TECH By: SGMS Enal October 16, 2019 @ 11:07am

Guna Aplikasi ‘Body Shaming’ Boleh Didenda Dan Dipenjara

Seperti yang diketahui, body shaming merupakan perilaku negatif di mana seorang individu mengejek, memalukan dan mengkritik orang lain berkenaan tubuh badannya.

Jika dahulu perbuatan ini hanya dilakukan secara fizikal (berhadapan) namun seiiring dengan kemajuan teknologi, ramai yang menggunakan medium ini untuk melakukan perkara tidak sepatutnya.

Terbaru, Kementerian Kesihatan Malaysia ada memuatnaik ciapan di laman twitter tentang perkara ini. Pihak KKM menjelaskan bahawa perlakuan menghina fizikal seseorang menggunakan khidmat aplikasi sebenarnya boleh menjejaskan kesihatan mental mangsa.

Mangsa yang terjejas akan mengalami stress, gangguan emosi, hilang kecelaruan diri, kemurungan dan ada yang sehingga membunuh diri.

Di samping itu, KKM menjelaskan bahawa body shaming merupakan jenayah buli siber. Mangsa boleh buat laporan polis atau kepada SKMM. Mengikut Sekyen 233 (1)(b) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588), jika didapati bersalah boleh didenda tidak lebih RM50K atau penjara tidak lebih setahun atau kedua-duanya sekali.
 
Ciapan berkenaan mendapat perhatian dari netizen yang seterusnya memenuhi ruangan komen dengan pertanyaan, reaksi dan perkongsian pengalaman mereka.

Malah ada netizen yang mendakwa bahawa body shaming ini termasuklah perilaku mengejek speech impediments (halangan pertuturan), pelat, gagap dan sebagainya.

Selain itu, KKM turut menjawab soalan netizen berkaitan dengan perbuatan body shaming yang terjadi secara nyata dan menjelaskan tentang langkah yang sepatutnya diambil oleh mangsa.

Tidak terkecuali ada individu yang turut berkongsi pengalaman yang pernah terjadi kepada dirinya

Sumber: Kementerian Kesihatan Malaysia 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sat, 10 Aug 2019

Buat Kod “Barcode” Menggunakan Android!

Kod Bar rupanya boleh dibuat melalui peranti juga, menjadikan kerja lebih senang dan mudah

TECH Mon, 9 Apr 2018

Cara Kosongkan Storan Android Yang Penuh Kerana Whatsapp

Berikut kami kongsikan cara mudah untuk memadam fail  dalam peranti pintar yang anda terima daripada Whatsapp.

TECH Sun, 15 Jul 2018

Simpan Video YouTube Untuk Ditonton Diwaktu Yang Lain

Ingin menonton ‘Youtube’ tetapi tiada masa?Cubalah cara ini.

TECH Thu, 12 Jul 2018

Rasmi – Huawei Nova 3 Hadir Dengan 4 Kamera dan Sokongan GPU Turbo

Huawei Nova merupakan satu lagi siri di bawah jenama Huawei selain Huawei Mate, Huawei P dan banyak lagi. Terbaru, Huawei telah mengesahkan mereka akan melancarkan sebuah lagi peranti bagi siri berkenaan iaitu Huawei Nova 3 dalam satu […]

TECH Wed, 7 Nov 2018
TECH Wed, 6 Jun 2018

Cara Untuk Menukar Audio Kepada Teks

Tips berikut sangat sesuai untuk para pelajar ataupun kepada yang ingin menterjemah rakaman suara audio terus kepada salinan teks.

TECH Thu, 5 Jul 2018

Reka Bentuk Serta Spesifikasi Huawei Nova 3 Tertiris

Pada ketika ini desas-desus mengenai kedatangan model baru, Huawei Nova 3 sudah mula hebat diperkatakan. Berada dalam kelas pertengahan, Huawei Nova 3 dijangkakan pelancarannya pada 18 Julai depan. Khabar angin paling menarik mengenai peranti ini adalah ia […]

TECH Sat, 31 Mar 2018

Cara Kembalikan Butang ‘View Image’ Pada Carian Gambar Google

Mencari gambar menggunakan Google Image adalah perkara yang biasa kita lakukan tiap kali ingin mencari sesuatu gambar di laman internet. Sebelum ini, terdapat satu butang khas dinamakan ‘View Image’ di Google Images untuk membolehkan pengguna […]

TECH Sun, 10 Mar 2019

Nokia is Running a Grand Sale, as Low as RM219!

Hurry! It’s for a limited time only!

TECH Sat, 15 Sep 2018

Cara Padam Gambar Atau Video Pendua Pada iPhone

Antara cara untuk mengosongkan ruang storan untuk Iphone anda.

| Live TV