TECH By: Rosli Ab Rahman December 27, 2018 @ 11:50am

Inilah cara Qualcomm Membuat Snapdragon 855 5G

Qualcomm secara rasmi memperkenalkan chipset utama terbaru, Snapdragon 855. Sistem ini pada Chip (SoC) diperkenalkan oleh Qualcomm pada acara Sidang Kemuncak Snapdragon 2018 yang berlangsung di Grand Wailea, Maui, Hawaii. Dan Droidlime juga mempunyai peluang untuk datang terus ke sana.

Berbeza dengan kebocoran sebelumnya, SoC yang kemudiannya akan diletakkan pada telefon pintar perdana ini datang dengan nama Snapdragon 855 5G. Ya! Beberapa kebocoran sebelum ini mengatakan bahawa SoC ini datang dengan nama Snapdragon 8150.

Seperti yang disebutkan dalam berita terdahulu, Qualcomm SoC terbaru ini memang mempunyai sokongan rangkaian 5G. Ya! Anda boleh mengatakan ini adalah jawapan dari Qualcomm untuk memeriahkan teknologi “internet pantas” yang dijangka mula berkembang tahun depan.

Bukan itu sahaja, Qualcomm juga berjanji bahawa SoC baru ini akan mempunyai peningkatan yang ketara. Malah, ia tidak menolak kemungkinan, Snapdragon 855 ini akan menjadi lebih teguh daripada Kirin 980 yang baru-baru ini telah diperkenalkan oleh Huawei.

Dijanjikan, Snapdragon 855 akan meningkatkan prestasi sehingga dua kali dari siri pendahulu. Sementara itu, prestasi kecerdasan tiruan aka AI yang tertanam dalam chipset mudah alih ini adalah tiga kali ganda daripada pendahulunya, Snapdragon 845.

Yang berkata, terdapat lonjakan yang sangat besar yang dibuat oleh Qualcomm. Walau bagaimanapun, sudah tentu ini hanya akan terbukti jika chipset itu benar-benar boleh didapati di pasaran atau sekurang-kurangnya melekat pada salah satu telefon pintar utama yang muncul tahun depan.

Satu lagi perkara menarik, Qualcomm juga berbangga bahawa Snapdragon 855 mempunyai ISP yang mempunyai keupayaan AI. Ini memberikan kelebihan untuk mengurangkan beban kerja sistem dan bahkan membuat penggunaan tenaga lebih ekonomik.

Qualcomm juga mengatakan bahawa Snapdragon 855 akan dapat mengawal Sensor Sonic 3D yang berkait rapat dengan pengimbas cap jari. Ya! Ini adalah pengimbas cap jari pada skrin dan kerana ia menggunakan sensor ultrasonik, Qualcomm menjanjikan keupayaan pengimbasan dalam tiga dimensi.

Berita baik lain berkaitan dengan Sensor 3D Sonic, Qualcomm juga berjanji bahawa sistem biometrik ini boleh berfungsi dengan baik walaupun kemudian pada skrin telefon pintar akan dipasang pelindung skrin atau pelindung skrin.

Qualcomm juga mengatakan bahawa Snapdragon 855 mempunyai Qualcomm Elite Gaming. Dari namanya, ini berkait rapat dengan permainan. Kemudian, bukan sahaja prestasi GPU dan CPU direka untuk permainan, tetapi juga audio yang lebih optimum dan bateri akan dibuat lebih cekap.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Automobile Mon, 20 Nov 2017

MALAYSIANS ARE GENUINELY IN LOVE WITH THE NEW PERODUA MYVI, HERE’S WHY

Now, it seems like the 2018 version will come with even more brand new high tech features, taking this all-time favourite car to a whole new level. Here’s a walkthrough on the latest additions to the Myvi.

Automobile Wed, 7 Feb 2018

WANT TO IMPRESS YOUR NOSY RELATIVES THIS CNY? DRIVE A MINI COOPER LAH!

Chinese New Year brings extended family members together to celebrate a joyous occasion. So, it is a good time to impress the uncles and aunties by driving a Mini Cooper back this year.

TECH Thu, 11 Oct 2018

Permainan Mudah Alih Nightstream Untuk Si Gamers

Dengan adanya Streamline Games yang menumpukan perkembangan permainan, kami boleh menggunakan kepakaran kami sebagai syarikat media bersepadu terbesar di Malaysia untuk mempromosikan Nightstream ke pasaran massa dan meniru semula kejayaan-kejayaan terdahulu seperti Ejen Ali dan Mak Cun’s Adventure.

TECH Mon, 5 Aug 2019

FB Dan Insta Alami Masalah Teknikal Lagi

Asyik masalah saja dengan applikasi Facebook dan Instagram nie kan!

TECH Wed, 31 Oct 2018

Cara Menukar Tema Windows 10 Kepada Versi Gelap

Berikut kami kongsikan cara – cara untuk mengaktifkan tema versi gelap pada Windows 10 anda.

TECH Thu, 15 Aug 2019

Cara Mudah Cari Arah Kiblat

Bagusnya  Qibla Finder ni dapat bantu cari arah kiblat

TECH Mon, 18 Mar 2019

三个月内1.5亿访次流失!Tumblr禁止色情内容后大家都走光了

Tumblr自去年12月宣布禁止色情内容,访次从5.21 亿掉到了3.69 亿,超过了1.5 亿的惊人数目!

Automobile Mon, 20 May 2019
TECH Mon, 27 Nov 2017

【免费Wi-Fi不要乱连】10种避免个资外泄“必做”确认事项

现代人没有手机会觉得不安,没有网路更是什么都不行。手机里没经过认证的APP,有可能变成骇客的工具,更有可能窃取你的个资密码,现在就连免费的 Wi-Fi都有问题。

Featured Tue, 26 Oct 2021

Manusia Terkaya Dunia, Jeff Bezos Mahu Bina ‘Business Park’ Di Angkasa

Siapa yang tidak kenal dengan pengasas Amazon, Jeff Bezos yang juga mempunyai syarikat aero angkasanya tersendiri, Blue Origin. Blue Origin yang juga merupakan syarikat pelancongan angkasa baru-baru ini mengumumkan bahawa syarikat ini bercadang untuk membina […]

| Live TV