TECH By: Rosli Ab Rahman December 27, 2018 @ 11:50am

Inilah cara Qualcomm Membuat Snapdragon 855 5G

Qualcomm secara rasmi memperkenalkan chipset utama terbaru, Snapdragon 855. Sistem ini pada Chip (SoC) diperkenalkan oleh Qualcomm pada acara Sidang Kemuncak Snapdragon 2018 yang berlangsung di Grand Wailea, Maui, Hawaii. Dan Droidlime juga mempunyai peluang untuk datang terus ke sana.

Berbeza dengan kebocoran sebelumnya, SoC yang kemudiannya akan diletakkan pada telefon pintar perdana ini datang dengan nama Snapdragon 855 5G. Ya! Beberapa kebocoran sebelum ini mengatakan bahawa SoC ini datang dengan nama Snapdragon 8150.

Seperti yang disebutkan dalam berita terdahulu, Qualcomm SoC terbaru ini memang mempunyai sokongan rangkaian 5G. Ya! Anda boleh mengatakan ini adalah jawapan dari Qualcomm untuk memeriahkan teknologi “internet pantas” yang dijangka mula berkembang tahun depan.

Bukan itu sahaja, Qualcomm juga berjanji bahawa SoC baru ini akan mempunyai peningkatan yang ketara. Malah, ia tidak menolak kemungkinan, Snapdragon 855 ini akan menjadi lebih teguh daripada Kirin 980 yang baru-baru ini telah diperkenalkan oleh Huawei.

Dijanjikan, Snapdragon 855 akan meningkatkan prestasi sehingga dua kali dari siri pendahulu. Sementara itu, prestasi kecerdasan tiruan aka AI yang tertanam dalam chipset mudah alih ini adalah tiga kali ganda daripada pendahulunya, Snapdragon 845.

Yang berkata, terdapat lonjakan yang sangat besar yang dibuat oleh Qualcomm. Walau bagaimanapun, sudah tentu ini hanya akan terbukti jika chipset itu benar-benar boleh didapati di pasaran atau sekurang-kurangnya melekat pada salah satu telefon pintar utama yang muncul tahun depan.

Satu lagi perkara menarik, Qualcomm juga berbangga bahawa Snapdragon 855 mempunyai ISP yang mempunyai keupayaan AI. Ini memberikan kelebihan untuk mengurangkan beban kerja sistem dan bahkan membuat penggunaan tenaga lebih ekonomik.

Qualcomm juga mengatakan bahawa Snapdragon 855 akan dapat mengawal Sensor Sonic 3D yang berkait rapat dengan pengimbas cap jari. Ya! Ini adalah pengimbas cap jari pada skrin dan kerana ia menggunakan sensor ultrasonik, Qualcomm menjanjikan keupayaan pengimbasan dalam tiga dimensi.

Berita baik lain berkaitan dengan Sensor 3D Sonic, Qualcomm juga berjanji bahawa sistem biometrik ini boleh berfungsi dengan baik walaupun kemudian pada skrin telefon pintar akan dipasang pelindung skrin atau pelindung skrin.

Qualcomm juga mengatakan bahawa Snapdragon 855 mempunyai Qualcomm Elite Gaming. Dari namanya, ini berkait rapat dengan permainan. Kemudian, bukan sahaja prestasi GPU dan CPU direka untuk permainan, tetapi juga audio yang lebih optimum dan bateri akan dibuat lebih cekap.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 29 Jun 2018

Asus Zenfone 5z Disenaraikan Pada Harga RM 8,070 Bagi Pasaran Amerika Syarikat

Asus Zenfone 5z merupakan model paling premium bagi siri Asus Zenfone 5. Pada 26 Jun yang lalu, Asus telah mengumumkan bahawa peranti berkenaan akan mula dijual di pasaran India melalui Flipkart dengan harga sekitar $ 560(~RM 2,250) […]

TECH Thu, 26 Jul 2018

Samsung Berjaya Cipta Skrin Paparan Tahan Lasak Yang Tidak Mudah Pecah

Samsung dilaporkan telah berjaya mencipta skrin paparan tahan lasak yang tidak mudah pecah. Sudah mendapat pensijilan daripada Underwriters Laboratories dan melepasi ujian OSHA(Occupational Safety and Health Administration),skrin tersebut adalah skrin paparan OLED fleksibel yang terkandung […]

TECH Wed, 8 Aug 2018

Tukar Paparan iPhone kepada versi “Black”

Jika anda bosan dengan paparan Iphone anda yang sedia ada,cubalah cara ini.

TECH Sat, 21 Jul 2018

Cara untuk Elakkan Ketagihan Telefon Bimbit

Bagaimana cara untuk mengelakkan ketagihan penggunaan telefon bimbit.

TECH Fri, 30 Nov 2018

Nikmati Audio Berkualiti dengan Pilihan 5 Speaker Terbaik di Malaysia

Adakah anda inginkan speaker yang berkualiti?Ketahui speaker yang anda inginkan disini.

TECH Sat, 19 Oct 2019

Cara Simpan Gambar Dalam iPhone Sampai 10,000 Keping

Tidak kira telefon pintar jenis apa pun sampai satu tahap pasti akan berhadapan dengan masalah internal memory tidak cukup ataupun gambar terlalu banyak seihingga storage tidak mencukupi. Ya, tambah-tambah kalau orang yang jenis suka simpan foto-foto katanya […]

TECH Wed, 11 Apr 2018

Google Hentikan Penjualan Google Pixel Edisi Pertama

Ini dapat dilihat apabila Google telah memindah keluar sebarang iklan atau maklumat berkenaan Google Pixel dan Pixel XL dari kedai atas talian mereka, Google Store.

TECH Mon, 28 Oct 2019
TECH Tue, 1 May 2018

Ais Kacang – Aplikasi Podcast Yang Anda Patut Cuba

Ais Kacang adalah antara hidangan kegemaran rakyat Malaysia apa lagi ketika cuaca yang panas. Ais Kacang tambah cendol dan durian, perghhh…tak terkata lazatnya! Namun demikian, tahukah anda, Ais Kacang juga adalah satu nama aplikasi podcast […]

TECH Fri, 20 Jul 2018

Kedai Rasmi NVIDIA Akan Dibuka Secara Rasmi Tidak Lama Lagi

NVIDIA melalui laman Facebook Malaysia mereka telah mengumumkan akan membuka kedai rasmi jenama tersebut di negara ini. NVIDIA terkenal dengan kad grafik yang dipasarkan ke pelbagai lapisan pengguna tetapi pengguna Malaysia tidak berpeluang membeli terus […]

| Live TV