TECH By: Rosli Ab Rahman June 9, 2019 @ 10:53am

Inilah Cara Memasang Android P Beta

Pada acara Google I / O 2018 yang terakhir, syarikat Amerika secara rasmi memperkenalkan Program P Android Beta untuk beberapa telefon pintar, seperti Telefon Penting, Sony Xperia XZ2, OnePlus 6 (akan datang), Xiaomi Mi Mix 2S, Nokia 7 Plus, Oppo R15 Pro, Vivo X21 UD dan Vivo X21.

Jika anda mempunyai salah satu telefon pintar di atas dan ingin mencuba untuk merasakan ciri-ciri baru di Android. Di sini kami akan menyediakan tutorial peningkatan versi Android P dengan contoh-contoh telefon pintar Sony Xperia XZ2.

Install Android P Beta

Pertama, pastikan telefon pintar anda menyokong program ini, bagaimana untuk menyemaknya boleh pergi terus ke halaman Android P Beta Devices. Kerana kita menggunakan Sony Xperia XZ2, apabila mengklik butang “Dapatkan The Beta”, ia akan diarahkan ke halaman Android P Beta for Xperia XZ2. Terdapat juga senarai ciri terkini yang boleh anda lihat pada halaman.

Anda perlu tahu, proses ini akan menghapuskan data yang disimpan pada telefon pintar. Jadi pastikan anda telah membuat cadangan sebelum dan jangan lupa untuk memeriksa kapasiti bateri melebihi 50%.

Bagi pengguna Xperia XZ2, anda mesti memuat turun software Xperia Companion v2.1 atau lebih tinggi. Kemudian buka perisian dan sambungkan telefon pintar ke komputer dengan kabel data.

Jika sudah disambungkan, tahan butang “ALT” sambil menekan menu Pembaikan Perisian kemudian pilih perisian Pratonton Android P. Apabila anda mengklik butang Seterusnya, proses memuat turun fail naik taraf akan dijalankan.


Selepas muat turun selesai, proses seterusnya adalah pemasangan. Satu perkara yang harus diingat ialah tidak memutuskan hubungan antara telefon pintar dengan komputer. Sekiranya telefon pintar secara automatik menggunakan Android P.

Itulah cara memasang Android P Beta dengan contoh telefon pintar Sony Xperia XZ2. Jika anda adalah pengguna telefon pintar yang lain, anda boleh terus melawat halaman tersebut Android P Beta Devices untuk proses menaik taraf lengkap. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 16 Mar 2018

Cara Membuka Fail PDF Yang Terkunci

Pernahkah anda mengalami masalah untuk membuka fail PDF yang terkunci? Berikut kami kongsikan kaedah mudah untuk membuka fail PDF yang terkunci. Pertama sekali, masuk ke laman sesawang crackmypdf.com   Setelah itu, klik Choose File dan pilih file PDF yang ingin […]

TECH Thu, 26 Dec 2019

Maut Dipercayai Terkena Renjatan Eletrik Dari Kabel Pengecas Telefonnya

Disyorkan jauhkan tempat mengecas telefon dengan tempat tidur

TECH Thu, 26 Sep 2019

Nak Tambah Kelajuan Pindahan Data Pada “Thumbdrive”

Hampir semua orang ada Thumbdrive. Penggunaan peranti storan mudah alih ataupun lebih dikenali sebagai Thumbdrive boleh dikatakan sangat sinonim dengan keperluan digital masyarakat kita.

TECH Thu, 16 May 2019

Finding it Hard Getting Organised this Ramadan? Check These Helpful Apps Out

You can plan where to buka puasa, what to prepare for sahur, and even provide meals for the less fortunate!

TECH Mon, 22 Oct 2018

Buangkan Virus “Pop-up” Pada Chrome

Cara untuk anda “Reset” kembali pelayar Chrome pada PC untuk menghapuskan segala Malware yang “melekat” ketika melayari internet sebelumnya.

TECH Tue, 13 Nov 2018

Tips Memilih Portable Hard Disk yang Tahan Lasak, Berkualiti dan Menjimatkan Wang Anda

Penggunaan ‘hard disk’ amat terkenal pada abad ini. Banyak perkara yang perlu anda ketahui jika anda ingin membeli ‘hard disk’.

Automobile Sun, 1 Dec 2019

Pandu Perlahan Juga Boleh Jadi Punca Kemalangan Jalan Raya

Memandu perlahan boleh menimbulkan kemarahan kepada orang lain

TECH Sun, 10 Dec 2017

Diskaun Sehingga 80% Secara Dalam Talian Di Machines Untuk Apple

Bersempena dengan jualan dalam talian besar-besaran yang bakal berlangsung tepat jam 12 malam ini, salah satu pengedar sah Apple, Machines, akan menawarkan potongan harga sehingga 80% untuk beberapa produk terpilih. Jualan 12.12 itu akan dibuat pada gedung dalam […]

TECH Sun, 22 Jul 2018

Tips Cara Buat Kod QR Sendiri

Di zaman sekarang, kemana-mana kita pergi, pasti kita akan melihat kod QR terutamanya di kaunter-kaunter pembayaran.

TECH Tue, 7 Jan 2020

Pengguna Buat Semakan PTPTN & Cara Untuk Mendaftar

PTPTN ada mengeluarkan aplikasi mudah alih atau apps yang bertujuan untuk menyenangkan para peminjam PTPTN dan pendeposit SSPN bagi membuat semakan. Namun begitu, difahamkan bahawa pada 2018 atau secara tepatnya 28 November 2018, hanya aplikasi […]

| Live TV