TECH By: SGMS Enal October 16, 2019 @ 11:07am

Guna Aplikasi ‘Body Shaming’ Boleh Didenda Dan Dipenjara

Seperti yang diketahui, body shaming merupakan perilaku negatif di mana seorang individu mengejek, memalukan dan mengkritik orang lain berkenaan tubuh badannya.

Jika dahulu perbuatan ini hanya dilakukan secara fizikal (berhadapan) namun seiiring dengan kemajuan teknologi, ramai yang menggunakan medium ini untuk melakukan perkara tidak sepatutnya.

Terbaru, Kementerian Kesihatan Malaysia ada memuatnaik ciapan di laman twitter tentang perkara ini. Pihak KKM menjelaskan bahawa perlakuan menghina fizikal seseorang menggunakan khidmat aplikasi sebenarnya boleh menjejaskan kesihatan mental mangsa.

Mangsa yang terjejas akan mengalami stress, gangguan emosi, hilang kecelaruan diri, kemurungan dan ada yang sehingga membunuh diri.

Di samping itu, KKM menjelaskan bahawa body shaming merupakan jenayah buli siber. Mangsa boleh buat laporan polis atau kepada SKMM. Mengikut Sekyen 233 (1)(b) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588), jika didapati bersalah boleh didenda tidak lebih RM50K atau penjara tidak lebih setahun atau kedua-duanya sekali.
 
Ciapan berkenaan mendapat perhatian dari netizen yang seterusnya memenuhi ruangan komen dengan pertanyaan, reaksi dan perkongsian pengalaman mereka.

Malah ada netizen yang mendakwa bahawa body shaming ini termasuklah perilaku mengejek speech impediments (halangan pertuturan), pelat, gagap dan sebagainya.

Selain itu, KKM turut menjawab soalan netizen berkaitan dengan perbuatan body shaming yang terjadi secara nyata dan menjelaskan tentang langkah yang sepatutnya diambil oleh mangsa.

Tidak terkecuali ada individu yang turut berkongsi pengalaman yang pernah terjadi kepada dirinya

Sumber: Kementerian Kesihatan Malaysia 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 27 Nov 2017

Kelebihan Aplikasi GBWhatsApp Yang Perlu Anda Ketahui

Jika ebelum ini kami telah kongsikan salah satu fungsi GBWhatsapp iaitu untuk menyembunyikan pesanan yang ada dalam aplikasi Whatsapp. Untuk makluman anda, aplikasi GBWhatsapp adalah modifikasi daripada alikasi Whatsapp yang asal. kepada yang sudah menggunakan […]

TECH Mon, 16 Dec 2019

Kerap Guna Telefon Sambil Mengiring, Tulang Belakang Membengkok

Alamak tulang belakang boleh bengkok bahaya ni.

TECH Tue, 3 Jul 2018

Huawei Dijangka Hadir Dengan Telefon Pintar Gaming Hujung Tahun Ini

Pasaran telefon pintar masa kini semakin berkembang dengan hadirnya model yang memfokuskan kepada permainan mudah alih. Sepertimana Razer dengan Razer Phone, Xiaomi dengan Black Shark dan terbaru, Asus melalui Asus ROG Phone. Tidak mahu ketinggalan, Huawei, […]

Automobile Sat, 30 Nov 2019

Lelaki Bina Helikopter Sendiri Sebab Tidak Suka ‘Traffic Jam’

Boleh buatkan satu tak sebab lambat nak tunggu kereta terbang!

TECH Mon, 14 May 2018

Papan Klip Terbaru Windows 10 Bakal Memudahkan Kerja-Kerja ‘Copy’ & ‘Paste’

Wow.. untuk pengguna Windows 10 memudahkan Kerja-Kerja ‘Copy’ & ‘Paste’

TECH Wed, 22 Jan 2020

Tips Tambah Baik Kelajuan Internet Di Rumah

Anda mungkin pernah beberapa kali menghadapi masalah internet perlahan di rumah, dan membuatkan anda lebih kecewa apabila telah membuat aduan kepada penyedia perkhidmatan namun tiada apa-apa perubahan berlaku. Penyedia perkhidmatan biasanya hanya akan menyediakan sambungan […]

TECH Fri, 14 Sep 2018

Cara Mudah Untuk Membaik Pulih Gambar Lama

Ingin mencantikkan semula gambar lama anda?Cubalah cara ini.

TECH Sun, 11 Nov 2018

Apa Dah Jadi Dengan mIRC, Friendster, Yahoo & MSN Messenger?

Adakah anda tahu terdapat laman sosial yang terawal wujud sebelum adanya Instagram dan sebagainya?

TECH Thu, 19 Jul 2018

Corning Gorilla Glass 6 Diperkenalkan, Mampu Tahan 15 Kali Jatuhan

Menggantikan paparan skrin peranti yang retak menjadi semakin mahal pada hari ini, jadi daya tahannya adalah amat penting. Sehubungan itu, syarikat pengeluar panel skrin dari Amerika, Corning telah memperkenalkan Gorilla Glass 6 bagi menyambung delegasi Gorilla Glass […]

TECH Sun, 20 Jan 2019

Modem 4G Rumah Terbaik Mampu Milik

Berikut kami kongsikan 2 jenis modem 4g versi rumah yang berkuasa tinggi dan mampu milik.

| Live TV