TECH By: Rosli Ab Rahman June 9, 2019 @ 10:53am

Inilah Cara Memasang Android P Beta

Pada acara Google I / O 2018 yang terakhir, syarikat Amerika secara rasmi memperkenalkan Program P Android Beta untuk beberapa telefon pintar, seperti Telefon Penting, Sony Xperia XZ2, OnePlus 6 (akan datang), Xiaomi Mi Mix 2S, Nokia 7 Plus, Oppo R15 Pro, Vivo X21 UD dan Vivo X21.

Jika anda mempunyai salah satu telefon pintar di atas dan ingin mencuba untuk merasakan ciri-ciri baru di Android. Di sini kami akan menyediakan tutorial peningkatan versi Android P dengan contoh-contoh telefon pintar Sony Xperia XZ2.

Install Android P Beta

Pertama, pastikan telefon pintar anda menyokong program ini, bagaimana untuk menyemaknya boleh pergi terus ke halaman Android P Beta Devices. Kerana kita menggunakan Sony Xperia XZ2, apabila mengklik butang “Dapatkan The Beta”, ia akan diarahkan ke halaman Android P Beta for Xperia XZ2. Terdapat juga senarai ciri terkini yang boleh anda lihat pada halaman.

Anda perlu tahu, proses ini akan menghapuskan data yang disimpan pada telefon pintar. Jadi pastikan anda telah membuat cadangan sebelum dan jangan lupa untuk memeriksa kapasiti bateri melebihi 50%.

Bagi pengguna Xperia XZ2, anda mesti memuat turun software Xperia Companion v2.1 atau lebih tinggi. Kemudian buka perisian dan sambungkan telefon pintar ke komputer dengan kabel data.

Jika sudah disambungkan, tahan butang “ALT” sambil menekan menu Pembaikan Perisian kemudian pilih perisian Pratonton Android P. Apabila anda mengklik butang Seterusnya, proses memuat turun fail naik taraf akan dijalankan.


Selepas muat turun selesai, proses seterusnya adalah pemasangan. Satu perkara yang harus diingat ialah tidak memutuskan hubungan antara telefon pintar dengan komputer. Sekiranya telefon pintar secara automatik menggunakan Android P.

Itulah cara memasang Android P Beta dengan contoh telefon pintar Sony Xperia XZ2. Jika anda adalah pengguna telefon pintar yang lain, anda boleh terus melawat halaman tersebut Android P Beta Devices untuk proses menaik taraf lengkap. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 21 Feb 2018

BUAT PEMBAYARAN DARI PERGELANGAN TANGAN!

Terbaharu, peranti wearable nombor satu di dunia ini merancang melancarkan aplikasi pembayaran mudah alih yang dikenali sebagai Fitbit Pay di Malaysia.

LIFESTYLE Thu, 29 Aug 2019
TECH Mon, 26 Aug 2019

7 Cara Mengurangkan Storage iPhone

Tak perlu risau lagi kalau anda guna iPhone dan dapat ‘storage full’

TECH Sun, 24 Mar 2019

Cara Untuk Dapatkan FPS Tertinggi Semasa Bermain PUBG Mobile

Main PUBG Mobile lag tapi bukan sebab internet…..

TECH Mon, 23 Jul 2018

Sony Bakal Keluarkan PlayStation 4 Edisi Spider Man

Sony dikhabarkan bakal menampilkan konsol edisi istimewa sempena dengan pelancaran permainan video Spider Man yang dijangka berlangsung pada September hadapan. Model PlayStation 4 Pro berwarna merah itu diperkemaskan lagi dengan logo Spider Man pada bahagian […]

TECH Sat, 30 Jun 2018
TECH Sat, 18 Nov 2017

Google Chrome Dan 8 Fungsi Rahsianya Yang Perlu Anda Tahu

Google Chrome adalah aplikasi yang popular dan menjadi pilihan ramai seperti Firefox, dan Safari.

TECH Thu, 22 Nov 2018

Cara Untuk Mengatasi masalah SMS tidak “Delivered” Pada iPhone

Kepada pengguna iPhone, fungsi iMessage sememangnya sangat menarik dan unik untuk digunakan. Walaubagaimanapun, akan terjadi masalah SMS tidak sampai sekiranya tiada sambungan internet. Ini kerana iMessege berkongsi ruangan yang sama dengan SMS.

TECH Sun, 11 Feb 2018

Tips Terjemahkan Bahasa Asing Tanpa Perlu Berpindah Aplikasi

Ramai yang suka menggunakan aplikasi terjemahan Google kerana sememangnya diperakui keberkesanannya.

| Live TV