TECH By: SGMS Putri November 25, 2018 @ 10:22am

‘Group Admin’ WhatsApp Boleh Senyapkan Ahli ‘Group’

WhatsApp atau Telegram semakin kerap digunakan sehingga kemudahan SMS kini semakin dilupakan. Menerusi aplikasi ini, pengguna dapat berhubung secara percuma selain dapat berhubung secara berkumpulan dengan fungsi Group yang terdapat dalam kebanyakkan aplikasi sembang yang ada sekarang.

Namun, pernahkah anda mengalami masalah group yang disalah gunakan? Sebagai contoh, group yang digunakan untuk berkongsi maklumat berkenaan kelas di kolej atau universiti tiba-tiba menjadi medan berceloteh oleh rakan sekelas anda? Kini, anda boleh menarik nafas lega kerana WhatsApp telah mendengar keluhan anda.

Menerusi satu laporan daripada akhbar Daily Mail, pihak Whatsapp kini sedang dalam usaha untuk membangunkan satu fungsi yang dinamakan ‘Restricted Groups’ yang akan membolehkan group admin untuk senyapkan ahli dalam grouptersebut. Ini bermakna, hanya group admin sahaja yang boleh menulis kiriman pada group tersebut.

Ahli group akan dapat membaca kiriman dari admin tersebut namun mereka tidak boleh membuat sebarang respon tanpa kebenaran admin. Untuk membolehkan kiriman dibuat, seseorang ahli tersebut perlu menghubungi group admin untuk mendapatkan kebenaran terlebih dahulu. Ia boleh dilakukan menerusi fungsi butang ‘Message Admin’ yang bakal disediakan.

Selain daripada itu, admin juga boleh menetapkan untuk tidak membenarkan ahli menukar apa-apa info berkenaan group seperti imej profil dan nama group tersebut. Bagaimanapun, fungsi ini dikatakan tidak akan kekal selama-lamanya apabila didakwa cuma akan kekal untuk 72 jam sahaja. Ini bermakna selepas 72 jam, ahli biasa akan dapat untuk membuat kiriman dalam group semula.

Namun, tidak ada maklumat tentang bagaimana untuk admin mengaktifkan semula fungsi ‘Restricted Group’ ini selepas tempoh 72 jam itu berakhir. Fungsi yang pernah diumumkan buat pertama kali pada bulan Disember tahun lalu ini masih lagi dalam percubaan oleh pihak WABetaInfo dan dijangka akan tersedia pada kemaskini yang akan datang.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Automobile Sat, 30 Nov 2019

Lelaki Bina Helikopter Sendiri Sebab Tidak Suka ‘Traffic Jam’

Boleh buatkan satu tak sebab lambat nak tunggu kereta terbang!

TECH Sun, 22 Jul 2018

Puas Hati Atau Tidak Dengan Kelajuan Internet? Luahkannya Dengan Undi Anda Di Sini

Kelajuan sambungan internet di Malaysia tidaklah begitu baik dan tidak sepadan dengan angka bulanan yang dibayar kepada pihak penyedia rangkaian sepertimana yang dilaporkan oleh  The World Bank: Malaysia Economic Monitor. Walaupun beberapa pengumuman serta tawaran naik […]

TECH Fri, 28 Dec 2018

Cara Simpan Instagram Stories Orang Lain di Android

Jika anda ingin menyimpannya pada telefon pintar Android, anda memerlukan aplikasi pihak ketiga, contohnya Story Saver for Instagram.

TECH Mon, 24 Jun 2019

「有了这个行李箱」就可以带着衣柜去旅行了

出门旅行最头疼的是小小的行李箱,无法满足美美的衣服的存储空间,而且一不小心好看的衣服好要被弄得皱皱巴巴的……

Automobile Wed, 2 Jan 2019

Petrol Pump 跳枪再强灌?小心伤车又伤荷包!

补枪没问题,但 Petrol Pump 跳枪以后还再多次补枪到装不下就不太好了!

TECH Mon, 16 Sep 2019
TECH Sun, 10 Dec 2017

Diskaun Sehingga 80% Secara Dalam Talian Di Machines Untuk Apple

Bersempena dengan jualan dalam talian besar-besaran yang bakal berlangsung tepat jam 12 malam ini, salah satu pengedar sah Apple, Machines, akan menawarkan potongan harga sehingga 80% untuk beberapa produk terpilih. Jualan 12.12 itu akan dibuat pada gedung dalam […]

TECH Sun, 8 Sep 2019

Jika Telefon Pintar Terkena Air Ini Yang ‘Jangan Dilakukan”

Pernah terfikir telefon pintar anda bakal jatuh ke dalam air?

TECH Wed, 31 Jul 2019

谷歌不客气了!新手机可「隔空操作」

Google今年采取不同的策略,不仅承认开发下一代Pixel 4系列,并且逐步公开新机亮点;日前Google在官方部落格展示,Pixel 4具备手势操作与脸部辨识两大功能。

TECH Wed, 18 Dec 2019

Dengan Satu Hantaran Mesej Pada Aplikasi WhatsApp Menyebabkan Mesej Grup Dipadam

Berpunca daripada pepijat aplikasi tersebut yang boleh diekplotasi untuk dijadikan senjata oleh penyerang.

| Live TV