TECH By: Rosli Ab Rahman January 2, 2018 @ 2:22pm

Google Chrome – Browser Internet Terbaik 2016

 

Setiap browser mempunyai kelebihan dan keistimewaan tersendiri. Hari ini kami ingin diceritakan tentang Google Chrome.

Google Chrome adalah browser milik Google. Menurut statistik terkini, Chrome telah berjaya menumpaskan Internet Explorer sebagai browser yang paling banyak digunakan di dunia. Ini adalah satu tamparan hebat buat Microsoft.

8 aspek yang menjadikan Chrome istimewa.

1 Installation

Chrome boleh digunakan di pelbagai platform seperti Mac OS X, Linux, Windows. Fleksibiliti ini menjadikan Chrome disenangi oleh ramai pengguna. Selain itu, Chrome menyediakan fungsi integrasi dengan akaun Google.

2. Interface

Google diketahui umum sebagai sebuah syarikat yang mementingkan simplisiti. Apabila kita membuka enjin pencari Google, kita dapat melihat perbezaan antara Google vs Yahoo. Demikian juga untuk browser Chrome. Konsepnya adalah simplisiti dan mudah dilayari. Tidak kompleks.

3. Search Box

Apabila menggunakan Chrome, kita boleh membuat carian secara automatik dengan memasukkan carian pada kotak alamat. Fungsi ini dikenali sebagai Omnibox. Berbeza dengan Firefox, kotak alamat tidak berfungsi sebagai kotak carian.

4. Tabtastic

Kelebihan Chrome adalah fleksibiliti tab yang pelbagai. Apabila kita tarik keluar tab, tab yang ditarik itu akan muncul dalam paparan baru. Kemudian apabila kita tarik masuk, tab itu akan masuk kembali bersama tab lain. Begitu juga apabila kita ingin menyusun tab, hanya perlu tarik dan pindah sahaja.

5. Sokongan Flash dan PDF

Ini adalah fungsi yang tidak disedari ramai orang. Fungsi ini menyenangkan semua pihak. Chrome mempunyai sokongan flash dan pdf. Jadi kita tidak perlu install plug-in tambahan. Fungsi ini dituruti oleh Microsoft Edge dan Opera.

6. Extensions

Seandainya kita ingin menambah fungsi-fungsi tertentu pada Chrome seperti fungsi ‘print-screen’, kita boleh menambah extension. Terdapat ribuan extension dari pelbagai kategori. Extension yang paling diminati oleh pengguna adalah Ad Blocker.

7. Prestasi

Kelemahan utama Chrome mengikut maklum balas pengguna adalah penggunaan RAM yang tinggi. Kesannya kita tidak boleh melakukan multitasking. Andai diteruskan, PC atau laptop berpotensi untuk hang.

8. Sekuriti

Bercakap soal ini, Chrome boleh dikatakan selamat. Tahap sekuritinya sentiasa dikemaskini dan ditambah baik. Apabila Chrome mendapati kita akan melayari website yang berbahaya, Chrome akan memberikan amaran.

Kesimpulan Browser Terbaik

Chrome antara menjadi pilihan pengguna biarpun RAM yang digunakan agak tinggi. Selain itu, antara pilihan yang membuatkan pengguna sukakan Chrome, kerana kemudahan dan fleksibiliti yang ditawarkan. Lagi satu ialah fungsi integrasi dengan akaun Google.

Anda bagaimana? Apakah browser pilihan anda? Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Torch?

 

Sumber : monaliza.com.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Automobile Thu, 26 Jul 2018

Metal vs Kaca vs Plastik, Material Apa yang Terbaik Untuk Smartphone?

Metal, kaca dan plastik adalah tiga material yang sering kita lihat dan digunakan oleh sejumlah pabrikan untuk mengemas bodi smartphone. Dari ketiganya, material mana yang terbaik?

TECH Tue, 15 Oct 2019

为何人到中年容易发福?

人到中年为何容易发福?这可能与脂肪组织中的「脂质周转」有关……

TECH Sun, 31 Mar 2019

‘Clone’kan Telefon Pintar Anda

Jika anda ingin meng’clone’kan telefon pintar anda,ketahui cara ‘clone’kan telefon pintar anda disini.

TECH Thu, 18 Oct 2018

Sewa Pocket WiFi Serendah RM20 Sahaja Untuk Travel

Peranti sewa wifi diprogramkan menggunakan teknologi CloudSim bermaksud pengguna tidak perlu berurusan dengan kad sim fizikal.

Automobile Tue, 19 Nov 2019

Ujian Penerbangan Kereta Terbang Malaysia Akan Dilakukan Minggu Ini

Menteri Pembangunan Usahawan sendiri dijangka akan menguji kenderaan terbang berkenaan

TECH Sat, 15 Dec 2018

4 Aplikasi Ini Untuk Bantu Anda Terjemahkan Idea Ubah Suai Rumah Anda

Berikut kami kongsikan 4 aplikasi ubah suai dan reka bentuk rumah yang mampu menterjemahkan idea-idea menarik anda ke dalam bentuk visual.

TECH Thu, 19 Jul 2018

Imej Sebenar Honor Note 10 Dikatakan Telah Tersebar Di Internet

Honor sebelum ini mengesahkan penyambungan semula siri Note mereka yang terhenti pada model Honor Note 8 dengan model baru Honor Note 10 Seperti biasa, semakin hampir model itu dengan hari pelancarannya, semakin banyak bocoran imej […]

TECH Mon, 12 Nov 2018

Cara menggunakan Animoji dalam gaya iPhone

terdapat pilihan untuk menyimpan video di bahagian bawah skrin. Anda juga boleh berkongsi Animoji melalui pelbagai aplikasi media sosial yang anda miliki.

TECH Fri, 6 Jul 2018

Cristiano Ronaldo Bakal Mempunyai Rancangan Realiti Sendiri Di Facebook

Demam Piala Dunia masih lagi menghantui peminat bola sepak di seluruh dunia ketika ini. Beberapa kejutan telah berlaku apabila terdapat beberapa pasukan pilihan yang tersingkir awal termasuklah pasukan yang diwakili oleh bintang Real Madrid, Cristiano […]

TECH Thu, 15 Mar 2018

Cara Untuk Mengubah Latar Belakang Gambar Menggunakan Photoshop

Ramai yang masih tidak tahu bagaimana cara untuk mengubah latar belakang gambar dengan menggunakan aplikasi Photoshop.

| Live TV