TECH By: Rosli Ab Rahman June 9, 2019 @ 10:53am

Inilah Cara Memasang Android P Beta

Pada acara Google I / O 2018 yang terakhir, syarikat Amerika secara rasmi memperkenalkan Program P Android Beta untuk beberapa telefon pintar, seperti Telefon Penting, Sony Xperia XZ2, OnePlus 6 (akan datang), Xiaomi Mi Mix 2S, Nokia 7 Plus, Oppo R15 Pro, Vivo X21 UD dan Vivo X21.

Jika anda mempunyai salah satu telefon pintar di atas dan ingin mencuba untuk merasakan ciri-ciri baru di Android. Di sini kami akan menyediakan tutorial peningkatan versi Android P dengan contoh-contoh telefon pintar Sony Xperia XZ2.

Install Android P Beta

Pertama, pastikan telefon pintar anda menyokong program ini, bagaimana untuk menyemaknya boleh pergi terus ke halaman Android P Beta Devices. Kerana kita menggunakan Sony Xperia XZ2, apabila mengklik butang “Dapatkan The Beta”, ia akan diarahkan ke halaman Android P Beta for Xperia XZ2. Terdapat juga senarai ciri terkini yang boleh anda lihat pada halaman.

Anda perlu tahu, proses ini akan menghapuskan data yang disimpan pada telefon pintar. Jadi pastikan anda telah membuat cadangan sebelum dan jangan lupa untuk memeriksa kapasiti bateri melebihi 50%.

Bagi pengguna Xperia XZ2, anda mesti memuat turun software Xperia Companion v2.1 atau lebih tinggi. Kemudian buka perisian dan sambungkan telefon pintar ke komputer dengan kabel data.

Jika sudah disambungkan, tahan butang “ALT” sambil menekan menu Pembaikan Perisian kemudian pilih perisian Pratonton Android P. Apabila anda mengklik butang Seterusnya, proses memuat turun fail naik taraf akan dijalankan.


Selepas muat turun selesai, proses seterusnya adalah pemasangan. Satu perkara yang harus diingat ialah tidak memutuskan hubungan antara telefon pintar dengan komputer. Sekiranya telefon pintar secara automatik menggunakan Android P.

Itulah cara memasang Android P Beta dengan contoh telefon pintar Sony Xperia XZ2. Jika anda adalah pengguna telefon pintar yang lain, anda boleh terus melawat halaman tersebut Android P Beta Devices untuk proses menaik taraf lengkap. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 8 Oct 2019

Cara Mengaktifkan Tema Gelap Di Windows 10 v1903

Tema gelap Windows 10 ditambah baik sejak pertama kali ia diperkenalkan tahun lalu.

TECH Sat, 21 Jul 2018

Nokia ‘Pisang’ Tiruan Dijual Secara Berleluasa Di Pasaran Malaysia

HMD Global telah memberi amaran kepada pengguna atau peminat peranti Nokia di Malaysia agar berhati-hati dalam membeli peranti Nokia 8110 4G. Ini kerana mereka menerima laporan bahawa wujudnya penjualan peranti tiruan bagi model tersebut secara berleluasa di pasaran tempatan. Nokia 8110

TECH Tue, 24 Jul 2018

Fuchsia Ganti Android, Betul Atau Tidak?

Dua tahun lalu, Google secara senyap telah membangunkan satu sistem operasi baru dikenali sebagai Fuchsia. Berbeza dari sistem operasi yang lain, Fuchsia tidak dibangunkan dengan kernel Linux tetapi berasaskan mikrokernel baru yang dipanggil Zircon dimana awalnya dikenali sebagai Magenta.

TECH Thu, 19 Apr 2018

Apple Mungkin Keluarkan Peranti iPhone Lebih Besar dan Murah

Walaupun Kuo adalah sumber yang mempunyai rekod yang baik dalam menyampaikan khabar angin berkenaan produk Apple, ura-ura berkenaan peranti-peranti ini masih lagi menjadi tanda-tanya.

TECH Wed, 13 Jun 2018

Cara Untuk Maksimumkan Prestasi iPhone Lama

Jika IPhone lama anda terasa semakin hari semakin perlahan,anda boleh cuba tips ini.

TECH Mon, 3 Dec 2018

Cara Mengatasi Google Play Store Error

kalau anda ada masalah google play store error boleh mencuba tips ini

TECH Thu, 9 Aug 2018

Cara Unik Mengambil Screenshot Lewat Google Assistant

Menangkap gambar yang ada di layar smartphone dengan cara konvensional? Guna tips ini

TECH Fri, 22 Jun 2018

Matikan Peranti Sekiranya Tombol “Power” Rosak

Jika butang ‘Power’ telefon pintar anda rosak,anda boleh cuba teknik ini.

TECH Fri, 27 Jul 2018

Jepun Perkenal Sistem Bagi Elakkan Pekerja Tidur Semasa Bekerja

Jepun memang terkenal dengan kemajuan teknologi yang dihasilkan dan digunakan di negara mereka. Walaubagaimanapun, mereka juga muncul sebagai negara yang mempunyai pekerja yang paling kurang waktu rehat di dunia. Menurut kajian, purata pekerja di negara

Automobile Tue, 3 Apr 2018

史上最贵休旅车! Karlmann King让你化身蝙蝠侠

地表上最贵的休旅车,是Bentley、还是Lamborghini?答案是Karlmann King!

| Live TV