TECH By: Rosli Ab Rahman June 9, 2019 @ 10:53am

Inilah Cara Memasang Android P Beta

Pada acara Google I / O 2018 yang terakhir, syarikat Amerika secara rasmi memperkenalkan Program P Android Beta untuk beberapa telefon pintar, seperti Telefon Penting, Sony Xperia XZ2, OnePlus 6 (akan datang), Xiaomi Mi Mix 2S, Nokia 7 Plus, Oppo R15 Pro, Vivo X21 UD dan Vivo X21.

Jika anda mempunyai salah satu telefon pintar di atas dan ingin mencuba untuk merasakan ciri-ciri baru di Android. Di sini kami akan menyediakan tutorial peningkatan versi Android P dengan contoh-contoh telefon pintar Sony Xperia XZ2.

Install Android P Beta

Pertama, pastikan telefon pintar anda menyokong program ini, bagaimana untuk menyemaknya boleh pergi terus ke halaman Android P Beta Devices. Kerana kita menggunakan Sony Xperia XZ2, apabila mengklik butang “Dapatkan The Beta”, ia akan diarahkan ke halaman Android P Beta for Xperia XZ2. Terdapat juga senarai ciri terkini yang boleh anda lihat pada halaman.

Anda perlu tahu, proses ini akan menghapuskan data yang disimpan pada telefon pintar. Jadi pastikan anda telah membuat cadangan sebelum dan jangan lupa untuk memeriksa kapasiti bateri melebihi 50%.

Bagi pengguna Xperia XZ2, anda mesti memuat turun software Xperia Companion v2.1 atau lebih tinggi. Kemudian buka perisian dan sambungkan telefon pintar ke komputer dengan kabel data.

Jika sudah disambungkan, tahan butang “ALT” sambil menekan menu Pembaikan Perisian kemudian pilih perisian Pratonton Android P. Apabila anda mengklik butang Seterusnya, proses memuat turun fail naik taraf akan dijalankan.


Selepas muat turun selesai, proses seterusnya adalah pemasangan. Satu perkara yang harus diingat ialah tidak memutuskan hubungan antara telefon pintar dengan komputer. Sekiranya telefon pintar secara automatik menggunakan Android P.

Itulah cara memasang Android P Beta dengan contoh telefon pintar Sony Xperia XZ2. Jika anda adalah pengguna telefon pintar yang lain, anda boleh terus melawat halaman tersebut Android P Beta Devices untuk proses menaik taraf lengkap. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 6 Jul 2018

Masukkan “Subtitle” Pada Video Yang Dimuat Naik ke Youtube

Kepada anda yang baru berjinak – jinak sebagai “Youtuber” berikut kami kongsikan satu tutorial ringkas untuk anda memasukkan sari kata pada video yang anda muat naik pada saluran Youtube anda.

TECH Thu, 12 Jul 2018

SOCAR Now Offers One-Way Trips and Monthly Contest to Go ANYWHERE

Don’t you want to win a mystery adventure to anywhere around the world? More details inside!

TECH Fri, 1 Jun 2018

Cara Menggunakan Fitur Night Mode di Semua Smartphone Android

bagaimana menggunakan ciri Mod Malam pada telefon pintar Android yang tidak menyokong

TECH Wed, 7 Mar 2018

Samsung「包下」世界第一高楼为Galaxy S9造势

SAMSUNG向来在营销和广告上的投入向来是不吝成本,只为更好的向世界宣传自家产品。为了能更好地推广自家的新旗舰Galaxy S9系列,近日SAMSUNG更是「包下」了世界第一高楼——迪拜哈利法塔(Burj Khalifa)来为Galaxy S9打广告!

TECH Wed, 18 Jul 2018

BERITA Sambungan USB Type-C Tunggal Untuk Peranti VR Generasi Akan Datang

Sambungan USB ke peranti set kepala realiti maya(VR) yang ada pada hari ini agak menjengkelkan kerana mempunyai lebih daripada satu sambungan kabel diperlukan untuk berhubung dengan PC. Namun, ia dijangka tidak akan berlaku lagi pada masa hadapan. […]

TECH Wed, 27 Jun 2018

DJI Perkenalkan Gimbal Untuk Telefon Pintar Dan Kamera DSLR

Pengeluar dron dari China, DJI, telah memperkenalkan dua versi gimbal pada acara CES 2018 kali ini. Dua gimbal terbabit, OSMO Mobile 2 dan Ronin S bakal disasarkan kepada pengguna telefon pintar dan juga pengguna kamera […]

TECH Thu, 27 Sep 2018

Nokia 6.1 Plus and Nokia 5.1 Plus’ Cameras are Worth Getting the Device

Is Nokia running on the iPhone design hype too?

TECH Sun, 17 Jun 2018

3 Cara Untuk Mengendalikan Peranti Android Yang Rosak

Kerosakan pada telefon pintar anda?Kami ada beberapa tips mengendalikan telefon anda yang rosak.

Events Mon, 5 Aug 2019

MMSpot Launches an e-Vouchers Apps that ‘Shop More, Save More and Earn More’

An innovative and never-seen-before shopping mobile apps that utilizes e-vouchers for a definite and unreal shopping experience!

TECH Tue, 17 Dec 2019

10年来最受欢迎App!脸书家族霸榜

根据《App Annie》分析,从2010年至2019年全球10大热门下载App,第一至第四名都被「脸书家族」包办。

| Live TV