TECH By: Rosli Ab Rahman December 17, 2018 @ 10:11am

Ini adalah satu siri teknologi canggih pada Snapdragon 855

Selepas secara rasmi melancarkan Snapdragon 855, Qualcomm secara langsung memperincikan SoC generasi baru. Kami juga berpeluang untuk mengetahui secara langsung semua spesifikasi Snapdragon 855 yang diramalkan sebagai SoC 5G yang pertama.

Dikatakan, Qualcomm membina Snapdragon 855 dengan fabrikasi 7 nanometer di mana CPU Kryo 485 dilekatkan. Ya! Prestasi tuntutan meningkat 45% berbanding Snapdragon 845.

Ini seni bina Octa-teras 64-bit terdiri daripada satu kuasa teras yang mempunyai kelajuan jam sehingga 2.84 GHz yang dibantu oleh tiga teras sehingga 2.42 GHz. Di samping itu, terdapat juga empat teras penjimatan kuasa yang mempunyai kelajuan jam sehingga 1.8 GHz.

Sementara itu, Qualcomm juga menekankan bahawa platform mudah alih SoC yang terbaru telah disokong oleh GPU Adreno 640 dan mampu memberikan peningkatan grafik sehingga 20 peratus lebih cepat. Terdapat juga sokongan untuk API Vulkan 1.1, OpenGL ES 3.2 dan OpenCL 2.0 FP.

Sokongan Codec HDR dengan HDR10 +, HDR10 dan Dolby Vision juga dimasukkan untuk menyediakan pengalaman menonton video berkualiti tinggi dan menjimatkan bateri. SoC ini juga menyokong skrin HDR 4K dan dua skrin luaran dengan resolusi setaraf. Terdapat juga penyahkod H.265 dan VP9.

Untuk bermain permainan, Snapdragon 855 juga boleh menawarkan warna sinematik HDR sebenar. Tidak boleh dilepaskan, SoC ini juga menyokong VR dalam pemutaran video penuh dan 8K 360 VR.

Berkenaan dengan kecerdasan buatan, alias AI, Qualcomm AI Enjin multi-teras generasi ke-4 dan Hexagon 690 Processor membenarkan prestasi AI menjadi tiga kali lebih tinggi daripada generasi terdahulu. Satu perkara yang menarik, Qualcomm juga membenamkan API Rangkaian Neural Android.

Walaupun berkaitan dengan pengkomputeran fotografi, Snapdragon 855 disokong oleh Pemproses Isyarat Imej Wawasan Komputer (CV-ISP) dengan Spectra 380 ISP. Ini membolehkan penggunaan dua kamera 22 MP @ 30fps dan kamera 48 MP tunggal @ 30fps.

Dengan penderiaan mendalam berasaskan perkakasan, kelebihannya ialah membolehkan penangkapan video, klasifikasi objek dan segmen objek masa nyata pada resolusi HDR @ 60fps 4K. Dalam amalan, ini membolehkan mengambil video dengan objek masa nyata atau perubahan latar belakang.

Di samping itu, penangkapan video HDR10 + boleh menyimpan lebih daripada 1 bilion warna, sementara kemungkinan lain dapat menghasilkan video perlahan-bergerak 480fps dengan resolusi 720p. HEVC (H.265) menangkap video dan fungsi rakaman video HEIF mengurangkan saiz fail sehingga 50%.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Snapdragon 855 telah menyokong 5G pelbagai gigabit. Walau bagaimanapun, hanya modem Snpadragon X24 LTE berada di dalamnya. Modem Snapdragon X50 menyokong 5G untuk band frekuensi Sub-6 GHz dan mmWave yang mampu menyampaikan prestasi purata 20 kali lebih cepat.

Di samping itu, Snapdragon 855 juga menyokong Wi-Fi 802.11 yang menjanjikan 10Gbps dan latensi rendah yang sama dengan kabel. Qualcomm juga menjanjikan pada SoC mudah alih yang akan dirasakan oleh pengguna pada separuh pertama tahun 2019.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 24 Jul 2018

Xiaomi Mi Max 3 Pro Pula Tersenarai Pada Laman Sesawang Qualcomm

Xiaomi baru-baru ini telah mengesahkan bahawa peranti naiktaraf bagi model Mi Max 3 akan diperkenalkan sebagai Mi Max 3 Pro. Bagaimanapun, mereka tidak memberi penjelasan lanjut berkenaan peranti tersebut semasa pengumuman itu. Namun, menurut laporan terkini, Xiaomi Mi Max […]

TECH Sun, 24 Mar 2019

Samsung’s New A30 and A50 Models Created Specifically for Younger Generations

It’s suitable for all ages but there are many features which youngsters in particular will truly enjoy.

Automobile Thu, 19 Jul 2018

常识分享:交通圈正确用法知多少?

交通圈,是为了让交通更顺畅,减低车子在装有交通灯的十字路口停下来的时间以及降低意外发生的几率。可是,马来西亚的交通圈恰好跟以上的说法完全相反,这到底是为什么呢?

TECH Mon, 16 Jul 2018

Papan Kekunci MacBook Pro 2018 Dilengkapi Dengan Mekanisma Penyekatan Habuk

MacBook Pro 2018 telah dilancarkan oleh Apple Inc beberapa hari lalu dengan peningkatan spesifikasi seperti cip Intel generasi ke-8 dan juga kad grafik GPU yang baharu. Namun bukan itu pengguna MacBook Pro nantikan kerana versi […]

TECH Wed, 25 Sep 2019

Tiga Langkah Mudah Tingkatkan Kelajuan Komputer Peribadi

Proses yang lambat pada komputer biasanya dikaitkan dengan ruang kosong pada cakera keras perantiselain daripada prestasi RAM dan unit pemprosesannya.

TECH Thu, 20 Sep 2018

你像哪个名画人物?快用这个App测看看

美国科技巨头Google除了发展搜寻引擎与网路服务外,近年也致力于推广艺术与文化,并开发Google Arts & Culture应用程式,将整个线上美术馆带进了手机时代。

Automobile Thu, 26 Jul 2018

Metal vs Kaca vs Plastik, Material Apa yang Terbaik Untuk Smartphone?

Metal, kaca dan plastik adalah tiga material yang sering kita lihat dan digunakan oleh sejumlah pabrikan untuk mengemas bodi smartphone. Dari ketiganya, material mana yang terbaik?

Events Thu, 31 Jan 2019
TECH Mon, 28 Jan 2019

网页版十年挑战!还记得脸书、Youtube等网站十年前的模样吗?

你十年挑战了吗?最近在社群中颇为热门的 #10yearchallenge,引起了一波回顾潮;你每天刷刷脸书之外,还会造访什么网站呢?我们就来个十年挑战网页版……

TECH Mon, 27 Nov 2017

Kelebihan Aplikasi GBWhatsApp Yang Perlu Anda Ketahui

Jika ebelum ini kami telah kongsikan salah satu fungsi GBWhatsapp iaitu untuk menyembunyikan pesanan yang ada dalam aplikasi Whatsapp. Untuk makluman anda, aplikasi GBWhatsapp adalah modifikasi daripada alikasi Whatsapp yang asal. kepada yang sudah menggunakan […]

| Live TV