TECH By: SGMS Putri July 22, 2018 @ 9:21am

Inilah Gambar Yang Memenangi iPhone Photography Awards 2018

iPhone Photography Awards 2018 sudah melangkau usia 11 tahun sejak ia pertama kali diadakan pada 2007 dahulu. Saban tahun, banyak gambar-gambar menarik dihantar dengan harapan dapat memenangi pertandingan tersebut.

Hanya berbekalkan kamera iPhone dari pelbagai model, kemahiran bermain dengan sudut dan sedikit suntingan daripada aplikasi seperti VSCO dan Lightroom, gambar-gambar yang dihasilkan sudah cukup untuk membuatkan orang ramai terpegun.

Bagi edisi kali ini, hadiah utama dimenangi foto “Displaced” yang menunjukkan kanak-kanak Rohingya sedang menonton filem tentang kesedaran kesihatan di kem pelarian Tangkhali, Bangladesh. Ia diambil oleh Jashim Salam menggunakan iPhone 7.

Tempat pertama pula dimenangi jurugambar dari Switzerland, Alexander Weber, dengan gambar seorang wanita yang mengenakan pakaian tradisional Brazil, Baiana. Gambar diambil secara spontan menggunakan iPhone 6s ketika wanita itu sedang berehat sambil memandang kenderaan yang lalu.

Tangga kedua pula dihuni jurugambar dari China, Huapeng Zhao. zBertajuk Eye to eye, ia memperlihatkan seorang kanak-kanak meletakkan ikan yang ditangkap dimata kanannya. Foto ini dirakam melalui kamera iPhone 6.

Foto ketiga diambil dari sebuah perkampungan di Yangon, Myanmar dengan tajuk “I want to play”. Sekumpulan kanak-kanak riang bermain bola sepak sambil diperhatikan kanak-kanak kurang upaya dan gambar ini diambil menggunakan iPhone 7 Plus oleh Zarni Myo Win.

Sumber: IPPAWARDS

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 31 Aug 2018

Sekat Laman sesawang lucah pada Peranti Pintar Anak – Anak

Antara cara memastikan anak anda tidak dapat mengakses laman sesawang berbaur lucah dan sebagainya.

TECH Thu, 4 Jul 2019

CyberSecurity Malaysia Harumkan Nama Negara

Menjadi Juara Dalam Pertandingan Siber Antarabangsa

TECH Fri, 17 Nov 2017

Cara Cegah Virus Pada PC Tanpa Menggunakan Sebarang Aplikasi

Artikel ini khusus untuk anda yang suka muat turun bahan-bahan daripada internet, sama ada dalam bentuk video, aplikasi dan lain-lain. Tahukah anda bahawa aktiviti memuat turun sebenarnya dalah sangat merbahaya ? Ini  kerana terdapat pelbagai jenis virus […]

Automobile Mon, 26 Mar 2018

Sah! Uber Kini Milik Grab

Di bawah perjanjian itu, Grab akan memperoleh semua operasi Uber di kawasan yang mempunyai seramai 620 juta orang, termasuk perkhidmatan penghantaran makanan UberEats.

TECH Mon, 6 May 2019

Leave Your Wallet Behind at the ‘Kampong Kashlesss Ramadan Bazaar’ This Year

You don’t need your wallet, cash or cards this year. Just bring your smartphone along!

TECH Wed, 18 Apr 2018

三星新专利「可卷曲萤幕」让苹果迷都变心!

现在的手机荧幕越做越大,虽然滑起来感觉很过瘾,但在携带上实在有够不方便。日前三星与苹果的科技大战又有了新突破!

TECH Thu, 26 Dec 2019

Maut Dipercayai Terkena Renjatan Eletrik Dari Kabel Pengecas Telefonnya

Disyorkan jauhkan tempat mengecas telefon dengan tempat tidur

TECH Sun, 25 Feb 2018

Tips Mematikan Notifikasi Pada Chrome Dan Mozilla Firefox

Rimas dengan pelbagai notifikasi ketika melayari internet? Sememangnya Google Chrome dan Mozilla firefox merupakan pelayar laman sesawang paling terkenal dan banyak digunakan diseluruh dunia.

TECH Thu, 14 Jun 2018

Tidak Mahu e-Mel Dibaca Selain Daripada Penerima?Guna Confidential Mode

Apabila kita menghantar maklumat melalui Email atau Gmail,kita pasti tidak mahu yang bukan penerima membaca isi kandungan E-mel kita.Kami ada tips untuk memastikan maklumat anda kekal ‘Confidential’.

TECH Tue, 15 May 2018

Donald Trump Lantik Diri Sendiri Sebagai Penasihat Tertinggi AI

Donald Trump lantik diri sendiri sebagai Penasihat Tertinggi AI tidak berasa malu kah?

| Live TV