TECH By: Rosli Ab Rahman January 2, 2018 @ 2:22pm

Google Chrome – Browser Internet Terbaik 2016

 

Setiap browser mempunyai kelebihan dan keistimewaan tersendiri. Hari ini kami ingin diceritakan tentang Google Chrome.

Google Chrome adalah browser milik Google. Menurut statistik terkini, Chrome telah berjaya menumpaskan Internet Explorer sebagai browser yang paling banyak digunakan di dunia. Ini adalah satu tamparan hebat buat Microsoft.

8 aspek yang menjadikan Chrome istimewa.

1 Installation

Chrome boleh digunakan di pelbagai platform seperti Mac OS X, Linux, Windows. Fleksibiliti ini menjadikan Chrome disenangi oleh ramai pengguna. Selain itu, Chrome menyediakan fungsi integrasi dengan akaun Google.

2. Interface

Google diketahui umum sebagai sebuah syarikat yang mementingkan simplisiti. Apabila kita membuka enjin pencari Google, kita dapat melihat perbezaan antara Google vs Yahoo. Demikian juga untuk browser Chrome. Konsepnya adalah simplisiti dan mudah dilayari. Tidak kompleks.

3. Search Box

Apabila menggunakan Chrome, kita boleh membuat carian secara automatik dengan memasukkan carian pada kotak alamat. Fungsi ini dikenali sebagai Omnibox. Berbeza dengan Firefox, kotak alamat tidak berfungsi sebagai kotak carian.

4. Tabtastic

Kelebihan Chrome adalah fleksibiliti tab yang pelbagai. Apabila kita tarik keluar tab, tab yang ditarik itu akan muncul dalam paparan baru. Kemudian apabila kita tarik masuk, tab itu akan masuk kembali bersama tab lain. Begitu juga apabila kita ingin menyusun tab, hanya perlu tarik dan pindah sahaja.

5. Sokongan Flash dan PDF

Ini adalah fungsi yang tidak disedari ramai orang. Fungsi ini menyenangkan semua pihak. Chrome mempunyai sokongan flash dan pdf. Jadi kita tidak perlu install plug-in tambahan. Fungsi ini dituruti oleh Microsoft Edge dan Opera.

6. Extensions

Seandainya kita ingin menambah fungsi-fungsi tertentu pada Chrome seperti fungsi ‘print-screen’, kita boleh menambah extension. Terdapat ribuan extension dari pelbagai kategori. Extension yang paling diminati oleh pengguna adalah Ad Blocker.

7. Prestasi

Kelemahan utama Chrome mengikut maklum balas pengguna adalah penggunaan RAM yang tinggi. Kesannya kita tidak boleh melakukan multitasking. Andai diteruskan, PC atau laptop berpotensi untuk hang.

8. Sekuriti

Bercakap soal ini, Chrome boleh dikatakan selamat. Tahap sekuritinya sentiasa dikemaskini dan ditambah baik. Apabila Chrome mendapati kita akan melayari website yang berbahaya, Chrome akan memberikan amaran.

Kesimpulan Browser Terbaik

Chrome antara menjadi pilihan pengguna biarpun RAM yang digunakan agak tinggi. Selain itu, antara pilihan yang membuatkan pengguna sukakan Chrome, kerana kemudahan dan fleksibiliti yang ditawarkan. Lagi satu ialah fungsi integrasi dengan akaun Google.

Anda bagaimana? Apakah browser pilihan anda? Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Torch?

 

Sumber : monaliza.com.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 14 Jan 2018

Guna Aplikasi Office Tanpa Perlu Pemasangan

Bagaimana ingin menggunakan Aplikasi Office tanpa perlu pemasangan.

TECH Thu, 17 Oct 2019

「最强WATCH GT2电池挑战」大比拼!谁才是最后赢家?

「最强WATCH GT2电池挑战」大比拼!一连四天的任务挑战,到底谁能拥有较高的电量成功脱颖而出呢?

TECH Thu, 12 Jul 2018

Unifi Basic 30Mbps Dengan Harga Langganan RM 79 Sebulan

Lanjutan dari pengumuman yang dibuat oleh TM tempoh hari, satu pelan berkelajuan 30Mbps dengan kadar langganan bulanan sebanyak RM79 telah diperkenalkan secara rasmi hari ini. Dikenali sebagai Unifi Basic ia hadir sebagai pelan permulaan yang menyasarkan kepada […]

TECH Fri, 1 Nov 2019

Selain 15GB Storan Percuma, Ini Kelebihan Menggunakan Google Drive

Google Drive memberi ruang storan kepada anda untuk menyimpan sebarang fail dan ia termasuklah foto, lukisan, reka bentuk, rakaman suara mahupun video dan pelbagai lagi. Anda diberi peluang untuk membawa fail itu ke mana sahaja […]

TECH Tue, 24 Jul 2018

Kualiti Kamera DSLR Pada Telefon Pintar Menjelang Tahun Hadapan

Sony telah membawa satu berita baik bagi mereka yang gemar mengambil gambar menggunakan telefon pintar baru-baru ini. Sony mengumumkan mereka sedang dalam proses menghasilkan sensor kamera 48-megapiksel yang akan dijangka akan digunapakai pada peranti telefon pintar seawal […]

TECH Mon, 25 Mar 2019

Hundreds of Fans Line Up For the Grand Opening of Harman Studio Malaysia

There was super special Grand Opening sale and everyone wanted to grab those items at a lower price.

TECH Tue, 21 Jan 2020

Cara Melakukan Tetapan Kad Kredit Pada Pelayar Chrome

Kepada anda yang gemar memebeli belah secara atas talian menggunakan kad kredit atau debit, berikut kami kongsikan cara untuk menghubungkan kad kredit dengan pelayar chrome untuk memudahkan proses pembayaran atas talian. Pertama sekali buka aplikasi […]

TECH Thu, 5 Jul 2018

Reka Bentuk Serta Spesifikasi Huawei Nova 3 Tertiris

Pada ketika ini desas-desus mengenai kedatangan model baru, Huawei Nova 3 sudah mula hebat diperkatakan. Berada dalam kelas pertengahan, Huawei Nova 3 dijangkakan pelancarannya pada 18 Julai depan. Khabar angin paling menarik mengenai peranti ini adalah ia […]

TECH Wed, 25 Jul 2018

Batal Kerjasama Antara TM Dan TNB Boleh Elak Monopoli Dalam Industri

Tempoh hari kita dikejutkan dengan berita pembatalan kerjasama yang telah terjalin antara Telekom Malaysia dan Tenaga Nasional Berhad. Pengumuman yang tertera pada laman Bursa Malaysia itu menyatakan pembatalan dibuat adalah berdasarkan persetujuan kedua-dua belah pihak tetapi […]

TECH Wed, 24 Jul 2019

Muat Turun Aplikasi di App Store Hingga 200MB

Untungnya buat pengguna Apple kan?

| Live TV