TECH By: Rosli Ab Rahman December 17, 2018 @ 10:11am

Ini adalah satu siri teknologi canggih pada Snapdragon 855

Selepas secara rasmi melancarkan Snapdragon 855, Qualcomm secara langsung memperincikan SoC generasi baru. Kami juga berpeluang untuk mengetahui secara langsung semua spesifikasi Snapdragon 855 yang diramalkan sebagai SoC 5G yang pertama.

Dikatakan, Qualcomm membina Snapdragon 855 dengan fabrikasi 7 nanometer di mana CPU Kryo 485 dilekatkan. Ya! Prestasi tuntutan meningkat 45% berbanding Snapdragon 845.

Ini seni bina Octa-teras 64-bit terdiri daripada satu kuasa teras yang mempunyai kelajuan jam sehingga 2.84 GHz yang dibantu oleh tiga teras sehingga 2.42 GHz. Di samping itu, terdapat juga empat teras penjimatan kuasa yang mempunyai kelajuan jam sehingga 1.8 GHz.

Sementara itu, Qualcomm juga menekankan bahawa platform mudah alih SoC yang terbaru telah disokong oleh GPU Adreno 640 dan mampu memberikan peningkatan grafik sehingga 20 peratus lebih cepat. Terdapat juga sokongan untuk API Vulkan 1.1, OpenGL ES 3.2 dan OpenCL 2.0 FP.

Sokongan Codec HDR dengan HDR10 +, HDR10 dan Dolby Vision juga dimasukkan untuk menyediakan pengalaman menonton video berkualiti tinggi dan menjimatkan bateri. SoC ini juga menyokong skrin HDR 4K dan dua skrin luaran dengan resolusi setaraf. Terdapat juga penyahkod H.265 dan VP9.

Untuk bermain permainan, Snapdragon 855 juga boleh menawarkan warna sinematik HDR sebenar. Tidak boleh dilepaskan, SoC ini juga menyokong VR dalam pemutaran video penuh dan 8K 360 VR.

Berkenaan dengan kecerdasan buatan, alias AI, Qualcomm AI Enjin multi-teras generasi ke-4 dan Hexagon 690 Processor membenarkan prestasi AI menjadi tiga kali lebih tinggi daripada generasi terdahulu. Satu perkara yang menarik, Qualcomm juga membenamkan API Rangkaian Neural Android.

Walaupun berkaitan dengan pengkomputeran fotografi, Snapdragon 855 disokong oleh Pemproses Isyarat Imej Wawasan Komputer (CV-ISP) dengan Spectra 380 ISP. Ini membolehkan penggunaan dua kamera 22 MP @ 30fps dan kamera 48 MP tunggal @ 30fps.

Dengan penderiaan mendalam berasaskan perkakasan, kelebihannya ialah membolehkan penangkapan video, klasifikasi objek dan segmen objek masa nyata pada resolusi HDR @ 60fps 4K. Dalam amalan, ini membolehkan mengambil video dengan objek masa nyata atau perubahan latar belakang.

Di samping itu, penangkapan video HDR10 + boleh menyimpan lebih daripada 1 bilion warna, sementara kemungkinan lain dapat menghasilkan video perlahan-bergerak 480fps dengan resolusi 720p. HEVC (H.265) menangkap video dan fungsi rakaman video HEIF mengurangkan saiz fail sehingga 50%.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Snapdragon 855 telah menyokong 5G pelbagai gigabit. Walau bagaimanapun, hanya modem Snpadragon X24 LTE berada di dalamnya. Modem Snapdragon X50 menyokong 5G untuk band frekuensi Sub-6 GHz dan mmWave yang mampu menyampaikan prestasi purata 20 kali lebih cepat.

Di samping itu, Snapdragon 855 juga menyokong Wi-Fi 802.11 yang menjanjikan 10Gbps dan latensi rendah yang sama dengan kabel. Qualcomm juga menjanjikan pada SoC mudah alih yang akan dirasakan oleh pengguna pada separuh pertama tahun 2019.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 5 Jul 2018

Razer Huntsman Dengan Suis Mekanikal Cahaya Yang Lebih Pantas

Papan kekunci mekanikal telah lama berada di pasaran dengan papan kekunci IBM Model M diingati sebagai bapa papan kekunci mekanikal moden dengan penggunaan teknologi suis ikonik, buckling spring pada ketika itu membuatkan pengalaman menaip di atasnya lebih […]

TECH Sat, 22 Jun 2019

Aplikasi Android, Cymera Jadikan Camera Phone Seperti DSLR

Cymera mampu jadikan kamera telefon pintar anda seperti DSLR dengan menambah efek padanya.

TECH Fri, 26 Apr 2019

EduStore: Allowing Students & Educators Access to Amazing Content at Lower Prices

It’s a great access to better quality content for learning and teaching.

TECH Mon, 29 Apr 2019

Untuk Anda Yang Sedang Berjuang Berhenti Merokok, Baca Artikel Ini!

60,000 rakyat Malaysia sudah menggunakannya, korang bila lagi?

TECH Thu, 8 Mar 2018

9 Teknologi Menakjubkan!

Di zaman teknologi dan digital ini, bermacam-macam teknologi dicipta oleh manusia-manusia yang suka berinovasi. Mari kita lihat beberapa penemuan teknologi yang dapat di kategorikan sebagai sangat berinovasi dan menakjubkan yang mungkin tidak ketahui oleh semua […]

TECH Fri, 15 Dec 2017

Perkhidmatan TM WiFi Kini Dikenali Sebagai [email protected]

Dahulunya dikenali sebagai TM WiFi, ia merupakan satu perkhidmatan dari TM Malaysia yang menyediakan kemudahan WiFi untuk kawasan awam di lebih 4000 lokasi seluruh negara. Terbaru, syarikat komunikasi gergasi negara itu telah mengumumkan penjenamaan semula […]

Automobile Tue, 18 Sep 2018

养车小知识:Engine Bay可以用水清洗吗?

用水清洗 Engine Bay 真的会造成引擎和电子部件损坏吗?

TECH Mon, 30 Sep 2019

Kongsi Kata Laluan Wifi Tanpa Diketahui Orang

Siapa yang tak nak wifi kan

Automobile Thu, 19 Jul 2018

常识分享:交通圈正确用法知多少?

交通圈,是为了让交通更顺畅,减低车子在装有交通灯的十字路口停下来的时间以及降低意外发生的几率。可是,马来西亚的交通圈恰好跟以上的说法完全相反,这到底是为什么呢?

TECH Wed, 3 Jan 2018

11 Perkara Menarik Tentang Google Earth Sepanjang Tahun Lepas

Selamat ulang tahun pertama Google Earth!

| Live TV