TECH By: SGMS Putri July 13, 2018 @ 1:03pm

Google Chrome Kini Menggunakan Lebih Banyak RAM Dalam Menghadapi Kerentanan Spectre

Pelayar Chrome tidak dinafikan sebagai salah satu pelayar popular digunakan oleh orang ramai. Merupakan sebuah produk Google, integrasinya bersama-sama produk popular Google yang lain seperti Gmail dan YouTube membuatkan pengguna senang memilih Chrome berbanding pelayarpelayar lain.

Walau bagaimanapun, Chrome juga dikenali sebagai pelayar yang menggunakan sumber RAM yang tinggi dan sesetengah mesin tidak dapat memberikan pengalaman pengguna yang baik.

Pengumuman Google menerusi blog mereka mendedahkan bagi menangani serangan Spectre yang berlarutan, Google mengumumkan Chrome 67 yang mempunyai fungsi keselamatan yang dipanggil site isolation.

Apa itu Site Isolation?

Site isolation adalah salah satu perubahan di dalam senibina Chrome yang menghadkan setiap proses pemprosesan dari setiap laman sesawang. Objektifnya adalah untuk bergantung terhadap sistem operasi dalam menghentikan serangan untuk setiap proses.

Jika serangan Spectre berlaku, data dari laman sesawang yang lain tidak akan diletakkan sekali dalam satu tempat pemprosesan dan data-data tersebut besar kemungkinan tidak dapat dikongsikan untuk penyerang Spectre. Secara keseluruhan, site isolation mengurangkan risiko kebocoran data semasa serangan Spectre dilakukan.

Tetapi ada kos tambahan yang perlu dipikul oleh pelayar iaitu RAM. Memori RAM tambahan dalam lingkungan 10-13% terpaksa ditanggung oleh kerana kerja-kerja pemprosesan yang tertangguh terutamanya jika banyak tabs yang dibuka.

Google bagaimanapun mengakui kelemahan fungsi tersebut dan cuba mengatasi masalah memori RAM ini dengan  mengoptimakan Chrome supaya lebih pantas dan cekap.

Sumber: Google blog

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 22 Jul 2018

Puas Hati Atau Tidak Dengan Kelajuan Internet? Luahkannya Dengan Undi Anda Di Sini

Kelajuan sambungan internet di Malaysia tidaklah begitu baik dan tidak sepadan dengan angka bulanan yang dibayar kepada pihak penyedia rangkaian sepertimana yang dilaporkan oleh  The World Bank: Malaysia Economic Monitor. Walaupun beberapa pengumuman serta tawaran naik […]

TECH Sat, 24 Aug 2019

Gunakan Emoji Didalam MacOS

Mula-mula saja susah sekali dah cuba mesti senang kan!

Automobile Mon, 25 Nov 2019

10 Hak Anda Perlu Tahu Sebelum Kereta Kena Tarik !

Kereta Kena Tarik? Apa perlu anda buat

TECH Thu, 1 Nov 2018

Cara Mudah Untuk “Screen shot” Panjang pada PC

Kami kongsikan cara mudah untuk membuat Long Screenshot pada PC Windows ataupun Apple. Caranya, mudah saja!

TECH Sat, 17 Feb 2018

Tips Muat Turun Video Daripada Instagram Tanpa Sebarang Aplikasi

Pernahkah anda teringin untuk memuat turn video daripada Instagram tetapi tidak tahu caranya?

TECH Tue, 3 Jul 2018

iPhone 2018 Didakwa 10% Lebih Laju Serta Digandingkan Dengan RAM 4GB

Platform penanda aras untuk mengukur prestasi telefon pintar, Geekbench, mempunyai satu kejutan bagi peminat Apple yang memperlihatkan keupayaan sebuah peranti didakwa sebagai iPhone 2018. Menggunakan nama kod “iPhone 11,2” dilengkapi dengan papan induk D321AP, beberapa pihak berpendapat […]

TECH Thu, 1 Mar 2018

3 Cara Membuat Tulisan Unik di WhatsApp

Nak kelainan sewaktu hantar mesej di WhatsApp, apa kata guna cara ini …

TECH Thu, 19 Jul 2018

MacBook Pro Dengan Cip Core-i9 Hadapi Masalah Penyejukan?

MacBook Pro yang dilancarkan Apple Inc. baru-baru ini telah mendapat naik taraf yang sepatutnya apabila cip pemprosesan Intel Core generasi ke-8 mula digunakan. Dengan tetapan terbaik, pengguna boleh mendapatkannya dengan cip Intel Core-i9 dengan clockspeed asas 2.9GHz dan storan […]

TECH Tue, 8 May 2018

Gunakan NOMO Jika Bateri Smartphone Habis Ketika Travel Ke Singapura

NOMO adalah powerbank yang direka dari Malaysia oleh pemegang Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan dan Pengasas jua CEO NOMO, Foo Jiarong

TECH Tue, 22 Jan 2019

Skip the Crowded Supermarkets this Year by Simple Using HappyFresh’s Delivery Service

There’s no need to drive out, search for parking, and then squeeze through crowds in supermarkets anymore.

| Live TV