TECH By: SGMS Putri April 21, 2018 @ 5:01am

iPhone SE 2 Dilancarkan Pada Bulan Mei?

Apple Inc dikhabarkan akan melancarkan peranti terbaru mereka, iPhone SE 2 seawal bulan hadapan, menurut laporan sebuah laman Jepun, Macotakara. Ia merupakan penyambung legasi bagi peranti iPhone SE pertama yang dilancarkan pada tahun 2017 dan bakal mempunyai spesifikasi yang menyerupai iPhone 7.

Menurut Macotakara lagi, mereka telah berhubung dengan pengeluar-pengeluar cengkeram telefon bagi peranti iPhone dan mereka menyatakan bahawa cengkeram buat iPhone SE akan muat pada iPhone SE 2. Ia sekaligus menguatkan ura-ura bahawa peranti terbaru Apple ini akan mempunyai saiz yang sama seperti iPhone SE iaitu 4 inci.

Selain itu, iPhone SE 2 ini juga dikhabarkan akan dilengkapi dengan set cip 64-bit A10 Fusion, cip yang sama digunapakai pada peranti iPhone 7. Walaubagaimanapun, peranti ini dikatakan tidak akan mempunyai bicu audio dan akan menggunakan ciri TouchID dan bukan FaceID.

Terdapat juga laporan berasingan yang mendakwa peranti iPhone SE 2 ini akan menggunakan kaca pada bahagian belakangnya bagi membolehkan pengecasan tanpa wayar dilakukan. Setakat ini, iPhone 8, iPhone 8 Plus dan iPhone X sudah menggunakan fungsi pengecasan tanpa wayar ini. Akan tetapi belum ada sumber yang sahih berkenaan dakwaan ini.

Sekiranya benar dakwaan bahawa peranti iPhone SE 2 ini adalah sebuah peranti bersaiz 4 inci, ini merupakan satu langkah yang berani diambil oleh Apple memandangkan permintaan pasaran kini lebih mementingkan keluasan skrin. Nantikan pengumuman rasmi dari pihak Apple berkenaan status peranti ini dalam masa terdekat.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 3 Oct 2019

华为推介13款新产品!与HMS共同打造一个全生态系统

Huawei Malaysia推介13款新产品!与Huawei Mobile Service携手打造一个全生态系统。

TECH Thu, 1 Aug 2019

Awas Promosi WhatsApp Internet Percuma 1000 GB!

Awas dengan promosi terbaru, jangan sampai anda terkena

TECH Tue, 24 Jul 2018

Huawei Sasar Untuk Lancarkan Telefon Pintar Boleh Lipat Lebih Awal Berbanding Samsung

Kami pernah melaporkan berkenaan perancangan Samsung untuk menghasilkan sebuah peranti Android boleh lipat, Samsung Galaxy X pada tahun hadapan. Huawei nampaknya tidak mahu ketinggalan dalam mengeluarkan perantidengan teknologi yang sama, menurut laporan Nikkei Asia. Malah, menurut laporan berkenaan, Huawei mensasarkan untuk […]

TECH Mon, 4 Dec 2017

Tips Bagaimana Menambah Baik Penerimaan Isyarat Pada Peranti Mudah Alih

Kita sering mengalami masalah “signal” yang lemah pada peranti pintar sememangnya tidak asing lagi, terutamanya ketika berada berjauhan dengan antena penghantar isyarat.

TECH Sat, 18 May 2019

Muslim Pro Malaysia Aplikasi Popular di bulan Ramadan ini

Kecanggihan teknologi mudah alih itu boleh dimanfaatkan pengguna dalam melakukan ibadah.

TECH Mon, 9 Jul 2018

The World Bank: Sambungan Jalur Lebar Tetap Malaysia Perlahan Dan Tidak Mampu Milik

Satu laporan terbaru The World Bank bertarikh 2 Julai 2018, menyatakan bahawa penggunaan digital oleh perniagaan di Malaysia berada di takuk sederhana dalam kalangan negara yang berpendapatan sederhana rendah. Antara penyebab yang menghalang daripada percambahan ekonomi digital […]

TECH Mon, 1 Apr 2019

Fans Crowd 1 Utama for OPPO F11 Pro’s First Roadshow

OPPO’s latest sets the bar high with 20% more recorded sale
than the F9.

TECH Fri, 25 May 2018
TECH Fri, 16 Aug 2019

Aplikasi BabyCam Bantu Pantau Bayi Yang Sedang Tidur

Sebagai seorang ibu, tugas di rumah tidak pernahnya sudah. Lagi-lagi kalau ada bayi kecil pastinya tidak menang tangan untuk menyiapkan kerja-kerja rumah. Pasti sekejap-sekejap keluar mengintai untuk lihat si kecil menangis atau terjatuh kerana takut […]

TECH Thu, 13 Dec 2018

脸书推出类似抖音的短影音服务!企图挽回青少年的心

脸书发表一款名为「Lasso」的短影片应用程式,功能几乎完全复制中国目前最火红的社群软体「抖音」!

| Live TV