sebagai kotak carian.

4. Tabtastic

Kelebihan Chrome adalah fleksibiliti tab yang pelbagai. Apabila kita tarik keluar tab, tab yang ditarik itu akan muncul dalam paparan baru. Kemudian apabila kita tarik masuk, tab itu akan masuk kembali bersama tab lain. Begitu juga apabila kita ingin menyusun tab, hanya perlu tarik dan pindah sahaja.

5. Sokongan Flash dan PDF

Ini adalah fungsi yang tidak disedari ramai orang. Fungsi ini menyenangkan semua pihak. Chrome mempunyai sokongan flash dan pdf. Jadi kita tidak perlu install plug-in tambahan. Fungsi ini dituruti oleh Microsoft Edge dan Opera.

6. Extensions

Seandainya kita ingin menambah fungsi-fungsi tertentu pada Chrome seperti fungsi ‘print-screen’, kita boleh menambah extension. Terdapat ribuan extension dari pelbagai kategori. Extension yang paling diminati oleh pengguna adalah Ad Blocker.

7. Prestasi

Kelemahan utama Chrome mengikut maklum balas pengguna adalah penggunaan RAM yang tinggi. Kesannya kita tidak boleh melakukan multitasking. Andai diteruskan, PC atau laptop berpotensi untuk hang.

8. Sekuriti

Bercakap soal ini, Chrome boleh dikatakan selamat. Tahap sekuritinya sentiasa dikemaskini dan ditambah baik. Apabila Chrome mendapati kita akan melayari website yang berbahaya, Chrome akan memberikan amaran.

Kesimpulan Browser Terbaik

Chrome antara menjadi pilihan pengguna biarpun RAM yang digunakan agak tinggi. Selain itu, antara pilihan yang membuatkan pengguna sukakan Chrome, kerana kemudahan dan fleksibiliti yang ditawarkan. Lagi satu ialah fungsi integrasi dengan akaun Google.

Anda bagaimana? Apakah browser pilihan anda? Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Torch?

 

Sumber : monaliza.com.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 13 Jul 2018

Xiaomi Mi 8 Explorer Edition Dengan Harga Mampu Milik Akan Turut Diperkenalkan Kelak

Seperti yang pernah kami nyatakan sebelum ini, peranti Xiaomi Mi 8 Explorer Edition berkemungkinan besar akan mula dipasarkan pada bulan ini. Belum pun ia mula dijual, Xiaomi telah mengesahkan bahawa dua lagi variasi lebih mampu milik akan dilancarkan […]

TECH Sat, 25 Jan 2020

Cara Mengukur aras ketinggian Menggunakan iPhone

Kepada anda yang memerlukan maklumat tentang ketinggian berdasarkan aras laut, berikut kami kongsikan cara untuk mengukur aras ketinggian menggunakan peranti iphone. Pertama sekali pasang aplikasi My Altitude pada peranti iPhone. Sekiranya anda menggunakan iphone 7 dan keatas […]

TECH Sat, 23 Jun 2018

Tersalah Hantar e-mel? Gmail Ada Ciri Tarik Balik Hantaran e-Mel

Adakah anda terhantar e-mel kepada orang yang salah?Gmail ada penyelesaiannya.

TECH Sun, 4 Feb 2018

Tips Aktifkan Fungsi Rakaman Skrin Pada iPhone

Pernahkah anda menggunakan Screen Recorder? Fungsi Screen Recorder sememangnya tidak asing lagi pada peranti pintar.

TECH Thu, 11 Oct 2018

Cara Untuk Membatalkan E-mail Yang Telah Dihantar

Kongsikan cara untuk membatalkan sebarang penghantaran mel Gmail dengan berkesan.

TECH Mon, 5 Aug 2019

FB Dan Insta Alami Masalah Teknikal Lagi

Asyik masalah saja dengan applikasi Facebook dan Instagram nie kan!

TECH Tue, 17 Jul 2018

Selamat Datang OPPO Find X, Skrin Luas Tanpa Takuk Pada Harga RM 3,699

Hari ini telah berlangsungnya pelancaran OPPO Find X untuk pasaran Malaysia dengan majlis perasmiannya berlangsung di Setia City Convention Centre. Tidak mahu mengikut jejak langkah pengeluar lain yang membina takuk pada skrin, OPPO tampil unik dengan pengenalan […]

TECH Wed, 1 Jan 2020

Guna Teknologi Pengimbasan Wajah Rekod Kehadiran Murid

Waa.. sekarang dah tak boleh ponteng sekolah.

TECH Tue, 29 Oct 2019

Hanya Kerana Media Sosial, ‘Terkantoi’ Dengan Majikan

Dah Tak Selamat Kutuk Bos Belakang-Belakang

TECH Wed, 11 Jul 2018

Untuk Elak Kecelaruan Maklumat, YouTube Sediakan Ruangan Informasi Untuk Pengguna

Beberapa hari lepas, YouTube menerusi blog rasmi ada mengumumkan beberapa penambahbaikan pada platform perkongsian video itu. Salah satunya adalah paparan maklumat dari platform pihak ketiga seperti Wikipedia, Encyclopedia dan lain-lain yang menceritakan dengan lebih lanjut […]

| Live TV