TECH By: SGMS Enal November 2, 2017 @ 10:27am

IMEI : Apa Maksud IMEI?

IMEI. Tahukah anda apa itu IMEI?

Setiap peranti pintar sama ada Android ataupun Apple, yang mahal ataupun murah, semuanya mempunyai satu set nombor yang dikenali sebagai IMEI. Nombor tersebut merupakan identiti unik bagi setiap peranti pintar.

Admin yakin, ramai diantara anda yang sudah tahu akan kewujudan nombor ini, berikut kami kongsikan cara-cara untuk menyemak nombor IMEI dan kegunaannya.

Nombor IMEI pada Android

Untuk menyemak nombor IMEI pada eranti Android anda boleh sahaja masuk ke bahagian Settings > About phone > Status. Cara lainnya adalah dengan menaip kod  *#06# pada ruangan panggilan.

Selain daripada itu, nombor IMEI juga boleh disemak pada bahagian tepi kotak peranti yang biasanya akan dilekat dengan pelekat bernombor sepeti berikut.

Nombor IMEI pada iPhone

Untuk iPhone, anda boleh sahaja mendapatkan nombor tersebut dengan menaip kod  *#06# pada ruangan panggilan dan semak pada bahagian belakang peranti seperti berikut.

Apakah Fungsi IMEI ?

Kebanyakan pengguna peranti pintar tidak menganggap IMEI sebagai sesuatu yang penting, apatah lagi untuk menghafal atau mencatatnya. Tahukah anda bahawa IMEI memainkan peranan yang cukup signifikan, kerana IMEI boleh digunakan untuk menyekat penggunaan peranti yang telah dicuri dan juga digunakan untuk mengesannya melalui GPS. Apa yang perlu anda lakukan ialah dengan meminta bantuan daripada pusat servis peranti yang anda gunakan.

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat buat anda semua!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 11 Jan 2019

Galaxy S10 Mempunyai Tiga Kamera dan Bezel Super Tipis

Selepas Galaxy S10 +, kini giliran Galaxy S10 mendedahkan. Adakah Forbes menunjukkan bahagian selongsong dari telefon pintar ini. Mempunyai tiga kamera dan bezel di sekitar skrin yang sangat nipis.

TECH Thu, 12 Jul 2018

Purata Kelajuan Internet Global Meningkat 23% Berbanding Tahun Lepas

Internet yang pantas amat penting bagi kehidupan seharian pada hari ini. Ia jelas penting dalam membantu manusia untuk menyelesaikan pelbagai tugasan kerja, membuat pesanan makanan mahupun untuk berhibur. Namun, adakah internet hari ini sudah cukup […]

TECH Sat, 25 Nov 2017

Asli Atau Palsu? Cara Menguji Keaslian Telefon Pintar Anda

Pernahkah anda tertanya-tanya sama ada peranti yang anda miliki selama ini adalah asli atau pun palsu (tiruan)?

TECH Wed, 25 Apr 2018

Teringin Menjadi Angkasawan? Ambil Ujian Dari NASA Sekarang

Anda pernah mempunyai cita-cita untuk menjadi angkasawan?  Jika anda rasa anda layak untuk menjadi angkasawan, ada satu laman sesawang yang membolehkan anda mengambil ujian yang diberikan kepada calon angkasawan pada tahun 1969. Ujian ini dibahagikan kepada 5 […]

TECH Sat, 27 Jul 2019
TECH Tue, 30 Jul 2019

IPhone Tahun 2020 Bakal Dapat Sokongan 5G?

Pada tahun 2020 adalah satu sasaran utama untuk keluaran model iPhone dengan sokongan 5G.

TECH Wed, 9 Oct 2019

IG取消「Following」追踪功能!再也法看到他人活动纪录

Instagram 最新抛出震撼弹,取消「追踪中」的所有活动纪录!

TECH Wed, 20 Feb 2019

不只心情更好!暂停使用Facebook连政治倾向都少了

研究发现,关闭Facebook帐号的人,过得更快乐。

TECH Tue, 10 Jul 2018

Samsung Galaxy S10 Versi Bajet Bakal Hadir Tanpa Pengimbas Cap Jari Dalam Skrin

Samsung pernah dilaporkan bercadang untuk memperkenalkan tiga versi berbeza bagi peranti premium mereka, Galaxy S10 kelak. Versi yang digembar-gemburkan ialah Galaxy S10, S10+ dan sebuah lagi versi Galaxy S10 yang lebih mampu milik. Terdapat juga laporan yang […]

TECH Sat, 25 Aug 2018

Cara Mendapatkan Centang Biru Verified di Akaun Instagram

Tahukah pengguna yang ingin mendapatkan verified dari Instagram. Bagaimana caranya?

| Live TV