TECH By: Rosli Ab Rahman January 2, 2018 @ 2:22pm

Google Chrome – Browser Internet Terbaik 2016

 

Setiap browser mempunyai kelebihan dan keistimewaan tersendiri. Hari ini kami ingin diceritakan tentang Google Chrome.

Google Chrome adalah browser milik Google. Menurut statistik terkini, Chrome telah berjaya menumpaskan Internet Explorer sebagai browser yang paling banyak digunakan di dunia. Ini adalah satu tamparan hebat buat Microsoft.

8 aspek yang menjadikan Chrome istimewa.

1 Installation

Chrome boleh digunakan di pelbagai platform seperti Mac OS X, Linux, Windows. Fleksibiliti ini menjadikan Chrome disenangi oleh ramai pengguna. Selain itu, Chrome menyediakan fungsi integrasi dengan akaun Google.

2. Interface

Google diketahui umum sebagai sebuah syarikat yang mementingkan simplisiti. Apabila kita membuka enjin pencari Google, kita dapat melihat perbezaan antara Google vs Yahoo. Demikian juga untuk browser Chrome. Konsepnya adalah simplisiti dan mudah dilayari. Tidak kompleks.

3. Search Box

Apabila menggunakan Chrome, kita boleh membuat carian secara automatik dengan memasukkan carian pada kotak alamat. Fungsi ini dikenali sebagai Omnibox. Berbeza dengan Firefox, kotak alamat tidak berfungsi sebagai kotak carian.

4. Tabtastic

Kelebihan Chrome adalah fleksibiliti tab yang pelbagai. Apabila kita tarik keluar tab, tab yang ditarik itu akan muncul dalam paparan baru. Kemudian apabila kita tarik masuk, tab itu akan masuk kembali bersama tab lain. Begitu juga apabila kita ingin menyusun tab, hanya perlu tarik dan pindah sahaja.

5. Sokongan Flash dan PDF

Ini adalah fungsi yang tidak disedari ramai orang. Fungsi ini menyenangkan semua pihak. Chrome mempunyai sokongan flash dan pdf. Jadi kita tidak perlu install plug-in tambahan. Fungsi ini dituruti oleh Microsoft Edge dan Opera.

6. Extensions

Seandainya kita ingin menambah fungsi-fungsi tertentu pada Chrome seperti fungsi ‘print-screen’, kita boleh menambah extension. Terdapat ribuan extension dari pelbagai kategori. Extension yang paling diminati oleh pengguna adalah Ad Blocker.

7. Prestasi

Kelemahan utama Chrome mengikut maklum balas pengguna adalah penggunaan RAM yang tinggi. Kesannya kita tidak boleh melakukan multitasking. Andai diteruskan, PC atau laptop berpotensi untuk hang.

8. Sekuriti

Bercakap soal ini, Chrome boleh dikatakan selamat. Tahap sekuritinya sentiasa dikemaskini dan ditambah baik. Apabila Chrome mendapati kita akan melayari website yang berbahaya, Chrome akan memberikan amaran.

Kesimpulan Browser Terbaik

Chrome antara menjadi pilihan pengguna biarpun RAM yang digunakan agak tinggi. Selain itu, antara pilihan yang membuatkan pengguna sukakan Chrome, kerana kemudahan dan fleksibiliti yang ditawarkan. Lagi satu ialah fungsi integrasi dengan akaun Google.

Anda bagaimana? Apakah browser pilihan anda? Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Torch?

 

Sumber : monaliza.com.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 25 Apr 2018

Teringin Menjadi Angkasawan? Ambil Ujian Dari NASA Sekarang

Anda pernah mempunyai cita-cita untuk menjadi angkasawan?  Jika anda rasa anda layak untuk menjadi angkasawan, ada satu laman sesawang yang membolehkan anda mengambil ujian yang diberikan kepada calon angkasawan pada tahun 1969. Ujian ini dibahagikan kepada 5 […]

TECH Thu, 5 Jul 2018

Palam Kuasa Pengecasan iPhone Dengan Sambungan USB Type-C Tertiris

Sebelum ini telah tular beberapa ura-ura berkenaan penggunaan sambungan USB Type-C pada model iPhone keluaran tahun ini. Ura-ura berkenaan semakin hampir untuk menjadi kenyataan apabila beberapa imej palam kuasa bagi perantiiPhone dengan sambungan USB Type-C telah tertiris. Kredit : Slashleaks & […]

TECH Wed, 5 Sep 2018

Cara Untuk Memastikan Wifi anda Selamat.

Risau kalau-kalau ada penggodam yang nak ceroboh wifi anda untuk tujuan peribadi atau lebih teruk lagi untuk tujuan jahat. Ini ada cara-cara untuk memastikan wifi anda selamat.

Tech News Sun, 6 May 2018

7 Perkara Menarik Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Permainan Video

Permainan video merupakan salah satu industri yang berjaya di Amerika Syarikat dan bekas Presiden Obama melakukan langkah bijak untuk memanfaatkannya.

Hiburan Mon, 13 May 2019

1000 Pembeli Terawal Vivo V15 Bakal Dapat Baucar SimplySiti

Vivo Malaysia berharap dengan kerjasama ini dapat memenuhi permintaan pengguna telefon pintar di Malaysia

TECH Sun, 21 Oct 2018

10 Jenis Skrin Sentuh Smartphone Yang Ramai Tidak Tahu

Terdapat beberapa jenis skrin sentuh telefon pintar yang perlu anda ketahui.Ketahui jenis-jenisnya di sini.

TECH Thu, 25 Jul 2019

3 Aplikasi Video & Foto Bokeh Terbaik

Kepada anda yang menggunakan peranti tanpa fungsi tersebut, jangan bersedih, berikut kami kongsikan 3 aplikasi alternatif untuk video dan foto bokeh.

TECH Sun, 21 Jan 2018

8 Fungsi Rahsia Google Chrome Yang Perlu Anda Tahu

Ada beberapa fungsi ‘Google Chrome’ yang perlu anda ketahui.Berikut adalah fungsi-fungsinya.

TECH Tue, 29 Oct 2019

Touch‘n Go eWallet再创先锋!与Lazada Malaysia联手打造无缝网络购物体验

Touch‘n Go eWallet宣布与Lazada Malaysia合作,扩大其商家接受度以便超过500万名用户可在网络购物时使用电子钱包付款。

TECH Tue, 9 Jan 2018

Tips Kembalikan Butang ‘View Image’ Pada Carian Gambar Google

Ramai yang mengadu tidak tahu bagaimana untuk “View Image” kerana sebelum ini, terdapat satu butang khas dinamakan ‘View Image’ di Google Images untuk membolehkan pengguna melihat imej yang dikehendaki.

| Live TV