TECH By: SGMS Putri November 25, 2018 @ 10:22am

‘Group Admin’ WhatsApp Boleh Senyapkan Ahli ‘Group’

WhatsApp atau Telegram semakin kerap digunakan sehingga kemudahan SMS kini semakin dilupakan. Menerusi aplikasi ini, pengguna dapat berhubung secara percuma selain dapat berhubung secara berkumpulan dengan fungsi Group yang terdapat dalam kebanyakkan aplikasi sembang yang ada sekarang.

Namun, pernahkah anda mengalami masalah group yang disalah gunakan? Sebagai contoh, group yang digunakan untuk berkongsi maklumat berkenaan kelas di kolej atau universiti tiba-tiba menjadi medan berceloteh oleh rakan sekelas anda? Kini, anda boleh menarik nafas lega kerana WhatsApp telah mendengar keluhan anda.

Menerusi satu laporan daripada akhbar Daily Mail, pihak Whatsapp kini sedang dalam usaha untuk membangunkan satu fungsi yang dinamakan ‘Restricted Groups’ yang akan membolehkan group admin untuk senyapkan ahli dalam grouptersebut. Ini bermakna, hanya group admin sahaja yang boleh menulis kiriman pada group tersebut.

Ahli group akan dapat membaca kiriman dari admin tersebut namun mereka tidak boleh membuat sebarang respon tanpa kebenaran admin. Untuk membolehkan kiriman dibuat, seseorang ahli tersebut perlu menghubungi group admin untuk mendapatkan kebenaran terlebih dahulu. Ia boleh dilakukan menerusi fungsi butang ‘Message Admin’ yang bakal disediakan.

Selain daripada itu, admin juga boleh menetapkan untuk tidak membenarkan ahli menukar apa-apa info berkenaan group seperti imej profil dan nama group tersebut. Bagaimanapun, fungsi ini dikatakan tidak akan kekal selama-lamanya apabila didakwa cuma akan kekal untuk 72 jam sahaja. Ini bermakna selepas 72 jam, ahli biasa akan dapat untuk membuat kiriman dalam group semula.

Namun, tidak ada maklumat tentang bagaimana untuk admin mengaktifkan semula fungsi ‘Restricted Group’ ini selepas tempoh 72 jam itu berakhir. Fungsi yang pernah diumumkan buat pertama kali pada bulan Disember tahun lalu ini masih lagi dalam percubaan oleh pihak WABetaInfo dan dijangka akan tersedia pada kemaskini yang akan datang.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 6 Jan 2019

52.2 Juta Pengguna Menjadi Mangsa, Google+ akan Ditutup Lebih Cepat

Pada mulanya Google akan menutup Google+ pada Ogos 2019. Walau bagaimanapun, keputusan baru diambil bahawa perkhidmatan rangkaian sosial akan ditutup dengan lebih cepat, iaitu April 2019. Kenapa itu?

Automobile Mon, 13 Jan 2020

英国研究:慢速驾驶致交通事故!死伤人数增加

超速驾驶绝对是容易引发恶性事故的交通违法行为,但你知道吗?其实开得「慢」也没有你想象中的安全。

TECH Mon, 4 Dec 2017

Tips Bagaimana Menambah Baik Penerimaan Isyarat Pada Peranti Mudah Alih

Kita sering mengalami masalah “signal” yang lemah pada peranti pintar sememangnya tidak asing lagi, terutamanya ketika berada berjauhan dengan antena penghantar isyarat.

Automobile Mon, 21 May 2018

Datuk Dahlan Zainuddin Terkejut Terima Cek Bernilai RM100,000

Jumlah ini adalah hasil sumbangan peribadi individu bernama Aryan Farhan, orang perseorangan dan sebuah syarikat sebagai tanda penghargaan buat Dahlan yang mengabdikan diri dalam bidang seni sejak 1975.

TECH Wed, 25 Jul 2018

Ayuh Bandingkan Spesifikasi Mi A1, Mi A2 Dan Mi A2 Lite

Xiaomi meneruskan lagi legasi Mi A1 menerusi model terbaru iaitu Mi A2 dan ditambah bersama satu lagi model berspesifikasi sedikit rendah dalam kelas permulaan Mi A2 Lite. Berada dalam kelas pertengahan, prestasi yang ditunjukkan oleh Mi A1 sangat […]

TECH Tue, 17 Jul 2018

Microsoft Mungkin Hadir Dengan Peranti Android Pertamanya Tidak Lama Lagi

Microsoft sebelum ini telah menghasilkan beberapa siri peranti telefon pintar yang dijalankan dengan sistem Windows Phone sepanjang pemilikkan mereka ke atas syarikat Nokia Mobile. Bagaimanapun, model-model berkenaan jelas gagal mendapat tempat di hati pengguna telefon pintar. Nokia […]

TECH Thu, 19 Jul 2018

Menghapuskan Folder Kosong Pada Android

Jika anda ingin membuang fail kosong yang berada dalam telefon anda,cubalah cara ini.

TECH Wed, 16 May 2018

居家伙伴新选择?波士顿动力机器狗SpotMini明年开卖

你还认为机器狗只是一般玩具吗?波士顿动力公司所研发的机器狗 SpotMini,可以穿梭于各种障碍,还可以成为生活小帮手喔!

TECH Tue, 11 Sep 2018

Daftar Akaun Baru Whatsapp Tanpa memerlukan Simkad

Sangat ringkas dan mudah.Cubalah!

TECH Fri, 23 Feb 2018

6 CARA KAWAL TELEFON PINTAR KANAK-KANAK

Jika sukar untuk menghalang anak-anak daripada menggunakan telefon pintar eloklah memastikan peranti berkenaan dilengkapi aplikasi selamat untuk mereka.

| Live TV