TECH By: SGMS Putri November 8, 2018 @ 10:00am

iOS 12 Sedia Dimuat Turun, Ini 10 Ciri Tersembunyi Yang Anda Boleh Nikmati

Berita baik untuk pengguna iPhone yang ternanti-nanti akan kedatangan iOS 12, sistem operasi itu kini sudah mula ditawarkan.

Sebagai pengganti kepada iOS 11, sudah tentu ia datang dengan beberapa penambahbaikan disamping memberikan prestasi terbaik kepada peranti Apple anda.

Selain pengenalan ciri utama seperti Memoji, dan memperbaiki notifikasi, iOS 12 juga mempunyai beberapa ciri tersembunyi yang boleh dinikmati pengguna.

Kredit foto: Jason Cipriani/CNET

1. Informasi bateri

Ia akan memaparkan graf yang memperlihatkan penggunaan aplikasi. Melaluinya anda boleh menilai aktiviti serta aplikasi mana yang menggunakan bateri secara berlebihan.

2. Daftar wajah alternatif untuk sistem imbasan

Kredit foto: Jason Cipriani/CNET

Sistem FaceID kadang-kala sukar untuk mengecam wajah dengan sempurna sekiranya anda memakai topi dan aksesori lain. Bagi memudahkan ia berfungsi dengan lebih baik, ciri Set Up an Alternate Appearance diperkenalkan.

Kredit foto: Jason Cipriani/CNET

3. Ciri Do Not Disturb boleh dijadualkan

Ciri ini sangat membantu jika anda tidak mahu diganggu namun ia perlu ditetapkan secara manual. Ini agak menyukarkan kerana mungkin anda terlupa untuk menyahaktifkannya semula dan terlepas notifikasi penting.

Kini, DND boleh dimatikan mengikut jadual yang telah anda tetapkan seperti tempoh masa atau selepas anda meninggalkan lokasi.

4. Sentuhan lama untuk tutup aplikasi

Kredit foto: Jason Cipriani/CNET

Bagi pengguna iPhone X, anda boleh sentuh lama pada aplikasi untuk mematikannya. Aktifkan paparan multitasking dan sapu keatas untuk matikan aplikasi.

Kredit foto: Jason Cipriani/CNET

5. Kemaskini sistem operasi secara automatik

Kemaskini iOS kini boleh dibuat secara automatik tanpa perlu pengesahan manual daripada pengguna. Pergi ke Settings > General > Software Updates > Automatic updates untuk tetapkannya.

Kredit foto: Jason Cipriani/CNET

6. Akses Control Center iPad seperti iPhone X

Cara skses Control Center iPhone X kini sudah menjengah ke iPad. Sapu kebawah dari atas kanan untuk mengaktifkannya.

7. Isi secara automatik kod pendek

Bagi yang menggunakan ciri pengesahan 2 faktor yang mana kod dihantar melalui SMS, sistem operasi terbaru ini bakal memudahkan proses pengisian kod.

Pintasan akan muncul pada atas papan kekunci apabila anda menerima kod itu. Sentuh pada pintasan, dan kod itu akan diisi secara automatik.

8. Pintasan pengimbas kod QR di dalam Control Center

Kredit foto: Jason Cipriani/CNET

Kebolehan mengimbas kod QR telah diberikan Apple sejak iOS 11 lagi dan terbaru ia boleh diakses dari Control Center. Pergi ke Settings > Control Center > Customize Controls dan kemudia sentuh butang hijau untuk tetapkannya.

9. Nyahaktif aksesori USB

Kredit foto: Jason Cipriani/CNET

Isu godam dan penggunaan alatan yang boleh mengakses iPhone melalui port USB membuatkan Apple membangunkan ciri ini. Ia akan melumpuhkan port Lightning pada peranti Apple selepas atau lebih sejam peranti itu dinyahkunci.

10. Camera tools dalam aplikasi Messages

Kredit foto: Jason Cipriani/CNET

Tidak banyak ciri baru yang dibawa aplikasi Messages pada iOS 12. Antara perubahan yang diberikan adalah ciri camera toolsuntuk rakaman foto dan video didalam aplikasi Messages.

Buka aplikasi Messages, dan tekan simbol bintang dikiri bawah untuk mengaktifkan camera tools tersebut.

Itulah beberapa ciri sampingan yang boleh anda dapati daripada kemaskini terabaru iOS 12. Anda sudah muat turun iOS12? Boleh kongsikan pengalaman setelah beberapa menggunakannya diruang komen.

Sumber: CNET

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sat, 14 Jul 2018

Akaun-Akaun Terkenal Twitter Hilang Ramai Pengikut Di Laman Sosial Tersebut

Sebelum ini, Twitter telah mengumumkan bahawa mereka terpaksa menutup lebih daripada 70 juta akaun palsu bagi menjaga keselamatan dan mengekalkan keselesaan pengguna mereka. Mereka terpaksa menanggung kerugian sehingga RM 12.45 billion akibat daripada tindakan itu. […]

TECH Fri, 6 Jul 2018

Antutu Senaraikan 10 Telefon Pintar Terbaik Bagi Bulan Jun 2018

Sedar tak sedar bahtera 2018 sudah memasuki separuh masa kedua pelayarannya.  Dalam 6 bulan yang pertama yang lepas, kita boleh lihat pembuat telefon pintar berlumba-lumba mengeluarkan model terbaik mereka. Apa model terbaik yang untuk bulan […]

Contest Fri, 4 Oct 2019

Lebih Canggih Dan Urban, Ini Sebab Kenapa Korang Patut Grab HUAWEI GT 2 Watch

Wow! Lebih bergaya dan trendy dengan Huawei GT2 Watch

TECH Sun, 26 Nov 2017

Cara Mendapatkan Semula Fail Yang Telah Terpadam Pada Adnroid Atau PC

Pernahkah anda panik kerana terpadam satu fail pada PC atau android anda? Berikut kami kongsikan salah satu kaedah yang boleh anda cuba. Caranya sangat mudah, ikuti sahaja langkah-langkah berikut. Langkah 1 Pertama sekali muat turun […]

TECH Wed, 14 Aug 2019

Kenali Ciri- Ciri Kalis Air Telefon Anda

Bolehkah saya berenang dengan telefon pintar saya?

TECH Sun, 9 Jun 2019

Inilah Cara Memasang Android P Beta

Kalau belum install atau ada Android P Beta boleh ikuti langkah mudah ini

TECH Thu, 10 Oct 2019

Instagram Perkenalkan Ciri ‘Restrict’ Pada Komen

Ciri bagi menyembunyikan komen negatif dari dipaparkan

TECH Wed, 25 Jul 2018

Facebook Mahu Buka Hab Inovasi Di China

Umum mengetahui bahawa Facebook merupakan salah satu daripada laman sesawang yang terhalang daripada diakses di negara China. Namun, perkara tersebut tidak menghalang Facebook untuk membuka sebuah hab inovasinya di negara tembok besar berkenaan. Hab itu mahu dibangunkan […]

Automobile Thu, 14 Mar 2019

女人不是三宝!男性车祸机率高过女

别再笑女人不会开车,英统计显示男驾驶比女性更容易出事。

TECH Thu, 17 Oct 2019

Siapakah Agaknya Pemenang Bagi Cabaran Ketahanan Ultra Kuasa Bateri Jam Tangan HUAWEI GT 2 ?

Nantikan siapakah pemenang jam tangan HUAWEI Watch GT 2 esok!

| Live TV