TECH By: Rosli Ab Rahman November 7, 2018 @ 6:23pm

Hanya Guna Gambar, Carian Lebih Mudah Untuk Pengguna Android

Google merupakan agen carian yang teragung dekad ini, walaupun terdapat banyak lagi agen carian yang seakan dengannya, ia tidak mampu menandingi keunikan yang ada pada Google.

Carian menggunakan gambar sememangnya sudah biasa dilakukan mengunakan Google pada PC, namun sekiranya menggunakan peranti pintar ianya agak leceh untuk dilakukan. Berikut kami kongsikan cara mudah untuk anda melakukan carian menggunakan gambar pada peranti pintar.

Pertama sekali pasang aplikasi “Search By Image” 

Seterusnya buka aplikasi tersebut dan tap pada menu “+” pada bawah sebelah kanan. Kemudian pilih menu Image Gallery untuk memilih gambar yang ingin anda buat carian.

 

 

Pilih gambar dan seterusnya tap pada menu Buka

 

Anda boleh edit gambar tersebut sekiranya perlu. Setelah selesai, tap pada ikon carian dibahagian bawah.

 

Aplikasi Search By Image akan memulakan cariannya pada Google dan berikut adalah contoh hasilnya. Sekiranya anda ingi membuka carian tersebut pada aplikasi Google Chrome boleh sahaja tap pada ikon Globe pada atas sebelah kanan

 

Ini sahaja sedikit perkongsian daripada kami kali ini, semoga bermanfaat!

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 7 Feb 2018

AKTOR KACAK SENTAP DENGAN BAKAL MERTUA

Perselisihan faham berlaku apabila Zul menganggap lelaki berusia 60 tahun itu sebagai seorang yang tidak matang dan tidak gentle…

TECH Tue, 10 Jul 2018

Grab Super App- Himpunkan Pelbagai Perkhidmatan Dalam Satu Aplikasi Utama

Bukan sekadar aplikasi perkhidmatan perkongsian kenderaan, Grab mahukan fungsi yang lebih banyak lagi untuk aplikasi utama mereka. Itulah misi baru yang bakal dilaksanakan oleh Grab dalam memenuhi keperluan serta kehendak jutaan pengguna. Bagi merealisasikan perancangan […]

Hiburan Tue, 31 Jul 2018

Sajat, Aliff Syukri Bakal Duet Dengan Penyanyi Indonesia?

Dua jutawan kosmetik popular itu dijangka terbang ke Indonesia bagi membincangkan proses menghasilkan single akan datang ini.

Hiburan Fri, 23 Nov 2018

Saharul Ridzwan Jadi Rapper Pula?

Wow, tak sabar kami nak dengar single terbaru Saharul ni nanti. Sure gempak kan. Yang penting…Saharul tak guna autotune okay!

Hiburan Fri, 20 Mar 2020

ICSYVM3: Yusry Tak Setuju Dengan Erra Fazira?

Fuhh macam best je minggu ni!

TECH Tue, 13 Aug 2019

Nak Cari DiMana Anda Letak Handphone?

Tak tahu letak mana handphone sebab lupa, cuba cari ni!

Hiburan Sun, 13 May 2018

Tahniah! Mat Dan Dah Jadi Ayah

Menerusi entri tersebut, Mat Dan atau nama Islamnya, Kareef Daniel Abdullah memuat naik sekeping foto bayi.

Hiburan Thu, 13 Dec 2018
Hiburan Tue, 18 Dec 2018
Hiburan Mon, 24 Jun 2019

‘Sumpah Saya Tak Ingat’- Radhi OAG Lupa Frasa Cerai

“Saya berharap dia jujur kepada mahkamah kerana proses ini sangat rumit. Malah, saya juga terikat dengan komitmen kerja,” kata Ayu.

| Live TV